O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Re: Prehrana skolarca

13 svi 2008, 15:09

bornina, ako mislis na ovo sto moj pije - to nije sirup vec prociseno ulje jetre bakalara kojem je dodan vitamin E i kazu prirodna aroma jagode. Mojem je ukusno. Mamashnita, klikni na link tamo ti sve pise pa i to da je za djecu od 2-12g :mah

edit, hvala ivani7997 na savjetu o tom ulju :)

13 svi 2008, 22:03

tnx cure :)

14 svi 2008, 09:27

Imam novi izazov - ne želi doručkovati ujutro prije škole. Kaže da nije gladan, na kraju sam mu sve živo ponudila, ne želi ništa. :dunno

On je tip djeteta koji ne jede odmah čim se probudi, prođe sigurno sat, sat i pol dok doručkuje, ali opet ne čini mi se dobro da ide gladan u školu. U školi nakon drugog sata dobije jesti, i sve pojede, nekada i repete dobije (poznamo tetu kuharicu :mrgreen: ).

A to se sve počelo događati otkad sam mu makla mlijeko iz jutarnjeg obroka.

Imate ideje kakve?

14 svi 2008, 09:55

uf, napisala sam vec da moj prije skole popije samo salicu mlijeka, a doruckuje u skoli sat i pol nakon budenja. E, sad ste mi ovim topicom dale misliti - jel to ok? Dorucak u skoli je sad ok - provjeravam jelovnike i to uglavnom bude neka vrsta sendvica sa kruhom (sve osim bijelog), vocka i neki napitak.
Moj nikada niti nije mogao jesti cim otvori oci, no oko te salice mlijeka se ne buni. A ja nisam niti sigurna da li bi mu taj dodatni obrok bio i potreban jer mi je na gornjoj granici sto se tice tezine i iapk moram pripaziti ne samo sto, nego i koliko jede. Sta kazete?

14 svi 2008, 10:14

imge, kraljice :klanja
budno pratim topic.

tanja, bilježim se za knjigu nakon ivane :mrgreen:

mirči ovo i mene muči. dorian je debelo na gornjoj granici tako da smatram da bi mu taj doručak više odmogao nego pomogao.
uopće ne sumnjam u to da bi nakon njega doručkovao i u školi.
uglavnom, oboje smo zadovoljni jelovnikom u školi otkako su uveli promjene.

cjelodnevni je boravak tako da mogu kontrolirati njegovu prehranu svakim danom iza 17h i vikendom :roll:

14 svi 2008, 10:18

borninamama, obzirom na dg a i na temelju onog sto sam uspjela iscitati i nauciti - nikako dorucak opterecen ugljikohdratima (nutela, pekarski kruh, zasecerene kukuruzne pahuljice...) i nikako mlijeko.

probaj mu ponuditi snitu razenog kruha i mlijecne proizvode (u zamjenu za mlijeko) - znaci jogurt, zrnati svjezi sir, vrhnje, maslac... ali ne mlijeko.
najbolje bi bilo uz snitu kruha ponuditi proteine (meso), ili jaja (ako podnosi), pa onda - tofu, sir, orasaste plodove....
(jel tu ima nesto sto bi htio jesti?)
ili krajnji prijedlog - iako je bolji za uzinu - jabuka + mrkva (voce se preporuca uvijek jesti nataste, nikako kao desert, pa bi se recimo moglo preporuciti kao dorucak...)

u principu se i ja slazem s ovim preporukama. molim naravno moderatorice da demantiraju ako misle da je nesto od ovog bedastoca :oops: . i inace, ja bih svakako htjela da se iz ovog topica izrodi nesto pametno i nesto sto je, nazovimo ga tako, sluzbeni forumski stav (analogno tablici dohrane za malu djecu u kojoj se taj stav vrlo jasno da iscitati).
zatim, zanima me - ima li uopce neka WHO preporuka za skolsku djecu (priznajem nisam surfala :oops: )?
i u tom smjeru su zapravo moje misli isle kad sam otvarala ovaj topic...

naime, moje je misljenje da je ovdje puno djece koja su stasala zajedno s forumom. i svakako pohvaljujem dohranu, moderatorice i cijeli ovaj pdf koji je - po meni - medju najkvalitetnijima na ovom forumu :klanja (jer nigdje, nigdje i nigdje nisam vidjela ovako temeljit, kvalitetan i sustavan odnos prema djecjoj prehrani i meni je sve sto ovdje procitam - zakon!).
i bas zato - mislim da su djeca koja su rasla usporedo s forumom - zasluzila u prehrani i jedan mali kutak - jer cinjenicom sto vise nisu predkolarci - ne znaci da su veliki i da vise nisu djeca i ne znaci da ne zasluzuju barem jedan mali mali topic.

i svakako - trebalo bi popisati relevantnu literaturu na kojoj bismo temeljili nase stavove.

jesam li ja to sad sve skupa dobro objasnila? jel me itko kuzi ? :oops:

14 svi 2008, 10:22

i ja vas pratim.... jos malo pa cemo i mi u skolu...

ja dijete ne bih pustila van bez da nesto pojede....ako i ima dorucak u skoli, barem bi vocku pojeo doma. :dunno

14 svi 2008, 10:26

ova tema mi je prezanimljiva, moram je sacuvati za navecer i detaljno citanje.
M. doruckuje obavezno prije odlaska u skolu, uvijek isto, vec godinama i ja ga ne mogu od toga odlijpeit nikako: mlijeko i neki od flakesa (cookies, cini minies, choka minies),
za dorucak mu spremim sendvic (opet uvijek isti jer drugi nece ni probat, a od ovog pojede pola) + komad voca koje vrati u 90% slucajeva i neku cokoladicu (tipa zivotinjsko, ili 1 kinderladu ili sl.) nju vrati u 50% slucajeva.
da mi je netko rekao prije par godina sta ce mi dijete jest, ja bih mu rekla otkaci, nema sanse. ali. M. je takva nejelica, da se to rijecima ne da opisati.

14 svi 2008, 11:29

imge :up

moj ce od sutra za zajutrak imati jogurt :)

14 svi 2008, 12:21

i nezamislivo mi je da necu voditi racuna o tome sto ce mi dijete jesti u 3. osnovne, npr.

sorry ovo sam morala quotati ... a sad još i ovo:

cjelodnevni je boravak tako da mogu kontrolirati njegovu prehranu svakim danom iza 17h i vikendom

Tako je to nažalost. Znaju o čemu pričam mame školaraca :dunno

Mi doručkujemo dosta različito. Cure dobiju doručak u školi nakon prvog sata, a J. kod tete čuvalice pa baš i nemamo klasični doručak. Popiju sok, mlijeko (samo N. L. i J. ne piju), pojedu komad kruha s namazom (mliječni, med, nutela). Rijetko pahuljice s mlijekom. Ponekad ne žele ništa kod kuće ili ne stignemo, ponekad žele samo kekse :dunno. Nije nam taj doručak baš neki zacementirani obrok. U svakom slučaju vas čitam i pratim.

14 svi 2008, 12:27

Imge - sve si lijepo i razumljivo napisala :kiss

Od ovoga što si nabrojila on jede dosta toga, on ustvari jako malo toga ne jede. Najveći problem je u voću, hoće on jesi voće ali samo jabuke, banane, lubenicu, mandarine.
A u vrtu imamo prekrasnog nešpricanog voća (trešnje, jabuke, kruške, maline, kupine, ribizle, jagode, marelice, višnje, šljive) i jedva ga nagovorim na malo jagoda i malina.

Ja se najviše lomim da li da ga forsiram ili ne za jelo kad ima ujutro školu. Kad je popodne škola ili vikendom isto jede sat, sat i pol nakon buđenja. Prije toga nije gladan.

14 svi 2008, 12:42

ja uvijek glasam za dorucak. pod obavezno.

evo jedan nasumce odabran clanak zzjz, da ne brijem stalno po istoj knjizi (mislim, malo je literature, nije mi to sve skupa ujednaceno i ja se tu malo gubim):

Doručak je obavezan
Potrebno je da djeca u školskoj dobi jedu raznovrsnu hranu, raspoređenu u pravilnim vremenskim razmacima tijekom dana (zajutrak, doručak, ručak, užina, večera). Zajutrak je važan obrok u školskoj dobi. Prvim jutarnjim obrokom regulira se osjećaj gladi tijekom cijeloga dana, prevenira se prevelik unos hrane te pretilost kao posljedica toga unosa. Zajutarkom se u organizam unosi 10-15% dnevno potrebne energije, a istraživanja pokazuju da velik dio školske djece ne konzumira zajutrak. Jutro bez zajutarka - prvog obroka može izazvati glavobolju, razdražljivost, malaksalost, manjak koncentracije, što je osobito važno kod školske djece i mladeži. Istraživanje koje je povezalo mjerenje unosa hrane, fiziologiju i biokemiju pokazalo je da nutritivno bogat doručak, koji uključuje cjelovite žitarice, zauzima najvažnije mjesto u prehrani školske djece te pomaže zdravom rastu i razvoju. Istraživanja su, dalje, pokazala da djeca koja ne doručkuju imaju lošiju koncentraciju te postižu lošije rezultate u školi, češće su nezainteresirana i odsutna od djece koja imaju izbalansiran doručak. Cjelovite žitarice zastupljene u doručku, kao što su ječam, zob, kukuruz, heljda, neljuštena riža, bogat su izvor biljnih vlakana i rezistentnog škroba, a uz to su izvrstan način unosa proteina biljnoga podrijetla. Te su žitarice bogate vitaminima B-kompleksa, vitaminom E te mineralima, kao što su željezo, magnezij, selen i cink. Antioksidansi koji se nalaze u cjelovitim žitaricama većinom su isti ili slični onima iz voća i povrća, neki su čak specifični samo za integralne žitarice, a bitni su u borbi protiv oksidativnog stresa.
izvor: http://www.zzjzpgz.hr/nzl/36/izaberite.htm

inace, prije nekog vremena nazocila sam jednom predavanju u skoli u kojem su bas pricali o prehrani skolaraca. i o tome kako se nastavnici zale kako im je nemoguce raditi iza 10 sati jer su djeca gladna i umorna.
a upravo je to dio dana kad se u rasporedu posloze najtezi predmeti i kad trebas biti najkoncentriraniji (mislim, tako bi trebalo biti).
nadjem jedan grafikon pa ga kasnije stavim - kad je tocno mozak najaktivniji i kad najbolje prima informacije.

edit - stavila sam drugi clanak u link.
Zadnja izmjena: Imge; 14 svi 2008, 13:15; ukupno mijenjano 4 put/a.

14 svi 2008, 12:49

Ja se najviše lomim da li da ga forsiram ili ne za jelo kad ima ujutro školu. Kad je popodne škola ili vikendom isto jede sat, sat i pol nakon buđenja. Prije toga nije gladan.

niti moj nije gladan i satima nakon budjenja ako je kod kuce

ali, kad se ide u skolu/crkvu..nema izlaska iz kuce dok bilo sto ne pojede
tako je bilo od prvog dana skole ( kad je isao u vrtic, nije jeo doma, jer u vrticu je druga prica, tamo ga je jelo vec cekalo)
objasnila sam mu da je dorucak jako, jako vazan, da nece moci razmisljati, uciti, sudjelovati u nastavi...ako ce biti gladan i da jesti jednostavno mora
ali on je tip skroz poslusnog djeteta i nema toga sto nece poslusati, ako mora, ako mu das valjane argumente

sada je stekao tu naviku i jede cim progleda...kada ide iz kuce, velim

moje je misljenje da ce ti tijelo traziti hranu odmah po budjenju,ako ga tako naviknes tj. da ce ti hrana pasati ako tako radis iz dana u dan

vodeci se tom logikom i njemu sam nametnula takav ritam i uspjesno funkcionira

sad...da li ces uspjeti nakon toliko vremena promijeniti mu navike :dunno ovisi kakvo je dijete

ja bih pokusala, u svakom slucaju

14 svi 2008, 12:59

Bubidea, hvala, nama se stvori problem zbog mijenjana namirnica. :roll: Inače je imao naviku jesti prije škole, ali izbacivanjem mlijeka smo došli do ovoga.

Ali isto sam mišljenja da bi trebao jesti. Probat ćemo sutra novu taktiku. Bez što ćeš jesti, samo ćemo servirati. Moglo bi uspjeti.

14 svi 2008, 13:03

ali, kad se ide u skolu/crkvu..nema izlaska iz kuce dok bilo sto ne pojede
tako je bilo od prvog dana skole ( kad je isao u vrtic, nije jeo doma, jer u vrticu je druga prica, tamo ga je jelo vec cekalo)
objasnila sam mu da je dorucak jako, jako vazan, da nece moci razmisljati, uciti, sudjelovati u nastavi...ako ce biti gladan i da jesti jednostavno mora

ma bubi ovo stoji. kad smo doma vikendom ne izađe iz kuće prije nego doručkuje. bez obzira kako to rano bilo. on nema problema s jelom u tome i je stvar.
nekad su to musli, nekad kruh s dimcekom i jogurt, žganci s vrhnjem ili jogurtom, riža na mlijeku ili griz. voće odbija za doručak.

ali što da radim kroz tjedan s njim? on voli jesti i mislim da mu nikako nebi mogla objasniti da jede doma i da preskoči doručak u školi.
dva doručka mu fakat ne trebaju.

14 svi 2008, 13:09

hm, moj ima ovakav raspored obroka
-nakon budenja (7.30)- zajutrak - salica mlijeka, ponekad jogurt
-sat i pol nakon budjenja (prije 9)- dorucak - skola
-rucak (12.00) - skola
-uzina (oko 15h) - doma - najcesce voce
-meni rucak, njemu rana vecera (oko 17.30h)- doma - mjesani kuhani obrok
-vecera (oko 20h)- doma - mali obrok - nesto mlijecno, zitarice, voce, kolac

to je 6! obroka, ja zaista ne vidim zasto bih mu pojacavala taj zajutrak. Zar zaista mislite da bi trebala?!

edit. i moj voli jesti i jede sve i to u velikim kolicinama

14 svi 2008, 13:12

mirci, k'o da sam ja pisala :mah

14 svi 2008, 13:14

moj maleni pohadja klasicnu nastavu, bez boravka.
i mi nemamo opciju dorucka u skoli.

hocu reci, nemojte se ljutiti, ali ja ne kuzim sto je to dorucak u boravku ? i sto djeca tamo tocno jedu?

14 svi 2008, 13:15

silki je napisao/la:ali što da radim kroz tjedan s njim? on voli jesti i mislim da mu nikako nebi mogla objasniti da jede doma i da preskoči doručak u školi.
dva doručka mu fakat ne trebaju.

gle, stvarno ne znam, moj voli jesti, ali u nekim granicama...s tezinom nema problema, ali nije zgoljo

mozda se radi o kolicinama?
mozda ti mislis na konkretni dorucak, kolicinski velik :dunno
moj ujutro pojede , recimo, pola snite kruha s mlijecnim namazom+pola paradajza...sendivic od pola peciva+2dl mlijeka...vocne salate koliko stane u salicu od 2dl

mislim da to nije puno, jel bi tvoj vise pojeo?
jel bi trazio repete u skoli za dorucak?

moj ne bi, u tom je valjda razlika
ili ga se ne prima toliko

mirci
jel to oni doruckuju nakon prvog sata?

moj jede u 7 (tad se i dize)...dorucak u skoli je u pola 10, tako da stvarno mora jesti
na tvom mjestu mozda stvarno ne bih davala nista vise kod kuce, kad ste se tako vec navikli i kad , stvarno, nije premrsav

ovo sto si napisala da ima 6 obroka...pa nije to tako puno, pogotovo zato sto ti i mlijeko racunas ko obrok

14 svi 2008, 13:17

jedu otprilike ono sto bi jeli doma za dorucak. sto je meni strasan problem, jer moj ne pije kravlje mlijeko, a gotovo svakodnevno nude u skoli nesto s mlijekom, kravljim, ofkors. pa on pojede samo pahuljice ako su jestive bez mlijeka...
doma rijetko stigne jesti prije, samo popije jogurt, nekad ni to. dorucak je poslije prvog sata, toliko izdrzi.

14 svi 2008, 13:23

Imge je napisao/la:moj maleni pohadja klasicnu nastavu, bez boravka.
i mi nemamo opciju dorucka u skoli.

hocu reci, nemojte se ljutiti, ali ja ne kuzim sto je to dorucak u boravku ? i sto djeca tamo tocno jedu?

musle s jogurtom ili mlijekom, zobenu kašu s grožđicama i medom, sirni namaz, maslac s medom ili pekmezom na crnom ili integralnom kruhu.
sirne namaze na kruhu, jogurte i čajeve.

pitam ga još danas pa nadopišem.

bubi, mom bi to bilo malo i ziher bi tražio repete u školi.
opet si nekako mislim da mu je kasno da doručkuje iz 2 sata :dunno
a niš, od 9 mjeseca sam doma (čitaj na porodiljnom) i nema više boravka tako da će biti primoran jesti samo doma.

14 svi 2008, 13:31

Mi ne idemo u školu do jeseni. Al pratim, jer moje isto ne žele jesti odmah kad se probude.
Stariju sam treningom dovela do toga da je više-manje na silu pojela ujutro i navika radi svoje,
sve češće nakon buđenja izjavi da je gladna (što je prije bio čisti sf).
Kaj se tiče ovog kaj Mirci pita, meni se ne čini puno 6 obroka, nego mi se čini puno dva obroka predvečer. :dunno
On ruča dva puta, ako sam dobro shvatila, a onda još večera?
Ako ti je na gornjoj granici sa kilažom, ja bi na tvom mjestu ili izbacila drugi kuhani obrok, ali još bolje,
ovaj večernji svela na isključivo voće.

14 svi 2008, 13:35

sad kuzim :proljece
dorucak u skoli je skoro u isto vrijeme kad i nasa uzina (ili jedan odmor kasnije).

meni se tesko presaltat na taj nacin razmisljanja :oops: - i da zaista to kod vas izgleda da su 2 dorucka :dunno .
kod nas je ovako - ne pustam klince vanka bez obilnog i kvalitetnog dorucka. to nam je pravilo broj 1. ranije se dignemo, svi za stol i udri misko. a to nam je i jedini zajednicki obrok u danu pa zato na njemu inzistiram toliko.
u skoli oko 9.30. - uzina.
u 13 - rucak s bakom i didom.
u 15 - nesto jede s bratom koji dodje iz vrtica (jabuka/mrkva ili jagode sa slagom, bajami, brusnice...)
u 18 - nesto opet jede kad dodjem kuci - tipa sladoled
u 20.30.- vecera

kaj se tice kilaze - rekli bi - taman.

14 svi 2008, 13:36

imge, evo vidi Zimski jelovnik (boravak)za učenike osnovnih škola Grada Zagreba
to je otprilike to :mah

dorucak je poslije prvog sata. Joj, ne znam, moj fakat za sve trazi repete - i doma i u skoli. Cak i kad jede voce za uzinu to nije jedna vocka nego bar 2-3. Da ne pazim sta jede vjerojatno bi bio buco.

no, kad razmislim kako ce biti malenom koji je nejelac, gotovo sam sigurna da cu njemu morati dati dorucak jer se necu moci pouzdati u to da ce on uopce ista pojesti u skoli.

edit. vec sam mu smanjila veceru - pocetkom skolske godine i to je jedva prezivio :lol

14 svi 2008, 13:39

prvašići i drugašići doručkuju nakon prvog sata.
treći razred iza 2 školskog sata.
tako je bar u našoj školi.

14 svi 2008, 13:41

hvala mirci :mah
nego, vidi - i mi imamo 6 obroka. ma, cesto i vise (naime, baka i dida imaju vrlo vaznu ulogu u nasoj prehrani - oni su zaduzeni za voce, povrce (mrkvu), bajame, sipak... i takve stvari imaju zadatak nuditi malom dok nas nema. nije uvijek samo 6 obroka, bude tu cesto i vise - ako svaku mrkvu zovem obrokom :dunno ).

14 svi 2008, 13:45

tako je i kod nas, sveki je sa njim od 14 do mog dolaska i zadatak joj je dati mu uzinu - voce - raznorazno, i svjeze i suho i orasasto i ne pojede to sve odjednom, ali to sto jede dok nas nema ja zovem uzinom :)

14 svi 2008, 13:46

no, kad razmislim kako ce biti malenom koji je nejelac, gotovo sam sigurna da cu njemu morati dati dorucak jer se necu moci pouzdati u to da ce on uopce ista pojesti u skoli.

ajme, ja to sad imam :roll: na početku godine sam mu svako jutro pakirala čuda, izmišljala što bi eventualno mogao pojesti popodne u boravku, a da je koliko toliko zdravo, jer znam da ako mu ručak nije po volji neće pojesti ništa. Kako sam spakirala u 90% slučajeva sam tako i našla popodne u torbi, a pohvalio mi se jedno prilikom da mu je učiteljica rekla da je dobro pojeo i može ići, a on nije pojeo ni zalogaja. :roll: ponosan jer ju je kakti ju je nasamario :drink

doručak je kod nas obavezan i klinci su skroz navikli na njega, pogotovo što se rano bude i od pola 6, 6 im je jako dugo čekati do 9 da bi nešto pojeli. jelovnik po fazama. pogotovo kod mlađeg. on mjesecima jede isto jelo za doručak i kad konačno odustane nema natrag. :dunno

14 svi 2008, 13:52

moja cura isto nije za jelo odmah ujutro, uspjeli smo se naviknuti da popije casu 2-2.5 dcl frapea (unutra svasta smiksam :proljece ).
znaci jelovnik u radnom danu :
7,15 frape (to jedino ide)
9,30 gablec u skoli
12 rucak u skoli
15 gablec doma
19 vecera (sendvic, palacinke, kolac, krem juha, tjestenina, meso)
gledam da je vecera u 19 sati, ako ide spavati u 20,30-21.

14 svi 2008, 14:02

ajoj, koliko tu faktora treba uzeti u obzir - npr. kad se bude i kad idu spavati :). Moj ide spavati najcesce tek oko 21.30-22.00 - ponekad i kasnije kad mu se trening oduzi :roll:

medo, tnx, ja zaboravila na frape :bum. Super ideja :up
Odgovori