O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

05 pro 2009, 23:02

eli je napisao/la:moja. nikada, ni sada sa sedam ne jede banane.

ajde super, sad bar znam da nismo jedini :zivili

05 pro 2009, 23:04

ni moja ju baš ne ljubi. pojede ju zamaskiranu

05 pro 2009, 23:07

ne znam dijete koje ne voli bananu,, :/

ja znam dvoje, moja najstarija i najmladja.... ova velika i pojede mozda jednu u tri mjeseca, ova mala samo kaze "pljak" i nece ni da proba :/

06 pro 2009, 02:07

moja. nikada, ni sada sa sedam ne jede banane.

Niti moja ju nikad nije voljela, a sad sam skuzila da ju rado jede u skoli, sa 7 i pol godina.

07 pro 2009, 01:07

Sta mislite, da li je bad da sam mu uvela krusku i rizu sa 4,5 mjeseca (zbog refluksa) i da mu sad vise ne dajem nikakvu novu hranu do 6 mjeseci?
Ne znam da li bi to moglo imati kakav kontra efekt, npr ne zeli nista drugo ili sta ja znam :dunno
Nebi bas sad isprobavala nove namirnice zbog alergija, a ne vidim niti da nam ovo nesto puno pomaze, povraca krusku i rizu isto kao i moje mlijeko :dunno

07 pro 2009, 01:16

Ne kuzim se puno u reflux ali koliko vidim do 6 mjeseci vam fali jos dosta. Ne znam kako je prihvatio krusku i rizu, jede li ili ne? Mozda da razmislis i o odgodi dohrane do tada?

07 pro 2009, 02:23

Gusca hrana bi kao trebala popraviti stanje, zato se i savjetuje ici ranije s rizom, ali kako ju on nije htio, dodali smo i krusku koja je za refluks OK, za razlliku od jabuke koja je prekisela. I sad jede krusku s rizom, pojede cijelih 100g, sav se trese od srece kad ju vidi. Ali taj obrok opet zavrsi s cicom, pa kako je to valjda rijetko, na kraju opet rigoleto.

Kaze patronazna da mu onda dalje dajem bananu, nema sanse, jos k tome banana zatvara, a mi kakamo svakih 10 dana.

07 pro 2009, 09:37

Na ovoj stranici ima dosta o refluksu po pitanju dohrane i iskustava roditelja s time, možda nađeš neki zgodan savjet koji i vama pomogne.
http://www.homemade-baby-food-recipes.c ... eflux.html

A osobno mislim da bi se trebala ravnati po svom osjećaju - ako vidiš da nema koristi i misliš da vam ne pomaže da manje povraća, onda možda stvarno trebaš odgoditi dohranu još koji tjedan.

07 pro 2009, 12:28

Tu sam stranicu i gledala. Hvala svejedno.

A vidjet cu jos malo, mozda bi moglo biti bolje ako nakon tog obroka ne cica :dunno.

07 pro 2009, 12:39

Pa probaj, polako produžavati razmak nakon tog obroka do cicanja i onda vidjeti da li je bolje. Ako nije, onda ćeš znati sigurno da nije do toga.

07 pro 2009, 16:42

Jel on sam trazi cicu nakon obroka ili ti nudis? Jer 100g bi trebalo biti dovoljno za obrok bez cicanja.

07 pro 2009, 16:45

banana je preteška, a kruška isto potiče stvaranje kiseline.
za rižu znam da je djeci sa refluksom preporučuju ranije uvođenje.

07 pro 2009, 20:23

Trazi cicu poslije 100g kruske s malo rize. On nece rizu bez kruske, davala sam mu sa mojim izdojenim mlijekom, ali nece.
Probala sam i na bocicu, nju ne zeli ni nacrtanu vidjeti. Onda sam nasla da je kruska OK za refluks, a jabuka i banana nisu.
Ma jucer je kao malo manje povracao nakon tog obroka, ali je onda nakon slijedeceg obroka (dojenja) povratio tu krusku :ne
Probat cu jos izdojeno mlijeko sa rizom i onda malo kruske cisto da prihvati. Danas smo se samo dojili.
Probudila sam se jutros s balonima pa nisam znala kud bi s tolikim mlijekom :lol
Zadnja izmjena: MaminMacak; 07 pro 2009, 20:26; ukupno mijenjano 1 put/a.

07 pro 2009, 20:25

si probala sa umjetnijom varijantom, pahuljice ili one sitne kuglice dehidrirane riže?

07 pro 2009, 23:28

Rizine pahuljice mu i umjesam u krusku.

08 pro 2009, 12:33

Evo i nas, mi mučimo pravu muku sa prehranom iz razloga što moj malac svako malo odbaci adatirano mlijeko. Ima 6 mjeseci.
Počeli smo sa Hippom, nakon par dana počeo ga je povračati. Nan nije htio ni probati. Onda je jeo Aptamil, ali je od njega ima konstantno proljev, sada jede Bebimil i zadnji dana je počeo izbljucavati mlijeko.

Počeli smo sa 4,5 mjeseci sa voćem. Miksana banana, miksana jabuka... I jede Hipp kašicu banana i marelica.
Inaće što se tiće okusa prihvaća lijepo i sve druge. I najzanimljivije, kašice ne povraća.

08 pro 2009, 13:54

Pozdrav!
Evo ja imam jedno pitanje! Moj sin ima 6.5 mjeseci i počeli smo sa kašicama od jabuke i mrkve -oko 4 do 5 malih žličica- i onda moje mlijeko. Ako u kašicu dodam rižu ili rižine pahuljice, pojede ali kasnije sve povratimo pa me zanima da li je netko imao iskustva s time?

08 pro 2009, 14:16

Možda mu ne paše trenutno riža. Neko vrijeme odustani od nje, probaj nešto drugo po tablici, pa za par tjedana probaj opet rižu. od žitarica možete probati još žgance/palentu i proso, a i amarant i quinou od "egzotičnijih", možda mu neka od tih bolje sjedne.

08 pro 2009, 15:29

Diami je napisao/la:Možda mu ne paše trenutno riža. Neko vrijeme odustani od nje, probaj nešto drugo po tablici, pa za par tjedana probaj opet rižu. od žitarica možete probati još žgance/palentu i proso, a i amarant i quinou od "egzotičnijih", možda mu neka od tih bolje sjedne.

Hvala na odgovoru! I ja mislim tako ali uvijek je dobro čuti još jedno mišljenje.
Iako mi je baš čudno da povraća rižu kad je ona vrlo mali alergen gotovo da i nema zabilježenih slučajeva alergije na rižu a i ona se nalazi u 90% dječje hrane ako govorimo o gotovim kašicama i preporučaju je kao prvu žitaricu u dohrani. Idući tjedan ćemo probat proso pa ćemo vidijet! Pozdrav!

08 pro 2009, 16:15

Čitala sam na nekim stranicama da nekoj djeci ne sjedne dobro - ne mora to imati veze s alergijama, možda jednostavno "ne paše". Npr. često djeci s refluksom preporučaju početak dohrane s rižom/rižinim pahuljicama, a neki roditelji su iskusili da im obrok s rižinom pahuljicama djeci pojača simptome, dakle dobili su kontraefekt. Kako smo svi različiti, tako i na istu namirnicu reagiramo različito. možda za dva, tri tjedna neće uopće imati problema više s rižom. Držim fige da proso bolje prođe!

08 pro 2009, 23:57

Moj je danas pojeo veliku Hipp kasicu od kruske s malo umjesane rize, znaci ca 200g.
Zadnji zalogaj je pojeo kao i prvi, sav odusevljen. Pa gdje mu to stane?
Malo se pobljucnuo, ali nije povracao :ne. Cicao je 1,5h nakon kruske i nakon toga lijepo zaspao.

Sad zivim u nadi da ce se stvar regulirati cim krenemo sa krucom hranom jer ovo je sad ipak samo jedan obrok,
mlijeko i dalje obilnije povraca.

Kupila sam sebi Alnaturine pahuljice od prosa i jela ih sa hladnim mlijekom. Nisu mi se bas nesto omeksale.
Da li njih dajete djeci ili nesto drugo? Kako ih omeksate i da li ih hoce jesti?

09 pro 2009, 00:36

MaminMacak, probaj iduce dane kao danas. Dakle nakon obroka dohrane NE dati cicu odmah. Mozda je to recept za manje bljucanje. 200g mi se inace cini jako puno za dijete koje jos nema 5 mjeseci. On bi svasta ali ti odredjujes koliko. ;)
Alnaturine pahuljice nismo nikada koristili, tu ti ne mogu pomoci.

09 pro 2009, 00:38

mene muči koje voće da joj dam?kašicu?
koje marke, koja je najbolja? holle?
povrće imam, al voća više ništa nemam (imala jabuka..)

09 pro 2009, 00:40

Ja svome dajem još uvijek malu kašicu, i nakon nje je sit malo duze od 4 h
Pojeo bi on jos, ali mislim da nema potrebe pretrpavati ga ako je i od male dovoljno sit

09 pro 2009, 08:56

Alnaturine pahuljice sam uvijek stavila u proključalu vodu, u početku sam ih onda još koju minutu kuhala, a kasnije samo pustila da omekšaju. Al alnaturino proso u zrnu se bolje da raskašiti ako ga dulje kuhaš nego po uputama, bude "ljepša" kaša po konzistenciji nego od pahuljica.

Voćne kašice - ja sam čitala sastav jer u mnogima ima limuna, pa sam tražila one gdje ima vit. C umjesto limuna (to im služi kao konzervans). Osim toga u mnogima osim voća ima i riža, u nekima šečer, onda ima i sokova... Ovisno koliko je netko principijelan po nekim tim stvarima u prehrani, izbor mu se dosta suzuje.

09 pro 2009, 09:39

200g mi se inace cini jako puno za dijete koje jos nema 5 mjeseci.

Zato sam mu i dala da jede dok ne bude sit, samo da ne trazi cicu iza obroka i ocekivala da ce povratiti pola. Ali nije.
A 4h razmaka mi nemamo vise niti po noci :ne.
Istina je da on jos nema 5 mjeseci ali ima skoro 9 kg pa mu ocito treba veci obrok :dunno

Za proso, znaci treba i pahuljice malo prokuhati.

09 pro 2009, 11:35

Kilaza nema veze s potrebama po hrani (aktivnost ima ;) ). Moj je imao skoro 9kg s 6mj. pa je jeo po jedva par zlica dohrane.

09 pro 2009, 11:37

mačak, kilaža može imati veze ako dijete stagnira sa kilažom.
znam forumske klice koji su bili samo na cici i sa 13-14 kg.

09 pro 2009, 16:42

MaminMacak je napisao/la:
200g mi se inace cini jako puno za dijete koje jos nema 5 mjeseci.

Zato sam mu i dala da jede dok ne bude sit, samo da ne trazi cicu iza obroka i ocekivala da ce povratiti pola. Ali nije.
A 4h razmaka mi nemamo vise niti po noci :ne.
Istina je da on jos nema 5 mjeseci ali ima skoro 9 kg pa mu ocito treba veci obrok :dunno

Za proso, znaci treba i pahuljice malo prokuhati.

Ako želiš koristit pahuljice od prosa imaš ih u DM-u od "babylove" i ne treba ih pokuhavat, samo se umiješaju u vodu ili mlijeko a možeš dodati još i voće. Ako kupiš one koje nisu namjenjene malim bebama onda ih je bolje prokuhat par minuta, samo obrati pažnju da nemaju nikakvih dodataka kao npr. sol i sl.

09 pro 2009, 18:08

Bilo kako bilo, ali njemu 100g kruske s rizom nije dovoljno za obrok, a trebam mu dati cijeli obrok jer inace opat povrati mlijeko.
Kad pojede 200g onda trazi ponovno cicu za 1-1,5h, danas je ponovno bilo tako. I ponovno nije povracao nakon tog obroka. :nana
Sad zivim u nadi da kad nakon 6 mjeseci uvedemo i povrce, drugi obrok ... da cemo se polako rjesavati tog povracanja.
I ne samo povracanja nego je problem s refluksom sto on pola toga povrati, pa bude gladan, pa opet jede kroz kratko vrijeme ...
i onda cijeli dan prodje u hrani i povracanju, a mi trebamo i vjezbati.

I da, po pitanju aktivnosti se sigurno isto dosta istrosi bas zbog tog vjezbanja.

Ocito mu ipak treba vise nego djetetu koje nakon 100g 4h ne trazi jesti. :dunno Nama je to sience fiction.

A pa nije kruska s malo rize kaloricnija nego moje mlijeko, tako da to nema veze s bebama koje su skoro samo cicale s 13-14 kg.
Kod nas se ne radi o kaloricnosti nego o gustoci hrane koju jede.

Hvala za proso, ja sam ih za sada htjela isprobati na sebi, pa cu probati i babylove i skuhane pahnuljice.
Alnaturine nemaju nikakvih tragova drugih zitarica.
Tema je zaključana