O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

13 stu 2008, 16:57

frr - mala je jos, pa ima tek 8 mjeseci; ako bude isla u jaslice onda ne brini, naucit ce jesti sama ekspresno.
Osim toga ogromna je razlika izmedju bebe od 8 mjeseci i 12 mjeseci. Bus vidjela.

plusic - meni se cini kako je tvoj bebac ipak vise sklon tvrdoj stolici pa ces morati sukladno tome i vise pripaziti na stvari koje mu ometaju probavu (i kombnirati ih sa stvarima koje ga npr. otvaraju).

13 stu 2008, 17:03

a jel postoji neki nacin kako mogu to izregulirati?
naime neznam koje sve namirnice zatvaraju a koje otvaraju (znam za osnovne tipa jabuka,kruska,sljiva naspram rize, mrkve) ali za marelicu nisam niti pomislila da zatvara...
jel ima netko neki savjet?

13 stu 2008, 18:45

joj pisali smo negdje o tome na ovom pdf, nemres sad taj cas naci.
Tikvica isto otvara, kuruza neke otvara.

13 stu 2008, 22:44

Evo mene nakon dužeg vremena kod vas sa par pitanja...
Kada mogu iznutrice,npr. jetrica?
Kada lignje,hobotnica,škampi?
Kada gljive? Čitala sam da ste pisale za gljive da idu poslije dvije god.,ali da li to vrijedi za šampinjone i bukovače ili mogu i one šumske? :vi

13 stu 2008, 23:00

Kada mogu iznutrice,npr. jetrica?
Kada lignje,hobotnica,škampi?
Kada gljive?

Ja cu ti iz osobnog iskustva napisati:
- jetrice ne jede nitko kod nas u kuci, one filtriraju svo smece iz krvi; istina je da sadrze puno zeljeza no radije cu ga potraziti u drugim namirnicama
- lignje, hobotnice i skampi su teze probavljiva morska hrana, osim toga prvo dvoje treba dosta zvakati pa ih ni moj 5-godisnjak jos uvijek ne voli bas previse (pojest ce komadic ali ni blizu da se moze od toga zasititi)
- gljive ja svom jos uvijek ne dajem, one su izuzetno teske za probavu (a sumske malom djetetu ne bi dala nikada, pa ni da mi netko potpise na papir da su stvarno neotrovne, naprosto bi me bila frka riskirati).

14 stu 2008, 00:01

Znači do daljnjega ništa od toga . Hvala :mah

14 stu 2008, 07:48

Mi muku mucimo sa jogurtom, nece pa nece :ne... samo se strese i ispljune... prvo smo probali obican jogurt (jako fini, kremasti, ja se davila u njemu u trudnoci :mrgreen: ) - nista, pa smo napravili pauzu, pa probali grcki jogurt (hmmmm, fantastican, AiA se udavise u njemu) Nina- nula bodova
Pa smo opet napravili pauzu, probali - nista, pa sam joj umijesala u zitarice i voce (koje btw. obozava) rezultat isti - bljak, fuj
na kraju sam, protivno svim svojim principima :lol, kupila vocni jogurt i dala joj da proba..... pojela je dvije kasicice uz takvo stresanje i nemoguce face tipa- sta si mi ovo dala, fuuuuj i nakon toga samo zatvorila usta
:nevi
Pomagajte sa tips and tricks kako privoliti dijete da jede jogurt :drink

14 stu 2008, 08:47

ocito ne voli kiselo :dunno
ako nece jogurt - nece, zasto forsirati? mozda cete imati vise srece kad na red dodje kravlji sir. a mozda joj se s vremenom jogurt i svidi.

14 stu 2008, 09:47

tenks mamashita :3srca
ovako nekako i ja razmisljam, dok ona panicarka u meni ne ispliva na povrsinu :drink
Probali smo i sir :roll: prvi dan je pojela mozda dvije kasicice, sljedeca tri nije htjela ni usta ostvoriti, pa sad pauziramo... no dobro, ima vremena, mozda joj se nekad i svidi

14 stu 2008, 10:19

AA - imali kod vas kiselog mlijeka? mislim da bi to bilo buttermilk u eng. varijanti
možda da probaš s tim, manje je kiselo

14 stu 2008, 10:46

Hvala Ina :3srca ima, probacemo i tu varijantu
Je li rano za krem sir, nesto onako kao quark?

14 stu 2008, 10:48

nije, ako bi to bila varijanta domaćeg svježeg sira

14 stu 2008, 10:58

ubi' me ako znam koja je to varijanta :lol mislim da je najblize philadelphia siru :dunno
rjecnik kaze : maitorahka - tresetnica, svjez sir, grusevina :da?

ako piše svježi sir u rječniku, onda bi to moglo biti to :)

14 stu 2008, 11:04

ovo sam ja zblesila postanje u gornjem prozoru :lol

14 stu 2008, 11:11

:lol :kiss

14 stu 2008, 11:20

došla sam samo pohvaliti brošuricu o dohrani koju je izdao frutek. uvijek uzmem takve stvari, ne da bih se informirala iz njih nego da vidim što se sve mamama nudi. u hippovoj, tako, piše da dohrana ide od 4 mjeseca, da od 6 mjeseci beba može jesti sve voće i povrće te meso, kako su gotove kašice kontroliranog projekla i sastava pa su tako baš prikladne za prve obroke, a za žeđ je, nravno, bebi najbolje dati hipp sokiće i hipp čajeve.

u frutekovoj sve suprotno, jako je lijepo napisana i informativna, sve su stvari stručno, a pristupačno objašnjene. dohrana se preporuča s navršenih 6 mjeseci, s tim da se ističe da svaka bebe ima individualne potrebe i da se može počet s 4, ali ne bez nekog dobro razloga. predlaže se riža i žitarice za prve namirnice pa povrće pa voće. naglašava da banana nije dobar izbor za prvu namirnicu. za piće svakako voda, sokovo tek kasnije i razrijeđeni, čaj nikako.
potiče se mame da kuhaju bebama, a frutek kašice sugeriraju kao praktičan izbor za putovanja i kad nisu doma u vrijeme hranjena.
ma, moram reć da sam preugodno iznenađena!

ali, hipp broošuru porpisuje samo neodređeno kompanija hipp, a ovu frutekovu nekoliko pedijatara, nutricionista i sl. imenom i prezimenom. otud i razlike u savjetima ;)

ako vidite negdje, a zazirete od promo materijala proizvođača bebi hrane pedomislite se....

14 stu 2008, 11:23

frrr - hvala ti na ovoj informaciji za frutekovu brošuru :)

14 stu 2008, 12:07

ma ulizuje se moderatorici slovenki :gigl

14 stu 2008, 12:11

:angevil

nisam znala...

14 stu 2008, 12:13

AA, liam ne voli jogurt i nikad nije, do pred mozda pola godine kad smo otkrili taj grcki u lidlu, ali tada je imao preko 3.5 godine. ni sad ga nece samog jesti btw nego si umace kuhano/peceno povrce unutra. :mrgreen:
tako da sam ja od jogurta brzo odustala (istini za volju i meni je jogurt fuj) u njegovoj dohrani, ali sam zato otkrila da obozava fromage frais s vocem (ovdje ima muller varijanta za kupiti koja je super) i to i dan danas obojica jedu.

14 stu 2008, 12:54

LiK :luv
Ma to ja, k'o svezder, a narocito nakon AiA svezderica, panicim i nije mi jasno da neko moze da ne voli nesto sto se jede :lol
ali sam zato otkrila da obozava fromage frais s vocem

e to je taj quark iliti maitorahka, samo sam ja kupila bez voca, klot, probacemo sutra :daj5

14 stu 2008, 14:39

nije mi jasno da neko moze da ne voli nesto sto se jede

:rolf pa nije ona ja.
:kiss
fromage frais je slatkast, nema tu kiselu jogurtastu notu pa mislim da mu je zato bolja prodja.

14 stu 2008, 15:55

opet ja s pitanjem :oops: A tek smo započeli s dohranom

Teo je danas pojeo punu zdjelicu kombinacije riža/mrkva/jabuka (to bi bilo cca 120 ml) i nakon toga nije htio ni mlijeko ni čaj već je zaspao snom pravednika i probudio se nakon cca sat vremena i pojeo 120 ml mlijeka (najviše što inače pojede je 150 ml). I tako je već par dana jedino što ne pojede toliko kašice.
Jel to sad znači da je prihvatio kašicu kao samostalan obrok ili? Ne namjeravam mu još nikako uvoditi drugi kruti obrok, samo me zanima :dunno

14 stu 2008, 15:57

da, to bi bio školski primjer prihvaćanja obroka :)

14 stu 2008, 16:00

ajde da i moj nešto školski usvoji :mrgreen:

hvala Ina :proljece

14 stu 2008, 16:03

ma ulizuje se moderatorici slovenki

:rolf upisat cu se
Vidi, mi smo jedan mali streberski narod :mrgreen: , kod nas sve po regulama (sto ponekad moze biti i dosadno, zato sam ja prebjegla juznije :naughty ).
Pa se tako striktno i rodilista i pediatri pridrzavaju uputa WHO i EU, nema tu odmaka nikamo, ne ne, sve mora biti za :5 (to je valjda kompleks malih, sto u ovom slucaju nije uopce lose).

14 stu 2008, 19:13

tanjabb je napisao/la:Vidi, mi smo jedan mali streberski narod :mrgreen: , kod nas sve po regulama

i ne samo po regulama nego još regularnije - naime, piše iza kako se za proizvode drže EU standarda, ali još su ih postrožili s nekim pravilima iz susjednih zemalja (kao, RH i Srbija imaju za, lupetam sad, teške metale strože propise pa oni poštuju EU, al i još strožije od EU).

moram priznat da su me skroz pridobili da uzmem njihove kašice u obzir, puno više nego hipp po čijoj brošuri ništa što ti skuhaš doma ne može bit dobro za bebu kao njihova staklenka :roll:

i dobro mi je poslužila brošurica da elegantno riješim pitanje kak da potpuno neinformiranu frendicu upozorim da ne radi baš najbolje stvari s dohranom (počela je s 4 mjeseca s famoznim sokićima, iako je dojila, čaj daje otpočetka, a sad kad beba neće rižu i mrkvu mu daje rižine pahuljice napravljene sa sokom!!!!)

17 stu 2008, 14:01

ja kad kupujem kasice, obavezno kupim frutekove iz jednostavnog razloga: na njima pise da se mora potrositi unutar 24 sata nakon otvaranja a na hippovim 3 dana.
steta sto imaju samo slatke a nemaju slane ali vjerovatno i za to imaju razlog...

frutek rules :D

17 stu 2008, 15:29

ima i slanih tj. mesnih, samo nema kod nas za kupiti

nego, što mislite o jako jako slatkim mandarinama za bebu od 8 i pol mjeseci?
(ne moju)

17 stu 2008, 15:30

mislim da joj to ne bih dala ni u ludilu.
mandarine su citrusi, prerano je za njih.
Tema je zaključana