O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
25 svi 2009, 16:19
SW valjda sam to i procitala ranije u tom topicu, sad sam pretrazivala i nisam mogla naci.
nema veze. ja uzmem bocu od litre pa je koristim cijeli dan. filtere ne koristimo, meni se nesvida okus te vode pa eto zato i ne ukloni ni kamenac dobro.
koristila sam par dana humanu pa mi se svidjelo kako se sve brzo spremi, ali mi je ona preskupa za svakodnevnop koristenje
25 svi 2009, 17:24
Ja sam još na toj humani... Al, vani ću joj davati Janu... Imam ovaj aparat doma, e za to sam baš pročitala da ono kao boca dugo stoji otvorena, pa se svašta može nakotiti, pa bi ju prije uvijek prokuhavala, al znam da su mnogi koristili vruću vodu s tog aparata za formulu i sve bilo ok!
26 svi 2009, 11:35
evo ja sam skupila hrabrosti i dala sam mu samo zagrijanu flasiranu bocu, isto kao s humanom.
boce od pola litre taman iskoristim unutar 4h, a kad je otvorim stavim je u frizider i to je to. a onda opet racunam da me to dode kao humana, pa mozda je od sad ipak budem kupovala.
26 svi 2009, 12:48
ajme kakva ja nemajka ispadam.
1. koristimo vodu iz brite
2. prokuham ujutro vodu i pustim da se ohladi i stoji mi tako cijeli dan
3. kupovnu Janu ne grijem, ne prokuhavam s njom eventualno rashladim a i dajem mu je normalno za piti
..to je sve, mislim

Danijela malo si me s ovim za britu prepala i ja tu vodu ne pijem samu nego ju koristim za kuhalo, i za nas i za maloga. valjda se onda te beštije ubiju...ma bolje je uopće ne razmišljati o svemu tome.

a kako će mu biti kad krene u jaslice...pa tamo ne vode brigu niočemu.
26 svi 2009, 13:16
snowwhite je napisao/la:2. prokuham ujutro vodu i pustim da se ohladi i stoji mi tako cijeli dan
3. kupovnu Janu ne grijem, ne prokuhavam s njom eventualno rashladim a i dajem mu je normalno za piti
..to je sve, mislim

u cemu ti stoji prokuhana voda?
od kad mu tako dajes ne prokuhanu janu?
ma mene isprepadali sa sterilnoscu, ja mu jos sve steriliziram....
26 svi 2009, 13:34
ajme a steriliziram jednom u dva tjedna. ok na početku sam svaki dan a onda uglavnom svaki tjedan od 4 mjeseca negdej. i sad sam prorijedila....
janu nikada nisam prokuhavala (maks je na ad od 2 i pol mjeseca) a prokuhana voda mi stoji u gusanom loncu u kojoj i prokuhavam....
a nemoj se po meni ravnati...mene ne brine ni bisfenol A i tak...ne stignem se ja s time zamarati..
26 svi 2009, 13:47
ja se ni ne sjecam kad sam zadnji put sterilizirala

prije 3 tjedna mislim.
operem sve u vreloj vodi i sa deterdzentom, ovaj novi hipp je jako mastan pa ne mogu drugacije.
povremeno ostavim u vreloj vodi na 5 minuta, ali ne kuham. mislim da nema vise potrebe, sa 6 mjeseci vec proradi imunoloski sustav.
26 svi 2009, 14:15
Ja isto ne iskuhavam bočice, jednom u tjedan-10 dana operem u deterdžentu i stavim u vrelu prokuhanu vodu. Iza svakog hranjenja odmah isperem toplo-vrućom vodom i to je to!
26 svi 2009, 14:35
uf ja sve perem deterdzentom u vrucoj vodi i onda steriliziram. dobro vase bebice su nesto starije od mog.
ma isto mislim da malo pretjerujem, pa mi treba malo ohrebrenja...
SW
26 svi 2009, 15:17
annci, ne trebaš ih stalno sterilizirat, ja to ovako otkako se Pia rodila, samo isperem i jednom u 7-10 dana operem u deterdž. i umočimu vruću vodu!
I, sve ok!
28 svi 2009, 15:43
Virtuallmommy je napisao/la:Onda smo nabavili onaj aparat za vodu i više nismo niš prokuhavali.
Cek, ja doma imam studenu i njihov cooler, kaj ste tu vodu iz aparata bez prokuhavanja koristili za adaptirano?
28 svi 2009, 16:00
Ja sam tu s aparata prokuhavala, a humana vodu ne! Al, kod tih izvorskih treba paziti na količinu soli!
28 svi 2009, 17:56
ja koristim sv. rok, najbolja je po sastavu. sad je samo zagrijem iz boce, drzim u frizideru i ako stoji dulje od 1h prokuham je. a da imam aparat vjerovatno bi sad koristila samo toplu vodu iz njega. bar mislim da kad se voda zakaci na aparat nema vise kontakta sa zrakom
28 svi 2009, 18:26
Je, ja imam taj aparat od Sv Roka doma, ona ima najmanju količinu isparnog ostatka( soli), oko 150 mg, čak i Jana ima više! I, mislim da je to ok koristiti, posebice sad, kad su bebe veće, ni ne prokuhavati, pa da se to tako koti, svi bi se razbolili! I od vode s aparata nikom nije pozlilo, jel tako?
28 svi 2009, 21:49
vedi dovoljno je flaširanu vodu zagrijati na temperaturu za mućkanje praška, nije nužno da prokuha. znači uzmeš toplu, zmućkaš i dodaš hladnu da bude temperatura taman za piti. tako ja radim.
sad sam tek skužila ovo
ja Janu nisam nikad ni prokuhavala, samo sam pazila da ne koristim vec otvorenu dulje od 4 sata.
danijela pa zašto pak sad to? mislim na duljinu otorene boce. ja recimo kad idemo na viksu kupin onu od 5l i to mi stoji otvoreno ponekad i do drugog vikenda. a i kad mu sad dajem piti vode ako mu dajem janu iz boce pa on tu malu janu nateže i po nekoliko dana. ne kužim kaj tu ima štetno.
pa mislim i u cijevima iz vodovoda je konstantno voda. i tu se može skupljati koješta, a da ne pričamo o starosti cijevi i ostalo....
čini mi se mnogo toga ovdje napisano pretjerivanje...možda griješim
stvarno mislim da pazim puno za mog malca ali ne treba pretjerivati.
kaj da vam velim evo on meni sad ovh dana najviše uživa dok liže parkete i branim mu ali nisam baš uvijek tu da ga spriječim...a šta me sve čeka kad propuže i prohoda....
no da...
29 svi 2009, 12:21
necu pisati sta sam ja sve radila, jedna sam od onih koji su mozda i malo pretjerivali, ali da sad krecem iz pocetka do 3. mj bebina zivota bi koristila samo zakuhanu (ne ono 5 ili 10 min) flasiranu vodu ili zagrijanu humanu, ovisno o prilikama, a kasnije zagrijanu flasiranu vodu ili da imam taj aparat onda tu toplu vodu.
popustila sam i ja malo sa sterilnoscu, cak sam mu dopustila da lizne zvecku koju prije nisam sterilizirala.
snowwhite sad si mi postala uzor!!!
29 svi 2009, 12:36
danijela81 je napisao/la:ja se ni ne sjecam kad sam zadnji put sterilizirala

prije 3 tjedna mislim.
operem sve u vreloj vodi i sa deterdzentom, ovaj novi hipp je jako mastan pa ne mogu drugacije.
povremeno ostavim u vreloj vodi na 5 minuta, ali ne kuham. mislim da nema vise potrebe, sa 6 mjeseci vec proradi imunoloski sustav.
Također operem u vreloj vodi s deterdžentom jer je Bebimil 2 mastan. A prokuham vodu i nalijem ju u termosicu jer mi je tako zgodnije kad idem raditi da mama ili svekrva samo djetetu naprave bočicu.
29 svi 2009, 21:44
Rogue je napisao/la:popustila sam i ja malo sa sterilnoscu, cak sam mu dopustila da lizne zvecku koju prije nisam sterilizirala.
bravo

annci...uuuups rouge

ma vidi i ja sam na početku sterilizirala bočice nakon svakog jela ali sam skužila da nije to toliko potrebno.
igračke mu naravno ne dam direkt iz dućana. obavezno operem čarlijem i prije sam čim bi pala prala sad i to više ne ako padne doma

. ma vidjet ćeš i ti ćeš popustiti jer bi inače samo skupljala stvari prala ih
06 srp 2009, 00:42
marie claire je napisao/la:Mene je izluđivao taj kamenac, a koristila sam vodu sveti rok! Koliko sam ja istraživala, u vodi za bebe treba biti do 150 mg
isparnpog ostatka( navedeno na svakoj flaširanoj vodi)! Najmanje ga ima u Svetom roku, oko 150, a Jana ima oko 280 mg!
Kako bilo ja sam prešla na vodu Humana za bebe, (12 kn/1,5 l), ona se samo zagrijava! Međutim, masa ljudi za bebe koristi vodu iz pipe,
nikome ništa nije bilo!!!!!! Ali, eto, mi smo u Kaštelima iznad maristrale gdje svi imaju bunarsku vodu, koja se vodi cisternama, pa eto....
bok marie ja sam u soinu al nevazno.ja svojoj bebi dajem studenu samo je bacim po minute u mikrovalnu i to je to.a evo prvi put cujem za tu humanu,di se moze nabavit,hvala
06 srp 2009, 00:53
mrava je napisao/la:danijela81 je napisao/la:ja se ni ne sjecam kad sam zadnji put sterilizirala

prije 3 tjedna mislim.
Također operem u vreloj vodi s deterdžentom jer je Bebimil 2 mastan. A prokuham vodu i nalijem ju u termosicu jer mi je tako zgodnije kad idem raditi da mama ili svekrva samo djetetu naprave bočicu.
smatram da nema veze imunoloski sustav sa steilnoscu ja osobno svako tjedan dana nekad i manje prokuham i boce i dude a i igracke to mi je neka dobra navika
08 srp 2009, 22:58
Ja prokuham unaprijed Janu u loncicu sa poklopcem (oko pola litre) i onda tako prokuhanu imam za oktprilike 3 hranjenja. Tu prokuhanu Janu onda samo podgrijem kada lavic treba klopati. Nakon ta 3 hranjenja ostatak vode bacim i ponovno prokuham frisku Janu za sljedeca 3 hranjenja. Bocice i dude steriliziram na paru iza svakog obroka i za sada (do otprilike 6 mj. zivopta malenoga) koristim iskljucivo staklene bocice jer ih prokuhavam na jako visokoj temp. a plasticne nije dobro sterilizirati uz pomoc visoke temp. jer mogu pritom ispustati neke stetne sastojke. Iza 6.mj cu prestati sterilizirati i preci cu onda na plasticne bocice.
08 srp 2009, 23:14
srecica tara je napisao/la:
bok marie ja sam u soinu al nevazno.ja svojoj bebi dajem studenu samo je bacim po minute u mikrovalnu i to je to.a evo prvi put cujem za tu humanu,di se moze nabavit,hvala
Možeš ju nabaviti u ljekarnama, u dm-u! Ja sam prezadovoljna!
08 srp 2009, 23:20
franika je napisao/la:Ja prokuham unaprijed Janu u loncicu sa poklopcem (oko pola litre) i onda tako prokuhanu imam za oktprilike 3 hranjenja. Tu prokuhanu Janu onda samo podgrijem kada lavic treba klopati. Nakon ta 3 hranjenja ostatak vode bacim i ponovno prokuham frisku Janu za sljedeca 3 hranjenja. Bocice i dude steriliziram na paru iza svakog obroka i za sada (do otprilike 6 mj. zivopta malenoga) koristim iskljucivo staklene bocice jer ih prokuhavam na jako visokoj temp. a plasticne nije dobro sterilizirati uz pomoc visoke temp. jer mogu pritom ispustati neke stetne sastojke. Iza 6.mj cu prestati sterilizirati i preci cu onda na plasticne bocice.
Pa i plastične se steriliziraju, a imaš i ove nove bez bisfenola, osim toga koristiš ih kad se ohlade, još ih i dodatno ispereš nakon. Al, staklo je sigurno najbolje, Piji je 8 mj, ja ih još uvijek koristim, samo koristim plastičnu kljunašicu, i to bez tog nesretnog bisfenola! Iako, ja u zadnje vrijeme ne radim klasičnu sterilizaciju, nego ih perem u mašini, a dude ubacim u vruću vodu!
08 srp 2009, 23:26
ako sam dobro shvatila kupujete vodu u boci i kratko je pogrijete ili prokuhate i tako ostavite za par hranjenja
ja prokuham u kuhalu obicnu vodu svaki obrok malo je ohladim i napravim ad ili caj...ali griješim
08 srp 2009, 23:58
Modesty, ja ni humanu, ni ovu flaširanu ne prokuhavam, prije sam flaširanu prokuhavala, više ne!
09 srp 2009, 00:06
MODESTY-MISLIM DA NE GRIJESIS ta voda sa spine je stvarno puna kamenca a i nekad tako sporka i ja sam u pocetku tako radila dok nisam naisla na vodu punu zemlje pa sam presla na flasiranu studenu samo je stavim malo u mikrovalnu i napravim mliko inace svi u kuci pijemo iz boce vodu.
MARIE-hvala stvarno nisam znala za tu vodu a cesto sam u dm-u provat cu
09 srp 2009, 06:22
franika je napisao/la:koristim iskljucivo staklene bocice jer ih prokuhavam na jako visokoj temp. a plasticne nije dobro sterilizirati uz pomoc visoke temp. jer mogu pritom ispustati neke stetne sastojke
To je rijec o plasticnim bocicama sa bisfenolom, one bez njega nista ne otpustaju na visokim temperaturama. O svemu tome imas vise na temi o bisfenolu ako te zanima.