Sada je: 23 srp 2026, 00:49.

kravlje mlijeko (spojene teme)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la majales » 05 vel 2007, 18:01

pa sa uvođenjem dohrane se započinje u 6 mjesecu.i moje kolegicew su u toj dobi počele davati svojoj djeci nemliječnu hranu. neke su poćele sa 4i pol mjeseca i djeci hvala bogu nije bilo ništa. mislim da baš netreba tako sporo kretati sa povrćem ili voćem.moja pedijatrica je zadovoljna napredovanjem moje bebe.
mi smo krenule prema kalendaru dohrane iz časopisa bebe.
majales
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Crazy Daisy » 05 vel 2007, 22:01

...po meni ne grijesi nigdje, pocela je sa 6. mj uvoditi voce i povrce, doji jos uvijek...vazno je uvoditi jednu po jednu namirnicu da bi se lakse detektirale eventualne alergije...
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la mamainana » 08 vel 2007, 16:06

Ne znam kud se svi žurite s dohranom. Dijete je dojenče do prve godine i zove se tako jer mu je osnovna hrana mlijeko, majčino ili adaptirano, što se kasnije uvodi raznovrsnija hrana djete će je bolje prihvatiti i bit će manje problema (mislim na raznorazne alergije, zatvore itd.) Jednostavno s godinu dana poćet će željeti biti kao Vi s hranom,a do tada polako. I nije jednolično dijetetu, ako su zastupljene sve vreste namirnica i ponavljaju se u par dana. Bit će zdraviji.
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mire » 11 vel 2007, 22:44

Imam curicu od 13 mjeseci. Ona još uvijek pije adaptirano mlijeko, neznam da li da joj možda počnem davati kravlje ili možda rižino mlijeko umjesto adaptiranog, ako mislite da mogu da li da ga radim kao ovo adaptirano( grijem i dajem čisto i podgrijano i s Milupom)?
mire
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 11 vel 2007, 23:27

Preporuca se adaptirano cak do 2. rodjendana.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la teutonija » 12 vel 2007, 00:50

Mi smo davali adaptirano do drugog rođendana.Dojila je do 18 mjeseci , tek s nekih godinu dana smo kašice počeli raditi s adaptiranim,a kasnije (kad je prestala dojiti) i pila ga je kao mlijeko ili nekad kakao.
Iza drugog rođendana dali smo kravlje i ,kak mi se činilo ,uopće nije primjetila razliku :dunno

Mala je izgleda alergična na kravlje mlijeko ,ak ja nešto mliječnog pojedem povraća,tak da sam sad na ne mliječnoj dijeti(znači ne samo mlijeko nego i sir i jogurt ,sve joj smeta)
Mislimda ćemo s njom ići jako polako s početkom dohrane.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Maslacak » 15 vel 2007, 15:39

Mi smo dojili do 26 mjeseci, ali je negdje nakon prvog rodjendana probao piti kravlje mlijeko (uzeo je od mene gutljaj) i pio bi ga ponekad za dorucak- ali u malim kolicinama...
Nismo imali nikakve reakcije, ali nekako smatram da je prerano da bi joj adaptirano zamjenila obicnim kravljim posto im je to jos uvijek jako vazan obrok... a mislim da je kravlje mlijeko u nekim vecim kolicinama pretesko za njih... :dunno
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 22 vel 2007, 09:19

Evo, ja sam s punih 18 mjeseci krenula curici davati kravlje mlijeko (punomasno-3,8%MM; dugotrajno jer mi je isplativije nego kratkotrajno, a izvjesno vrijeme sam malo već iščitavala o kravljem mlijeku i zaključila da dugotrajno u odnosu na kratkotrajno nema neke razlike u kvaliteti koje bi imalo utjecaj na zdravlje djeteta).
Dakle, ona je već imala "par izleta" što se tiče kravljeg mlijeka (kroz pecivo, pire krumpir, špinat i tih par zalogaja je prolazilo ok.

Sad ona i dalje ujutro i navečer popije adaptirano, ali joj dajem i 1dcl kravljeg u žitnoj kašici (to je doručak)...zanima me je li puno da joj u startu ponudim i navečer još jednu takvu mjericu jer nije baš dijete od večere pa stalno kemijamo oko nje.

Dakle, oko 2dcl kravljeg mlijeka u startu - je li to previše i da li može doći do reakcije nakon npr. tjedan dana korištenja kravljeg ili ako će nešto biti - bit će odmah (npr, proljevasta stolica?!)
Nema proljev, ali joj je stolica drukčija-pasta više što nije tipično za nju, ali tu su i zubići, a ona zna reagirati s proljevom kad izbijaju?
Nisam zabrinuta, ali me zanima, za svaki slučaj...pročitala sam ovdje i da treba obratiti pažnju da se ne pojavi crvenilo oko usta pa sad piljkam i napominjem tetu čuvalicu...imam malo neki otpor prema kravljem :dunno valjda od svega silnog pročitanog, ali fermenirane proizvode neće (pokoji zalogaj bioaktiva, zrele sireve ne smije - prejaki su za nju)...svježi sir pljune, jedino želi uzeti pokoji zalogaj onog kravljeg sira što tete prodaju na tržnicama, a neutralnog su okusa, rade se u kalupima - ne znam kako se zovu...
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la mamashnita od noje » 22 vel 2007, 09:27

mi smo počeli s kravljim kada je bio nekih 18 mjeseci.
jednostavno sam mu dala žitarice ujutro s kravljim mlijekom. i nastavila u revijalnom tonu. kako je mlijeko dobro prihvatio, dala sam mu ga i piti iz čaše.
prije toga je jeo sve kravlje proizvode i jela koja se rade s mlijekom (tipa pirea, palačinki i sl.) i nije bilo reakcije.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Duga » 22 vel 2007, 09:36

Jel daješ punomasno - sve što sam pročitala uvijek se ono preporučivalo, sad najednom vidim da netko piše da ga razrjedi :conf (mislim, ne pričamo o malim bebama i kad roditelji ne mogu davati adaptiranio?!)...uostalom zar nije i adaptirano napravljeno od tog 3,8 (3,7%- Pre Hipp) masnoće samo što su "izvučeni problematični proteini" ? I koliko tvoj dječak popije k. mlijeka dnevno?
Ne znam zašto si mislim kako bi joj oko 1,8-2dcl k.mlijeka bilo "prejako" za organizam?
Šta misliš, jel to kravlje mlijeko toliki negativac za raznorazne bolesti (uvjet da se ne da prerno)?
Ja još uvijek dajem žumanjak i tek malo bjelanjka ako bilo šta radim - poham cvjetaču ili pravim noklice...i taj bjelanjak mi "uterao strah u kosti" kao i k. mlijeko s svim tim pričama i člancima (premda ja, ni obiteljski ni što se tilče malene, zasad, ne bih trebala baš toliko držati pod povećalom te dvije namirnice?).
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Ina66 » 22 vel 2007, 09:37

duga, potraži u trgovinama sir Kladavčanka. istina, nemasni je, ali kod nas jedino prolazi jer svježi kravlji neće.
narežem ga na kockice i ona ga malo-pomalo pozoblje.
pokušaj s mlijekom u manjim količinama, znači, nemoj odmah 2 deci. kreni isto kao i s dohranom - možda s pola deci na čašu i prati reakcije.

što se kravljeg mlijeka tiče kod nas, ne znam koliko dugo ću joj ga još moći ne-davati jer ona već sada pomunjesa kad vidi sestru da pije mlijeko i onda dograbi njenu šalicu i viče "meka, meka!"
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mamashnita od noje » 22 vel 2007, 09:43

duga, daj djetetu jaje, ne benavi :mrgreen:
ako joj nije ništa bilo od malo bjelanjka, neće joj ništa biti ni od malo više. dovoljno je već velika.
mlijeko nisam nikada razrjeđivala. kad sam mu ga prvi puta dala, dala sam ga drito iz tetrapaka :) . pije ono punomasno, obogaćeno vitaminima i folnom kiselinom, dukatovo.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Duga » 22 vel 2007, 09:46

Hvala, potažit ću Kladavčanku pa da probamo!
(u nadi da ću joj napokon malo neke promjene uvesti i obogatiti mliječni jelovnik - bar večeru jer jede oko 18h pa nije prekasno)

Skupit ću hrabrost pa joj dati cijelo jaje - iako nije ni "jajojed" neki...šteta više i bačenih bjelanjaka :mrgreen:
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Ina66 » 22 vel 2007, 11:06

moja je Mara obozavala bakin kozji sir i jedva cekam da se koze ojare pa da opet bude mlijeka i sira jer vjerujem da ce i mala htjeti jesti istoga :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Pepeljuga » 26 ožu 2007, 14:45

može li biti kakve reakcije ako se kravlje mlijeko uvede prije godinu dana? moja curica više ne neće baš adaptirano :( a neznam već koje joj kupiti da ju zadovoljim. probali smo hippa, od dm-a, milupu, bebimila, nana, ima li još koje drugo rješenje? :conf
Pepeljuga
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 26 ožu 2007, 14:49

gle, ne preporuča se, ali je činjenica da su neke bebe othranjene na kravljem mlijeku bez reakcija. i ovdje imaš forumašica koje su djetetu dale kravlje mlijeko nakon 6 mjeseci, pa ništa.
ali nije baš preporučljivo i dobro je što kasnije s njim krenuti.
ne znam koliko ti je staroi dijete? probaj joj taj mliječni obrok zakamuflirati tako da na adaptiranom radiš razne kašice, npr. sa žitaricama i voćem.
moj je s otprilike godinu dana odbacio bočicu. pa sam radila ovo što i tebi preporučam + sojino, odnono rižino mlijeko. na karaju sam izludila i prešla na kravlje kada je imao nekih 18 mjeseci.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Pepeljuga » 26 ožu 2007, 21:32

curica mi je stara 8 mjeseci , budem probala tako kako kažeš :papica
Pepeljuga
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Adorabla » 27 ožu 2007, 10:54

a ono da kravlje mlijeko povecava osjetljivost disnih puteva i moze uzrokovati upale uha? Zar nije i to bio razlog da se djeci do tri godine ne daje kravlje mlijeko?
Adorabla
Medena

PostPostao/la Ina66 » 27 ožu 2007, 14:41

mislim da je Daisy Flower odgovorila jednom na to pitanje da nije tako
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Duga » 02 tra 2007, 07:38

Ina66 je napisao/la:mislim da je Daisy Flower odgovorila jednom na to pitanje da nije tako

može li me netko uputiti gdje mogu malo o tome iščitati, jer ja, iako sam kravlje s 1,5 godinu tek počela oprezno dodavati svašta sam o tom kravljem iščitala - naravno da sam naišal na popis svih milih mogućih bolesti koje može uzrokovati - skoro pa je ispalo da sve krave treba potamaniti, a aja ne mogu vjerovati da je to baš tako...sistem kravlje je za telad, a majčino za djecu :roll: ...a za koga je onda ono jadno kokošje jaje koje jedemo nemilice?!
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la mamashnita od noje » 02 tra 2007, 07:42

mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Duga » 02 tra 2007, 12:43

Hvala na linku, iščitala i malo se smirila :mrgreen: (osim onog dijela gdje mame opisuju kako im djeca u hektolitrima ispijaju mlijeka i truse kanistere jogurta i sira uz to :dj )
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la badada » 19 tra 2007, 18:34

evo drage moje,imam i ja jedno pitanje a od sveg pročitanog odgovor nisam našla
dakle,financijski smo u komi (to varira iz mjeseca u mjesec ali ne ide nabolje,jer ja ne radim) i nemogu više (ili bar ne još dugo) svojoj bebi od 7.5mj kupovati adaptirano mlijeko pa me zanima dali bih smjela prijeći na kozje ili kravlje i kako napraviti prijelaz?
Sa kašicama nemamo problema (hvala Bogu) ali niti njih neće jesti ako nisu najfinije izmiksane,ako slučajno naleti na neki komadić pravi facu ko da će se ispovraćati. kako da ga i na to naviknem ili je još prerano za očekivati da mu to odgovara?
Hvala :3srca
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 20 tra 2007, 12:47

moje osobno mišljenje je da je za kravlje ili bilo koje životinjsko mlijeko prerano. ima onih koji se sa mnom ne bi složili pa svojoj djeci daju kravlje mlijeko od 6-og mjeseca :dunno

ne zam gdje živite, ali bih ti preporučila da se raspitaš kod vaše pedijatrice imaš li pravo na subvenciju za adaptirano mlijeko. znam da mi je jedna poznanica rekla da ona dobiva neki novac (jel' od grada ili gradskog kotara ili od države, ne sjećam se više)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la eli » 20 tra 2007, 12:53

stvarno je prerano. ne samo zbog alergija.
a da probate sa bespelenaštvom uštedjeti za mlijeko? :)
neki gradovi za one koji su na soc.pomoći i/ili dječjem doplatku do neke dobi daju bonove za mlijeko.

nek me moderatorice isprave ako griješim, ali mislim da se negdje sa 10-12 mjeseci može svo mlijeko zamijeniti jogurtima.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Sandra77 » 20 tra 2007, 22:13

I ja sam htela da ti predlozim jogurt i dodavanje parmezana u kasice (kako bi beba donijala dovoljno kalcijuma). Znam da se po nasim tablicama mlecni proizvode uvode mnogo kasnije, ali evo ovde, na primer, parmezan se uvodi odmah na pocetku dohrane, a jogurt i neki sirevi za bebe od 7.meseca.
SARA....14.09.2006.
ALEKS...30.09.2010.
Sandra77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 20 tra 2007, 22:20

parmezan je krcat soli i ja sam ga počela davati malo pred drugi rođendan.
eli
Sveta krava

PostPostao/la badada » 21 tra 2007, 16:33

pedijatrica mi rekla da pošto mi mali nema nikakve alergije na hranu nemogu niti dobiti subvenciju za adaptirano mlijeko,nismo niti socijalni slučaj,a za dječji doplatak je MM pitao u firmi-rekli mu da nema pravo.
za bezpelenaštvo smo razmišljali ali mi se čini da bi više onda trošili na prašak za veš i sredstva za čišćenje (a ja dobijem osip po koži od onih jeftinih). :dunno
razmišljam da posudim lovu od mame pa izdržat ćemo još malo.
ali pada mi na pamet šta je stvarno sa onima koju nemaju niti od koga posudit,šta oni rade?recimo kao mi ali su daleko od obitelji?
ma znam da kompliciram,oprostite.... :oops:
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la jukica » 03 svi 2007, 00:33

Mi smo sa 14 mjeseci još na adaptiranom a kravlje mlijeko dajem povremeno u kašicama ili drugim obrocima od navršene godine.

Znam da se preporuča kravlje mlijeko uvesti što kasnije,ali s druge strane nismo li mi svi generacije kada se kravlje mlijeko davalo od 6 mjeseca.I još smo tu,pretpostavljam svi zdravi,bez posljedica na zdravlje zbog tog mlijeka... :roll:
jukica
rađam djecu u XXL veličini

PostPostao/la eli » 03 svi 2007, 09:27

i u našoj generaciji djeca su se različito hranila i različito su sada zdravi. npr. ja sam bila na adaptiranom do drugog rođendana, a da nisam imala alergije ili druge zdr.razloge. pedijatricin savjet je bio ne kravlje do drugog rođendana, ako si financijski to možeš dopustiti. sada imam sitnih probavnih problema. možda zbog dohrane sa tri mjeseca, možda iz sasvim desetih razloga. :dunno
eli
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.