O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
25 sij 2009, 17:27
a dobro Ina. Vraticete dok mi pocnemo sa dohrane
25 sij 2009, 17:31
thinkPINK je napisao/la:Mak mi zadnjih dva dana puno bljucne nakon dojenja, onako poprilicnu kolicinu. Ne svaki put, al desilo se par puta. Kao kad je imao mjesec dana. Jel moguce da mu je to od holle kruske? Poklopilo se s uvodenjem kruske.
da, ovo može bit neki znak netolerancije. kad prekineš s kruškom pa daš drugo, vidi hoće li se ponovit. onda opet probaj s kruškom.
možda uopće nije do toga. možda puno pojede pa onda još cica i samo izbaci višak.
25 sij 2009, 17:43
Otkad ne dajemo krusku nema bljuckanja. Mislim da je bas do te holle kruske. To je jedno sto sam mu dala od gotovih kasica.
Danas frknuo nosom na mrkvu. Kad gledam unazad od svega je jedino jabuku bas prihvatio. Ostalo sve je ostalo na par zlicica. Jedino u kombinaciji s jabukom prolazi. A jabuku pojede skoro cijelu. Sto sad da mu sve mijesam s jabukom dok ne proba jos nesto sto ce mu se svidjet?
Jos cemo par dana ostat na mrkvi a onda se vracamo malo na zapostavljene zitarice.
25 sij 2009, 19:04
miješaj

stavi žličicu-dvije mrkve u jabuku pa postupno povećavaj mrkvu i smanjuj jabuku
isto tako i s drugim namirnicama koje mu se nisu svidjele
25 sij 2009, 21:51
tnx ina!
...i dobar podnik
26 sij 2009, 22:14
Moram pohvalit svoga decka. Danas je smazao cijelu mrkvu i pola velike jabuke u kasici. Bas je lijepo papao
26 sij 2009, 22:49
Tara je danas papala prvu juhicu.
Zapravo sam u express loncu skuhala brokulu, mrkvu, luk, tikvicu, rižu (to je do sada probala) i malo puretine (nije do sada probala). Od svake povrćke sam uzela po komadić i zgnječila vilicom, bez puretine.
Nakon toga juhu sam posolila tako da možemo mi jesti.
Mogu reći da je "juhicu" (juhice nisam davala da si trbuščić ne napuni vodom, samo povrće je jela) najbolje do sada prihvatila, kada je povrće u pitanju.
Pretpostavljam da sam malo zabrljala što se povrće kuhalo sa puretinom jer puretinu još nije papala solo.
26 sij 2009, 23:30
Nado - nije ona početnik pa nije tolika greda ako jede jednu novu namirnicu s nekoliko starih

i hajde se prebaci na drugi obrok
27 sij 2009, 00:00
Ina i Tanja, tak' imam Vas rad
28 sij 2009, 22:56
Nado, daj prestani se uvlačit!
29 sij 2009, 01:30
Dva brzinska pitanja:
U koje namirnice ste ubacivale luk kad ste ga pocele uvodit?
Jel se moze proso kuhat u expres loncu? I ako da, koliko dugo?
29 sij 2009, 01:39
Luk mozes vrlo rano, cak od 6 mj. Kuhas ga skupa s drugim povrcem, mozes i zitaricama.
Proso ja ne bi u pretis lonac jer se pod A. na otvorenoj vatri brzo skuha, B. bilo me frka da se ne napije vode i zapljepi na dno lonca. Ja kod prosa uvijek dodajem vode dok se kuha tako da na kraju bude kasa, a ne da plivaju zrna u vodi, ako me razmijes.
A sad odoh jos na onaj drugi topic jer ti dugujem jedan odgovor za tofu, jel' tak?
29 sij 2009, 06:00
tnx tanja, to sam i mislila za proso..pa ipak reko da vidim ima li netko ko je to probao prije nego li se upustim u eksperimentiranje. Da, kuzim sta mislis pod tih raskuhavanjem

ohoh vidjet sta kazes za tofu
29 sij 2009, 09:55
A kako kad se uvodi luk prvi put? Stavi ga se isto tako kuhat s nekim vec uvedenim povrcem i kasnije zajedno smiksa ili kako?
Maslinovog ulja jednu kap jel tako?
29 sij 2009, 10:11
da, TP. staviš ga zajedno s npr. bundevom, ali ne cijeli luk već trećinu ili četvrtinu
03 vel 2009, 18:42
Proso je odlična namirnica,a vidim da je dosta nepoznata pa možda i ja nekom pomognem. Ja kupujem Alnaturin proso u DM. Pošto ga mješam najviše sa vočem ( slatkasti je ) Stavljam 150 ml vode da zavri, u to jedna ne baš puna jušna žlica prosa i kuham 5 minuta. Dok još vri poklopim i gasim vatru i tako se pari 15 min. Dodam voće po želji , ali može i povrće, štapni mikser u ruke i za čas je pire. Pazi samo da ostane malo rjeđe jer kako se hladi tako i malo gusne. Probajte sa kruškom. Odlično je.
03 vel 2009, 21:56
Hvala
tigar. Snašli smo se mi nekako, malo dodavali vode, malo procjeđivali dok nismo došli do omjera kako treba

Pridruži nam se na 0-1 na ljetnim bebama
Ovaj put ćemo podnijeti izvještaj, meni se čini da smo zasad ok s papicom; dakle 5 dana proso, količina je zadnja tri dana bila oko 10ak i više žličica, zatim 5 dana jabuke, prva dva 1/2, onda 3/4 i zadnja dva dana je pojeo cijelu. Od danas smo startali s mrkvicom, napravila sam mu samo jednu, malo veću za prvi dan. Nakon svega smo imali još dojenja, ali vremenski je kraće trajalo nego obično.
Za dalje sam planirala nakon mrkve raditi mixeve ovoga što smo do sad jeli (onda ne treba svaku kombinaciju držati par dana?) pa onda u uvođenje novih namirnica; riže, bundeve/batata i eventualno kruške (ako se nađe). Ok?
04 vel 2009, 01:19
sve po PSu Minna
06 vel 2009, 13:04
Treba mi praktican savjet vezan za kuhanje. Kod kuhanja zitarica npr. koje su opcije osim kuhanja neposredno prije obroka. Je li Ok skuhati recimo rizu par sati prije obroka? Danas za sutra? Onda podgrijati?
06 vel 2009, 13:18
možeš skuhati par sati ranije, ali ja ne bih početnicima ostavljala za sutra
06 vel 2009, 13:24
ja sam na početku baš kuhala za dva dana (jer sam bila neispraksana i tad sam joj rižu kuhala po sat i 15 min), sad kuham svaki dans vježe.
JBP kaže da se može, ali da se bebi ne daje ništa što stoji više od 24 sata.
06 vel 2009, 13:43
TNX ma i ovo par sati mi super znaci jer smo inace na knap sa setnjama.
06 vel 2009, 16:58
Leonu sam obično stavljala kuhati kad bi išao na prvo spavanje koje traje 30ak minuta, no znao me je zeznuti pa produžiti na sat, sat i pol...tad nisam pripremala novi već lagano podgrijala(eventualno još malo razrijedila s prokuhanom vodom ako bi se previše zgusnulo) i bilo je ok. Za drugi dan nismo ostavljali jer nismo ni imali potrebe.
Pisala sam već da sam uzela rižu od Hollea i proso u biu, međutim tek sam danas skužila da su to zapravo rižine pahuljice

A lijepo sam pitala rižu i napomenula da dojim bebu, a na kutiji piše da se za pripravu upotrebljava punomasno mlijeko i voda i sad nemam pojma što da radim s time? Ima li tko kakvih iskustava? Ili da najjednostavnije kupim običnu rižu

?
06 vel 2009, 17:46
Mislim da mozes te rizine pahuljise samo s vrucom vodom oparit i onda umijesat u to neko voce. Nece ti propast
Mi smo poceli s pravom rizom, stavljam i komad kombu alge za laksu probavu. To nam je za ovaj obrok kao rucak. A kad budemo uveli jutarnji onda cemo neke zitarice u obliku pahuljica i voce.
07 vel 2009, 12:45
minna, slušaj TP, dobro zbori
možeš običnu rižu, a holle pahuljice možeš i s vodom. zapravo, ja sam ih redovito s vodom mutila
09 vel 2009, 14:18
Imam pitanje. Nedavno sam kupila u Bio i bio nekakvu kašicu od tri vrste žitarica. Međutim, na njoj piše da ima glutena. Iako je navršila 9 mjeseci, E nije još do sad ništa pojela s glutenom. Kad ste vi počele djeci davati namirnice s glutenom? Pronašla sam neki topic gluten, ali tamo ništa ne piše konkretno samo da nije za djecu ispod 6 mjeseci i da može izazvati razne probleme. Hvala
09 vel 2009, 14:24
s osam mjeseci se može krenutu s glutenom na način da se daje samo jedna žitarica koja sadrži gluten, nikakvi mixevi za početak
09 vel 2009, 14:30
Onda ću ja pojesti mix kašicu,a njoj ću napraviti bulgur. Za probu.
12 vel 2009, 09:40
trebam pojasnjenje nekih pojmova:
prvo sta je to dinkel/ pir?
zbunjena sam grizom.
meni je griz psenicni griz (bijeli)
kakav je kukuruzni griz -jel to palenta ili kukuruzno brasno ili nesto trece
da li je to samo varijanta na temu tipa palenta ali sitnije granulacije?
12 vel 2009, 10:18
krupnik (dinkel, pira) - najstarija poznata žitarica, srodna pšenici pa je još nazivaju prapšenicom. Danas je sve popularnija u makrobiotici zbog zdravstvenih učinaka i lake probavljivosti.
Ovo za griz sam i ja mislila dok nisam pocela mislit o dohrani malenog.

Bas sam jucer kupila griz od pira! Mislim da se zove griz upravo zbog sitnije granulacije.