O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
13 pro 2006, 14:03
hvala ti daisy
najveći je problem taj što si ne mogu zamisliti ni u najluđim snovima da noa popije toliko mlijeka.
mimo mliječnih proizvoda, tipa jogurti, kravlji sir isl., uspijem mu ugurati mlijeko u zobene pahuljice za doručak (oko 1 dcl) i isto toliko prije spavanja s keksima i slično.
13 pro 2006, 14:14
Ja svojoj djeci dajem kozje mlijeko.Što se tiče mirisa to vam je sve do koze,od nekih koza mlijeko je super i uopće nema onoga čudnog mirisa a kod drugih je miris mlijeka intezivan i jak.
13 pro 2006, 14:27
Okus i miris kozjeg mlijeka izraženiji je od kravljeg, zbog većeg udjela slobodnih kratkolančanih masnih kiselina, posebice kapronske, kaprilne i kaprinske, koje su dijelom prisutne i kao posljedica spontane lipolize.
13 pro 2006, 14:31
daisy, nisi normalna, pričaj na hrvatskom da te cijeli svijet razumije
tko te šta pita za miris mlijeka, viš da moj šuti i pije.
13 pro 2006, 15:07
...ja sam, znate diplomirala na kozjem mlijeku
13 pro 2006, 15:43
Daisy, javljaj nam se cesce

!!!
14 pro 2006, 10:32
jučer kupila dukatovo punomasno kravlje mlijeko obogaćeno folnom kiselinom i vitaminima.
jučer popio svoju prvu šalicu kravljeg mlijeka.
14 pro 2006, 14:57

Jeeeeee!!!! Go, Noa, go!!!
Nadam se da neće imati nikakvih reakcija!
14 pro 2006, 14:58
tnx olja
nikakve reakcije nije bilo
14 pro 2006, 15:03
umjesto kravljeg protiv kojega sam, ni sama ne znam zašto, kao da mi ga vjera zabranjuje
Snito, mora da si vjeru promjenila...citam te i sve mi se cini da cu i ja morati. Jedino nisam skuzila zasto ste prestali sa sojinim mlijekom. Kvarljivost? Nedostatak kojecega?
Nego...pratim te obzirom da je Noa nesto stariji od Lore pa mi utires put...slijedim te... (mi smo jos na sojinom)
14 pro 2006, 15:20
nadalina, srećo, je l' viš kako sam brzo crkvu promijenila ;-)
ma ja samo mislim da je bolje s tim kravljim mlijekom početi što kasnije zbog svega već poznatog. a pri tome čak i ne mislim na alergije već prvenstveno na težu probavljivost. sojino mlijeko, kao što znaš, i nije mlijeko. ali ok, može poslužiti svrsi, tim više ako kupuješ ono obogaćeno kalcijem i vitaminima i daješ djetetu ostale mliječne proizvode. međutim kad tad sam mislila s njim prestati, kao prvo jer je skupo, kao drugo jer se lako kvari, kao treće jer će smrdo u životu sigurno prijeći na kravlje mlijeko, ako ne prije a onda u vrtiću.
a kao kozje je ipak bolji izbor od kravljeg. i kao što vidiš - jest u svemu osim kada je riječ o folnoj kiseline koja je nužna. pa si onda mislim, e jesem ti gajde, promijenit ću vjeru i kupiti to kravlje mlijeko
i za sada nam dobro ide.
14 pro 2006, 15:22
mamašnita
preživjet ćete vi to!
mene bi zanimalo što Daisy misli o kozjem mlijeku i sluzi koja se stvara kod prehlada tj. djeluje li i kozje m. na zgušnjavanje iste ili ne?
14 pro 2006, 15:24
i sama sam to htjela pitati jer je smrdo trenutno bolestan i pun šlajma, teško diše, hropće i cijelu božju noć prekašlje. strašno
14 pro 2006, 15:46
I sama sam se susrela sa slicnim informacijama, a kako moje popisulje toce puuuno mlijeka. No prava istina je da da mlijeko i mliječni proizvodi privremeno oblažu usta i jezik filmom, kojeg mnogi pogrešno nazivaju sluz, no mlijeko i mliječni proizvodi ne potiču proizvodnju sluzi i ne pogoršavaju simptome prehlade i alergija.
14 pro 2006, 16:03
sve je to lijepo o mlijeku, al ima nas koji muku mucimo s djecom koja nece i nece mlijeko i mlijecne proizvode ni u kojem obliku.
Cime se mlijeko, tj. kolicina necega sto mlijeko ima, moze zamijeniti u prehrani. I sto je s onom starom makrobiotickom da mlijeko trosi rezerve kalcija iz organizma, a ne da ih daje?
14 pro 2006, 16:06
swenki, ajde potraži topic Nadomještanje kalcija...
idem hraniti dijete
14 pro 2006, 16:16
no mlijeko i mliječni proizvodi ne potiču proizvodnju sluzi i ne pogoršavaju simptome prehlade i alergija.
čuj, od liječnice sam čula da mlijeko kod osoba koje su sklone alergijama, jako povećava količinu sluzi. ono pogoršava situaciju ako je dijete puno sluzi zbog viroze, već je to jedan od oblika alergije na kravlje mlijeko koji neki imaju, neki nemaju.
u to da mlijeko troši zalihe kalcija uopće ne vjerujem. znam jako puno starijih osoba kojima je veći dio života mlijeko/ml.proizvodi baza prehrane, uz žitarice, naravno, i nemaju problema sa osteoporozom. a imam i primjer mm-a, velikog i koščatog, a izbjegava zeleno lisnato povrće, a tuče po pola litre jogurta + pola litre mlijeka dnevno.
14 pro 2006, 16:33
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?t=18625
Jel to taj Ina?
I ja sam bas neki dan citala to s sluzi i mlijekom, mislim da u knjizi Aromaterapija (dok sam trazila kombinacije za smirit njegov kasalj - valjda su nam svima sada djeca prehladjena :p ).
Lukas je dojio do skoro 18 mjeseci, onda sam mu kuhala na rizinom, sojinom mlijeku, a od kravljeg je svaki dan pojeo 3dcl punomasnog obicnog jogurta, ili 200g kravljeg sira, jeo je i sve druge, kalcijem bogate namirnice (a da nisu mliječni proizvodi). Kravlje mlijeko je prvi put pio negdje mjesec dana prije 2. rodjendana (na moru uzicao kakao

) i bilo mu je tak-tak. A sada, s tri godine, me zica mlijeko i strusi skoro svaki dan oko 3dcl, plus jos za veceru kad mu kuham na mlijeku, plus jos jogurt pod obavezno svaki dan.
15 pro 2006, 00:54
Idem sada traziti namirnice bogate kalcije jer Lora osim sojinog mlijeka i dojenja (barem 3X dnevno), poslijednje vrijeme rijeko jede jogurt, sireve uopce.
Na linku koji je Tanja stavila uocih samo sezam kao izvor kalcija a linkovi koji su tamo ne rade (valjda zbog seobe naroda, kako netko rece).
15 pro 2006, 08:28
nadalina, meni se čini da tvoja lora uziam dovoljno mlijeka, pa time i kalcija
btw, ja puno koristim sezam u noinoj prehrani. ispržila sam ga i pospremila u hermetički zatvorenu posudicu. ubacujem mu taj sezam jako često u razna jela.
15 pro 2006, 09:54
Eli, navodno prema najnovijim istrazivanjima stav da mlijeko potice stvaranje sluzi je pogresan i utemeljen je na pogresnim zakljuccima.
16 pro 2006, 00:27
tamo se najcesce spominje sezam, sw nece sezam, ni u kojem obliku, mlijeko mu utrpavam, kao i vrhnje i parmezan i putar, al to ni izbliza nije dovoljno.
Jel ima jos nesto?
16 pro 2006, 00:31
Snito, aj budi drug pa dojavi koliko sezama stavljas u hranu, nekako mi se namece zakljucak PRSTOHVAT?
16 pro 2006, 18:30
evo sto sam izgooglala o kalciju:
"...Ponajprije treba izbjegavati bijeli šećer, kofein, gazirane napitke te hranu prebogatu proteinima.
Treba jesti što više hrane bogate kalcijem.
Svi znamo da su mlijeko i mliječne namirnice bogate kalcijem, no mlijeko i jako masna namirnica te se preporučuje piti malo masno mlijeko i proizvodi od malo masnog mlijeka - jogurti i sl.
Mlijeko je najbolje popiti navečer prije spavanja, jer djeluje umirujuće i tada se kalcij najbolje resorbira.
Ribe, napose one koje se jedu sa kostima, npr. sardine ili papaline.
Dobro je na ribu iscijediti limuna, jer se u prisustvu limunske kiseline stvara kalcij citrat, koji je najbolji oblik kalcija.
Odličan izvor kalcija su i brokule, kelj, radič i ostalo tamnolisnato povrće, koje ujedno sadrži i vitamin K, također vrlo važan faktor za ugradnju kalcija u kosti.
Ipak, ovo povrće ima i dosta oksalne kiseline, koja u probavnom traktu veže kalcij i tako ga čini netopivim i nedostupnim za organizam.
Dosta kalcija sadrži i soja i sojini proizvodi i svakako su dobar izvor kalcija, time više što sadrže i fitoestrogene, tj. biljne estrogene koji mogu poboljšati ugradnju kalcija u kosti.
Biljke koje sadrže dosta kalcija su: alfa alfa, kelp, paprika, peršin,
Resorpciju kalcija poboljšavaju još neke prehrambene tvari. Npr. amino kiselina lizin, a namirnice koje sadrže kalcij i lizin zajedno su - sir, jaja, mlijeko, riba, soja i kvasac.
Isto tako i premalo magnezija i previše magnezija, ali i fosfora remeti apsorpciju kalcija. Uzimanje kalcija sa željezom remeti apsorpciju obadvojice. Zato multimineralni ili multivitaminski proizvodi moraju biti i kelirani jer se tada svaki resorbiraju svojim nosačem.
Previše kalcija opet remeti apsorpciju cinka, kao i obratno, previše cinka remeti apsorpciju kalcija...
Priredila:
V. Gašparević Ivanek, mr. pharm.
Agram 89 - TwinLab™"
Gorenavedeno sam skinula sa Agram 89-TwinLab gdje se kalcij spominje u sklopu teme o osteoporozi.
Slijedece je sa neke stranice o veganstvu koji negativno govori o uporabi kravljeg mijeka u prehrani (ovo pisem samo da znate koji je izvor).
Rezime obje price (i zasto sam ih stavila) su izvori kalcija i njegova kvalitetnija resorbcija.
"...Djeca mogu dobivati sav kalcij koji trebaju od povrća kao što su brokule, korabe, kelj, grašak, grah, sušene smokve, kukuruzni kruh, tofu, sojino mlijeko i sok od naranče...
...Za kalcij trudnice trebaju jesti mnogo zelenolisnog povrća, kao što su brokule i kelj. Kalcij iz većine zelenog povrća lakše se absorbira nego onaj iz kravljeg mlijeka. Još jedan razlog za izbjegavanje kravljeg mlijeka je taj što proteini iz njega mogu proći kroz placentu i čak doći do ženinoga mlijeka, potičući proizvodnju antitijela koja vode prema šećernoj bolesti. Ostala biljna hrana bogata kalcijem uključuje sojino mlijeko, smokve, sjemenke sezama, tahini i voćne sokove obogaćene kalcijem..."
16 pro 2006, 19:10
nada, zgodan je ovaj tvoj prvi citat. sa drugim se baš i ne slažem.
btw. koliko to sezam ima kalcija, tj. koliko sezama bi trebalo dnevno jesti da bi iz njega namirili 50% potreba?
16 pro 2006, 19:18
evo, proguglala sam. u 100g sušenih sezamovih sjemenki ima 783 mg kalcija. znači 100g dnevno sezama (strašno puno) za zadovoljiti cijelokupne djetetove potrebe za kalcijem. po tome, par prstohvata dnevno ne prave neku razliku.
16 pro 2006, 22:32
kozje mlijeko je prilično jako, nije baš dobro rano početi s njim. Premda sam ga ja davala mojoj kćeri zbog bronhitisa. Bilo joj je bolje , samo neznam da li od mlijeka?
[img][img]http://i60.photobucket.com/albums/h25/goce1T/PA120007.jpg[/img]
[/img]
17 pro 2006, 17:59
Snito&Co sorry na offtopicarenju o kalciju...
Eli hvala za info o sezamu, dragocjena informacija ali ovo o prstohvatu sezama je moja umotvorina

, jednostavno mi se nametnulo kao zakljucak obzirom na:
ispržila sam ga i pospremila u hermetički zatvorenu posudicu. ubacujem mu taj sezam jako često u razna jela.
pa sam zakljucila da je dodatak (kao zacin) jelima (te da se uz uporabu sezama kao jednog od izvora kalcija koriste i ostali izvori: tamnolisnato povrce, riba i persin koje Noa ljubi koliko se sjecam).
Drugi dio citata navela sam kao info o izvorima kalcija (sto me i zanimalo pa kad sam vec nasla da podijelim sa Vama), skinutom sa
neke stranice o veganstvu koji negativno govori o uporabi kravljeg mijeka u prehrani (ovo pisem samo da znate koji je izvor).
bez da mi je bila namjera napadati/braniti stavove o kravljem mlijeku (Lora ga jos ne konzumira ali nisam rekla definitivno NE), ako sam uopce tako shvacena
17 sij 2007, 15:52
goce koje kozje ? kupovno? ja upravo odlucila prestat s kravljim mlijekom i preci na sojino,rizino i kozje... jogurte ,vrhnja i sir , danonina ostavljam-no mlijeko izbacujem