O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: kravlje mlijeko

01 srp 2010, 14:32

Ja ne kazem da svi moraju piti kravlje mljeko ali sam htjela pokazati da ima razlicitih istrazivanja i misljenja. Sto se mene tice moje djete ga pije. Moja odgovornost- ili rekle bi neke od vas neodgovornost. Tvoje djete ga ne pije i meni je to ok, jer si ti tako odlucila. :kiss

01 srp 2010, 15:56

viva 42 ja sam se mozda krivo izrazila jer ona je rekla da krenemo na kravlje, a ne da mozemo- a na licu joj ostao izraz lica (bolje nemojte),
imamo zaista divnu i iskusnu pedijatricu, nikakvu povrsnu ili nezainteresiranu doktoricu, pa me zato to sve zanima
a i napomenila sam da su i od mojih prijateljica pedijatri isto izjavili, nije mi namjera svadjati se nego vidjeti u cemu je problem , jer kao sto sam rekla , imam dijete od godinu i ne zelim mu ga davati ako je opasno, a tekst na internetu mi nije jak dokaz kao rijec doktora

01 srp 2010, 16:03

Una moraš također znati da ni pedijatri nisu uvijek mjerilo jer znanost i medicina pa tako i nutricionizam napreduju i dolazi se do novih saznanja. I mislim da nećemo doći do zajedničkih zaključaka u pogledu KM, s jedne strane doista ima mnogo stvari zašto bi ga se trebalo konzumirati, a s druge zašto ne u tako ranoj dobi. Ipak, razgovarala sam sa dr-icom koja je šefica gastroenetrologije dječije u Klaićevoj i ona kaže - djeca nakon godinu dana mogu početi konzumirati KM, ali ako postoji mogućnost bolje je da još kojih 6 mjeseci nastave sa AD, a KM dodavati u špinat, pire i takve obroke u maloj količini, te obavezno uvrstiti jogurt i svježi kravlji sir u prehranu.
Eto žene drage, a ja joj vjerujem, to mi je susjeda kat iznad mene. Moj prvijenac je bio do 18 mjeseci na AD-u, starija do 15 mjeseci, a potrudit ću se da barem toliko ostane i treće :srca

01 srp 2010, 16:14

mislila sam se bi li se uopće javljala na ovu temu,riskiram da budem napadnuta :mrgreen
moja frendica je liječnica-pedijatrica(privatno radi) i nekoliko puta smo imale nas par novopečenih mama polemike s njom oko kravljeg/adaptiranog
osobno mislim da je priča oko kravljeg mlijeka prenapuhana i maksimalno izdramatizirana od strane nekih koji napune glavu ostalima pa ispadne sve skupa pomalo smiješno jer jedan dio mama praktički neopozivo i gorljivo navija za adaptirano i osjeća se pozvanima educirati/kritizirati/zgražati se nad drugačijim primjerima
do godine dana će i moj sin piti adaptirano,to je ono što bi uvijek preporučila
ali adaptitano do dvije ili tri godine je isključivo stvar izbora roditelja i njegovih uvjerenja(odnosno uvjerenja kojima ćese prikloniti)i mislim da je,u krajnjoj liniji,nepotrebno pokušavati nametnuti nužnost istoga jer je-NEMA
netko je napisao da mu dijete izvrsno napreduje od adaptiranog-većina zdrave djece lijepo napreduje i dobiva na težini(statistički,iz vlastitog iskustva kada sam kao specijalizant bila par mjeseci na pedijatriji,jednak je efekt kravljeg i adaptiranog kod recimo 5 prosječnih dvogodišnjaka-dakle mame od djece hranjene jednim i drugim mlijekom su imale jednaka zapažanja o napretku njihove djece;time hoću reć da se posljedice (svakog prehrambenoh opredjeljenja-osim ekstrema vide tek kasnije)
adaptirano mlijeko također ima svoje manjkavosti,to nitko ovdje nije spomenuo
pedijatara ima različitih,kao i roditelja;svatko će u konačnici činiti ono (vjerujem)što mu zdrav razum nalaže
malo sam "bacila oko" na vaše linkove i stvarno ima puno toga napisanog predimenzionirano,senzacionalistički i marketinški
imala sam prilike iz prve ruke vidjeti ljude koji nakon što im je dijagnosticirana e.coli pitaju liječnika jel to od vodovodne vode
pa hoćemo se tuširati s bocom jane? :shock
:znoj

01 srp 2010, 16:20

što se Chronove bolesti tiče
zaista one veze s pijenjem kravljeg mlijeka nema
to je toliko daleko od činjeničnog i znanstvenog obrazloženja da bi bilo najbolje uopće ne baratati takvim (dez)informacijama

i kao što je Carlito napisala-u većini slučejeva bolesnici smiju piti mlijeko(u manjim količinama)

01 srp 2010, 16:25

Una je napisao/la:viva 42 ja sam se mozda krivo izrazila jer ona je rekla da krenemo na kravlje, a ne da mozemo- a na licu joj ostao izraz lica (bolje nemojte),
imamo zaista divnu i iskusnu pedijatricu, nikakvu povrsnu ili nezainteresiranu doktoricu, pa me zato to sve zanima
a i napomenila sam da su i od mojih prijateljica pedijatri isto izjavili, nije mi namjera svadjati se nego vidjeti u cemu je problem , jer kao sto sam rekla , imam dijete od godinu i ne zelim mu ga davati ako je opasno, a tekst na internetu mi nije jak dokaz kao rijec doktora

nije opasno,bez brige
da jest bilo bi povučeno iz prodaje i nijedne jaslice ga nebi koristile za svaki mliječni obrok
opasno je ako je dijete alergično

01 srp 2010, 22:34

maslina ja se u pravilu slažem s tobom - mislim da svatko kao roditelj može i mora za sebe odlučiti što će djetetu davati nakon godine dana - kravlje ili AD, ali mislim da ipak treba naglasiti da je nakon godinu dana drugačija priča nego do godine dana. osim toga, osobno znam da se rezultati istraživanja temelje na statističkim metodama koje se često mogu "manipulirat" u određenoj mjeri tako da inače takve stvari čitam sa zadrškom dok ne vidim i ostale podatke na temelju kojih su zaključci doneseni. nije nešto ako se napiše da je rezultat istraživanja, sveto pismo. ima istraživanja i ima istraživanja.

ja svom sinu dajem adaptirano i mislim tako i nastavit, to je moja odluka. ali već sam rekla da će ga probat u hrani nakon godinu dana. moj osobni stav je da ako jede jogurt i svježi sir, kravlje mlijeko za piće nije neophodno i definitivno mislim pričekati s njim u tom obliku. ali, hoću opet naglasit, mislim da je velika razlika u tome daje li se kravlje prije godinu dana ili kasnije i u kojoj količini. odnosno, vjerujem da se nijedno dijete od godine dana neće razbot ako povremeno popije čašu kravljeg mlijeka. kao ni ako pojede neki slakiš ili npr. pomfrit (nadam se da me razumiješ što hoću reći). a sad, na nama je svakom da odlučimo šta ćemo davat.

01 srp 2010, 23:21

SVE svijetske zdravstvene ustanove ne preporucaju kravlje mlijeko do godine dana. To mislim da je neupitno.
Unicef u svojoj brosuri o dojenju (dobila sam je u rodilistu ali je nemam vise kod sebe) kaze NE kravljem mlijeku do godine dana, a ako je moguce onda ni do druge godine. Dakle da rijesimo dilemu: kravlje mlijeko se moze davati nakon navrsenog 1.rodjendana ali nije nuzno ako je drugom prehranom pobrinuto za proteine i kalcij. A na svakom je roditelju odluka kada, nakon 1.rodjendana, ce uvesti kravlje mlijeko.
E da, ako se kravlje mlijeko uvodi nakon 1.rodjendana ono obavezno mora biti punomasno, i to vam pise u brojnim strucnim clancima ako malo proguglate.

01 srp 2010, 23:55

sad ja malo u OFF ali meni bude žao što se sad tu spominje adaptirano i kravlje nakon godine, a o cic mlijeku, dojenju, ni rijeci :dunno
jer to je po meni pravi izbor mlijeka u drugoj godini :mah

02 srp 2010, 01:31

Sanika je napisao/la:sad ja malo u OFF ali meni bude žao što se sad tu spominje adaptirano i kravlje nakon godine, a o cic mlijeku, dojenju, ni rijeci :dunno
jer to je po meni pravi izbor mlijeka u drugoj godini :mah

naslov topica jest kravlje mlijeko i sukladno tome teku naše "rasprave"
uopće mislim da je nepotrebo ovdje napominjati da je dojenje najzdravije i najkvalitetnije ali nismo svi u mogućnosti provoditi isto,tako da..

02 srp 2010, 09:00

ne Maslina, konstantno se spominje iskljucivo adaptirano vs. kravlje.

a ja samo zelim spomenuti i trecu opciju, jer je nitko ne spominje

i ne prozivam nikoga, ne pametujem pa molim lijepo bez takvih tonova :mah

i okej, da malo pojasnim... npr. znam mame koje doje, a nakon godinu dana ipak uvedu adaptirano ili kravlje. moj post išao je u tom smjeru :dada

02 srp 2010, 10:08

Sanika da dosta mama uvedu kravlje iako doje i poslje godinu dana. Npr. ne znam da mozes djetetu griz skuhati na izdojenom mljeku? Ili mu u pire staviti izdojeno mljeko?
Sto se tice dojenja mislim da uopce ne treba vise pisati o tome koliko je dobro za djete. Ja isto mislim da to nema veze sa temom, ovdje pisemo o uvodjenju kravljeg mlijeka. :mah

02 srp 2010, 11:29

Carlito je napisao/la:Sanika da dosta mama uvedu kravlje iako doje i poslje godinu dana. Npr. ne znam da mozes djetetu griz skuhati na izdojenom mljeku? Ili mu u pire staviti izdojeno mljeko?
Sto se tice dojenja mislim da uopce ne treba vise pisati o tome koliko je dobro za djete. Ja isto mislim da to nema veze sa temom, ovdje pisemo o uvodjenju kravljeg mlijeka. :mah

gris kuham na vodi i dodam acidofil

pire radim s vrhnjem :mah

ako je tema kravlje, onda pls nemojte pisati ni o adaptiranom... :mrgreen

02 srp 2010, 12:25

Ja temu razumijem kao pitanje kravlje ili adaptirano? Prednosti, nedostatci, koje je bolje.... :dunno
Sto se tice griza na vodi moj Karlo ga je pljuvao a na mljeku ga obozava, to mu je najdraza vecera. :mah

02 srp 2010, 13:41

Carlito je napisao/la:Ja temu razumijem kao pitanje kravlje ili adaptirano?

Vidiš ja uopće ne. Adaptirano ne koristimo, ali me isto kao i tebe zanima kada kravlje i zašto tada, pa samim time i ova tema.

02 srp 2010, 13:44

Sanika, ja sam Lukasa dojila do skoro 18mj. A onda smo se s jogutima i kuhanjem zitarica na rizinom ili zobenom mlijeko snalazili jos neko vrijeme. Kravlje je mlijeko prvi puta probao s 22,5 mjeseca ali sam mu zapravo davala vrlo rijetko. Da je dojio duze, do npr. 2 godine, ne bi mu kravlje uopce davala do tada.

02 srp 2010, 13:50

ja sam shvatila da se pise o uvodjenju kravljeg mlijeka, pa shodno tome i o eventualnom uvodjenju adaptiranog. Dojenje se ne moze uvesti nakon godinu dana :mrgreen
Onaj tko vec doji dojit ce dok god osjeca potrebu. Zatim ce se odluciti za kravlje, sir, jogurt,.... jako rijetko za adaptirano.
Onaj tko koristi adaptirano ce prije prijeci na kravlje, jer mu je adaptirano skupo - koliko sam skontala ......
Mislim da se zato povela rasprava izmedju kravljeg i adaptiranog...

02 srp 2010, 13:51

Ma Tanja sve :5 Stvarno nikoga nit napadam nit prozivam... samo sam spomenula cic mlijeko u kontekstu koje nakon godine dana.
I mi cemo silom prilika s 19 mjeseci probati kravlje u vrticu...ali nekako bi htjela da mame koje ovo citaju, pitaju za savjet, a u mogucnosti su birati, znaju da ni uz dojenje, a ni uz adaptirano, ako se ne treba, do 2. godine, ne treba davati kravlje. To je najbolja opcija, i to redoslijedom po kvaliteti: cic mlijeko, adaptirano mlijeko, kravlje mlijeko.

A splet okolnosti i real life su splet okolnosti i real life
:kiss

02 srp 2010, 13:52

Pulsic, ak se doji potreba za adaptiranim ravna je nuli.

02 srp 2010, 13:58

I mi smo slično kao tanja, samo što je moj dojio do 26 mj.
Sa 18 sam mu počela griz i žitarice kuhati na KM, jer je trebao krenuti u jaslice, pa da vidim da li ima kakvu reakciju. Do tada na rižinom ( i da nije trebao ići u jaslice, sigurno bi tako nastavila do 2. rođ.)
A baš da je popio malo mlijeka iz čaše, negdje sa 2 ipo godine.

02 srp 2010, 14:06

Sanika je napisao/la:Pulsic, ak se doji potreba za adaptiranim ravna je nuli.

ja sam spomenula sve moguce opcije.
a vjeruj mi da ima mama koje prekidaju dojenje sa godinu dana (povratak na posao) i mjenjaju ga sa adaptiranim... znam ih....

02 srp 2010, 14:52

Ja sam nazalost Karla dojila samo 3 mjeseca. Onda sam mu uvela adaptirano. Ali nisam nikad mislila da on treba piti adaptirano do neke odredjene dobi, jednostavno sam nekako donjela tu odluku kada sam mislila da je on spreman za novi ukus mlijeka. Ne zbog toga sto mi je adaptirano bilo skupo. Jednostavno mislila sam da je vec veci i da moze piti kravlje. Meni je van pameti da djeca do 3 godine piju adaptirano, ali to je samo moje misljenje, ne preporuka nekom, ne savjet, nego moje misljenje. Tako sam smatrala da je ok za moje djete, nekoj mami ce biti ok da djete pije adaptirano do 3 godine, nekoj ce biti ok da kravlje nikad ni ne pije... Cisto stvar izbora. Mene samo zanima zasto kravlje mlijeko predstavljate kao otrov? Ok razumjela sam onaj dio da ga ne treba davati bebama do godinu dana. Ali moj ima 3 godine. I jako voli mlijeko. Jogurte i vrhnje ne voli, sir ne voli, jedino abc. I pije 2 solje mlijeka svaki dan. I ne vidim u tome nista lose. :dunno

02 srp 2010, 14:58

Carlito pa tvoj ima 3 godine, pa nek pije kravlje mlijeko :mah ovdje se pitamo kaj s onima nakon 1. a prije navršene 2. godine.

Moja pedijatrica inace savjetuje ako se ne doji, adaptirano do 2. godine, ne dulje.

I nije kravlje mlijeko otrov, ali nije ni tako visokovrijedna namirnica kakvom se je nekad smatralo.

02 srp 2010, 15:07

Znam ali ovdje se toliko lose pise o kravljem mlijeku da ispade da ja djetetu dajem nesto sto mu ugrozava zdravlje. O tome se radi. :mah

02 srp 2010, 16:32

Ne znam kako sam upala u ovoj temi, trazila sam recept za domaci vocni jogurt kad evo me ovdje :)... :|

Kao prvo: osudjujem majku koja bebi daje tetrapak mlijeko sa vodom

Drugo: Ne postoji neko pravilo , da li je kravlje mlijeko dobro za nas ili ne. Postoje na netu sektaske vegetarijanske i svakakve informacije koje privlace nasu paznju skandaloznim slikama, horor informacijama i jos mnogo toga , no to je sve marketing-provokacija-sektastvo itd.

Mi ljudi, koji zivimo u europi (kao kontinent) prije svega , mi pripadamo nomadskim stocarskim plemenima, koji su pripitomili zivotinje i prezivjeli zahvaljujuci mlijeku i mesu jer kontinentalna europa je oduvjek imala dugacke zime pa samim tim i nedostatak voca ,povrca a zitarice odgajamo nekih 10.000god i to u jako losim uvjetima (klimatski uslovi,ratovi..)

Mlijeko je prehrambena namirnica nista vaznija od neke druge, medjutim u zadnjih 50god. industrija je napravila da mi tu namirnicu imamo u izobilju. Buduci da je i dio nase kulture , ja licno ne bih da uskracujem djetetu mogucnost da pije coko mlijeko , milk shejkove, hladni frappé (jednog dana) i jos puno toga. :)

Razlog zbog cega odrasli ljudi tesko vare mlijeko je zbog toga jer ga ne piju tako direktno, cisto, i gube enzim laktazu u crijevima , nakon cega mlijeko im zadaje probleme,mucnine i sl.
Kad je ishrana prepuna mlijekom i mlijecnim proizvodima, onda je protein-kasein problem, jer zna nataloziti se u crijevima i nekad iritira endokrinoloski sistem . (upala uha je cesta pojava kod djece kojima kad smanje kolicinu mlijeka , situacija je bolja i ne ponavlja se)

Sve u svemu, mi nismo kinezi da bi pili sojino mlijeko ili rizino, ni polinezijanci da bi pili kokosovo.. Primjera radi, Svedjani su najveci konsumenti mlijeka u evropi i to decenijama.. ako slusamo junk sajtove sta pricaju o mlijeku ispalo bi da ce svi Svedje izumrijeti u najgorim mukama, raspasti se dok "statistika" pokazuje da su pravi,zdravi,lijepi,visoki ... s'toga, treba malo relativizirat neke stvari.. Ako se usporedjujemo mi koji pijemo mlijeko generacijama sa Kinezima,Japancima ili Senegalcima , ne vidim da su oni nesto zdraviji ili zive dulje vec upravo smo mi , narodi koji danas sa 70god idu djogirati , turizam poslije mirovine i sl...

02 srp 2010, 17:06

Carlito,moje skromno mišljenje je da u tvom postupku uvođenja kravljeg s 16mj nema apsolutno ništa loše-dapače,za zdravo dijete bez alergijskih reakcija,mislim da je to sasvim u redu
Inače,ne simpatiziram ni jednu ekstremnu varijantu u prehrani,odgoju i općenito životu i stoga smatram da svaka koja se nameće kao isključiva nemože biti zadovoljavajuća u svim segmentima
Smeđi šećer recimo je jedna od namirnica gdje se dizala velika bura(i sama sam mislila da je to izvrsno)nakon što mi je dospjela jedna nutricionističko-medicinska studija(koju potpisuju maksimalno kompetentni ljudi)sav smeđi šećer sam bacila u smeće i on se definitivno neće koristiti umjesto bijelog šećera u mojoj kući
offtopic-samo sam htjela podvući paralelu

Nislim da niti jedan pedijatar u Hrvatskoj zdravom djetetu neće preporučiti adaptirano do treće godine-jer,zaista,to su nebuloze!I da postoji takav liječnik ja se uvijek pouzdajem u zdrav razum roditelja(i nepismenih i prosječno pismenih)
Još jedanput naglašavam-nije mi namjera apsolutno nikoga prozivati,dapače,ako netko želi nek daje adaptirano do polaska u školu-samo ako uspije dokazati potrebu za istim,onda ni ja ni velika većina ljudi iz struke s kojima sam imala prilike razgovarati pojma nemaju.
Rižino,sojino mlijeko itd...bilo bi super pročitati negativne strane tih namirnica tj. sve ono što iste NE sadrže i za što zakidaju dječiji organizam.Na internetu ima toliko suludih,fiktivnih,neutemeljenih i na koncu opasnih zabluda o hrani i ne smatram to najvjerodostojnijim izvorom informacija-dapače.
Meni su isto govorili da je kravlje mlijeko za tele jer ono ima 4 želuca i da ga uopće nebi trebali piti ljudi(to naravno govore šačice koje ja u šali znam zvati "sekticama")jer potpuno jednostrano i subjektivno navijaju za poluinformacije koje imaju

02 srp 2010, 17:12

Moj sin će piti adaptirano do 16-18mj a onda ćemo prijeći na kravlje tj probati isto.
Tako postupam i kad je dohrana u pitanju i brojne druge stvari.

Sanika,ponavljam dojenje ne nabolja opcija bez ikakve dileme ali to ovdje(barem ako sam ja shvatila dobro)nije uopće upitno ali tema je kravlje/adaptirano i tko koje kada i zašto daje ;)

02 srp 2010, 17:30

Kako znate da je količina mlijeka koje majčin organizam stvara za dijete iza godinu dana dovoljna. Meni je to bila velika dilema. Laura je dojila ukupno 2 ipo godine al nakon prve godine količine mog mlijeka su se drastično smanjile. Ona je bila i alergična pa nije mogla nikakve jogurte, sireve i apsolutno ništa što ima mlijeka makar u tragovima ili drugačijim oblicima. Jako mi je teško bilo osmišljavati obroke. Doduše hranila se zdravo ali bila je mršava i žilavica mala. Od 7 mj pa dalje je napredovala po težini ali naoko je bila sve mršavija jer joj je prehrana bila bazirana na voću, povrću, mesu i žitaricama... dakle vrlo malo masti.
Mučilo me da joj moje mlijeko nije dovoljno za pravilan razvoj.
Pokušala sam joj dati (ne znam točno koliko je imala mjeseci) kozje hipoalergeno adaptirano uz voće i žitarice no to stvarno ima gadan okus. Kasnije smo probali s kravljim hipoalergenim a sa godinu ipo smo probali i kozje obično koje je super prihvatila. To je bilo samo za uz pahuljice. Uskoro je alergija na kravlje nestala i hvala bogu jer stvarno više nisam znala što joj dati da ju udebljam. Ona je toliko živa da potroši sve zalihe i još i više. sva je bila mišić i kost.
Sad se zahvaljujući mlijeku, sirnim namazima, jogurtima skroz popravila i mlijeko joj više ne smeta ni najmanje iako ga ni dan danas pije samo kad ga dodajem drugim namirnicama.
Zadnja izmjena: rusulica; 02 srp 2010, 22:19; ukupno mijenjano 1 put/a.

02 srp 2010, 18:01

holy i maslina :klanja

02 srp 2010, 21:17

Mi smo prije uvođenja KM dugo davali zobeno, rižino i kozje mlijeko.
Tema je zaključana