O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

26 vel 2013, 16:47

Liv- kako inace jedete doma sezam?
neki ga smatraju jakim alergenom, neki pak uopce ne. ja bih pricekala do prvog rođendana, ako vam inace nije u stilu kuhanja da ga jedete. posebno ako je dijete sklono alergijama.

uglavnom sezam se može samljeti ili kupiti mljeveni ili prepržen pa samljeven i dodan kao zacin...

26 vel 2013, 16:57

Ne koristimo ga nikako. :mrgreen Zato i pitam.
A moja M čini se ima tendenciju za alergije pa radije onda ne bi. :mah

26 vel 2013, 18:46

kod Boban Pejić ide od 6 mj, ali kako je alergen, ja bih to ostavila za iza godine za svaki slučaj

26 vel 2013, 21:41

pitanje: poceli smo prije tri dana sa dohranom i jos smo na dvije tri zlice, poceli smo sa korabicom i danas kad je imao stolicu u njoj je bio trag sluzi i krvi. da li je moguce da je korabica uzrok tome?

26 vel 2013, 21:47

Venera, savjetuj se s pedijatrom.
Koliko jje beba stara?

26 vel 2013, 21:53

ako pijete željezo nekad se zna desit da to u stolici podsjeća na krv
moguće ako je stolica bila "teža" zna bit krvi od naprezanja
moguće da je i alergija
ja bih dogodila dohranu na malo i onda probala opet
nazovi pedijatra

28 vel 2013, 00:26

hvala na brzom odgovoru! beba ima 6 mjeseci i 10 dana, ne pije zeljezo, iskljucivo je dojena! danas je opet imao stolicu dva puta i nije bilo tragova krvi niti sluzi. on je lijepo raspolozen i danas je trazio cak i vise od 3 zlice, i dosta voli pit vodu, stalno trazi ali mu ja ne dopustam da se trpa, idemo polako! hvala jos jednom na brzom odgovoru :)

28 vel 2013, 08:49

venena, drago nam je cuti da se sve vratilo u normalu. sada te pozivam da nam se predstavis na za to predviđenom podforumu Predstavite se! da te bolje upoznamo, da se pridružiš svom generacijskom topicu na Djeca od 0 do 1 i da se upoznas s pravilima foruma :mah

02 ožu 2013, 12:43

Spada li mango u istu skupinu namirnica kao i avokado? Ili bi on trebao ići kasnije?

02 ožu 2013, 19:14

mislim da to spada pod tropsko pa ide nakon godine, iako sam našla da se uvodi oko 6mj, to se vjerojatno misli na područje gdje je autohton.
inače stoji 10 mj da se može probati. našla sam i da je alergen, kako to nije iz našeg podneblja ja ne bih davala prije godine

02 ožu 2013, 21:57

Ok, tako sam i mislila.

03 ožu 2013, 01:45

kod manga je problematičnija nabavka kvalitetnog proizvoda (doduse, kao i kod mnogih drugih namirnica), jer ovo što se kod nas može naći na policama uglavnom ne prolazi optimalan način dozrijevanja, skladištenja, čuvanja,
pa su tako preopterećeni kemijom, a često nije ni ukusan.
ne spada u visokoalergene namirnice pa se zbog toga po mnogim tablicama rano uvodi u ishranu.
ja svojima isto nisam davala prije godinu, baš zbog toga što nikad nisam imala priliku nabaviti provjeren mango.
jedino da nam ga kaya posalje. :p

03 ožu 2013, 11:09

E to bi bio posao. :dada

06 ožu 2013, 10:45

pitanjce - kruh...
uskoro namjeravam napraviti nešto poput kruha, samo bez soli, kvasca, bez ičega :mrgreen ali me strah dati mu u ruku komad da se ne zagrcne :strah
Svaki put kad mi netko kaže - daj mu komad kruha nek' žvače, ja kažem- ma ne jede još kruh, što je istina, ali uskoro bi mu dala ali se užasavam toga da mu pobjegne u dušnik. Jel ima veze to što još nema nijedan gornji zub? Kako to ide sa njihovim grickanjem samostalnim? Do sada je sam jeo samo bananu a i to nije bilo jelo nego je lizao i strugao donjim zubićima i gnječio u ruci. Prije bi je zgnječio nego što je uspio nešto pojesti.
Neopravdan strah? Jel pretjerujem? nemam pojma zašto me to užasava toliko, na samu pomisao da drži u ruci komad kruha odmah vidim kako će se zagrcnuti :ajme
I drugo pitanjce- sol? Kada počinjete malo soliti hranu?

06 ožu 2013, 10:56

to što nema zubica ne čini neku veliku razliku.
mi smo soliti poceli tek iza prvog rođendana, dosta iza. a to smo postepeno uvodili.

što se tvog straha tice, u to je nezgodno ulaziti.
ali činjenica je da dok su tako mali imaju vrlo izražen refleks povracanja odnosno iskašljavanja. puno veci nego mi odrasli danas.
U jednoj brošuri sam čitala nešto od prilike ovako - da se manje treba bojati kada dijete samo prinosi hranu u usta, nego kada mu mi guramo žlicom hranu - što je opasnije.

uglavnom, treba izbjegavati sitne komadice hrane kao što su grožđice, lješnjaci i sl.

06 ožu 2013, 12:47

kruh se rastopi pa ga mogu i bez zubica uspjesno zvakati,
mom, kome su komadići bili problem i izazivali povraćanje dosta dugo, kruh je bio pis of kejk za savladati.
još ništa ne solimo (osim kruha i ako dobije mrvicu nase hrane), ima 13,5 mj.
sol i začini smiju se dodavati u vrlo malim količinama iza 13 mj. (kako kaze i nasa tablica) ali u sustini nema ni potrebe za tim jos dugo, osim kad papaju nesto od nase (hrane velikih) koja bi trebala biti minimalno slana.

06 ožu 2013, 12:51

valjda pretjerujem bezveze :dunno
upravo to što se kruh namoči i odlomi se komadić me plaši... a nema mi druge nego mu dati kruh u ruke i riješiti se straha :lebdi
po mojim najbližima to sam trebala napraviti još prije 3 mjeseca :roll

06 ožu 2013, 13:29

mene je najvise bilo strah jabuke

06 ožu 2013, 13:49

I mene je bilo strah jabuke, i nisam je davala sve dok jednu večer nisam zatekla Lenu kako ima cijelu jabuku u ruci i gricka je okolo (bili smo na nekoj večeri i bila je u društvu sa djecom i svi su jeli jabike :ajme )

06 ožu 2013, 16:57

mrs. eastwood je napisao/la:mene je najvise bilo strah jabuke
:dada
sa starijom smo se par puta preznojili zbog toga.

inace, jabuku narezemo na tanke, providne listice pa bude mekana,
ili, jos bolje, damo cijelu oguljenu pa si oni onda "rendaju" zubicima, u pocetku nece odgristi velike komadice.

06 ožu 2013, 22:18

olja2208 je napisao/la: u pocetku nece odgristi velike komadice.

To sam i ja mislila pa me zeznula, neće više :mrgreen
Ja joj se isto bojim dati u ruku veliki komad da sama jede (osim banane), ne zato što ne može sažvakati, znam da može, nego zato što neće izbaciti veliki komad iz usta, ne da ga van ni pod razno.
Starija bi mi u njenoj dobi ispljunula van kad bi joj rekla al S ne, ne da :ajme

06 ožu 2013, 22:25

a je, moraš svakako pomno motriti, i biti spreman na trenunu akciju "čupanja" van. :ajme

15 ožu 2013, 22:42

:mah evo i nas ovom topicu . Krenuli smo sa rižom tj. rižinim pahuljicama , jabuka , kruška i o.k. nam ide . Kruške ne mogu naći još domaće pa kupujem hipp , a jabuku joj kuham pa miksam . Sad već par dana pokušavam dati povrće ali nema šanse pljuje i guti se, ima nagon za povraćanje nakon svake žlice , dajem joj i vode između ali ne pomaže :/ Izgleda da sam ipak trebala kao i sa malim krenuti prvo sa povrćem ili :dunno

15 ožu 2013, 22:47

samo nastavi nudit, ako pojede žličicu, super
možda bolje prođe u kombinaiciji s voćem il žitaricom

15 ožu 2013, 22:54

ma nudim joj stalno ali jednostavno nema šanse ni pola žlice da uđe , sve popljuje van i onda nakon 3-4 pokušaja tako stisne čube da nema šanse da žlica uđe i još k tome naravno protestno stenje :mrgreen probala sam joj jučer malo jabuke ubaciti unutra i ajde pojela je možda 2 žlice ali na jedvite jade , dok čistu jabuku ili krušku smaže kao velika ( punu zdjelicu -2 jabuke)

16 ožu 2013, 00:13

kažeš da joj već par dana nudiš povrće, a očito ti se to čini kao vječnost - jer si u drugo postu napisala da joj "stalno nudiš". :hug

počeli ste dohranu s rižom - koja je inače slatka i vrlo slična mlijeku, pa onda s voćem - koje je slatko. i sad odjednom - povrce! mora malo proci vremena. strpljenja. mozda vec sutra.
u ovom pocetku, kada govorimo o tih par žlica - nije ideja nahraniti dijete, nego ga upoznati s novim okusima. probaj s rižom miješati.

koje povrce? ako si primjetila da riža zatvara, onda oprezno s kombinacijom riža - mrkvica.

možda da uvedete žitaricu - proso npr ili kukuruznu krupicu? tako da dobije odmak od vocnih okusa.

koliko ste stari?

16 ožu 2013, 15:55

pozdrav! ako bi mi netko mogao reci od kojeg mjeseca ide repa i kako je spremit za bebu? hvala!

16 ožu 2013, 17:09

na što misliš kad kažeš repa? inače repa ide od 10 mj (po tablici HUGPD)
tu imaš tablicu dohrane pa baci oko

16 ožu 2013, 17:47

pod repom mislim na ovo http://www.coolinarika.com/namirnica/repa/! procitala sam tablicu ovog foruma i brosuru o dohrani, ali nisam naisla na repu pa me interesiralo! hvala!

16 ožu 2013, 20:14

ulje uljane repice se može naci u mnogim kašicama i negdje sam čitala da se takvo ulje daje vrlo rano u dohrani.

kako ju vi inace doma jedete i spremate? definitivno ju nemoj sirovu davai. skuhanu.

na našem podforumu je bila tema: Celer i slatka repa? a i probaj pretražnikom nešto pronaci.
Tema je zaključana