Sada je: 27 srp 2026, 23:05.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la Diami » 09 stu 2009, 20:55

Meni JBP nije sjela baš u tom dijelu o uvođenju novih obroka u tako kratkom roku. Mi smo to polakše, cca. svakih mjesec i pol. Osim toga sam iz drugih izvora pročitala da neke žitarice mogu imati i pokoji negativni efekt, pa ih nisam davala tako često kako ona preporuča (praktički svakodnevno). Srećom stvarno ima puno namirnica s kojima se može početi i koje se onda dodaju svakih mjesec dana, pa je mogući broj kombinacija stvarno povelik i onda dođe do značaja ona da je raznolikost najbitnija - od svega pomalo, ničeg previše.

Ne znam, nisam sklona ravnati se samo po jednom izvoru, trudim se uvijek pročitati što više različitih izvora na neku temu i onda si nađem nekakav "srednji put", ovisno što mi se čini najbolje za nas. Zato recimo nisam išla po JBP u vezi broja obroka i brzini uvođenja, jer sam više pročitala protiv toga, nego za. :)

Da li prženje sezama utječe na količinu kalcija raspoloživu za iskorištavanje ili se prži samo zbog "energije" ili iz nekog trećeg razloga?
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la zauvijekmama » 09 stu 2009, 22:03

hvala cure na informacijama vezanim uz sezam...idem ga odmah sprziti i izmiksati... :zivili
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la Ina66 » 09 stu 2009, 22:17

ja ga pržim jer mi je takav ukusniji, a gomasio mi je prije par godina postao omiljeni "posip" po lešo povrću.
vjerojatno se nešto gubi zagrijavanjem, ali nisam toliko duboko tražila. budući da nisam makrobiotičarka, to s energijom mi nije bitno
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la supermama » 09 stu 2009, 22:33

u kojem omjeru ti pravis gomasio, jel 1 šalica sezamovih sjemenki
1 1/3 jušne žlice morske soli
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 09 stu 2009, 22:38

da, s minimalno soli jer jedu i djeca. doduše, za najmlađu ipak mljevem posebno, bez soli
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Malena šarena » 10 stu 2009, 13:15

hm... znači ako WHO počne savjetovati što i JBP onda ćete i vi?? Zanimljivo :D

Ne pa nisam ni mislila se držati strogo te knjige,skupljam različite izvore,i napravit ću si tablicu i rapored onako kako mislim da je najbolje tj.najboja tablica mi je upravo ova s ovog foruma,iako se niti nje neču sljepo držati

Kad možemo posuti malo sezama bebama??
stavljate li im neki slad? Ostala sam bez slada inače koristim ječmeni,ali bi sad uzela rižin,pa bi mu kap stavila u kašicu
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 10 stu 2009, 13:51

teško da će itko, pa i WHO, savjetovati tri obroka u tri tjedna dohrane za dijete od 4,5 mjeseci. to što sam spomenula WHO se odnosilo na općenite preporuke o početku dohrane
na pitanje o sezamu ti ne mogu odgovoriti jer ne znam i ne usudim se davati savjete za tako malo dijete. isto vrijedi i za slad
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Malena šarena » 10 stu 2009, 15:00

Ina66,šalila sam se.
Iako me ništa ne bi čudilo!

Današnji obrok je prošao suuper.Pojeo bi on još da je bilo,ali sam mu napravila kašicu od svega 3,4 č.žlice i sve je pojeo,dala sam mu i nekoliko žličica vode. I naravno sve je to još podebljao sisanjem :)

Neki dan sam se krivo izrazila nije pojeo 10 žlica nego 10 zalogaja.Sori,sve me još ovo jako zbunjuje.
ali svakim danom je lakše.
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Malena šarena » 11 stu 2009, 18:06

cure da vas pitam,vidim da po tablici rižine pahuljice idu prvi mjesec,zobene treči,a što je s ječmenim,prosenim pahuljicama,idu li one kad i ječam i proso?
S obzirom da je proso u prvom mj dohrane znači li to da mogu i prosene pahuljice??
Hvala.
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 11 stu 2009, 21:03

Da. :dada Ako u tablici imaš neku žitaricu onda to vrijedi za sve njene oblike - puno zrno, pahuljice, eventualno brašno.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Malena šarena » 11 stu 2009, 21:14

evo baš sam Alnaturine pahuljice proučavala i samo na prosenim stoji da su čiste prosene,na svim ostlaim piše da može u tragovima biti orašastih plodova,glutena,soje i mlijeka
uglavnom u bio i bio ima svega i onako mislim da su ok cijene,s obzirom na sve kombinacije koje se mogu raditi.

Sutra krečem s drugom namirnicom,mislim da sam s prvom odužila 5 dana,sutra ču mu napraviti kašicu od smeđe riže i slatke riže
Dvoumim se dali da mu napravim samo od slatke riže??
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la maryca » 17 stu 2009, 00:53

najprije ina, tanja :klanja svaka vam cast na strpljenu, ulozenom vremenu i takvim savjetima!
i ostalim curama naravno.

ovako, vec par noci samo citam ovaj dio o pocetcima, pripremam se bas skolski, cura ce uskoro punih 6mj.
i bas sam razocarana u samu sebe. :oops:
oduvijek imam problema sa starijom i njenim ne/jelom, ne-probavanjem nicega novog, a iscitavajuci svih 53 stranice, shvatila sam da sam puno pogrijesila i sada ne bi isto ponovila sa mladom i pravi sam pocetnik.

da napomenem, za stariju, slusajuci savjete "starijih, iskusnijih" mislim da smo poceli s 4mj. i sve s raznoraznim, kupovnim kasicama i sram me reci, ali sam joj tek pocela kuhati oko 10-12mj. kad vise nije htjela ni okusiti ono sto napravim! :oops:
a kupovne ízmixane kasice je htjela jesti.

mada dosta toga ni nama ne pravim, a sada cu sve probati sto sam procitala i molim Boga da s mladom krene bolje.
vec sam sve gledala u apotekama, bio trgovinama itd.

pitanje:
gold proso?
jel ok, jel isto kao i obicni? :conf
o tome stvarno nemam pojma.

vidjela sam amarant, amarant s müesli i jos necim, kupit cu obicni, a sta mislite za taj s müesli?
ok, ne kao pocetak dohrane, ali je za bebe, kad vec proba te neke zitarice?

hvala!
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 17 stu 2009, 10:23

Ako imaš u tom Muesli-ju razne žitarice onda ga možeš uvesti tek kad si uvela sve te žitarice pojedinačno, što bude negdje poslije 8 mjeseci. Osim toga treba pročitati sastav dal ima što drugo unutra - med, jagode, mliječno... No ak su za bebe valjda nema. Obični amarant ti je super za početak, ne moraju biti pahuljice nego obično zrno, kuhaš pola sata. Na početku daš ispasirano, kasnije možeš i bez toga. :dada

A gold proso - pogledaj sastav. Ako je 100% proso i nema nikakvih dodataka onda je i to ok, možda samo neko "upljepšano" ime.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Malena šarena » 17 stu 2009, 10:47

da da svakako čitati sastav! Kao što sam u prošlom postu navela,čitala sam alnaturin sastav i samo su prosene pahuljice čisti proso u svim drugim ima nečeg u tragovima

nama je danas 5ti dan od cijepljenja i nakon smeđe riže i slatke riže idemo danas s jabukom!!
kupila ih jučer u bio i bio
napravit ću sve i staviti u vrečice za led i zalediti,tako da ih imam uvijek spremne
Idem ih spremati.
Pozz
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 17 stu 2009, 18:06

Malena šarena je napisao/la:samo su prosene pahuljice čisti proso u svim drugim ima nečeg u tragovima

na svim vrstama pahuljica bi trebalo biti upozorenje - moguće da sadrži tragove orašastih plodova (ili glutena ili nečeg trećeg) iz jednostavnog razloga - ne postoji čista linija za proizvodnju pojedinačne žitarice tj. sve se prešaju i pune u istim mlinovima/pogonima
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Ina66 » 17 stu 2009, 18:07

maryca - hvala :)
budući da si čitala cijeli topic, onda si shvatila bit Prve mrkvice - ti pitaš, mi (svi) odgovaramo
o prosu si već dobila odgovor
:mah
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Malena šarena » 17 stu 2009, 21:04

da da Ina66 to i kažem,sve sam pročitala i na svakom piše da može sadržavati upravo to što si ti i rekla,samo na prosu stoji da je 100%!

imam pitanje?
koliko dugo držite sok od jabuke?
kad sam skuhala jabuke prcijedila sam višak vode i to mu dala kao sok,s tim da sam mu dala 50ml soka 50ml vode,imam još 2-3dcl tog soka pa ne znam koliko dugo može stajati za upotrebu
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 17 stu 2009, 21:27

to nije sok već kompot
nisam ga nikad ostavljala za kasnije, drugi ili treći dan
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la maryca » 18 stu 2009, 00:18

Ina66 je napisao/la:maryca - hvala :)
budući da si čitala cijeli topic, onda si shvatila bit Prve mrkvice - ti pitaš, mi (svi) odgovaramo
o prosu si već dobila odgovor
:mah

jesam, ok!
pratim vas sad redovito, pa dok i mi ne krenemo u ove vode... :mase
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Marin » 18 stu 2009, 10:32

Kompot od jabuke (iscjeđeni sok) ako ga ima viška treba odmah dobro ohladiti i taj višak čuvati u frižideru. upotrebljiv je nekih 48h (za bebe), iako ni ja nikad ne dajem dan dva kasnije. Ziher je ziher kad su oni u pitanju :)
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jaca » 19 stu 2009, 22:47

moj bebac ima 4 mjeseca...vec sa 3 i po mjeseca sam pocela sa dohranom...takodje i doji...a dajem mu jabuku,bananu,breskvu i rizu,krusku,tikvicu,mrkvu i krompir...napocetku sam mu davala po 4-5 kasika..a sada pojede jednu kasicu u 1 a drugu u 6....hvala bogu i dalje doji ne odbija...et.... i tezak je 7.300
jaca
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la supermama » 20 stu 2009, 10:11

sad i ja moram nesto dodati i da osudjujem takve postupke, jr su neodgovorni :conf zasto, zasto tako rano djete hraniti sa
jabuku,bananu,breskvu i rizu,krusku,tikvicu,mrkvu i krompir
a jos i doji, pa jel tom djetetu sa tri i pol mjeseca potrebno sve to i jos dva obroka....pa kako se moze ignorirati sve sto se pise...nigdje se vise ne pise da djetetu tako rano treba davati prve obroke...nije mi jasno kako se ima srca i tri ciste izignorirati sve preporuke, mene osobnp bi bilo strah.....mislim stvarno ovo je vec previse, ne znam jel ljudi misle da im je djete naprednije ako sto prije mu gurnu zlicu u usta.... :angry stvarno mi nije jasno,

jaco sto je tebe navelo da das djetetu sa tri mejseca ponudis obrok koji nije mlijeko???????????
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Malena šarena » 20 stu 2009, 10:59

Ja danas mislim dati prosenu kašicu(prosene pahuljice).
jabuku je suuper prihvatio!
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 20 stu 2009, 17:53

jaca je napisao/la:moj bebac ima 4 mjeseca...vec sa 3 i po mjeseca sam pocela sa dohranom...takodje i doji...a dajem mu jabuku,bananu,breskvu i rizu,krusku,tikvicu,mrkvu i krompir...napocetku sam mu davala po 4-5 kasika..a sada pojede jednu kasicu u 1 a drugu u 6....hvala bogu i dalje doji ne odbija...et.... i tezak je 7.300

koje je tvoje pitanje?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la jaca » 20 stu 2009, 18:37

supermama je napisao/la:sad i ja moram nesto dodati i da osudjujem takve postupke, jr su neodgovorni :conf zasto, zasto tako rano djete hraniti sa
jabuku,bananu,breskvu i rizu,krusku,tikvicu,mrkvu i krompir
a jos i doji, pa jel tom djetetu sa tri i pol mjeseca potrebno sve to i jos dva obroka....pa kako se moze ignorirati sve sto se pise...nigdje se vise ne pise da djetetu tako rano treba davati prve obroke...nije mi jasno kako se ima srca i tri ciste izignorirati sve preporuke, mene osobnp bi bilo strah.....mislim stvarno ovo je vec previse, ne znam jel ljudi misle da im je djete naprednije ako sto prije mu gurnu zlicu u usta.... :angry stvarno mi nije jasno,

jaco sto je tebe navelo da das djetetu sa tri mejseca ponudis obrok koji nije mlijeko???????????

moja beba vec od treceg mjeseca je odjednom pocela odbijati da doji....pokusavala sam i aptamil da mu dajem i humana i bebimil i hipp no jednostavno ne zeli...zalila sam se ped.no on mi je rekao da nastavim da dojim...stvarno sam se trudila no dijete odbijalo....jede malo i onda place....vise nisam znala sta da radim pa sam mu ponudila kasice....hvala bogu dobro ih je prihvatio....ne bi da me osudjujete ali stvarno nisam imala izbora....i dalje se trudim da ga sto vise dojim...ponekad izdojim mlijeko u flasicu....ped.mi je rekao da odbija jer su mu poceli zubici pa ga booli kako navlaci...ne znam zasto me napadate....ja sam tu da mi iskusne majke dadnu savjete...imam 17 godina i trudim se da budem najbolja majka
jaca
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la danijela81 » 20 stu 2009, 19:09

jaca,
baš mi je žao što si odmah napadnuta. to je zato što se po milijunti put objašnjava da se sa dohranom ne počinje tako rano, nego sa 6 mjeseci starosti.
vjerojatno ti takve informacije nisu dostupne, i ne znaš zašto je tako. tu na forumu je sve objašnjeno. postoji brošura o dohrani, baš na ovom PDFu
viewtopic.php?f=40&t=18616
a i ovaj topic bi bilo dobro pročitati u cijelosti.
sad kad si već krenula s dohranom, bilo bi dobro da pričekaš s ostalim namirnicama. tu je i tablica dohrane, prema kojoj se možeš ravnati kad što možeš dati svojoj bebi
viewtopic.php?f=40&t=29228
sigurna sam da želiš najbolje svojoj bebi, pa ćeš se i dobro informirati o svemu.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la jaca » 20 stu 2009, 20:59

hvala vam :kiss
jaca
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la jaca » 20 stu 2009, 23:48

e pa ovako da vam se javim....danas sam bebiju masirala desni jabukovim sircetom i limunom i prihvatio je da doji....mozda da polako smanjim dohranu do 6 mjeseca....sta mislite :conf ili da nastavim kad sam vec pocela....izgleda da su ga mucili zubici....ne znam...
jaca
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la olja » 20 stu 2009, 23:51

Na tvom mjestu bih smanjila nemlijecne obroke, a zasigurno izbacila limun :/
Ocito zelis uciti i informirati se - ucini to, citaj po ovom pdf-u :mase
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la jaca » 20 stu 2009, 23:57

pedijatar mi je rekao da masiram jabukovim sircetom i limunom...tako prije niknu zubici...to stvarno pomaze...smiri se nakon toga
jaca
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 22 gostiju.