Sada je: 25 srp 2026, 00:40.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

PostPostao/la zeezee » 29 stu 2008, 12:21

Evo me po savjet!

počeli smo dohranu kad je M imao 5mj i 23 dana (15.10.); do tad sam ga isključivo dojila; do sad smo svladali: rižu, jabuku, mrkvu, kuk.krupicu, bundevu, krušku, tikvicu, korabicu, šljivu i sad smo na prosu treći dan ( u kombinacijama s voćem i povrćem). Kašicu dobije obično oko 12-13h. nekad iza traži cicu, nekad ne; par puta nije htio skoro tri i pol sata; ima dana kad apsolutno ne želi ni vidjet žlicu ni probat šta je u njoj, pali samo cica. e pa sad, jel on prihvatio ili nije taj obrok i da li da uvodim drugi?

drugo, kad bih ga uvela, i moram li ovaj pomicati na kasnije? on ujutro pocica nekad u 6, nekad u 7, nekad u 8...nema nekog većeg reda; obično u 7. spavat ide između 9.30-10, 10.15; onda ide 12-13 kašica (ovisno o tome koliko je spavao); oko 14, 14.30 mu se opet spava; zna potegnut i sat vremena, pa se bojim da će mu pomicanjem ručak biti prekasno (jer on se uglavnom uspava cicajući, dakle oko 14 se i najede); ili da ostavim ručak oko 13h pa ga pokušam oko 14 uspavat bez cicanja (sad kad sam to napisala...moš si mislit, heh).
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la zeezee » 29 stu 2008, 12:53

da dodam - pitanje postavljam jer sam negdje čula da nije dobro da im u toj ranoj fazi uvođenja dohrane idu dva obroka žlicom zaredom. dakle, trebalo bi biti dojenje između :dunno
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 29 stu 2008, 16:17

Da, idealno bi bilo dojenje u 7, zlica u 10, dojenje u 12, zlica u 14 (sad ja to nabacujem onako odokativno..). Novi se uspavljujete dojenjem pa je to malo teze. Probaj mu dati voce kao dorucak u 9 (dakle cca 2 sata nakon dojenja), pa ako onda bas zeli ciku za uspavljivanje neka. Kad se probudi mu das rucak.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la frrr » 29 stu 2008, 21:23

planiram uskoro uvest treći obrok. ona je već iteeekako spremna (hranjenje na bočicu je gnjavaža, nakon što utaži početnu glad nateže dudu, vadi bočicu iz usta, okreće ju i moram ju nagovarati da pojede tj. popije svo mlijeko), al ja kao formalno čekam 9 mjeseci ili već neki dan da nam to upadne zgodno...

enivej, za doručak ima žitaricu i voće (žitarica je otprije cca 3 tjedna, obično su to neke pahuljice - one koje se kuhaju ili rjeđe ostatak amaranta, prosa il riže od dana prije), za ručak povrće i žitaricu i cca 3 puta tjedno uz to ribu il meso.

e, sad, treći obrok nam treba bit mliječni da bi dobila dovoljno mlijeka u danu. a kak nemrem pomiješat mlijeko s povrćem il voćem opet mora jest za taj obrok mlijeko i žitaricu. jel joj to previše žitarica dnevno, za sva tri obroka?
mogu izbacit žitaricu iz ručka one dane kad jede meso/ribu, al nemrem joj bome dat samo povrće za ručak...
da izbacim žitaricu iz doručka onda?ž
još nas mjesec i nešto dijeli od jogurta, onda valjda ta mlijelna večera može bit i jogurt + voće

i još - svladala je list, jel sad i mola i svaku novu vrstu ribe moram uvodit kao novu namirnicu po 3-4 dana ili ak je svladala jednu može jest sve?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 29 stu 2008, 21:29

ja bih ostavila zitarice za dorucak, to je vrlo zdrav dorucak :up
kombinirala bih rucak tako da jede meso / riba povrce ili povrce / zitarice.
za veceru joj svakako daj mlijecni obrok i da, uglvnom ces ga kombinirati sa zitaricama (tipa zganci, jogurt i 7 korn i sl.).
mislim da radis dobro, ne bih se opterecivala tim zitaricama, nije to neka velika kolicina.
kad pocne jesti razlicite namirnice i kad usvoji obrok tipa kruh i namaz, bit ce ti puno lakse. osim toga, za koji mjesec ce ti poceti jesti i medjuobroke, pa ces joj davati jogurte i slicno.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la frrr » 29 stu 2008, 21:45

e, hvala.
mučilo me samo to dal bi žitarice za sva tri obroka bile šopanje...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 29 stu 2008, 23:19

Ne bi. Slobodo zitarice u sva tri obroka, odnosno kako ti je napisala shnita.
Vecera jogurt + voce po meni nije najbolji izbor, nekako mi to prazno za veceru, a ni voce nije bas vecernja namirnica :dunno .
Sad kad je probala list moze svaku bijelu ribu.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Tonka.M » 29 stu 2008, 23:58

sad sam se zamislila na frrrinim pitanjem o tome daje li Dori previše žitarica...

Mi smo naravno još uvijek samo na jednom obroku, al zanima me koliki bi trebao biti omjer žitarica (kod nas su to još uvijek samo riža i kukuruzna krupica) i voća odnosno povrća? 1:1, više povrća? Ili više riže? I koliko cca? Il nije važno? :dunno
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 stu 2008, 00:08

nije vazno. odnosno, ovisi zelis li zasitniji obrok ili ne. i sto joj taj dan vise nedostaje u jelovniku - zitarice ili povrce / voce. i koje je doba dana.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Tonka.M » 30 stu 2008, 00:18

on ima samo jedan obrok dohrane i to u podne (cca). I unatrag tjedan dana je ponovo počeo tražiti mlijeko nakon obroka tako da nije ni usvojen samostalan obrok.

Znači da zapravo nije važno i nema pravila? Hvala Mamashnita :proljece
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 30 stu 2008, 18:24

čitam sad ovo svoje pitanje za mola i mislim si koja sam štreberica s tom dohranom :rolf
ajd, odlučila sam popustiti i novu namirnicu davati po 3 dana, a ne 4 više

nego, razmišljah ja sad o nečem drugom..ovaj mliječni obrok koji bih mijenjala za kruti mliječni je od180 ml...meni se to čini jako puno mlijeka za radit kašicu...da će previše toga ispast i da ona neće to sve pojest...jel da radim možda 90 za doručak (recimo, mlijeko+žitarica+voće) i 90 za užinu (mlijeko+žitarica)?
onda mi nam to ovak izgledalo:
zajutrak- 180 ml aptamil bočica
doručak - 90 ml aptamil + voće + žitarica kašica
ručak - povrće + meso/riba ili povrće+žitarica
užina - 90 ml aptamil + žitarica
večera - 180 ml aptamil bočica

iako, razmišljam zamijeniti večeru možda...al onda mi je glupo da mi ostaje jutarnja i popodnevna bočica, a prenaglo mi je izbacit obje :dunno
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 01 pro 2008, 09:31

samo jedno pitanje na brzinu :)
stavila sam amarant u vodu, medutim jedan (veci dio) je potonuo, drugi dio ostao plivati na vrhu?
prije kad god sam kuhala, sve je potonulo na dno?
da ovaj dio sa vrha pokupim i bacim?
kao sto znate, amarant je nova namirnica u nasoj kuhinji....
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la jale » 01 pro 2008, 11:26

da i ja pitam nesto...
sta bi svojoj jednogodisnjakinji mogla dati da joj malo "podignem" imunitet jer je bolesna? svjezi kupus? kuhani bijeli luk? ... hvala drage moje :xkiss (super su mi ovi novi smajlici)
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 01 pro 2008, 12:34

jale, ja bih joj davala (a tako dajem i svojima) sto vise sirovog povrca. mijesane salate s puno luka (ako ti ih hoce jesti) su prave vitaminske bombe.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la jale » 01 pro 2008, 12:45

e sad, koje sirovo povrce smije jesti? ona jede kuhano sve osim paprika (i jos ponesto al ne mogu sad da se sjetim). kuhano jede i brokule, karfiol, mrkvu, krompir, ponekad kupus, tikvice...

hvala!
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 01 pro 2008, 12:59

ako dobro zvace moze i mrkve jesti sirove.
mozes joj napraviti recimo krastavce/paradajz/luk/zelenu/kukuruz (ok, on nije sirov)/paprike (raznih boja)...
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jale » 01 pro 2008, 13:03

:shock: kako ja kasnim. nisam imala pojma da moze sve ovo jesti sirovo. :ne koja sam ja nemajka ...

hvala draga!!! ljubim ja tebe :kiss
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 01 pro 2008, 15:09

zasto ne bi mogla? moji sve te stvari otkad sam ih uvela, jedu sirove. :dunno pogotovo luk.
niti kasnis niti si nemajka, daj molim te. :srca pa svako ide nekim svojim tempom, sve cete stici.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jale » 01 pro 2008, 15:16

:srca hvala draga, ali eto moje dijete nista nije od navedenog jelo sirovo. mislila sam da se luk ne smije davati sirov. da je za paradajz prerano, za papriku posebno ( :dunno ili mi je neko rekao ili sam negdje procitala) krastavice je grickala po malo kad su bile nase domace ali joj nisam dala da ih bas jede jer je tek i tikvice probala negdje u oktobru.

ah, da nikad nije kasno, sad ce se najesti i paprika i kupusa i kukuruza. grasak nece a ni grah nismo probali... ide zima bice svega na ponudi pa ako bude htjela super ako ne, onda cemo da je ubjedjujemo :)

hvala mila mnoooogo!!
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 01 pro 2008, 15:19

za paradajz nije prerano. paprika - zavisi kakva joj je probava, ona moze biti teska, ali si rekla da ju jedete pa zato (sad citam ponovno tvoj post - mislim da sam te krivo razumjela - ti si mislila da jede sve osim paprika? jer ja sam shvatila da sve osim paprika jede kuhano, tj. da paprike jede sirove)....
luk je ultra super turbo zdrav. ako ga hoce jesti, jasno. moji ga obozavaju, i crveni (ljubicasti) i bijeli.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jale » 01 pro 2008, 15:23

da, papriku nije nikad ni probala. danas joj dajem luk da proba. sa povrcem. pa da vidimo kako ce joj nos lijepo iscuriti da ne stopa vise. bijeli sam par puta stavljala i kuhala sa krompirom i jela je bez problema, sirov kao sto rekoh nikad do sada...

sad cemo polako sve zivo(sirovo) da jedemo osim mesa :lol (doduse mogao bi se i losos ubaciti ha? e da ga jos ima uloviti kod mene to bi bilo super :))

hvala likice mnogo!!
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 01 pro 2008, 15:42

ma nemas na cemu zahvaljivati. samo cekam da li ce se nekom dici kosa na glavi kad cuje sta ti govorim. :xgrin ne znam, mozda ja nisam normalna, ali ja sam svojima sve sto sam mogla uvijek davala sirovo i dan danas se trudim sto vise sirovog povrca imati na meniju. ono sto se mora kuhati - kuham minimalno, nekako mi je grehota prekuhavati.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jale » 01 pro 2008, 15:44

u pravu si. ja sam kuhala jer mi je za pocetak bilo previse za mali stomak sirovo davati. ali sad mislim da mogu lagano preci na sirovije stvari. npr zvala sam mamu i rekla joj da u supicu sitno sitno nasjecka pola cehneta bijelog luka. da vidimo da li ce joj smetati :)

:ljubav
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 01 pro 2008, 15:47

jale, ti mislis na cesnjak? to ce joj biti previse ako je juha samo za nju.
cesnjak joj mozes dati recimo da krumpir, brokulu, karfiol, mrkvu i sl. skuhas na pari pa zacinis s malo masl. ulja i zgnjecenog cesnjaka.
za sirovo sam pisala za luk - crveni (ljubicasti, neki ga zovu i crni) i bijeli (onaj obican luk vulgaris).
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jale » 01 pro 2008, 15:51

:rolf barijere u jeziku :rolf
da mislila sam na cesnjak a ti si mislila na crni luk sa bijelom korom :rolf

nece joj nista biti ako ne bude htjela ima drugi dio supice, vec smo se uvjezbali, don't worry.

i hvala jos jednom (postajem dosadna zar ne )
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 01 pro 2008, 16:03

:kiss
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 04 pro 2008, 00:23

šta kažete na prokulice, kad?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 04 pro 2008, 01:20

Prokulice mogu kad i kelj, Lukas ih obozava.
Jale, nadam se da je tvoja mala dobra zvakacica (is' izraza :p ) jer si ja svom nisam usudila ovo sve davat sirovo ni kad je imao 2 godine.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la cleonikky » 04 pro 2008, 02:49

uh..konacno sam iscitala ovu trakavicu o prvoj mrkvici...(btw, zasto nije raskomadana na dijelove? fakat je ogroman topic)
i mi smo u niskom startu, iskopala sam neke Adrianove tablice dohrane, zapise, recepte....i jos malo jovo nanovo :)
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la jale » 04 pro 2008, 11:02

tanja, zvace dobro ali joj cesto bude mrsko pa izvadi iz usta vece komade. neki dan sam joj dala srce od svjezeg kupusa grickala je sa svoja 4 i po zubica i kad je otkinula malo veci dio, borila se borila pa onda pokusala progutati pa se zagrcnula pa onda dobro nakasljala pa ga sama izvadila.
pomalo, sve polako, cekam da joj jos koji zub izadje pa da moze lijepo zvakati...

hvala drage moje!
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.