O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
25 sij 2009, 23:19
Meni su pedica i patronažna rekle,ne kravlje mlijeko prije godine dana
25 sij 2009, 23:25
svi smo mi svjesni da je financijski teško izdržati s adaptiranim do treće godine i zato naši pedijatri savjetuju barem do navršene dvije godine ne davati kravlje mlijeko.
tko hoće, može ga dati i djetetu od šest mjeseci, ali preporuke struke ipak idu na to da se ne daje prije godine dana.
25 sij 2009, 23:28
kome su financije stvarno veliki problem, nakon prvog rođendana može izbaciti adaptirano i uvesti jednaku količinu fermentiranog mlijeka, tj. jogurta ili acidofila. ako ga radi doma dođe stvarno jeftino.
obično kravlje ne do drugog rođendana.
26 sij 2009, 22:12
Znaci ako prestanem dojit jednogodisnjaku bi trebalo davat adaptirano? Jel moze umjesto njega neko drugo mlijeko i moze li se dovoljno mlijecnog nadoknadit jogurtom, svjezim sirom... Rado bi izbjegla adaptirano.
26 sij 2009, 23:36
može i fermentirane mliječne proizvode, no bolje ne isključivo zbog željeza čija je količina u adaptiranom ipak veća.
26 sij 2009, 23:38
eli dobro kaže, a ti thinPink potraži topice s naslovom - Nadoknađivanje kalcija iz mlijeka
i uzmi u obzir da zobeno, rižino, sojino... nisu mlijeka već napitci
09 vel 2009, 14:24
Koje mlijeko osim adaptiranog bi smjelo piti dijete od recimo godinu dana? E. neće niti jedno adaptirano. Neće čak niti kad joj stavim malo u kašicu (da bude mekša), onda totalno odbije jesti. Ne znam, baš neće. Primjetila sam da onda ima problema s probavom pa valjda zato. Čudi me, jer ta mlijeka su rađena baš za dojenčad. Uglavnom, koje bi smjela? Pitam malo unaprijed.

Mlijeka kao rižino, sojino...to mi ne ulijeva povjerenje da su baš hranjiva.
09 vel 2009, 14:32
100 grama sezama sadrzi 975 mg kalcija. Moderatorice ce znati bolje kad ga poceti davat, ja sam relativno rano ali se ne sjecam kad. Nevjerojatno kako se brzo zaboravlja..
09 vel 2009, 18:06
Sa starijim presla na mlijeko sa 2,5 g.
10 vel 2009, 11:37
zvečka je napisao/la:Koje mlijeko osim adaptiranog bi smjelo piti dijete od recimo godinu dana? E. neće niti jedno adaptirano. Neće čak niti kad joj stavim malo u kašicu (da bude mekša), onda totalno odbije jesti. Ne znam, baš neće. Primjetila sam da onda ima problema s probavom pa valjda zato. Čudi me, jer ta mlijeka su rađena baš za dojenčad. Uglavnom, koje bi smjela? Pitam malo unaprijed.

Mlijeka kao rižino, sojino...to mi ne ulijeva povjerenje da su baš hranjiva.
dok znalci ne dodju:) Teo isto nakon dojenja nikako nije htio adaptirano. Dala sam brdo novca da bi on samo probao i pljunuo. pedijatrica mi rekla da ne brinem. jednostavno ne mora piti mlijko. Volio je jogurte, domaci sir, urda (neznam kako se to kaze na hrvatski) a mlijeko uopce nije pio. Poceo je kravlje oko 2 rodjendana (mislim - koliko me secanje drzi)
19 vel 2009, 18:10
Nebi htjela dizati prašinu gdje ne treba ali imam pitanje vezano baš za ta mlijeka tipa sojino, rižino... Koliko je takvo mlijeko mllijeko? odnosno moželi ono zamjeniti mlijeko sisavca. Nemojte se ljutiti ali stvarno nemam pojma o tome, a voljela bi znati jer i mi ćemo jednog dana prestati dojiti i nemam pojma što onda.Adaptirano, sojino,rižino, kravlje ( čula sam da je bolje za telad nego za moju curku ). Pedijatar se uvrijedio kad sam ga to pitala i umjesto odgovora ili smjernica dobila sam komentar tipa vi ste još jedna roda ili mama i beba. Sa vama je bolje ne pričati jer sve znate bolje, a ako mi nešto kažemo kaj vam se ne sviđa eto nas na internetu. I EVO GA NA INTERNETU.
19 vel 2009, 23:33
tigar, sojino mlijeko nije mlijeko nego napitak od žitarica i ne može mijenjati kravlje/adaptirano/majčino mlijeko.
(zato na njima i piše reis ili soja drink. a MM sad i kravlje mlijeko zove mu drink

)
nego, kad sam već tu na temi da pitam - je li uopće sigirno davati djetetu sojino mlijeko ili kombinaciju riža/soja mlijeko kakvu ima alnatura. naime, čitala sam dosta, ali sve površno i davno i nisam baš nešto zapamtila, kako zapravo i nije dobro konzumirati često nefermentirane proizvode od soje. kako svi narodi gdje se tradicionalno konzumira puno soje, tu soju konzumiraju fermentiranu. znam da mi je tad zvučalo dovoljno uvjerljivo da ja skroz prestanem kupovati sojino mlijeko. (iako mislim da je pisalo da nema ništa loše u tome da se konzumira cca jednom ili dvaput tjedno)
20 vel 2009, 11:04
odnosno moželi ono zamjeniti mlijeko sisavca
Na stranu sad sto sam ja makrobioticar, ali prva dilema mi se rodila kad sam dojila i pogotovo jos negdje s prestankom dojenja kad je maleni imao 3 god. Ne mogu da se ne pitam, ako je moje dijete odbilo piti mlijeko s tri godine (dakle ono mlijeko koje je majka priroda predvidjela za njega u mom tijelu) i moje tijelo ga prestalo proizvoditi...zasto bi dijete trebalo nastaviti piti kravlje mlijeko. Ovo u slucaju kad je dojenje proteklo dobro i dugo kao sto je kod nas bio slucaj.
da se razumijemo, moja ga djeca piju kad pozele uglavnom kod bake jer ga ja u kuci rijetko imam ili ga kupim samo kad traze, i nisam militantna po tom pitanju ali duboko vjerujem da djeci kravlje mlijeko nije potrebno. Kao sto im, u krajnjem slucaju, nisu potrebni ni napici od zitarica koje nazivamo mlijekom.
20 vel 2009, 14:11
I zašto onda sad svi forsiraju mlijeko? Zar nebi bilo prirodnije da kad mama izgubi mlijeko to bude znak da ga dijete više i nereba i da ono što dobiva iz mlijeka dobije iz nekih drugih namirnica. Nemam pojma kojih, ali valjda ih ima.
20 vel 2009, 14:14
tigar je napisao/la:I zašto onda sad svi forsiraju mlijeko?
Zar nebi bilo prirodnije da kad mama izgubi mlijeko to bude znak da ga dijete više i nereba i da ono što dobiva iz mlijeka dobije iz nekih drugih namirnica. Nemam pojma kojih, ali valjda ih ima.

koje mlijeko kad mama izgubi? tetrapak?
o cemu ti pricas tigar? ovdje se pise o kravljem mlijeku vs. sojinom. ne o majcinom mlijeku.
20 vel 2009, 14:18
Ma nekak mi se povezalo na raniji komentar. Sva ta mlijeka, a pitam se da li ga kad majka izgubi mlijeko uopće treba za piti? Ja ga ne pijem ali ako treba moje će ga dijete piti pa makar rižino ( sorry samo sam komentirala )
20 vel 2009, 14:19
shnito, hoće reć zar nije znak prirode da kad mama nema više mlijeka (beba prestane dojiti) da bebi mlijeko (sisavca) više ne treba. priroda sigurno nije predvidjela tetrapak niti imala na umu da krave proizvode mlijeko za ljudsku djecu i odrasle. ili da se žmiče soja ili riža.
i vjerojatno je tako prije bilo. ljudi su pili mlijeko dok su cicali. kasnije nisu više. međutim, s obzirom da se sve okolo njih promijenilo, morali su prihvatit mlijeko drugih životinja kao hranu.
i mene muči to s mlijekom. s jedne strane, u zadne vrijeme se progovara o tome koliko kravlje ne valja, kako ljudima ne treba mlijeko krava bla bla bla, a s druge strane se rade javnozdravstvene akcije poput one u kojima su poznati imali brkove od mlijeka i poticali djecu i mlade da piju što više mlijeka...
bit će da nam je hrana takva da jednostavno više ne može dobit dovoljno kalcija, osim iz mlijeka
20 vel 2009, 14:24
frrr, ako dijete jede dovoljno zelenog povrca i mlijecnih proizvoda tipa jogurti, kravlji sir i sl. onda dobiva dovoljno kalcija.
moj je nakon adaptiranog pio sojino, odnosno nije ga nikada pio nego sam mu na njemu kuhala i radila kojesta. pa smo presli na kozje.
i dan danas tamani kozje k'o lud jer je navikao na okus. kravlje mlijeko ne bi popio ni u ludilu (osim cokoladno

).
nema potrebe za kravljim mlijekom, uopce.
a sto se prirode tice, mislim bezveze je govoriti za sto se prije priroda sama pobrinula a za sto nije jer je prije bogami i dojencad umirala u puno vecem broju nego danas pa ne bih o tome kako je gubitak mlijeka nuzno znak toga da bebi vise ne treba.
ako cemo gledati kako je bilo nekada onda mozemo reci i da je bilo puno vise mama dojilica i da su generalno dojile duze, jer nije bilo adaptiranog, npr.
20 vel 2009, 14:27
Drago mi je da još netko razmišlja o tome. O kalciju iz drugih namirnica se valjda već pisalo ako netko zna gdje molim pomoč da ne tražim jer to uvjek bude uzalud i oda poslije nabaasam na to kad je već kasno. Hvala
20 vel 2009, 14:30
tigar, u trazilicu u gornjem desnom kutu kao kljucnu rijec ukucas
kalcij, odaberes podforum
dohranai
dobijes ovo
20 vel 2009, 16:21
Hm..cure ja vam ne znam razliku izmedju sojinog i rizinog...mozda na jednom pise Tonyuu?
Uglavnom, ono koje se odbiva od tofu (koji se dobiva od soya graha) je navodno sigurno...
Nadam se da ga ima u hrv. kupiti u originalnoj verziji, bez dodataka secera itd...jer to vise onda
nije to.
A ovo rizino ..? sto je to, u stvari ? Mozda ima i ovdje ali mi nis ne pada na pamet uz to ime...sto pise , cega
ima unutra...osim rize ?
17 ožu 2009, 22:43
do kad treba djeci davati punomasno mlijeko,dali netko zna?
17 ožu 2009, 23:13
dok god raste i razvija se, a nema problema s debljinom.
18 ožu 2009, 09:50
Na kakvo mislis? Obicno s vise od 3%?
18 ožu 2009, 13:20
po mom su mlijeka s od 2,8 do 3,5 % mlijecne masti idealna za djecu, a i za odrasle.
18 ožu 2009, 13:22
sad im dajem 3.5% masnoće
18 ožu 2009, 15:20
L. pije uglavnom kozje jer tesko probavlja kravlje, a mi oduvijek pijemo sa preko 3% (ovisi koji proizvodjac) jer mi je ono sa manje kao voda.
25 vel 2011, 13:55
Zna li netko gdje bi mogla kupiti kozije mlijeko, trenutno mi je svejedno da li je vindijino ili domaće jer nemogu nigdje naći niti jedno niti drugo

7
...znam da sad nije sezona i da koze imaju mlade pa je zato nestašica , ali eto ako netko zna nekoga tko ima koze i voljan mi je prodati malo mlijeka za mog mališu , bila bi zahvalna
25 vel 2011, 13:57
ne znam da li ti može pomoći, ali vidjela sam da bio&bio ima u prahu kozju mliječnu formulu
http://www.biobio.com.hr/webshop.aspx
25 vel 2011, 13:59
nisam znala da ima i u prahu, znam samo da u bio&bio imaju adaptirano kozije , a to nebi
gdje vidiš da imaju kozije u prahu, ja nemogu naći