O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
21 stu 2009, 00:00
u toj dobi bi bilo dobro da što više doji, mlijeko mu je osnovna hrana iz koje dobiva sve što mu treba, a hranjivije je i kaloričnije od jabuke, mrkve, i ostalog s čim se započinje dohrana (a i bolje za njegov mali organizam).
iskusnije cure će ti reći što sad kad si već započela s dohranom. ja bi možda na tvom mjestu nastavila, ali samo s par žličica dnevno, i samo s onim što je do sad probao (krumpir bi možda čak i izbacila do daljnjeg). al to je samo moje mišljenje

a što se tiče jabučnog octa i limuna, meni zvuči prirodnije srestvo od onog gela kojim smo mi mazali (Dentinox), taj gel ima svega u sebi, najviše alkohola, pa ako to ne smeta lokalno, u maloj količini, mislim da bi ovo prirodno čak i manje smetalo. samo bi pazila da beba ne proguta (močila bi gazicu u to i masirala gazicom)
21 stu 2009, 00:04
umocim na kompresicu i onda mu masiram i vidim da mu stvarno godi...pslije toga je veseo i guguta....
21 stu 2009, 10:17
Ja bih dohranu smanjila ili izbacila u toj dobi. Mali je on još, mlijeko je stvarno sve što mu treba, neka što više/češće bude na ciki da si navuče dovoljnu količinu mlijeka, a tako se odmah može i utiješiti - sisanjem se kod beba luče tvari koje između ostalog smanjuju i osjećaj boli. Držim vam fige da uspijete!
I stvarno - bilo koja namirnica za dohranu ti je manje kalorična nego tvoje mlijeko - dakle malenom daje manje energije (a sigurno i manje hranjivih tvari) nego ista količina tvog mlijeka. Tako da ti se stvarno isplati pokušati ga dobiti da što više ciki!
A za zubiće - mi mažemo gelom Gengigel Baby - nema alkohola, nema ni lokalnih anestetika, konezrvansa, boja, šečera, samo hijaluronsku kiselinu (koja i inače postoji u organizmu). Karlo ga voli, iako nemam dojam da jako puno pomaže, al mala masažica je očito ok barem za privremeno olakšanje. A mislim da je, budući da do sad nije imao reakcije, a i imaš dojam da pomaže, malo jabučnog octa i limuna lokalno manja šteta nego recimo ovi gelovi sa lokalnim anesteticima.
22 stu 2009, 11:26
samo da se opet tren vratim na temu proso.
gledala samu dm-a Alnatura proso(zrno) i isto piše da u tragovima ima glutena,kikiriki itd,kao i na pahuljicama,osim na prosenim.
Dajete li im to ili ne? Ja nisam kupila,iću u bio i bio vidjeti kakav je njihov?
Ina je dosta prihvatljivo objašnjenje dala,pa se pitam jeli moguće nači čista zrna i čiste pahuljice?
23 stu 2009, 10:09
Ja sam davala. Naime na bio&bio ništa ne piše jer je to prepakirano od nekog drugog proizvođača, koji tvrdi da nema tragova, pa naši nisu stavili upozorenje na te manje pakete. Mislim pak da sam negdje pročitala da na original pakiranjima od tog isto proizvođača piše upozorenje, ali tih pakiranja kod nas nema. A budući da mi srećom nismo alergičari, ja sam uzela alnaturino, lijepo oprala prije kuhanja i onda dala.
23 stu 2009, 11:19
znači,diami ti bi isto dala i npr.zobene pahuljice na kojima stoji da ima u tragovima veće navedenog??
Ok,tenks.
23 stu 2009, 12:34
Zobene su ionako kasnije, tako da se do tada probavni sustav ipak već pomalo privikne na "krutu" hranu. Vjerojatno bih bila opreznija da imamo povijest alergija u obitelji ili da mali ima atopijski dermatitis, ali na sreću nemamo takvih problema za sada, tako da - kad su došle zobene na red, ja sam dala one od alnature.
23 stu 2009, 16:50
bila sam maloprije u bio i bio i naravno prodavačica tvrdi da je sve 100% čisto.Uzela sam amaranth.Inače ja kupujem u dm-a ali kako ima tragova uzela sam sad ovaj iz bio i bio.
Amaranth mi je super jer može i u slatkim i slanim kombinacijama.
čini mi se da ga je proso malo zatvorilo,drugi put ću ga kuhati s kombo algom,a i stalno prducka
danas sam mu dala krušku,mmm kako je slasno to pojeo.u kombinaciji s sl.rižom.
23 stu 2009, 21:32
neznam jesam li "zalutala" ali trbam par dibrih savjeta.....beba neće da jede pojede dve tri žlice i dalje kao da hoće povratit jedemo samo miksano jer od krute hrane nam je još gore dva obroka povrati....do sada tj unazad tjedan dana je borba jednostavno neće malo je pao na kilaži....kako mu poboljšat apetit ??
23 stu 2009, 21:34
imamo 11 mjeseci zaboravih napisat
23 stu 2009, 21:38
i opet ja i ako mi netko može napisati kako bi odprilike trebao izgledat dnevni meni tolike bebe....hvala
23 stu 2009, 21:51
Je to miksano jako gusto? Leoni se dizao želudac ako bi bilo pregusto. Čim bi malo razrijedila, jela je odlično. Ali mi sa 11mj već odavno nismo miksali. Rano smo uveli finger food
23 stu 2009, 21:53
dovoljno da pije je rijetko šta god dam gušće gotovo je....
24 stu 2009, 10:06
Koliko to traje već? Da nisu možda neki zubići, znam za par slučajeva gdje su četvorke znale izazvati "mali štrajk" sa klopom, al ne znam kakva je kod vas situacija sa zubima. A ako mu daš nekaj u rukicu, npr. komad (hladne) banane, jel to pokuava staviti u usta?
Mi smo isto rano krenuli s finger-foodom, dakle dala sam mu da sam papa komadiće i komade odgovarajuće klope (meko voće, kuhano povrće), sad jede skoro sve u komadićima, rijetko kaj još gnječim vilicom tek toliko.
24 stu 2009, 11:53
imamo 6 zubića gonje jedinice i dvojke i donje jedinice...i ja sam mislila da je zbog zubiju ali ni ne nazire se niti jedan....kad god mu dam šta u rukice da jede on baci nema šta nisam probala....čak ni bocu neće nego nekako na žlicu pojede mlijeko.....jednostavno neće da jede....kako mu otvorit apetit...??
25 stu 2009, 09:05
evo se samo javljam da mi krećemo sutra

i sad sam na priprema pozor
imamo domaće mrkve, bundeve, tikve, korabe i jabuke
i amaranth, proso, rižu i kukuruzni griz-od alnature i severa..
sad idem u ponavljanje gradiva
25 stu 2009, 09:38
sretno
26 stu 2009, 00:08
Krumpirić je napisao/la:evo se samo javljam da mi krećemo sutra

štreberice
26 stu 2009, 00:11

vec je proslo sest mjeseci od kad si rodila???
kako to vrijeme leti
sretno!
26 stu 2009, 00:47

ja vec iscitala sve, a danas i kupila stosta ood ovog!
sretno!
ja cekam kontrolu 27. pa krecem tvojim stopama!
26 stu 2009, 00:52

Joj krumpiric pazi samo, ne smijes sve odjednom
Sretno!

Mi pojeli jednu zlicicu rize s mojim izdojenim mlijekom nebi li nas to spasilo refluksa
I odustali, sad dalje cekamo neku maminu pametnu ideju, a mozda docekamo i 6 mj, nikad se ne zna.
I da, krumpiric, bas bi mogla voditi dnevnik dohrane na jednom odvojenom topicu da mi ljencine ne moramo previse razmisljati
Fino onako, dan po dan
26 stu 2009, 00:55
MaminMačak
ako imate refluks, onda za vas vrijede neka druga pravila o dohrani i ne morate čekati 6 mjeseci.
pokušat ću pronaći dokument, nisam sigurna jesam li ga spremila
nisam, ali sam našla ovo za početak
http://www.homemade-baby-food-recipes.c ... eflux.htmli slično, majčinsko iskustvo
http://www.medhelp.org/health_pages/Gas ... 102?cid=57http://reflux-rebels.blogspot.com/2009/ ... -with.html
26 stu 2009, 01:27
Budem pogledala malo detaljnije, mada sam vec nesto i gledala. Hvala!
Zato sam i odabrala rizine pahuljice no problem je sto on nece bocicu, a na zlicu ne zna jesti, jos je mali, pa kad sam to vidjela - odgodih jos malo.
On nije kritican jer uz svo to povracanje dobiva na tezini u (donjim) granicama normale, ali je inace jako velik pa ne brinem nekako zbog toga.
A za voce mi je jos rano, imao je i neki osip koji mi je licio na neurodermitis, mada dr misli da je to suha koza

, ima ga jos uvijek malo pa bi zbog
alergija bila malo opreznija s vocem. Mada bi ga mozda kruska vise zanimala pa bi se trudio jesti, nego mamino mlijeko malo zgusnuto s rizom, kome
je to jos fino

.
Uglavnom cekamo jos malo ...
26 stu 2009, 08:25
izbacuje žlicu?
vidila sam nukove sisa-lajk žlice koje su za prije 6mj.
Naravno da oni nisu mislili na refluks, nego da se ranije daje dohrana

, ali možda ti dobro dođu-vidila sam ih u superkonzumu.
26 stu 2009, 08:27
ima inin dnevnik, bjež, da se sramotim pored šefice od spize
26 stu 2009, 12:49
neznam da li sam na pravom mjestu (i uvijek se to pitam) ali jedan savjet bi mi dobro došao........bebač je bio bubani i totalno je izgubio apetit a stim i na kilaži bili smo u ljekarnoj jer kod doktora su svi svi bolesniji od svih nas 10 puta dala nam je pikovit+1 za apetit i vraćanje energije imamo 11 i pol mjeseci i rekla je da slobodno mu to dajemo...ja sam u velikom strahu na nagovor MM sam mu dala jednu malu žličicu
26 stu 2009, 16:45
ovo bi bolje išlo na Bubini sam..., ali kad si već postavila pitanje - koji je sastav tog pikovita? je li to sirup ili što?
26 stu 2009, 17:02
sirup je pikovit+1.vitamin A ,D3,C,B1,B2,B6,B12,i još nešto što je malo komplicirano za pročitat,multivitaminski sirup za djecu
26 stu 2009, 17:16
Pikovit - za veliku i malu djecu
Pikovit je vitaminski proizvod u obliku sirupa i pastila. Vrlo je popularan medu djecom. Sirup se može davati djeci starijoj od 1 godine.
26 stu 2009, 17:18
to znači???ne ga davati pi punimo god za 15 dana