O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Re: DRUGI OBROK - topic za napredne početnike

12 ožu 2015, 23:10

Nisam u mogućnosti pretraživati, a zanima me slijedeće:
- molim prijedlog sa čime uvesti skutu/svježi kravlji sir
- također i za kus-kus

Hvala puno!!!

13 ožu 2015, 07:19

kus kus je u rangu s rižom, tjesteninom, krumpirom - što god bi miješala s njima, miješaj i s njim.

svježi sir sam uvijek radila s voćem il bih ga kao namaz mazala na kruh/dvopek (ukoliko ste ih uveli)

13 ožu 2015, 07:41

kus kus je pšenica, tako da to je meni uvijek prilog kao što je i neve rekla.
opet ako inače ne koristite kus kus u vašoj prehrani - čemu uvoditi i malcima.
No, ako će vas to potaknuti da uvrstite ovu namirnicu u vašu svakodnevnicu - super! Vrlo je jednostavna za pripremu i posebno je zgodno kad si u stisci s vremenom složiti neki prilog uz meso ili salatu.

13 ožu 2015, 09:36

Sir s voćem, na kruh ili s palentom. Može i neka druga žitarica.

Kus kus s nekim povrćem ili u variva na žlicu. Staviš povrće koje je već kušalo za varivo.

Nisi napisala koliko je dijete staro pa da možda ponudimo više ideja.

17 ožu 2015, 23:50

Beba je 8 mjeseci. Već ste mi sada dale puno više ideja, pa sada kužim kako funkcionira. Sutra isprobavam kus-kus, pa zašto da ne da ga i mi probamo? ;)

18 ožu 2015, 09:10

Nisam mogla naći da li se negdje pisalo o tome, pa pitam tu - prema tablici ovdje maslac ide s godinu dana. Zašto tek onda? Jer je masnoća ili jer je mliječni proizvod? Inače u kuhanju preferiram korištenje masti i maslaca prije nego ulja, pa me zanima.

18 ožu 2015, 10:46

zato jer je mliječni proizvod.
ionako im ne treba kuhati na uljima - tipa dinstanje. ja radim kao "lažno dinstanje" tako da luk prodinstam, odnosno prokuham na malo vode, tipa toliko da ne zagori i onda dalje slažem varivo. ulje stavim žličicu prije serviranja i to samo u povrtni obrok.

mi koristimo maslinovo i ulje repice u prehrani i inače

18 ožu 2015, 14:19

Ok, ni ja ne dimstam na ulju za D., dodam malo ulja na kraju u povrće ili žgance kad skuham, tak sam mislila i maslac dodati. Onda ću pričekati dok ne počnemo s mliječnim proizvodima. Hvala :)

01 tra 2015, 17:16

I ja maslinovo dodam na kraju kad vec zavrsim kuhanje. U palentu, juhu i u povrce.

14 tra 2015, 08:13

Pozdrav, ako može pomoć, odnosno pitanje.. (isprike ukoliko je već negdje pojašnjeno). Kod uvođenja drugog obroka (odnosno užine), mora li ovaj prvi obrok (ručak) biti u potpunosti zamjenjen. Obzirom da curka još uvijek nakon obroka želi dojiti pa ne znam trebam li čekati s drugim obrokom dok se u potpunosti zamjeni obrok? I druga nedoumica, ako je ovaj jutarnji obrok još uvijek dojenje, i sad ponudim neku voćkicu za međuobork, treba li tada samo dati malo čaja ili vode ili isto treba dojiti koliko joj fali?

14 tra 2015, 08:21

koliko je dijete staro? ukoliko ste krenuli s oko 6 mj, i isprobali nove namirnice već mjesec i pol do dva možete uvesti drugi obrok (oko 8 mj) iako dijete nije u potpunosti zamijenilo obrok tj doji nakon njega. ukoliko je dijete mlađe možete još pričekati malo.
nakon obroka nudite vodu, slobodno, ako želi. ako ne, nek i dalje doji.

14 tra 2015, 09:53

nevenera je napisao/la:koliko je dijete staro? ukoliko ste krenuli s oko 6 mj, i isprobali nove namirnice već mjesec i pol do dva možete uvesti drugi obrok (oko 8 mj) iako dijete nije u potpunosti zamijenilo obrok tj doji nakon njega. ukoliko je dijete mlađe možete još pričekati malo.
nakon obroka nudite vodu, slobodno, ako želi. ako ne, nek i dalje doji.

Hvala Nevenera. Počeli smo s 5 mjes i 3 tjed, sada je 7,5 mjeseci. Željela bih uvesti jutarnji međuobrok, pa pomaknuti ovo što sam joj dosad davala da bude ručak. Slijedimo u potpunosti tablicu. U biti me najviše muči to, što nakon količine koju joj pripremim bude gladna, a i toga se držim s onog topika ''koliko po obroku'', mislim da si čak ti to stavila.
Al dobro, ako je to normalno, onda bih joj danas dala voćkice i ručak, pa nek doji poslije. Mislila sam da se smije krenuti na drugi obrok tek nakon što se u potpunosti zamjeni prvi :roll

14 tra 2015, 11:34

trebali bi zamijeniti ali neka djeca su drukčija i vole obrok zasladiti cicom :lol
radiš sve dobro. polako uvedi drugi obrok. probaj promijeniti vrijeme. pola sata prije il poslije i njima zna biti velika razlika. cicu nek traži sama

priključi se na generacijski, ne znam pod koji točno spadaš pa se nađi - http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewforum.php?f=48

14 tra 2015, 15:12

drugi, odnosno sljedeći obrok se obično uvodi oko mjesec dana nakon, kako se ne bi naglo smanjila količina mliječnog u danu.

Vidjet ćeš kod trećeg obroka, obično onda jedan od ta tri nekako izvisi. računaš da će dobro pojesti, a ono se zbrlja.

29 tra 2015, 09:52

Pozdrav mamice, opet ja s nedoumicom. Kad se može bebici malo propeći meso (piletina, puretina), kao na vodi, ili nešto.. da nije uvijek kuhano? I ima li netko savjet kako pripremiti brokulu bebici od 8 mjeseci (imamo svježu u vrtu, pa bih nešto kombinirala al sam bez ideje)
Hvala

29 tra 2015, 10:33

brokulu skuhaš, nema se tu što - ona je vrlo brzo skuhana. ako pitaš za kombinacije, nama je za sada hit u palenti zamješano, a voli je i s krumpirom. Nekad je brokule više, nekada manje u kombinacijama. Ali kombiniram sve što mi je za taj dan po redu, svježe ili nama na meniju, pa njoj odvojim u nekom trenutku...
Sad je jede rukom kao fingerfood.

neki drugi način pripreme mesa, osim kuhanje se preporuča nakon godine dana. ali možeš pirjati na vodi recimo.

29 tra 2015, 11:56

mrs. eastwood je napisao/la:brokulu skuhaš, nema se tu što - ona je vrlo brzo skuhana. ako pitaš za kombinacije, nama je za sada hit u palenti zamješano, a voli je i s krumpirom. Nekad je brokule više, nekada manje u kombinacijama. Ali kombiniram sve što mi je za taj dan po redu, svježe ili nama na meniju, pa njoj odvojim u nekom trenutku...
Sad je jede rukom kao fingerfood.

neki drugi način pripreme mesa, osim kuhanje se preporuča nakon godine dana. ali možeš pirjati na vodi recimo.

Super puno hvala :) mislial sam upravo to, na kombinacije. Probat ću onda s krumpirom. Što se mesa tiče, mislila sam si da se smije samo kuhati, ali sviđa mi se npr ideja o pirjanju. To bi recimo mogla. Hvala na idejama

26 svi 2015, 10:28

Pozdrav svima, opet ja s pitanjima i podpitanjima.. uveli bi mahune, tj već smo trebali, al trenutno ih nema na tržnici, savjet?

26 svi 2015, 10:37

uvodi samo sezonsko. što nema, preskoči

26 svi 2015, 10:38

Hvala Nevenera, nažalost nisam zamrznula mamine, a ove iz trgovine se ne usudim kupovati :(

26 svi 2015, 11:10

mrs. eastwood je napisao/la:možda da mu učiniš taj fingerfood malo zanimljivijim. pogotovo onu hranu za koju si primjetila da posevno voli. duge prutiće kuhane mrkvice, pura ili krupica rezana na kockice i sl. neka bide veselo i šareno - i sigurno naravno!

isto, nemoj se zamarati oko nereda i ako uprlja sto. pustite ga da melja okolo, lako se pocisti.

hoće li doržali žlicu u ruci dok jede?
naravno, ne mora on s njom jesti. ali neka mu je i ona na dohvat. doći će neka faza, neki klik - koji mi nećemo ni primjetiti - i hop on će krenuti lopatati sa žlicicom.

Draga Eastwood, može pitanje vezano za ovaj post. Ne znam što radim krivo, curka je sada 9 mjeseci, i neće nikako dirati hranu, a baš joj i razdvajam da bude šareno i svašta nešta, al ne ide. žlicom se samo igra, ja ju nahranim i to je to. Ne brlja s hranom, uvijek pojede sve,al nikako neće ništa sama :(

26 svi 2015, 11:27

Wiki je napisao/la:i neće nikako dirati hranu
kad joj staviš hranu ispred nje, da li je dira, gnječi, pipka rukama? ili je baš ono- ne dira nikako. samo stoji i miruje.

26 svi 2015, 11:48

nevenera je napisao/la:
Wiki je napisao/la:i neće nikako dirati hranu
kad joj staviš hranu ispred nje, da li je dira, gnječi, pipka rukama? ili je baš ono- ne dira nikako. samo stoji i miruje.

samo ponekad stavi rukicu u tanjur i gnječi prstima, češće samo sjedi i čeka da ju ja hranim. uzmem joj rukicu i stavljam u tanjur ili pružim namirnicu da ju stavi u ruku, al ne želi, a sve ostalo (igračke, knjige, patkice..) sve stavlja u usta

26 svi 2015, 11:52

diranje i igranje bi bilo dobro no ako ide sporije bit će bolje. bito da želi dirati
stavi svaki put na stol, probaj razne oblike i strukture, kolutiće, kockice, prutiće... i samo nudi i nudi. jedan dan će se desiti klik

26 svi 2015, 12:02

nevenera je napisao/la:diranje i igranje bi bilo dobro no ako ide sporije bit će bolje. bito da želi dirati
stavi svaki put na stol, probaj razne oblike i strukture, kolutiće, kockice, prutiće... i samo nudi i nudi. jedan dan će se desiti klik

Hvala ti, nadam se da će nekako krenuti. Hvala na savjetu i što ti nikad nije teško uputiti me i odgovoriti.

26 svi 2015, 14:49

ma nemaš na čemu, tu smo za tebe :hug

28 svi 2015, 13:29

Nedavno sam čitala da klinci znaju imati probleme sa senzorikom i zato ne vole hranu u rukama, no tvoja cura je želi dirati i to ti je velika prednost, uz to što je jede kad je ti hraniš. Nudi joj razne teksture, i svježe i kuhano i suho (prikladne "kekse", rižine kolutiće i slično), već sve prikladno dobi, očito joj samo fali klik da može i jestivo sama stavljati u usta. A to će doći prije ili poslije, samo treba ostati uporan i nuditi.

28 svi 2015, 13:55

Diami je napisao/la:Nedavno sam čitala da klinci znaju imati probleme sa senzorikom i zato ne vole hranu u rukama

da, na to sam i ja pomislila
zato neki i vole samo miksano npr.
bitno je zato nuđenje i sve polako

29 svi 2015, 08:06

Wiki je napisao/la:Pozdrav svima, opet ja s pitanjima i podpitanjima.. uveli bi mahune, tj već smo trebali, al trenutno ih nema na tržnici, savjet?

Ne znam u kojem si gradu i gdje kupuješ, ali mahuna (zelenih) ti ima kod Eko Severa, mi smo ih baš kupovali i fine su. :)
Koliko znam sad im je sezona, mi smo ih uspješno uveli.

29 svi 2015, 08:07

Zaboravila sam dodati da osim kod Severa imaš mahuna i po zagrebačkim tržnicama (ako ti to šta znači...)
Odgovori