O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
16 sij 2009, 14:55
super!
17 sij 2009, 00:23
tanja, hvala ti za tofu, baš sam danas proučavala tu knjižicu kod sveki, budem ju posudila
jel mogu ja njoj sad već spremati namirnice ikojim drugim načinom osim kuhanjem u vodi?
nemam ništa na umu nego pitam za info, nisam sigurna kad bih joj mogla nešto prodinstati na vodi ili malo ulja ili kad bih joj smjela dat palačinke koje su samo voda, brašno i tapioka prah, ali pečene na malo (hladnoprešanog) ulja?
17 sij 2009, 07:48
ja sam prvi puta dala dinstano nakon napunjenih godinu dana. do tada je jeo samo kuhano.
17 sij 2009, 08:36
umak od mrkve i mrvljenog tofuja
ovo me zanima tanja, kako ga radis?
Jos mi je Stella daleko od konzumiranja tofua, ali me zanima jer ja ga pripremam za nas klasicno sa stir-fry-evima. Bacim ga na wok, poprzim lagano i umijesam sa povrcem i noodlama/rizom.
Inace koristim razne tofue, od svilenkastih do tvrdih, vulgaris (pa ih sama mariniram) ili vec mariniranih. Ali ovo bi vise bilo za pdf rcepti.
17 sij 2009, 09:32
frrr, palačinke obično idu na jako vruće ulje (više prženje nego pečenje), a maslinovo ne podnosi takve temperature.
17 sij 2009, 11:08
nije maslinovo, suncokretovo je...tko bi pekao palačinke na maslinovom, pobogu (ok, ana ugarković vjerojatno bi

)
i, dakle, onda ja njoj samo kuham u vodi do godinu dana i onda krene u jaslice, a tam bome dobivaju i pečeno meso i saftove?
17 sij 2009, 11:32
prave istarske fritule i kroštule prže se na maslinovom pa možda bi netko probao i palačnike.
17 sij 2009, 17:09
ja pecem palacinke na maslinjaku
17 sij 2009, 20:07
tanja, sad sam pogledala recept za preljev od tofua i mrkvice - čak i kad izbacim sol, kurkumu i umeboši ocat, ostaje pirjanje luka na ulju, za koje nisam sigurna
šnita -
17 sij 2009, 20:36
frrr, probaj
17 sij 2009, 20:41
mogla bih, al meni nekako maslinovo ide uz slano, a palačinke su mi slatke
17 sij 2009, 21:54
i sama sam slicno razmisljala dok ih nisam probala
17 sij 2009, 22:04
a tek jaja na maslinjaku, mmm
17 sij 2009, 22:04
ina,

ali to je difoltno slano
17 sij 2009, 22:05
mi imamo svoje masline pa ja zaista sve radim na maslinovom. navikne se čovjek i poslije mu ništa drugo ne odgovara
17 sij 2009, 22:10
Joj, nisam trebala procitati za palacinke na maslinovom...kud me dere mucnina, jos i ta pomisao...
sorry shnito, sigurna sam da je fino, ali brrrrrrrr.
17 sij 2009, 22:12
sad ih fakat moram probati, ali nemam više domaćeg već sms meko
17 sij 2009, 22:17
ina, os da ti ja posaljem domace maslinovo iz zg?

ajme oftopika.
17 sij 2009, 22:37
nema frke, nabavit ću ga ja opet
kad završimo s oftopičarenjem, mogu i pobrisati ovih par postova ako koga smeta
18 sij 2009, 22:43
ja jako volim sve na maslinovom, jos pogotovo ako je fino domace

ali i ja davnih dana saznala da maslinovo ulje kod dinstanja i pecenja na njemu moze navodno biti cak i kancerogeno - ta info me malo sokirala, pa sam se vratila na maminu kuhinju i koristim maslinovo kao zacin ne kao osnovu (a skoro vise nista niti ne dinstam na ulju)
18 sij 2009, 23:43
i ja sam to čula, ali poslije sam čitala da je to hoax
18 sij 2009, 23:51
pisali smo o tome na ovom pdf-u i laički zaključile da je bitno da nije pregrijano, da se ne dimi, ne smrdi.
22 sij 2009, 01:43
Dakle, Mišica ima 7 miseci i prihvatila je prvi obrok. Počeli smo sa 6 miseci i 6 dana, dosad je provala jabuku, mrkvu, bundevu, puru, korabu i rižine pahuljice. Planiram joj dat još krušku i kapulu, pa da krenem i sa drugim obrokom (za kojih 10-15 dana), da jedan obrok bude voćni ili mliječno voćni (voli rižine pahuljice+adaptirano+voće), a drugi da bude juhica (sa mrkvom, korabom, kapulom, bijelim mesom kokoše i purom- za početak). Jel to taman, nije prerano? Kad biste vi davali te obroke? (ona je inače na kombinaciji cicanja i adaptiranog) npr. mliko, voće, juha, mliko, mliko; ili mliko, juha, mliko,voće, mliko?
22 sij 2009, 08:27
deset-petnaest dana će biti taman.
kada joj daješ taj prvi obrok?
ako je kroz jutro, oko 11h, onda joj ovaj drugi stavi u vrijeme kad i vi ručate i to bi bilo po tvojoj računici - mlijeko, voće, mlijeko, juha, mlijeko
22 sij 2009, 17:34
Ina66 je napisao/la:to bi bilo po tvojoj računici - mlijeko, voće, mlijeko, juha, mlijeko
Meni bi u biti najviše odgovaralo mliko, voće, juha, mliko, mliko, al me strah da je to previše za njen želudac? Jer ona prvo mliko pije oko 5 (6, 7, kako kad), i onda recimo 12, 15, 18 i 21 (s tim da se nerijetko dogodi i ura kasnije). Dojenja ni ne brojim, više puta je na cici između 5 i 12 ili 13h. Ovaj jedan obrok dohrane sam joj davala ili ka drugi ili češće ka treći obrok. Po ovome tvome bi ona jela juhu pridvečer, a to nije baš. Ima li koja stvar koju ja ne zakopliciram?!
Inače mi je uvatila mot buđenja oko 2, 3 ure po noći, a kad je ne uspijem onesvijestit cicom, pomogne boca, a to mi se ne sviđa. Sve mi se čini da je ona pomakla noć za dan, jer dosta sati prođe ujutro šta ne jede, jel tako? Možda bi je tribala ujutro kad se probudi počet šopat?
22 sij 2009, 17:53
Jer ona prvo mliko pije oko 5 (6, 7, kako kad), i onda recimo 12, 15, 18 i 21
sve je OK, osim što mi se razmak između prvog i drugog (5,6,7-12) čini prevelik. prebaci joj voće između ta dva - oko 10
nastavit ću. moram vani
nastavak:
znači, ako jede voće u 10, a mlijeko u 12, onda bi juha tj. ručak bio u 15 i onda ostaju još dva mlijeka
23 sij 2009, 00:43
Ina66 je napisao/la:znači, ako jede voće u 10, a mlijeko u 12, onda bi juha tj. ručak bio u 15 i onda ostaju još dva mlijeka
E, al ona jede i onaj obrok, tj. mliko ujutro rano, u zoru, tako bi se uz voće, mliko, juhu i još dva mlika vratili na 6 obroka.

Ma sav problem je nasta zbog tog kombiniranja dojenja i adaptiranog, uz preveliku želju za dojenjem i ne povećavanjem obroka ili doza adaptiranog ispalo je onako nekako da ujutro ne traži jest bocu jer se nacica (valjda) noću i ujutro prije dizanja. Da ne govorim da sam joj ja i hrana i utjeha i duda i sve... al o tome ne triba na ovom topicu.
Uglavnom, provat ću joj davat jest češće po danu, tj. ranije, pa se možda prestane budit noću.
23 sij 2009, 13:38
off topic:
moram se pohvaliti da sam postala fina forumasica

prije nego sam odmah postavila pitanje prvo sam pretraznikom pretrazila forum i nasla vise nego nekoliko odogvora

vi ste meni zakon koliko puta istu stvar napisete!
23 sij 2009, 15:56
jale

tako se to radi
Marto - ti si napisala pet obroka mlijeka (5, 12, 15, 18, 20) i ja sam ti po tome predložila drugi obrok.
kad uvodiš drugi obrok, zamjenjuješ jedan mliječni obrok
23 sij 2009, 17:16
Da.
A ol i prvi obrok ne triba zamjenit jedan mliječni? (ajme šta san glupa

) Čekaj, imala je 5 mliječnih, pa smo uveli jedan dohrane, to bi kao tribalo značit da je sad na 4 boce (al nije jel trai po noći), a kad uvedem i ručak (juhu), onda će nam ostat 3 boce.
Ma nebitno ustvari, ja se uvik vatam za sitnice i detalje, mala dobro jede, dobro napreduje (kucan u drvo), a ja pazim na njenu prehranu, a sad oče li mlijeko popit prije ili poslin obroka... a da već neman jedno dite doma i da nisan na ovakvin topicima ostavila vrimena i vrimena, ja bi razumila ove svoje nedoumice...