O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Re: odbija mlijeko i mliječno

24 stu 2009, 12:32

k'o boromir, par dana razlike. 13 mj.

24 stu 2009, 12:48

ako se ne varam sezam ( preprženi ) je bogat kalcijem pa mu ga možeš stavljati u hranu.lagano prepržiš, samelješ i uvališ u hranu ( ručak recimo ). eto to je još jedan izvor kalcija a nije mliječno.

24 stu 2009, 12:49

sopaj ga s puno zelenog povrca, sopaj ga kasicama (vocnim npr.) koje ces smuckati s mlijekom (npr. banana + rizine pahukljice na mlijeku), frappei (banana + mlijeko, npr. , to klinci obicno vole), ako voli zgance kuhaj mu ih na mlijeku (ne na vodi), kuhaj mu proso na mlijeku pa dodaj voce, uglavnom zakamufliraj taj okus i izgled mlijeka.

24 stu 2009, 12:56

quote="silki"]k'o boromir, par dana razlike. 13 mj.[/quote]
:dada
(silki moj advokat :kiss )

tara28 je napisao/la:ako se ne varam sezam ( preprženi ) je bogat kalcijem pa mu ga možeš stavljati u hranu.lagano prepržiš, samelješ i uvališ u hranu ( ručak recimo ). eto to je još jedan izvor kalcija a nije mliječno.

ma znam za sezam, al ne znam koliko, hoće li mu samo sezam biti dovoljan. on neće više ni kap mlijeka, baš ništa. ma vjerojatno mu neće ništa faliti, ali moram malo brinuti.

osim toga, sjećam se epizode kad je bio mali (sad kao više nije :D ) da je bilo govora o nekim pretragama radi moguće galaktozemije, nekog, kao, blažeg oblika koji se veže uz kongenitalnu kataraktu. onda su krenule operacije, pa nikako nismo došli na red, u međuvremenu je on super napredovao na pre hippu pa je zaključak bio da se ipak ne radi o tome, i te pretrage se nisu nikad napravile.
a ovo potpuno odbijanje me sad bacilo u kojekakva razmišljanja.

shnito, neće ništa što imalo miriši na mlijeko. jogurt i sir u vrlo malim količinama još prolaze skupa s voćem, ali žitarice na mlijeku pljuje van i vrišti. do sad ih je jeo s guštom tak da mi nije nimalo jasno zašto.

24 stu 2009, 12:57

tara, djetetu do 3. godine potrebno je oko 500 mg kalcija dnevno, to je otprilike tri salice mlijeka. u pola salice sjemenki sezama ima tek oko 100 mg kalcija.

danijela, vidi ovo:

http://www.vitamini.hr/1005.aspx

24 stu 2009, 12:58

da ne bi bilo da nisam proučila, jesam pretražila i pročitala topice na tu temu, i probala svašta. to već traje neko vrijeme, samo je išlo postepeno, nije odbacio odjednom. prvo je smanjivao količinu, a sad ga namiriši čak i ako mu mrvicu ubacim u povrće :dunno

24 stu 2009, 13:02

ovaj link je super.
hm, znači morao bi jesti skoro pa samo sezam za ručak da bi nadoknadio kalcij.
probat ću mu kombinirat nešto po toj tablici dok ne pronađemo neko rješenje.

24 stu 2009, 13:16

mamashnita od noje je napisao/la:tara, djetetu do 3. godine potrebno je oko 500 mg kalcija dnevno, to je otprilike tri salice mlijeka. u pola salice sjemenki sezama ima tek oko 100 mg kalcija.

to mi je jasno. nisam niti mislila da će samo s konzumacijom sjemenki sezama nadoknaditi tu količinu kalcije, ali će se svakako popraviti unos kalcija u organizam.

30 stu 2009, 12:56

vjerujem da je samo faza i da će opet jesti mliječno.
moja je imala faze da nije jela voće uopće, ni u kojem obliku danima, ako ne i tjednima.

30 stu 2009, 14:24

Da, mi smo isto sad u fazi da nam je voće ne pretjerano omiljeno.

Danijela držim fige da ubrzo prođe!

Ako znaš engleski, ima i ovdje još jedan zanimljiv članak o kalciju u prehrani,
sa velikim popisom bogatih namirnica, pa možda i tu još dobiješ koju ideju:
http://www.homemade-baby-food-recipes.c ... urces.html

Na primjer u tom članku piše da nije dobro dati jedan obrok s "previše" kalcija odjednom, jer se onda smanjuje postotak apsorpcije kalcija, stoga je bolje dati u svakom obroku pomalo kalcija, jer se onda bolje apsorbira.

30 stu 2009, 14:34

trudim se u svaki obrok ubaciti malo jogurta ili sira. mlijeko još uvijek namiriši i u tragovima, a jogurt i sir još nekak prolaze ak ne dominiraju u jelu.
jedino što cijelu noć pije vodu. svako malo. čini mi se da je gladan, traži u snu, popije u snu, a ja se svako malo budim i dajem mu, pa onda punim bočicu... :roll:

Diami, tnx za link

09 pro 2009, 21:37

kod nas se veceras dogodilo to da je K. odbio bocicu i to gurao je rukom od sebe (a nisam ni znala da je to skuzio). prvi put takvo nesto, inace ju je pocuclao i u polusnu.
onda je odbio i rizine pahuljice u mlijeku i pojeo tek nesto voca s zitaricama.

preko dana je jeo normalno.
jel moze biti od zubica (jedan mu bas probija) ili?

danci u kojoj ste vi fazi?

09 pro 2009, 23:19

uh, još uvijek ne želi mlijeko. jogurt prolazi, sir isto, ali malo slabije. nemam više ideja što mu dati jesti, traži 5 obroka, a nijedan mliječni. po noći još uvijek u polusnu pije vodu ili čaj, ali ne više toliko puno.
a vama bi moglo bit od zubića.

10 pro 2009, 16:39

Danijela, probala si s ovim što je Šnita navela? Meni je Šnita bila doktorica za kalcij, izvor izvora kalcija....Ona je istraživala, "štrebala" ja sam prepisivala (imamo djecu iste dobi).

Zeleno lisnato povrće i riba nakapana limunom bogat su izvor kalcija...

Dakle limun je taj koji iz ribe "oslobađa" kalcij (davno je to bilo pa se ne sjećam stručnog termina). Jedino, obzirom na atopijski dermatitis nisam sigurna smiješ li mu davati limun. Ja svojoj jesam, nisu to neke velike količine i da sam vidjela pogoršanje vezano uz atopijski d., stopirala bih unos limuna.

Daješ li mu D3 kapi?

Kada su moje znale štrajkati s nečim, napravila bih pauzu od 1,2,3 tjedna a onda kao da nikada nisu ni štrajkale :dunno

Osim dobi i info o atop. derm. drugih detalja o Viti ne znam tako da nisam sigurna smiješ li primjenjivati ovo što sam navela, no to su samo idejice a ti ćeš znati što smiješ... :mah

10 pro 2009, 20:46

zeleno povrće je svaki dan na meniu, obožava ga. kratko prženi mljeveni sezam isto. mlijeko neće u nikakvoj kombinaciji, što god da mu pomiješam.
za ribu nisam znala, hvala ti!!! limun mu još nisam davala. jeo je naranče i mandarine, i nije reagirao. znam da nije isto, ali nadam se da neće onda ni na limun. što se dermatitisa tiče, skužila sam da nema puno veze s hranom koju jede. na očigled reagira jedino na praškove za veš, omekšivače, šampone i sapune..
D3 kapi ljeti nisam davala, ali sad kak odbija mlijeko dajem obavezno.
ne forsiram više, pa ću vidjet, možda ga prođe :dunno

10 pro 2009, 21:21

kod nas je za sad sve ostalo na jednom obroku. danas jede normalno.
valjda zubici. :dunno

danci a na kojem ste mlijeku?

10 pro 2009, 21:37

trenutno babylove bio2. bili na hippu, pa prešli na to babylove, pa kad je počelo odbijanje ponovo hipp, pa mu probala dati nan. probala sam i babylove bio3, mislila sam da će ga privući okus vanilije, ali ništa. sve je jednako odbijao pa razmišljam da kad počne jesti da se ponovo vratim na babylove bio2, odgovaralo mu je do tad. nisam pametna.

a stvarno mi je već problem izmišlajti što mu dati jesti. bojim se da ga ne šopam s previše voća, jede ga dva i više puta na dan, ali jedino uz voće jogurt prolazi. sir prolazi uz povrće, ali kada mu dajem meso, ne dajem mu sir. jede i žitarice, ali opet s malo banane ili ribane jabuke, ili s par grožđica, pa s cimetom.. povrće mi se ne da kuhati dva puta, ne znam jel bi smjela skuhati više i malo podgrijati? :dunno nekako mi se nikada nije svidjela ta ideja o podgrijavanju, ali uvijek mi je barem jedan obrok problem, ne znam što izmisliti da mu nije previše monotono.

15 pro 2009, 20:08

pitala sam na drugom obroku, pa ću kopipejstat i ovdje (da skrenem pažnju i dobijem što više recepata :mrgreen: )

otkrila sam sir koji prolazi zakamufliran, ali u većim količinama - KIM posni sir. jel ok davati posni sir djetetu od 13 mjeseci?
nekak si mislim pošto je to jedino što jede, da mu dajem i dalje. pojeo danas dvije pune žlice sa malo banane, šokirala sam se. inače bi sve pljunuo van.
sir prolazi i uz palentu, uz povrće pojede malo manje količine, morala sam se namučit da otkrijem doziranje u raznim kombinacijama.

ajte neke tips&tricks na sunce, koje konkretno kombinacije radite sa sirom i jogurtom??
treba mi što više da isprobavam što mu paše.

15 pro 2009, 20:27

Zašto ne bi išao posni sir? No kako preporučaju da djeca dobivaju punomasne proizvode, ja bih dodala koju kap maslinovog u kombinaciju, posebno ak je s povrćem npr, tak da se i taj dio pokrije.

04 sij 2010, 00:00

ovih dana je počeo ponovo papati mlijeko, bočicu još uvijek ne, ali kašice na mljeku prolaze. imali smo dužu pauzu u kojoj nisam ni nudila, i sad kad sam ponudila, prihvatio je. nadam se da će tako i ostati.

04 sij 2010, 00:02

odlično i neka tako i ostane!

07 sij 2010, 17:50

samo sam ti došla poželjeti da tako i ostane.

07 sij 2010, 19:52

dosla sam sam reci da ti je Marin super ticker, posve :oft

08 sij 2010, 10:38

:kiss
Odgovori