Tara (11.5 mj.) do 6. mj. starosti bila je isključivo dojena beba a tada smo krenuli sa dohranom. I to vrlo polagano, nije joj se baš sviđalo, dugo je grcala, kao da joj "zabegne".
Kašice sam joj sama spravljala, tek nekoliko puta dala sam joj gotove (isključivo voćke kojima nije bila sezona). Kupovne kašice bile su joj draže ali sam ju radije hranila tako da pojede 3 žličice kašica iz kućne radinosti, nego teglicu kupovne.
A onda je dobila bronhitis (inhaliranje, aspirator, lijekovi, gnjavaža silna, jadno moje dijete), počeli nicati zubići i žlicu više ne želi vidjeti, doslovno.
Možda joj se zamjerilo što je nekoliko puta dobila sirup na žličicu (ubrzo smo joj sirup počeli davati na špricu)?
Možda joj se zamjerilo inhaliranje Ventolinom preko aerochambera i mučenje sa aspiratorom pa neda blizu usta i nosića? (premda bih rekla da nije to jer mi bez beda sada dopušta da joj našpricam nosić)
Možda joj žlica smeta jer joj "vrijeđa" desni?
Na silu ju nisam i ne želim hraniti.
Istina, nekoliko sam joj puta pokušala gurnuti žlicu na silu čisto da osjeti okus hrane i tada bi ponekada pojela (kada se uvjerila da je ONO na žlici finooooooooo). Eh, ali onda sam se sjetila da to može i na ljepši način pa joj usnice namažem kašicom ali se nedaaaaaaaaaaa. Čim vidi da je klopa okreće glavu na drugu stranu i ne da se.
I tako moja Tara sa gotovo godinu dana po cijele dane i noći visi na cici.
Jedino glođe rižine pločice, grisine i baca se na koricu kruha. Vode tu i tamo popije na čašu, na kljun baš i neće.
Sokove i čajeve nisam davala.
Jabuku je obožavala, sada neće niti primirisati. Jogurt neće...ma niš neće...
Dajem joj hranu svojim prstima, potičem ju da papa sa svojim prstićima, žlicom, kako god samo da nešto pojede-NEĆE.
Jednom do dva puta tjedno imam nekih obaveza pa me nema po 6h i onda ju MM ili moja mama nahrane. Jede ali onako, malo i iz 5 pokušaja.
Ima 9 kg, buckasta je, vesela, čini se i zadovoljna.
Za dva tjedna počinjem raditi. Obzirom da ara ipak nekako nešto pojede kada mene nema, za sada se ne zabrinjavam i nekako mislim da neće biti problema. Čak mislim da će tako biti "primorana" da počne jesti, jer cice neće biti na vidiku.
Brine me, ustvari, jer se svi oko nas čude da je ona još na cici, tek 1-3X tjedno pojede nešto (osim rižinih pločica, grisina i korice kruha).
Ja i dalje za nju kuham svaki dan...
Danas smo jeli palačinke i brzinom munje se bacila na sestrinu praznu palačinku (jaje još nisam davala, eto jesam sad) i smazala pola. A inače kada joj tutnem nešto u ruku samo ispusti, ni liznuti neće.
Mama mi je priznala da joj je nekoliko puta, prilikom kuhanja, stavila malo soli u kašicu i mala smazala sa guštom pa sam joj jučer kupila Miso od soje (blago je slan) da probam ali neće zinuti.
BTW-htjela sam kupiti i wakame algu ali piše nešto tipa: OPREZ! morske alge sadrže arsen stoga je potrebno pripremati ih točno prema navedenim uputama bla, bla... Lori sam ih davala jer sam živjela u neznanju vezano uz arsen.
I za kraj...gledajući Taru kako napreduje, ne vidim razloga za brigu ali me brine što svi oko mene u Tarinom nejedenju vide velik problem.
Sestra joj je i na praznu žlicu zijevala a gle sad ovu malecku...
Jel' da se i ja počnem sekirati?

edit: tipfeler