O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

15 pro 2009, 21:52

ja sam obišla trgovine da znam gdje ću kupiti što mi treba. nisam našla dosta toga, najviše od hrane a pribor i tome slično jesam. čak sam našla trip trap hranilicu, bar mislim. a nije bilo kad sam tražila.

ina- u DM-a ima od alnature basmati riža. kad budem počinjala mislila sam slijediti tvoju tablicu (i pratiti dijete, naravno) koliko sam vidila mislim da bih mogla s tom vrstom riže početi, jel da?

tin je počeo pokazivati znakove da je spreman za nadohranu ali po meni nije vrijeme. moram vidjeti sutra, imamo pregled.

16 pro 2009, 01:19

nevenera je napisao/la:ina- u DM-a ima od alnature basmati riža. kad budem počinjala mislila sam slijediti tvoju tablicu (i pratiti dijete, naravno) koliko sam vidila mislim da bih mogla s tom vrstom riže početi, jel da?

možeš, naravno. basmati je meni, inače, najdraža riža

16 pro 2009, 09:04

hvala!

16 pro 2009, 11:42

nevenera je napisao/la:ja sam počela polako čitati topike, kupila sam neke stvarčice (tipa tanjurić, žličica...), skinula sam brošuru i sad se nastojim informirati što bolje.
jedino me zanima gdje da kupim ribež za đumbir u zadru? vidim da na web stranici bio&bio ga mogu naručiti.

Ja sam iz Zadra nevenera i kupila sam ga na poluotoku u onoj ulici ispod Hypo banke u bio&bio dućanu, košta 40 kn mislim.

16 pro 2009, 12:52

jede običnom žlicom iz obične zdjelice :dunno[/quote]

Ja bih ti preporučila da koristiš plastične žličice zbog zaštite bebinih desni! Ja sam kupila u "Beba centru" od marke "Nuby" -2 kom. u pakiranju oko 18 kn. Te su mi definitivno najbolje! Pozdrav!

16 pro 2009, 19:09

mare10- puno hvala! znam di je. kako mi nije palo na pamet!?

danas na pregledu nije bilo priče o nadohrani, samo uputa da se ne trebamo žuriti (s čim se slažemo pa mi je lakše jer se trebam objašnjavati) i da se čujemo iza nove godine. imamo lijepo vremena do kraja se proučiti...

16 pro 2009, 19:50

Mi smo mislili početi sutra za povrćem i to za početak krumpir, ali vidim u tablici piše slatki krumpir-kaj je to?

Mogu ga slobodno skuhat, i onda ga zgnječiti i pomješati sa ad?

16 pro 2009, 19:52

to je batat i uopće nije iz porodice iz koje su krumpiri. Il kako se zove ekipa povrća :oops:
krumpir ti nije dobar za početak, navodno kupi svo smeće iz zemlje. bolje ako možeš nabavit tikvicu, bundevu, korabu, mrkvu?

16 pro 2009, 20:54

Mogu mrkvu nabaviti i to domaću.

16 pro 2009, 23:49

to je batat i uopće nije iz porodice iz koje su krumpiri. Il kako se zove ekipa povrća

gomolji su ti to. :lol
Kiss, mrkva ce biti bolja za pocetak.

16 pro 2009, 23:56

Osim ako nije zatvoren.

Mi danas probali proso i ne svidja mu se.
Ma jucer mu se nije niti sama kruska svidjala.
Nema veze, imamo jos vremena, tako i tako ne vidim neke velike koristi od toga da jedan obrok u danu
ne ispovraca jer on nema problema s kilazom (barem mislim, jer se 1,5 mjesec nismo vagali).

Treci dan je prosao i nismo kakali, a nismo ni rizu jeli nego samo krusku i danas mrvu prosa. A joj!

16 pro 2009, 23:58

Batat je visokoenergetska kultura PUNO ŠKROBA,MALO ŠEĆERA,iznimno zanimljiva okusa i bogata mineralima i vitaminima.Za jelo se rabe sekundarna zadebljanja korijena KOJA SE ČESTO POGREŠNO NAZIVAJU GOMOLJIMA,ali i mlado lišće,koje se može upotrijebiti kao varivo ili salata :p :p

17 pro 2009, 00:52

Ma krumpir je gomolj, ne batat :lol .

18 pro 2009, 00:59

drage mame, kooonačno sam pročitala svih 57 stranica i želim vas pozdraviti!
imam sina koji će za koji dan 5 mjeseci, a pedijatrica nas je s 4 mj. iznenadila pitanjem kako nismo počeli s kašicama jer da ako smo na AD moramo ranije počet! malo je reči da me to iznenadilo jer mi se činilo preeerano i od tada marljivo čitam i pripremam se i sada sam apsolutno sigurna da se ne trebamo žuriti - hvala vam na tome, jer vaši su mi savjeti dali snage da zanemarim pedijatricine preporuke, a to mi nikad nije lako! Posebno zato što moj sin, uvjetno rečeno, ima neke znakove da bi mogao papati - vodu i moje izdojeno mlijeko fino posrče na žličicu, a pije i iz one šalice s kljunom.
Budući da vas čitam pomalo već skoro mjesec dana moram iznijeti par svojih razmišljanja koja eto već neko vrijeme zriju u meni.
Prije svega, strašno mi je drago da sam našla forum na kojem savjete dijele mame koje kuhaju jer mislim da je to rijetko, ali i neprocjenjivo vrijedno. Nisam protiv kupovnih kašica, posebno kada su neke namirnice van sezone, ali kuhati djetetu i učiti ga da jede nešto pripremljeno kod kuće, "kontroliranog" porijekla i zdravo, ipak je nešto što ide i u odgoj, a ne samo brigu i hranjenje. Jer kao što se implicitno kaže u onoj brošuri, nije hrana samo da se dijete najede i raste, nego i stil života i odnos prema sebi i drugima. Svatko će to naravno prilagodit sebi i svojim navikama, stavovima i vjerovanjima, tj. navikama obitelji - netko će miksat, neko ribat na keramičkom ribežu, netko kupit kašicu, netko podgrijavat, netko zamrzavat...to je stvar izbora i prilika u kojima živimo.
Ja ne znam kak će nama ić kad krenemo, ali unaprijed mogu reć da ću nastojat da djetetu kuham što češće i što neposrednije prije jela, da koristim sezonsko voće i povrće, da iz tog što mu pripremam dobije ono što mu je potrebno i da obrok bude jedan novi ritual. Mislim da je ovo prilika da i sama naučim više o zdravoj prehrani te da uz sina i ja i suprug obogatimo svoju prehranu. Ništa spektakularno, ali uvest koju novu žitaricu i njima zamijenit sendvič sa salamom i sirom za doručak, mislim da je i to nešto. Osobno, ne vidim puno smisla u tome da se djetetu često kuha nešto što nitko drugi u obitelji ne jede, jer nije mi cilj dovijeka kuhat dva ručka. Posebno jer će i dijete jednom shvatit da drugi jedu nešto drugačije, a time i zanimljivo, a osim toga, kao što je netko već komentirao, jednom će i to dijete izać iz najužeg obiteljskog kruga i susrest se s vrtićem, školom, drugim obiteljima u kojima ne možemo kontrolirat što jede. Ali ne slažem se s tvrdnjom da zato ne treba dijete upoznat s namirnicama koje su u našem podneblju neuobičajene i da ne treba pazit što jedu, jer kao - jednom će im netko dat parizer i hrenovke u vrtiću. Štoviše, baš zato mislim da im treba pružit najbolje što možemo, dok možemo - a to je dok smo s njima doma, dakle prvih godinu dana. Uostalom i prehrana majke u trudnoći je važna jer djetetu daje dobre osnove kad se rodi, pa tako i prehrana tijekom prve godine daje djetetu dobe temelje za dalje, bez obzira na povremene hrenovke. I mi nekad naručimo pizzu i jedemo meso, čvarke, kulen, fiš i čobanac, ali zato nekad jedemo blitvu na lešo tri puta tjedno, a sad bome i razne nove žitarice da vidimo šta će nam to sinek papat i da se ja uvježbam kak to ubacit u naše obroke. Tu bi spomenula da mislim da je i to bitno - koliko ko voli kuhat i koliko kuha i inače, a ne samo bebi, pa jasno da se nekome kuhanje ne uklapa u stil života (ne mislim to isključivo kao nešto negativno) i to je osobna odluka, a jako je važno i u kakvim okolnostima živimo (netko rano mora na posao). Ali ako se vodilo svojim zdravim razumom i svojim osjećajem, vjerujem da većina ne griješi - a onda je manje bitno oćeš prokuhat mrkvu pa bacit vodu, koliko minuta ispirat žitaricu pod tekućom vodom, pržit proso ili odmah kuhat, podgrijat već skuhano ili uzgajat u svom ekološkom vrtu - većina će i tako kombinirat. Po meni je bitnije informirat se, učit, razmišljat svojom glavom, pogledat sastav nečega i pratit svoje dijete i njegove reakcije. Nekad djeci koja svašta jedu ne bude ništa, nekad se problemi jave tek kasnije, a s nekim se stvarno mora jako pazit kad i što papaju. Ja znam malu kojoj su roditelji s mjesec dana počeli stavljat keks u AD jer da joj je kao preslabo. Ali meni taj argument - i niš joj nije, nije nikakav argument. Iako, opet ću reć, svatko svoje dijete odgaja najbolje što zna i može i svatko će za svoje dijete odlučit što je dobro, a što ne. Uostalom i djeca su vrlo različita.
Još bi samo spomenula i one priče o tome kak su nekad nama davali ovo i ono vrlo rano i kak nam ništa nije - mislim, iskreno, ne znam koliko nekima od takvih ništa nije, ali to je sad stvarno druga priča i nije joj ovdje mjesto.
Dakle, da više ne duljim, polako sam vas pratila iako ima dosta za čitanje, ali da su i drugi čitali od početka ne bi se neke stvari 100x ponavljale. Super mi je kak su neki od početnika postali stručnjaci, pa tak zwerka na početku pita i pita, a onda kasnije već i dogovara i daje savjete - učenici postaju učitelji. A posebno bi pohvalila moderatorice na strpljenju s nama novima - hvala cure.
i na kraju pitanja - da ne bude da se javljam samo da vas davim svojim glupostima:
1. negdje je netko postavio slično pitanje, ali ja nisam vidjela odgovor (možda mi je promaklo) - kakav je otprilike na početku omjer žitarica i voća/povrća u kašici kad se to krene miješat? Jer nešto je bilo govora o tome da previše žitarica u početku isto nije dobro - ili sam ja to krivo shvatila? Možda je to samo pitanje konzistencije kašice?
2. ja bi oblik u kojem možemo dobit žitarice složila otprilike ovako: zrno - najduže se kuha i onda miksat ili pasirat, nekad se mora namakat, nekad ga je dobro i popržit (proso); onda npr. pahuljice - obično se samo poliju vrelom vodom, zatim gris - koji se kuha kratko - npr. 10-ak minuta, a gdje bi onda išlo brašno i krupica - jel krupica isto što i gris i palenta i jesu li mljevene žitarice zapravo isto što i brašno od te žitarice?
3. primjetila sam da se često preporuča samo mlijeko davati na bočicu (ako je beba na AD), a krute obroke na žlicu, ali znam da puno mama daje večernji obrok - mlijeko s rižinim pahuljicama, rijetki čokolino ili onaj nesretni hipp za laku noć na bocu i to nam je i pedijatrica savjetovala. sad, po onome što sam ovdje čitala, prije svega vidim da večernji obrok nikako nije obrok s kojim treba krenuti kad se uvodi dohrana, dapače to je skoro pa zadnji na koji se prelazi na krutu hranu, pa me zanima zašto se to onda navečer daje u tako ranoj dobi, odnosno jel se to onda računa kao "kruti obrok" il je to samo način da se miječni obrok učini zasitnijim da beba spava duže pa se ni ne računa ko kruti obrok? Koliko mislite da je važno da se navečer pojede nešto zasitnije? Kad bi beba trebala počet spavat cijelu noć?
Hvala unaprijed i još jednom veliki pozdrav svim mamama kuharicama :) i nadam se da ćemo se i dalje družiti :)

18 pro 2009, 01:00

ovo je prvi i zadnji put da sam ovoliko napisala - obećajem!!!!

18 pro 2009, 01:21

Latica, sve sam pročitala i lijepo je da netko na početku i na ovakav način razmišlja.
Preporučiti ću samo pogled na tablicu dohrane i dnevnih dohrane koji vodi moderatorica...žao mi je što ga nije bilo kada smo mi započinjali, ali danas mi super dođe kao inspiracija :)
Što se tiče ovog zadnjeg obroka na bocu s pahuljicama ili slično, osobno ne bih to davala nikad tj. na taj način podebljavala obrok. Dohrana zaista treba biti na žlicu. A kada će beba početi spavati cijelu noć, to ovisi o njoj samoj...moj je počeo s nekih 11 mjeseci... Isključivo je dojen do 6 mjeseci i kusur. Treći obrok smo uveli tu negdje, na žlicu, a uvijek prije spavanja dobije i cicu. Uvela sam ga kad je potpuno svladao ova dva, i kad sam procijenila da mu je to, s obzirom na aktivnosti i "trošenje" bilo potrebno. Kažu da je ad zasitnije odnosno teže probavljivo nego mamino mlijeko pa kao beba duže spava...ali kažem, mislim da to nema puno veze, pogotovo kod tako malih beba, a samim time ni ta utrpana žlica pahuljica ne radi ništa, osim mogućeg lošeg.

18 pro 2009, 02:05

latice, hvala ti što si pročitala cijeli topic - sada možemo zaključati ovaj i otvoriti novi (šalim se, naravno)
na pitanja ću sutra odgovarati :)

i - dobrodošla na naš forum :buket

18 pro 2009, 14:03

Svaka cast latice, 57 stranica :zivili

18 pro 2009, 15:34

Dobro nam dosla Latice.
Ja cu ti odgovoriti na ovo:
3. primjetila sam da se često preporuča samo mlijeko davati na bočicu (ako je beba na AD), a krute obroke na žlicu, ali znam da puno mama daje večernji obrok - mlijeko s rižinim pahuljicama, rijetki čokolino ili onaj nesretni hipp za laku noć na bocu i to nam je i pedijatrica savjetovala. sad, po onome što sam ovdje čitala, prije svega vidim da večernji obrok nikako nije obrok s kojim treba krenuti kad se uvodi dohrana, dapače to je skoro pa zadnji na koji se prelazi na krutu hranu, pa me zanima zašto se to onda navečer daje u tako ranoj dobi, odnosno jel se to onda računa kao "kruti obrok" il je to samo način da se miječni obrok učini zasitnijim da beba spava duže pa se ni ne računa ko kruti obrok? Koliko mislite da je važno da se navečer pojede nešto zasitnije? Kad bi beba trebala počet spavat cijelu noć?

Nema nikakvih dokaza da je "podebljana" bocica mlijeka rijesenje za cijelonocni san. Osim toga beba ponoci spava, odmara, odmarati bi trebao i njezin probavni sustav a ne raditi i probavljati tezu hranu.
Vecera se uvodi najkasnije zato jer ce u slucaju alergijskih reakcija majka te iste prije vidjeti po danu, dok je budna, nego ponoci dok spava. Hrana na bocicu istu tako vrlo pogubno djeluje na zubice i stvara losu naviku.
Kada ce beba prespavati cijelu noc ovisi od nje same, ne od hrane. Moj je Lukas dojena beba i prvu noc u komadu je prespavao s 15 mjeseci. Veceru smo uveli kao zadnji od tri glavna obroka, s 9 mjeseci, time da bi vecerao oko 19h a netom prije spavanja bi jos dojio.

18 pro 2009, 15:41

vezano za ovo hranjenje i spavanje...eto mi isto jedemo u osam jednaku kolicinu hrane vec jedno mjesec dana i zadnjih tjedan prespava od 20.00 do 7.00 ujutro..dakle nista se nije mjenjala kolicina ili sastav a beba prespava :zivili

18 pro 2009, 20:14

3. Više je razloga zašto ne bi trebalo davati "pojačane bočice", ne samo navečer, nego općenito. Neke ti je tanja već napisala. Ne utječe nužno na dobar san, čak ima beba koje reagiraju loše na (pre)pun trbuščić prije spavanja, pa još lošije spavaju nego "samo" s mlijekom. Pored svega toga, u ustima se inače putem sline luči i enzim amilaza. On je odgovoran za početak probave, a služi početku razgradnje šečera. Ukoliko beba siše mlijeko (ili pije ad na bočicu) ono je već prilagođeno bebinoj probavi bez žvakanja odn. direktnom gutanju. No sva druga hrana trebala bi prvo doći u kontakt s tim enzimom (žvakanjem, premetanjem po ustima) kako bi se bolje probavila. Dakle nije da se neće probaviti takva pojačana bočica i bez toga, ali ipak taj enzim ima neki smisao. Pa je i to jedan vrlo dobar razlog za davanje na žlicu bilo koje hrane osim mlijeka.

19 pro 2009, 21:25

imam pitanje. čitam brošuru i piše da se djetetu na početku dohrane ponudi sisa/boca i onda kad utaži glad mu se nudi dohrana.
jel mi ovo može netko pojasniti. jel to znači da se obrok prekine nakon nekoliko minuta sisanja? jel se čeka iza toga ili se odmah nudi?

ajme, imam još toliko pitanja.... a tek sam na pola brošure i 11 str prve mrkvice :roll:

19 pro 2009, 21:28

Mi smo radili obrnuto...najprije je papao na žličicu koliko je mogao/htio, onda smo dojili...postupno je povećavao količinu krute hrane, a smanjivao mlijeko dok nije skroz "usvojio" obrok.

19 pro 2009, 21:51

ja sam mislila da se ponudi poslije, kao što kažeš. možda se mora i prije i poslije? :conf

19 pro 2009, 22:13

ne mora se nuditi i prije i poslije obroka. zapravo, kod početnika u dohrani bi bilo najbolje da taj prvi obrok bude između dva podoja jer su to male količine i neće se od njih najesti.
kasnije, kad se količina hrane u obroku poveća, onda se taj kruti obrok pomakne na mjesto jednog ili drugog podoja (mislim na ona dva između kojih se krenulo s dohranom)
ja sam, na primjer, s prvo dvoje djece započinjala s obrokom oko podne ili ranije, a s trećom kasnije. to nam je postao ručak

19 pro 2009, 22:57

sad mi je jasno!
još jedno pitanje. to vrijeme obroka me muči. jer ću dohranu započeti ja a nastaviti muž (pod mojojm paskom) jer ja idem na posao. radim samo ujutro. mislila sam se izdajati. s tinom idemo u šetnju 10-12, sisa prije toga oko 9 i onda kasnije oko 13-14.
dok budem na porodiljnom sam mu mislila davati dohranu kad se vratimo doma odmah tj oko 12. a kad odem na posao mm ide s njim u šetnju pa bi kad se vrati mu dali mlijeko (izdojeno) a onda oko 14 nadohranu. je to ok? jel kasno? ja bih ponekad i stigla za vrijeme tjedna u tu uru.
moram napomenuti da me vrijeme brine jer tin ide spavati oko 19

19 pro 2009, 23:02

hvala cure za odgovore za taj zadnji obrok - meni se to čini totalno logično da probava krene od usta i da se zato kruta hrana daje na žlicu - sjećam se tog još iz biologije :dada
a to sa spavanjem - moj maleni isto već neko vrijeme papa istu količinu u isto vrijeme - oko 9 navečer, a nekako se postepeno produžuje san pa nam se noćni obrok pomiče sve kasnije, od 4 na 5 pa sad nekad i na 7 ujutro i onda još spavamo do 9, dakle skupi preko dana dosta zaliha i spava po noći bez brige (puj puj puj - da ga ne ureknem)

19 pro 2009, 23:08

još jedno pitanje.
rekla mi prijateljica da prije nego počnem s dohranom (s pedijatricom sam se dogovorila iza nove, kad izvadimo krv se čuti, počeli bi kako sam i ovdje govorila oko 7 mj, malo prije-kasnije) da iscjedim jabuku i da mu dajem svaki dan par žličica da se navikne na žlicu.
ne kužim čemu to? :dunno

19 pro 2009, 23:20

ničemu
meni je T nekoliko dana pljuvala žlicu i hranu iz nje...i kad je skužila i počela jesti-počela je. :dunno

19 pro 2009, 23:35

da iscjedim jabuku i da mu dajem svaki dan par žličica da se navikne na žlicu.

Posebno sto bi mu onda davala sok na zlicu, a to bas isto nema smisla.

Mi smo rizu zamjenili prosom i cini se da probava ide na bolje.
Nakon 2 mjeseca prvi se put pokakio bez cepica :dada
Tema je zaključana