O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
07 lis 2006, 16:18
Mislila sam na svez ananas, da bi mu se to mozda dopalo, vec cetiri-pet dana strajkuje i samo sisa. Vise ne znam sta da pokusam...Kad je vreme da se zabrinem ako nastavi ovako?
07 lis 2006, 17:31
kriss - ne trebaš se uopće brinuti zbog toga. on je još mali, nedavno ste krenuli i nije neuobičajeno da bebe pomalo štrajkaju na početku. možda mu treba izići zubić pa je zbog toga nervozan.
koliko Adrian pojede, ako išta od dohrane jede?
07 lis 2006, 18:17
Sad ne pojede nista. Kako me vidi da prilazim sa kasikicom, tako okrene glavu i zatvori usta. Desi se da pojede malo jabuke ili kruske, i to ako je ja jadem. A, lepo je poceo :papica .Mislim da ce mu ovih dana izbiti zub.
08 lis 2006, 15:58
e, onda se zbilja ne moraš opterećivati
i mojoj izjelici izbija zub pa samo zadnjih dana na dva konkretna obroka koja probrlja + puuuuno dojenja
23 lis 2006, 22:35
Nece voce. Ni kao kasicu, ni sveze, ni sokove! Za rucak povrce+meso, to super jede, ali nikako da mu uvedem jos jedan obrok. Hoce da proba, uvek je raspolozen da otvori usta, ali cim oseti voce, okrene glavu i to je kraj. Da li je trenutno to problem, mislim- da li preko mleka moze da unese dovoljno vitamina, ili da brzo nesto manjam?
24 lis 2006, 00:07
Probaj mu dat jabuku s mrkvom. l neko voce u ruku, npr. bananu, mozda ce mu vise pasat onako da se slini po njoj.
24 lis 2006, 15:02
Da to probam kao veceru?( Mislim na jabuku/sargarepu)
24 lis 2006, 16:06
Ja ne bi to davala za veceru. Ne znam koliko obroka imate do sada. Ajd napisi vas dnevni jelovnik pa cemo biti pametniji.
24 lis 2006, 18:55
Za sada imamo samo rucak! Pokusavam sa vecerom, jer sa doruckom nikako nismo imali srece. Hoce veceru ali ako je to kasica keks/mleko (moje). To sam mu dala dva puta, sad ponekad, kasikicu, dve, pa mu na prevaru dam bananu ili krusku (ispasiranu), i tako dok ne primeti. Otvara usta, hoce da jede, rucak uvek super smaze (mada smo se i oko njega silno mucili), a sve ostalo je dojenje. Voce jedino ako je ekstra raspolozen, pa dok jedem ja, malo i njemu dajem. Inace, do sada je voce jeo iskljucivo sveze, mislim- nisam mu ni kuvala, ni pekla
25 lis 2006, 21:36
Gle, ja bi prije vecere uvela dorucak. Jesi probala npr. skuhati palentu, onako na rijetko, pa smiksat jabuku i dodat u to.
25 lis 2006, 22:57
...s nikako prebacujem se ovdje po savjetu mame....noje
evo naš dnevni ritam:
06,00 - hipp 150 ml
09,00 - voće
13,00 ručak - povrće s mesom
17,00 - voće
19,00 - mliječna kašica + nakon kupanja hipp 150 ml
00,00 - hipp 150 ml
količine koje pojede su max cca. 100 grama
je li to OK?
molim vas za savjete za večernji mliječni obrok, zbilja nemam ideja, a u izbjegavanju sam raznih lina
do sada sam dva puta skuhala griz na rižinom mlijeku, većinom jede 7 corn s malo voća ???
25 lis 2006, 23:10
Umjesto 7-korna mozes i zobene pahuljice, rizine pahuljice, proso.
26 lis 2006, 13:44
tanja - kako pripremati zobene i proso (proso nisam nikada koristila)
26 lis 2006, 13:47
mika je l' ti ovdje za..bavaš druge ili šta?
jesam li ti sinoć napisala 5 postova s receptima i načinu pripremanja zobenih i prosa na topicu NIKAKO???
26 lis 2006, 13:52
mama.....noje - dobit ćeš po ritici!!! od tamo si rekla da pišem ovdje, ja te poslušala i sada se opet srdiš na mene.......i sama si rekla da sam štreber, mislila sam da ima još kaj......

samo bi voljela što više, jer sam mislila da još ima kakovu idejicu, jer mi je 7 corn već zbiiilja dosadio, a rižine baš i ne voli preveč
29 lis 2006, 17:15
Samo da javim da smo uspeli sa vocem, ali kuvanim. :juhu Ne znam do kada ce mu to biti interesantno, ali ipak je neki pomak. Hvala na savetima
31 lis 2006, 10:49
zanima me - od kada se smije početi sa :papica pirjanom na luku, npr. rižoto?
31 lis 2006, 10:51
ja sam s tim počela s nekih godinu dana.
07 stu 2006, 10:51
nisam našla u tablici, a zanima me - kada cikla?
07 stu 2006, 11:17
Mika30, ja bih dala bebi kuhanu ciklu (možeš ju kombinirati s krumpirom, cvjetačom, mrkvom, jabukom...) možeš joj napraviti i sok, ako joj se svidi (cikla, jabuka,mrkva).
U kašice možeš dodati i kap maslinovog (mislim na kombinaciju bez jabuke

).
Cikla je jako zdrava i kad je kod nas bilo mlade cikle ja sam ju kuhala s rižom ili prosom i malo bijelog pilećeg i napravila kašicu.
Sve bude lijepe crvene boje...
07 stu 2006, 11:24
duga - thanx, baš sam ju dobila od moje kumice na placu u ned. pa sam am joj mislila skuhat, a pošto ju ja ne volim ondak pitam jer nemam pojma
nema smisla da ju pile ne jede ak ju ja ne jedem, ko zna možde uz nju počnem hehehe
kak sok napraviti? moja inače nikakve sokove ne voli, sam hiće čašu kad joj bilo kaj dam ak nije voda ili lagani hipp od kamilice
07 stu 2006, 12:04
Sok praviš tako da sve smiksaš u sokovniku (ali, ja bih ti preporučila da bebi prvo ponudiš kašicu jer ako ti frkne čašu sa sokom

).
Cikla je slatkasta i puno beba ih hoće jesti (ja sam ju jedino u životu jela na salatu pa mi je bilo čudno kuhati varivo, ali zamisliš ciklu kao krumpir i ona se vrlo lijepo može neoguljena peći u rerni pa dobiješ nešto kao krumpirove police (ne znam drugi naziv za krumpir u ljusci pečen)-ovo probaj za sebe.
Mislim da joj sad već možeš i bundevu dati (samo se prvo raspitaj koje su dobre za kuhanje-pečenje)...djeca ih isto vole.
07 stu 2006, 12:07
i nemoj se prepasti ako ti dijete bude piškilo crvenkasto ili kakalo ljubičasto poslije
07 stu 2006, 22:37
cure hvala!!!
08 stu 2006, 21:41
Mahanje svima
Kad se uvodi crvena leca?? Malom je 8,5 mjeseci i osim voca jede mrkvu, krompir, karfiol, brokoli, rizu, pilece bijelo meso, teletinu...sve u obliku kasice/guste supice. Bundevu sam probala dati i sav se jezi na nju. Sta bi mogla sljedece uvesti??? Malo sam ostala bez ideja .....
HVALA!
08 stu 2006, 22:24
Imamo 10 1/2 mjeseci.

Po knjizi "Moja prva godina" (ciju tablicu koristim) pise da se sa mlijecnim proizvodima krece (tek) sa 11 mj. Strpit cu se jos tjedan, dva ali svakako bi htjela ubaciti i tu namirnicu u jelovnik. S cim je najbolje poceti? Obican jogurt? BioAktiv? Svjezi sir?
08 stu 2006, 22:26
možeš komotno već sad krenuti s jogurtom. običnim, zelenim, dukatovim, punomasnim.
08 stu 2006, 23:06
Koliko zitarica dnevno treba da unese? (Da pojasnim: da li treba da ih ima u svakom obroku, ili je dovoljno samo jedan?)
Adrian ima 8 meseci, polako uvodimo i treci obrok, a bas sa zitaricama lose stojimo
09 stu 2006, 08:28
mi smo treći obrok uveli s nekih 9 - 10 mjeseci. a žitarice su nam uvijek bile jutarnji obrok. i još uvijek su. navečer ih teško probavi, a i ne treba mu tolika energija pred spavanje. jedino što smo u početku za večeru dodavali malo 7 corna, kad bolje razmislim...
09 stu 2006, 12:49
Ima li tko kakav prijedlog za finger food? Imamo 10 i pol mj. i jedemo sve sto smijemo

, ali u kasastom obliku. Voljela bi da malo osjeti hranu pod prstima. Jel netko davao zrna kuhanog kukuruza?
edit: imamo 6 zubica