O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Re: Rok trajanja namirnica

29 svi 2008, 08:16

Meni najveći problem je da li jesti ručak od jučer ili ne (uvijek kuham ili rano ujutro ili kad dođem doma).
Tu sam paranoična i djeci nikad ne dam ručak od jučer (osim sarme i graha), a MM i ja katkad pojedemo, ali puno češće te ostatke bacimo jer i tako skuham opet za taj dan :dunno
Još nisam odlučila, tj. ne znam koliko što može stajati i da je sigurno za djecu :dunno

29 svi 2008, 08:27

Ina a da ti nisi kupila svježi jogurt koji još nije dobro fermentirao.

ne znam što nije bilo u redu s njim, ali uvijek uzimam dosta (do 10 komada jogurta) i samo je jedan bio takav :dunno

i još jedna stvar - ljeti nikad ne uzimam svježe mlijeko. ne znam gdje bude prije nego ga stave u frižider, ali nakon što mi se dogodilo nekoliko puta zaredom da se ukiseli, prestali smo ga koristiti.
napominjem da uvijek uzimam mlijeko u velikim dućanima gdje bi se to trebalo kao pravilno skladištiti i držati u frižideru.

ostavljanje hrane za slijedeći dan ne prakticiram i ide mi na živce kad MM spremi dvije žlice ostataka jela u tećicu pa u frižider (to mu je ostalo iz roditeljskog doma) - na kraju se to opet baci. zato sam se isprakticirala u kuhanju količina za jedan obrok.
jedino s čim nemam problema su arambašići (moja verzija sarme), ali njih ionako kuham zimi

29 svi 2008, 12:18

Uuuuu sarma je još bolja drugi dan, a grah mi Filip neće jesti drugi dan. Pojma nemam šta mu fali, ali jednostavno kaže da mu nije fin. :dunno

I ja po ljeti najčešće kupujem trajno mlijeko iako me frend koji je radio doktorat na temi mlijeka uvjerava da je puno konzervansa i da ga ne treba često konzumirati.

29 svi 2008, 13:46

fm je napisao/la:Uuuuu sarma je još bolja drugi dan

da drugi, peti :D

29 svi 2008, 13:59

Najbolja sarma je ona koja se kuha za Badnjak, a jede na Staru godinu :mah

29 svi 2008, 15:55

ja probijam vlastite granice gadljivosti i okrecem se avanturistickom zivotu - prekjucer sam pojela djetetovo kinder jaje kojemu je rok trajanja istekao 9. svibnja. nije mi nis, juhuu :trio

inace bacam sve cemu je istekao rok, imam fobiju od trovanja hranom i mrzim spremati u frizider ostatke jer to ionako vise nitko ne pojede.

29 svi 2008, 16:08

pojela bih kinder jaje kojemu je rok istekao 9. svibnja prosle godine ali neke druge stvari ne bih... :D

29 svi 2008, 16:21

I ja po ljeti najčešće kupujem trajno mlijeko iako me frend koji je radio doktorat na temi mlijeka uvjerava da je puno konzervansa i da ga ne treba često konzumirati.

Filipovamama, ajde pitaj istog frenda šta stavljaju u svježe mlijeko? Baš me zanima jer se sjećam da je kod moje bake kuhano mlijeko već drugi ili treći dan bilo ukiseljeno. Nema šanse da bi moglo stajati 5 dana a da se ne ukiseli, a Dukatovo recimo danas u dućanu ima valjda datum 5.6.

Još jedna stvar glede mlijeka i mliječnih proizvoda tj. ljubitelja Meggle proizvoda-provjereno ih zaobilaziti. Ne kažem da su drugi kvalitetniji, samo sam za ove dobila konkretne poražavajuće info.

29 svi 2008, 18:46

olja je napisao/la:pojela bih kinder jaje kojemu je rok istekao 9. svibnja prosle godine ali neke druge stvari ne bih... :D

:rolf
olja, mantraj "nitko nije spomenuo cokoladu, nitko nije spomenuo cokoladu....." :lebdi

29 svi 2008, 20:20

folne je napisao/la:

Filipovamama, ajde pitaj istog frenda šta stavljaju u svježe mlijeko? Baš me zanima jer se sjećam da je kod moje bake kuhano mlijeko već drugi ili treći dan bilo ukiseljeno. Nema šanse da bi moglo stajati 5 dana a da se ne ukiseli, a Dukatovo recimo danas u dućanu ima valjda datum 5.6.

Još jedna stvar glede mlijeka i mliječnih proizvoda tj. ljubitelja Meggle proizvoda-provjereno ih zaobilaziti. Ne kažem da su drugi kvalitetniji, samo sam za ove dobila konkretne poražavajuće info.

potpisujem cijeli post. doduše, nemam nikakve insajderske informacije, ali mi je dovoljno okusiti njihove proizvode (konkretno, kiselo vrhnje im je katastrofa u usporedbi s milsom, vindijom ili dukatom), a mlijeko isto tako

30 svi 2008, 07:59

Meni nijedno svježe mlijeko osim zbregova (vindija) ne odgovara, sve mi smrde, a za neke imam osjećaj da su pokvarena :dunno
Megle mi nikad nije ni pasao
Svježe mlijeko mi je uvijek opcija, osim na moru, tada obićno uzmemo karton mlijeka i sve što je teže (brašno, riža, tjestenina, prašak...) prvi dan kad dođemo tako da što manje nosimo s placa i iz dućana.
I tu sam pogotovo oprezna jer kupujemo u manjim dućanima i svu kvarljivu robu kupujemo isključivo dan za dan (tu sam potpuni paranoik), jer mi se desilo da sam kupila svježe mlijeko kojem nije istekao rok trajanja i već je bilo lagano kiselo (tu sam posebno osjetljiva ne smije mi promjeniti ni miris ni okus)

30 svi 2008, 08:12

Da odgovorim Imge - da, dajem djeci jogurte sa danom ili dva zakasnjenja .

A jucer sam vama u cast smandrljala vocni jogurt od jagode koji mi se bas jeo ono jednom ( inace ne kupujem vocne)pa sam
na njega zaboravila. Rok je bio 04.05. :alc I vid me, vidi, vidi. :trio

Vec sam naucila sto ima sanse da se pojede a sto ne, i sta se treba baciti odmah poslije rucka a sto spremiti. Moram priznati da rijetko sta od hrane bacam, odgojilo me dvoje koji su odrasli u teskim poratnim godinama . :cool

30 svi 2008, 15:37

folne - ma pojma on nema za svježe mlijeko jer je proučavao samo trajno, e baš zato ja bez grižnje savjesti kupujem trajno.

01 lip 2008, 12:11

Šta se tiče Megglea vs. Mils/Vindija/Dukat, i ja sam se naslušala slučnih priča, ne fale ga baš.
Mm forsira na Milsovin proizvodima (pogotovo za maloga), kaže rok trajanja im je uvik manji nego li kod drugih proizvođača (gledali smo neki prilog o tome na tv), šta automatski znači da je i manje konzervansa, E-ova i sličnih divota unutra. :dunno

Inače, malome ne dajem proizvode graničnog roka trajanja, mi ih i pojedemo ako je u pitanju dan gori/doli. Npr. za čokoladu me nije briga jel proša rok, za jogurt lako skužiš kad ga otvoriš, al sa mesom ne bi riskirala.

01 lip 2008, 16:14

Sve cemu je prosao rok trajanja bacam (cak i cokolade), ali u pravilu malo toga u nasoj kuci prezivi krajnji rok trajanja :mrgreen:
A ostatke od rucka smaze MM. Ako ostane, bacim.
Petra nikada ne jede hranu od rucka za veceru, a kamoli drugi dan.
Mlijeko konzumiramo MM i ja - u tetrapaku, vindiju.

02 lip 2008, 10:32

mi u zadnje vrijeme sve vise kupujemo mlijecne proizvode Veronike iz Desinića, svjezi sir i jogurt su mi puno finiji od dukata i vindije! Jeste probale?

http://images.google.hr/imgres?imgurl=http://www.veronika.hr/slike/logo_novi.gif&imgrefurl=http://www.veronika.hr/index_frame.php&h=227&w=314&sz=24&hl=hr&start=1&tbnid=GDNGXYOrRiKa5M:&tbnh=85&tbnw=117&prev=/images%3Fq%3Dveronika%252Bdesini%25C4%2587%252Bmlijeko%26gbv%3D2%26hl%3Dhr

Kakvi su proizvodi Đurđevačke mljekare?

02 lip 2008, 12:02

hvala svima na odgovorima :3srca , iako me niste bas uspjele zdrmati u stvau da ne koristim mlijecne proizvode kojima je istekao rok trajanja (no, razloge mog stava treba traziti i u cinjenici da imam jako osjetljivu probavu pa se ne zelim uopce dovoditi u situaciju da je dodatno zmrdam :oops: ).

i da, mi isto izbjegavamo meggle proizvode. ali, ne znam tocno zasto :D . mislim da je prije nekog vremena bila neka afera s njima. no, nisma bas sigurna :dunno

02 lip 2008, 13:36

Meni se hrpu puta dogodilo da otvorim mlijeko koje je debelo unutar dopuštenog roka i da bude potpuno usireno, a slično bude i s cekinovom piletinom - ima još tri-četiri dana do isteka roka, a kad je otvoriš smrdiiiiiii. Fuj! Inače uvijek biram u trgovini mliječne proizvode i meso naslagane u zadnji red, jer im je datum proizvodnje friškiji.

02 lip 2008, 13:43

jedino s čim nemam problema su arambašići

Ina, tim famoznim arambašićima Barbieri je posvetio čitavu jednu emisiju i toliko se oko njih nafilozofirao da je čak i mene, žestoku protivnicu sarme, zaintrigirao. Pa još kad sam vidjela kako ih pripremaju u onoj staroj dalmatinskoj kužini, na otvorenoj vatri... mmmm :liza

06 lip 2008, 08:27

ja ti sarme uopće ne jedem jer to meni nema veze (iako je u biti isto jelo) s onim na čemu sam odrasla. i da, to je filozofija, čisti hedonizam ;)

14 kol 2009, 11:25

dizem topic.
opet imam pitanje (nikad ja na zelenu granu s tim rokom trajanja) :lol

sto konkretno znaci kad na namirnici pise "rok trajanja 9/2009"
jel to do 1.9.
ili
do 30.9.

sorry ak je pitanje glupo, ali stvarno ne znam :oops:

14 kol 2009, 11:28

rekla bih do 01.09. :)
ali ja svakako ne bih cekala toliko dugo. ocu reci, ne bih se usudila da npr. popijem jogurt s tim datumom bas tog 01.09. :)
edit: ali, to sam ja ;)

14 kol 2009, 11:30

ma nije jogurt u pitanju (tamo pise konkretan datum) nego nekakve zitarice.

a evo, ako bih bas morala odgovoriti na nekakvom kviz pitanju - rekla bih bas obrnuto - do kraja mjeseca :oops: a ne do pocetka.
Zadnja izmjena: Imge; 14 kol 2009, 11:33; ukupno mijenjano 1 put/a.

14 kol 2009, 11:31

Takav rok obično piše na nekoj trajnijoj hrani .... mislim da to znači cijeli 9. mjesec. Ova pokvarljivija roba ima točan datum. Dakle ako se radi o tjesteninama valjda nema panike :dunno

14 kol 2009, 11:35

ma ne tvrdim da sam u pravu, samo meni je nekako logicno da, ako pise "rok trajanja do 9. mjeseca" to je onda "do" tog mjeseca, a ne i ukljucujuci i 9. mjesec :p ali ja sam panicar po pitanju toga :roll:
a sad sam se vratila unatrag i podsjetila da si i ti, imge, u slicnom fazonu po pitanju roka trajanja mlijecnih proizvoda kao i ja :loce

14 kol 2009, 11:39

slazem se s hajdi. ja bih ih jela. ali to sam ja. :mrgreen:

14 kol 2009, 11:41

cijeli 9. mjesec.
stavlja se neki granicni mjesec samo zbog lapljenja i moguceg 'zizanja'.
mislim da je sa zitaricama mogucnost da se pokvare na nivou 1% :dunno

14 kol 2009, 11:58

zanemarimo da li se konkretno radi o tjestenini, zitaricama ili necem trecem.
mene samo zanima princip.

ili je fakat bitno o cemu se konkretno radi :conf pa svaka namirnica ima svoju pricu :conf
sad ste me jos vise smantali :drink

14 kol 2009, 12:01

imge, pa uvelike ovisi o namirnici. jasno je kao dan da se jogurt, npr., pokvari i mozes si prilicno srediti probavu.
a s tijestom, npr., sigurno nije bas isti slucaj.

14 kol 2009, 12:15

ma snita nisam mislila na jogurt. znamo da on ima jasno napisan datum. s tim sam imala dilema na pocetku topica :lol
mislim zapravo na trajne namirnice opcenito - tjestenina, riza, zitarice, recimo bademi (i na njima pise samo mjesec, barem na vrecici koju imam doma :dunno ) i tako to...
Zadnja izmjena: Imge; 14 kol 2009, 12:17; ukupno mijenjano 1 put/a.
Odgovori