Sada je: 11 lip 2026, 17:34.

Čavrljanje o dojenju (razna pitanja)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Cavrljanje o dojenju (razna pitanja)

PostPostao/la Suncokret » 05 svi 2012, 12:52

Ovako, dojimo od prvog dana, sve super, isto tako s neka tri tjedna je dobio dudu varalicu koju obožava (nisam oduševljena, ali ajd). E sad, u zadnje vrijeme imam neki osjećaj kao da njemu sika nije više tako važna, ne znam jel to normalno ili nije ili što već. Uglavno meni je žao i tužna sam, a ne mogu s nikim pričati tko bi me razumio pa pišem vama.
Ima tri obroka. Siki pred ustajanje, pa onda eventualno pred podnevno spavanje, e sad meni je krivo što to sikenje pred spavanje njemu nije uvijek potrebno nego mu je dovoljna duda (glupa sam zbog toga, jer bolje za njega da je tako jer se uskoro vraćam na posao), onda nekad siki kad se probudi, pa nam ide ručak, siki popodne, prije spavanja i još 2 puta po noći. Ovako napisano to izgleda ok, ali ne mogu vam objasniti kako imam neki čudni osjećaj da mu nije važna kao prije. Ne raduje joj se kao prije, zaspe bez nje, izabere dudu rađe nego siku.............. Ima dana kad se mazi u sike, i kad traži, a to je obično kad mu se spava a kad ima još nekog kod nas ili kad nismo kod kuće.
Želja mi je dojiti ga i duže od godine, ali nekako imam osjećaj da to njemu ne predstavlja više ništa posebno (osim hrane, jer bilo je razdoblja kad je mlatio i rukama i nogama kad bi vidio siku), pa se pitam ima li smisla onda nastavljati? Do godine bi se svakako potrudila jer suprotno ne dolazi u obzir.
Onda sam čitala iskustva mama koje su dugo dojile, i gotovo svaka navodi nasisavanje i puno sisanja po noći a opet si onda razmišljam jel se to uopće isplati (znam se prednosti produljenog dojenja) ako njemu to nije neko posebno zadovoljstvo? Ja ću biti neispavana, i po danu umorna, a samo zbog toga da udovoljim sebi....

Sad sam vas udavila, ali poanta je da sam tužna što imam osjećaj da mu sika više ne znači ništa posebno a ima tek 9 mj. Trebam li se zabrinuti da je kraj na vidiku? Čak sam razmišljala da nabavim ogrlicu za dojenje jer je on preko dana jako zauzet promatranjem okoline dok siki, skidanjem mojih naočala, diranjem moji madeža, čupanjem moje kose...
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 05 svi 2012, 13:08

tih par podoja ponoci za produkciju su super i taj jutarnji je isto super. ovo ostalo po danu - manje vise.

normalno je da su mu druge stvari sada atraktivne. neke bebe jednostavno "odustanu" s vremenom od cicanja jednom kad usvoje sve obroke i to im ne bude vide glavni izvor prehrane - javit ce se i te mame.
sad vi s tri obroka imate jos sto cicati :dada

mi spadamo u cicoljubce i nacicava se u nekim nocima, u nekima ne... :dunno

a duda, tu ti ne znam. mi smo nasu batalili sa oko 6mj, kad su joj ostale gumene stvari postale zanimljive za pod zub :ajme

normalno je da se osjecas svakako, i da za tri dana ti to sve bude ok. generalno ako ste dojili ovoliko dugo - ovisi samo o tebi hocete li jos koji mjesec.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Suncokret » 05 svi 2012, 13:14

osjećam se tako jadno, kao da mu više ne treba mama...joj nisam normalna :ajme

bojim se da nisam požurila s tim trećim obrokom, uvela sam ga tek prije možda 10-ak dana i to n planirano, jer sam zapravo htjela uvesti doručak s 10 mj. pa onda užina voće (prije spavanja) i ručak nakon buđenja kako bi izdržao dok krenem raditi. Pa sam počela davati ručak odmah nakon podnevnog buđenja i onda bi navečer bio već dosta nervozan i jednostavno sam skužila da je gladan jer bi već 1 sat od sisanja navalio na klopu. Jako lijepo je to prihvatio i glupo mi je sad radi moje žalosti ne dati djetetu da jede. Ali zato ću pričekati s tim doručkom dok se povratak na posao jako ne približi (tada bi zapravo uvodila jogurt i sl.)
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 05 svi 2012, 13:31

joj suncokretu, ne brini... sve dobro radis i devet mj. je ok za treci obrok.

ako od pocetka dojite na zahtjev (po njegovom ritmu) i s dohranom mu vise ne nudis cicu nego das kad on trazi - opet po njegovom ritmu... znaci imate svoj ritam koji je takav kakav je.
jes da je sad ta dudica tu neki kamen smutnje - ali ima dosta bebaca koji voze s dudom i doje.

:hug
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Suncokret » 05 svi 2012, 13:43

hvala mrs. eastwood, podrška puno znači, a mi mame smo valjda uvijek takve da razbijamo glavu i krivimo sebe....
apsolutno radimo na njegov zahtjev što se tiče njegovih potreba spavanja i hranjenja jer suprotno se kosi mojim uvjerenjima :mrgreen
a ništa, neću mi izbacivati barem dojenje poslije podnevnog buđenja dok god prihvaća i dok sam kod kuće.
možda je i njemu to sad neka faza, evo sad se npr. probudio i dala sam mu siku, prvo je malo povuko pa odpuzo dalje e onda sam mu dala igrački u ruku i ondas fino sikio koju minutu.

glede dude, nastojim ju svesti samo za spavanje i cendranje, šta je tu je.... inače nije ona nikad radila probleme u smislu konfuzije, ali ću ju smanjiti svakako jer ne sviđa mi se što ju trpa u usta čim ju opazi.

edit: sad je išao spavati, opet je bilo da malo hoće, malo neće, onda sam zamračila sobu i sikio je lijepo i zaspao.
idem malo prosurfati po rodinim stranicama za još po koji savjet.
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 05 svi 2012, 21:36

super! samo kul i sve ce se opet posloziti
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 05 svi 2012, 22:56

Moja mišica već dugo, od jedno 7 ili 8 mjeseci brljavi sa sisanjem kada ima okolo što gledati. Sisa joj je itekako važna i potrebna i sada je i više traži nego recimo sa 9 ili 10 mjeseci. I oni prolaze kroz faze, kada nešto novo nauče ili skuže onda to neko vrijeme ima prioritet, ali s druge strane treba im i sigurnost mamine luke.

Budući da si i do sada radila sve na njegov zahtjev po pitanju dojemja, samo nastavi tako, jedino se moraš naviknuti da ti maleni raste i razvija se u svoju ličnost. To što su mu trenutno druge stvari zanimljivije nego sisanje ne znači da mu sisanje ništa ne znači, nego da je sada u fazi kada za to zna da je "sigurno" a svoje nove sposobnosti tek upoznaje kao i svijet oko sebe.

Daleko od toga da te više ne treba. Treba te, samo trenutno na drugačiji način. Ne siliš ti njega na ništa, daš mu kad želi sisati, a još k tome možeš biti sretna da pristojno jede (moja i dan danas brljavi i jede količine kao ptičica), to je ustvari situacija za poželjeti. Samo hrabro dalje u nove pobjede!
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la noah » 06 svi 2012, 09:11

Moj mališan isto ko diamin,slažem se s mišljenjem od diami,ljepo izrečeno i jasno sve,šteta kaj mi na mob. ne rade svi smajlić da pošaljem onog sa sjedi 5 :D
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
Naše dvije zvijezde doputovale sa nebeskog svoda u mamino i tatino srce...
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Suncokret » 06 svi 2012, 10:13

Znači ne mora biti da je kraj na vidiku? Možda mu ja i prečesto nudim, navikla sam da relativno često jede pa mu često nudim siku ali izgleda da ga ipak ovi "pravi" obroci dulje zasite pa možda je i to u pitanju, a svakako da moram prilagoditi uvjete za sisanje jer je inače totalni zvrk i osjećam se baš blesavo....malo vuče pa se okrene, diže, lupa nogama, pa opet povuče i tako i onda nakon par puta odluči ipak sisati
i sad malo kad sam prespavala nekako mi je lakše, mislim tako i tako ga na ništa ne mogu forsirati, ali da sad odbije siku ne znam što bi.... za kravlje mlijeko nije, bočicu nema, šalicu još nije potpuno savladao.....

hvala vam :kiss

još sam se nečeg sjetila, a ne znam jel to normalno, važno itd. veće jedno vrijeme kad sisa iz jedne iz druge nisam primjetila da ide mlijeko kao prije, prije ako slučajno ne stavim uložak (koristim dnevne uloške jeftiniji su i tanji) baš mi je sve bilo jako mokro, a sad uopće nije. Nikad u cijelom našem stažu nij euspio isprazniti siku do kraja, uvijek ima, i sad iako ne curi i iz druge...
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 06 svi 2012, 15:01

Meni je kod prvog djeteta dulje, a sad kod drugog svega par tjedana curilo, sad se eventualno desi ako previše dajem jednu cicu ili ako se par noći nacicavala.

Što se tiče dojenja, mi ti već mjesecima ako hoću da pošteno pojede - dojimo u mraku. Ne u polumraku, onda još previše vidi :ajme , baš skroz spustim roletu i onda legnemo na krevet i na miru pocica. :lol al samo tako.

Zašto bi vam bio kraj na vidiku? Samo zato što manje sisa? To je ustvari sasvim normalan razvojni proces, dijete polako prihvaća krute obroke i drugu hranu, to mu je i potrebno za daljnji rast i razvoj. Sisanje se idealno postepeno smanjuje, tako da s oko godinu dana može cijeli radni dan izdržati bez mame i sise. Veći je problem kad dijete neće jesti kak spada, iako ti se sad možda ne čini tako. ;)

Budeš vidjela, često je da djeca sasvim pristojno prihvate klopu u razdoblju kad nema mame i onda kad se vrati mama s posla navale i sisaju po pola sata, čak ne toliko jer su gladna koliko jer se i maze, nadoknađuju propušteno vrijeme bez mame... Daleko ste vi od kraja, samo idete u nove pobjede, drugačiji ritam. :dada
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Diami » 06 svi 2012, 15:23

Zaboravih još nešto.

Podsjeti samu sebe da je mama mnogo više nego samo dojilica i izvor mlijeka. Nitko ne bodri kao mama kad se radi o prvim posjedanjima, puzanju i prvim koracima. I nitko ne tješi tako dobro kao mama kod prvog uštipnutog prstića ili prvog pada. Mama je ipak puno više nego samo izvor mlijeka. Sad ćeš tek otkriti na koliko te sve načina tvoj sin može još trebati. :luv
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Suncokret » 06 svi 2012, 22:21

Diami hvala od srca :luv Izmamila si mi i suzu i osmijeh!
Svjesna sam ja da nije mama samo za sikenje, ali to je ono naše što mu nitko ne može dati osim mame....ne trebam vam puno pisati, to znaju i razumiju samo mame dojilice :)
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noah » 06 svi 2012, 23:38

Ove riječi od diami koda sa neba dolaze, tolko iskreno, ja sam tako presretna kad susretnem neku dojilju il kad gledam frendice kako doje,to su mi posebni prizori za doživjet,i nek bude što više mama dojilja i što duže...upravo zbog toga sam sretna što sam žena i što imam svoju malu živu pumpicu kraj sebe :lol ...samo hrabro suncokret želim ti dugi dojenački staž
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Suncokret » 07 svi 2012, 09:33

Meni je žao majki koje ne doje jer ne znaju što propuštaju, no to je ipak neka druga tema. Malo po malo si slažem kockice u glavi pa sam došla do zaključka da se apsolutno ne smijem opterećivati time koliko dugo ću dojiti jer godina nam je stvarno blizu (ono što je najbitnije), a poslije toga kako bude, dok nam to oboma bude zadovoljstvo dotle ćemo sikiti....

Šta mislite o ovom nekom rasporedu? pošto idem raditi za 2 mj. pa da mu polako uvodim neki red u obrocima. Nakon buđenja sika (oko 8,30) zatim oko 10 doručak, e sad pokušala bi polako odviknuti ga od sike za uspavljivanje, onda poslije spavanja ručak, pa popodne sika, pa večera, pa sika za spavanje.
Noćas gotovo da ni nije sikio, dva puta se budio i nije baš nešto vukao.
Blizu 11. mjeseca bi mu zamijenila i to jutarnje sisanje (ono nakon buđenja) mliječnim obrokom (jogurt, svježi sir i to) tako da nekih mjesec dana prije mog povratka učimo biti bez sike od 7-15h.
Da li je to rano da počnem navikavati? Kako ste vi?
I ono što mi se sad jedino sviđa u tom njegovom smanjenom interesu je smanjen interes preko noći, i to bi jako voljela da ostane i dalje. Jel baš pravilo da se dugotrajni sisavci :D puno bude po noći?
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noah » 07 svi 2012, 10:05

Kolko se sjećam da sam ja s prvim imala sličan raspored,samo smo imali raniji doručak jer se on rano budio, i ručak oko 12h, ja nisam sa dojenjem niš mjenjala do zadnjeg dana,kad sam počela radit prvi tjedan su mi bile pune,al sam srećom u početku dolazila ranije s posla već oko pola dva pa i ranije,dobra šefica haha,pop. i navečer se nacicavao pa su se dojke prilagodile brzo novom ritmu...možda ti se neko javi sa friškim iskustvom,a moj mlađi sada nekad cicki malo pomalo cjelu noć,ponekad odspava cjelu noć bez cike al onda je od nadoknadi dopodne...i tako
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noah » 07 svi 2012, 10:11

Uglavnom dnevno dojenje za vrijeme uspavljivanja i spavanja,il omotan u slingu da niš ne vidi,jer je isto veliki znatiželjko...ko i svi bebači te dobi
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Suncokret » 07 svi 2012, 10:38

zapravo se moje dvojbe svode na to koliko ranije da ga odvikavam od uspavljivanja na siki, i da li da to uopće radim ili će se sam prilagoditi novim uvjetima kad krenem raditi?
jer sad mi je nekako žao da mu to uskratim dok sam uz njega a on to prihvaća. ma mislim da neću još, da ću se možda više time pozabaviti koji tjedan pred povratak da mu baš ne bude šok i baka i to....

noah znači i vaše dojenje mora biti u mirnim uvjetima?
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noah » 07 svi 2012, 15:14

Kao što napisah da, il kad ga začepim sa dohranom zna odgađat dojenje pa mi se više napune dojke,pa to onda navečer nadoknađuje,ak navečer ponekad preskoči onda više dopodne i tako,odkad smo meso uveli velim odgađa podoj,il kako je sad toplije,slabo prima vodu pa zna i cicu potegnut čak i u podražajnoj okolini u slingu jer je žedan...ja mislim da oni kad manje sišu,da to sebi uvijek nadoknade u noćnom, a meni i dopodne,jer prvi kruti dobije tek u 11:30h
,
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 19 svi 2012, 22:32

Ja isto nisam odvikavala. Fora je u tome da oni vrlo brzo skuže kod koga što mogu dobiti. Zna da kod tebe ima sisa, a kod bake nema. Il čuvalice ili u jaslicama. Tamo neće to ni tražiti, nego će se kroz par dana prilagoditi novoj situaciji (kao i moja koja praktički nakon tjedan dana već počela čuvalici zaspivati na rukama kroz 5 do 10 minuta, meni to nikad neće).

Nisam ni kod starijeg ni kod mlađe nešto unaprijed privikavala, stariji je doduše dobro prihvaćao dohranu i fino papao, mlađa dosta zeza oko toga i slabo jede, no kad sam ja tu je jedan ritam, kad nisam drugi, i oni to savršeno kuže.

Ono što bih ti preporučila je da napraviš i s bakom (ako sam dobro skužila da će ga ona čuvati) zadnja dva tjedna "adaptaciju", ostavljaš ga prvo po 10, 15, minuta, pa po pola sata, sat, pa sve dulje, pa da dogurate do cijelog dana taman pred početak tvog posla. To mi se čini bitnije, da mu bude postepena prilagodba na što dulje vrijeme bez tebe. A uz to će automatski u tom periodu učiti i naći nove rutine i običaje, kako za spavanje, tako i za hranjenje i igranje i ostalo...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mamashnita od noje » 09 srp 2012, 07:51

cure, kako mu zubici izbijaju sumanutom brzinom počeo me gristi dok doji. ne uvijek, ali ponekad.
jucer ujutro me tako krvnicki ugrizao da mi je progrizao kozu i napravio ranu koja boli za umrijeti i kad samo majicu obucem, a kamoli kad ga dojim. :ajme
cime da to tretiram?
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Ina66 » 09 srp 2012, 08:41

bepanthenom
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mamashnita od noje » 09 srp 2012, 09:17

hvala, upravo ga kupila u ljekarni na preporuku magistre :) :dada
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Liv Tyler » 09 srp 2012, 10:10

Bepanthen je mene spasio i u početku dojenja, čak jako više nego purelan, i kasnije kad su usljedile te krvničke rane grickanjem.
Sad ga koristima i za poslije depilacije i svašta nešto i za djecu kad zatreba. :mrgreen
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la boysmama » 09 srp 2012, 11:37

Liv Tyler je napisao/la:Bepanthen je mene spasio i u početku dojenja, čak jako više nego purelan, i kasnije kad su usljedile te krvničke rane grickanjem.
Sad ga koristima i za poslije depilacije i svašta nešto i za djecu kad zatreba. :mrgreen

veliki x

i mene je bebač počeo gristi u toj dobi, ali kad više nije bio gladan, to je njemu bilo više onako za igru poslije podoja... onda sam ga naučila da nakon toga ne može više dobiti cc, fino bi ju natrag zapakirala i rekla samo mirnim tonom NE... i sad to ponekad zna napraviti, ali sad zna da ne smije jako i čim me gricne, šarmerski se nasmije jer zna da više neće dobiti cc... kao ono, oprosti, ali malo sam morao, mrcina jedna
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la olja2208 » 09 srp 2012, 12:29

mamashnita od noje je napisao/la:kako mu zubici izbijaju sumanutom brzinom počeo me gristi dok doji.
joj, joj, od ovog imam ptsp zbog prvorođene. :znoj
isto sam mazala bepanthenom, i kod nas je univerzalan, koristimo ga za sve.
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la Stefanova_mama » 09 srp 2012, 13:51

Shnito nemoj mu vise davati samo miksano, vec nesto od cvrste hrane sto moze za vezbanje zuba (tako je S. prestao gristi momentalno). A takva ranica boli uzasno, tako da saosecam :hug
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la erina » 18 srp 2012, 15:50

S mi je počela dudlati palac, tu noć mi se nije javila kad se probudila nego mene kroz san njeno coktanje trgnulo. Da je ja nisam digla imam osjećaj da bi ona nastavila dalje spavati iako je slistila ciku samo tako jer je gladna, prošlo već puno sati od zadnjeg dojenja. Jel ima koga da mu je sisanje palca poremetilo dojenje il se ja bezze brinem :dunno
N 02/07

S 04/12
erina
B.Sc. Cicologije

PostPostao/la Stefanova_mama » 18 srp 2012, 16:27

Kad je vidis (ili cujes), probaj da joj das siku, ako funkcionise, zaboravice palac uskoro.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Liv Tyler » 18 srp 2012, 17:42

erina je napisao/la:S mi je počela dudlati palac, tu noć mi se nije javila kad se probudila nego mene kroz san njeno coktanje trgnulo. Da je ja nisam digla imam osjećaj da bi ona nastavila dalje spavati iako je slistila ciku samo tako jer je gladna, prošlo već puno sati od zadnjeg dojenja.

E to je i moja M počela raditi. Ja u šoku jer mi starijih dvoje nije nikad ni pokušalo posegnuti za palcem.
I tako sad kad god skontam da palcem zamjenjuje siku, da je bi mogla biti gladna/žedna, izvadim joj palac iz usta i uvalim siku. Pa makar i samo sat vremena prošlo od podoja. Bilo noću ili danju. :mrgreen
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la erina » 18 srp 2012, 21:57

Ponudim ja,naravno, kao i Liv procjenim jel gladna/žedna pa guram, ali teško da će ona zaboraviti na njega. Ne mislim ja da je on njoj zamjena za ciku, nakon što se najede pošteno ona izbaci ciku i zadudla ga za gušt, i još mi se kesi. On je njoj i utjeha i zabava. A nije tip koji će dojiti za utjehu, takva joj je seka bila. Ona kad je sita izbaci je van i gotovo.
N 02/07

S 04/12
erina
B.Sc. Cicologije

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.