O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
22 sij 2010, 23:42
Norafora - ni ja nisam imala pojma o luku na početku dohrane, u svakom slučaju isprobati ću. Ja sam špinat probala i tin ga obožava, blitvu još nisam.
23 sij 2010, 06:55
silki, hvala
a ja luk nisam ni skuzila na tablici
23 sij 2010, 15:19
Norafora - ni ja nisam imala pojma o luku na početku dohrane, u svakom slučaju isprobati ću. Ja sam špinat probala i tin ga obožava, blitvu još nisam.
samo sto po mib tablici spinat jos dugo ne dolazi u obzir, a luk moze od pocetka
ako te zanima tu je link
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=29228spinat ja nisam tako rano niti kcerki uvodila (prije 7 god) i znam da ga je bilo obavezno konzumirati uz mlijeko
23 sij 2010, 17:17
objašnjenje zašto ne špinat i blitvu tako rano (sa šest mjeseci) možete naći u tekstu o
nitratimadrugi problem je oksalna kiselina iz špinata zbog čega se treba konzumirati s mlijekom
znači, dijete može i s osam-devet mjeseci jesti blitvu (pa i špinat, uz uvjet da ga dajete s mlijekom) ako ih imate u svom vrtu
23 sij 2010, 19:09
Ina66 je napisao/la:znači, dijete može i s osam-devet mjeseci jesti blitvu (pa i špinat, uz uvjet da ga dajete s mlijekom) ako ih imate u svom vrtu
zato mi jos nismo probali ni blitvu ni spinat, i cini se necemo tako skoro
23 sij 2010, 22:40
Izgleda da sam zeznula sa špinatom, dodala sam u njega ad, ali... No dobro,nije bilo nikakvih štetnih posljedica ali ga zasada više neću nuditi. Ionako ima dovoljan izbor, a kako on jede, više od ponuđenog mu ni ne treba. Nisam ni znala da postoji ta vaša tablica jer u kojoj sam ja gledala sigurno je špinat među prvim, ali ne sjećam se u kojoj. A jel ima možda gdje kakvih recepata, ako netko zna, a sigurno netko zna?
23 sij 2010, 22:42
recepata za što, petrunjela?
24 sij 2010, 22:14
Pa za kašice, možda negdje ima nekakvih ideja što s čime miješati i sl. Da dobiješ malo inspiracije. Baš na onoj stranici na kojoj se nalazi i tablica dohrane za koju mi je link poslala maminmačak, spominje se da negdje ima nekakvih recepata.
24 sij 2010, 23:24
mi danas probali amarant i uopce ga se nije dojmilo. jezikom je gurao kuglice po ustima i nakon 3 zalogaja vise ih nije htio niti otvoriti. jedva sam ga nagovorila da otvori i nastavi s dobro poznatim i prihvacenim batatom
mislim da cemo amarant preskociti, ili ima neka fora da se kuglice raspadnu i da sve skupa ispadne malo tecnije? batan izdrobljen vilicom je htio jesti, ali ove kuglice ga nerviraju.
25 sij 2010, 10:57
Ja sam amaranth mješala sa palentom,tj. zajedno sam kuhala.Više se ne sjećam koliko dugo,ali znam da sam prvo stavila amarant da se kuha(i neko povrće) i onda kasnije dodavala palentu.
25 sij 2010, 13:34
Ja amaranth sameljem pa ga onda kuham i nema više kuglica, tj.sav bude kašast.
25 sij 2010, 13:35
Možeš ga probati kroz cijedilo protisnuti ili štapnim mikserom na kratko proći kroz njega. Iako će se i dalje osjetiti komadićci. Znam dosta bebica koje su ga na početku dohrane pokakale u istom obliku kako su ga i pojele.... I nama se to znalo dogoditi. Za početak dohrane ja bi ga kuhala bar 40-ak minuta, ak ne i dulje. Tak da stvarno nabubri i pusti i sluz onako.
Ovo s mljevenjem je super ideja - ako imaš mlinac za kavu, u njemu će ti super fino ispasti.
25 sij 2010, 16:50
mi smo na mrkvici. koja mu nije baš nešto zanimljiva.
vodu je htio par gutljaja ali u zadnje dane ništa. dala sam mu čaja (čisto da vidim jel bi to htio), ma kakvi, još gora reakcija.
25 sij 2010, 19:56
nemam mlinac za kavu
25 sij 2010, 20:47
Ima ih relativno jeftinih za kupiti. Ja sam si nedavno kupila neki, a bilo ih je čini mi se već od 99kn. Ja sameljem zobene pahuljice za kupku, to za kupanje protiv suhe kože, doduše do sad sam samo ruke močila, al ću probat ovaj vikend i baš kupku.
26 sij 2010, 23:10
Imaš li možda sjeckalicu koja se dobije sa nekim štapnim mikserima u kompletu? Mi imamo miksy od zeptera koji melje sve živo.
27 sij 2010, 00:20
nikako da se tu javim, ali vas pratim kad stignem.
kod nas je ok krenulo, s tim da nisam pocela kad sam rekla, jer smo isli na put, pa dok se nismo konacno smjestili, nisam nista pocinjala.
uglavnom prihvaca svaku novu namirnicu, a kako sam primjetila, uvijek vise pojede povrca, ali nikada jos nije pojela npr. onu velicinu staklenke 125g.
jel to ok?
recimo da pojede pola, nekada vise, nekada manje!
a vodu bi stalno pila.
27 sij 2010, 00:22
i ja sam amaranth kuhala samljeven.
27 sij 2010, 11:43
citam topik od pocetka i stojim sva u nedoumici. do sada sam razumjela da trebam jednu namirnicu probati 3 dana redom, da mi ne treba poseban pribor i da trebam dodati vodu.
ja planiram da pocnem rizom, integralnom, takvu jedem, skuhanu, tek kada napunimo 6mj. i odemo kod pedijatra na pregled.
zbunjuje me dohrana, priznajem i samo citam i gledam (nemojte nikom reci da sam doktorica znanosti)
*
koliko rize skuhati?
i dali mi treba posebna casa sa kljunom ili moze da pije od normalnu casu?
27 sij 2010, 11:57
Arkana10 je napisao/la:koliko rize skuhati?
malo. vjerojatno će pojesti tek koju žličicu.
i dali mi treba posebna casa sa kljunom ili moze da pije od normalnu casu?
naravno da može. b. je dugo pio vodu isključivo iz male čašice za rakiju
27 sij 2010, 15:25
arkana- ja sam skuhala jednu šaku riže, koju sam prije namočila. a i to nam je bilo previše jer je sve nabubrilo. kod kuhanja predlažem običaj emajl lončić.
maryca- ni moj ne pojede toliko. dogodilo se jednom il dva put (čitaj riža

) a inače manje, nekad pola a nekad niti trećinu od toga. a vodu sad odbija.
28 sij 2010, 12:36
ovo mi je plan, please komentirajte...
da pocnem sa rizom, t.j. prvo rizina voda, pa riza, i ide tako 3 dana, ako ne bude osipa i ostalo onda proso, isto 3 dana, pa da stavim bundevu (moze obicna pecena, ili moram je kuhati na paru) i tek onda jabuka (imamo kucne nespricane.) i onda pocnem kombinirati.
mrkva ide tek u 7mj?
28 sij 2010, 12:48
Pa mislim da ti je ok, budući da su to sve namirnice "za 6mjeseci". Mi smo isto tako najprije po tri namirnice pa kombinacije (samo što sam ja nadobudna svaku davala pomalo 5 dana

i bilo je najprije proso, jabuka pa mrkva).
Nisam jedino shvatila ovo za mrkvu, planiraš mu je davati sa 7 mjeseci ili? Nama je bila treća namirnica, nismo imali problema sa zatvaranjem.
28 sij 2010, 13:38
arkana - ja skužila da je dobro ići s različitim namirnicama npr nakon riže voće ili povrće. tako da npr nakon riže bundevu a iza toga proso. ali to će moderatorice komentirati da ne izvalim ja nešto. možeš npr riža pa pauza pa bundeva pa pauza pa bundeva s rižom 2 dana pa onda proso itd...
28 sij 2010, 13:49
Izbacila sam amarant do doljnjega a imam stapni mikser ali nije bas nesto, sumnjam da bi ga mljeo.
ma nabavit cu nesto, samo sad cemo ipak ici s ovim sto je dobro prihvacao jer mi je poceo zabusavati s povrcem i zitaricama, svaki put pojede sve manje i manje. Zato voca nema problema da pojede 200g
Ocito voli slatko na mamu
28 sij 2010, 16:13
ajme nemoj mi to govorit mi sutra idemo jurišat na amaranth. jel se amaranth isto namače preko noći?
28 sij 2010, 16:21
Ne namače se.
I moj je ljubitelj voća, dok sa povrčem zabušava. A žitarice i ne osjeti kad mu stavim npr.u voće pa se ne buni.
Danas je pojeo malo piletine i vrlo mu se svidjela. Skuhala sam juhu od butića i mrkve, i u nju dodala griz od dinkela, sve to smiksala i mali se oduševio.
28 sij 2010, 16:25
koje kulinarske delicije. dobro mi je znat, i nije mi logično no moram sve pitati jer sam skroz zaboravna. koliko da kuham?
28 sij 2010, 16:43
Ako misliš koliko vremenski onda je odgovor punooo, ako nije samljeven. A ako misliš na količinu onda stavi malo više jer se amaranth prilikom kuhanja lijepi na dno i tako nestaje.
28 sij 2010, 20:24
punooo? ok