O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Re: Sampinjoni i gljive opcenito?

06 vel 2009, 16:23

http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=18617&p=612088&hilit=gljive%2C+djeca#p612088

iako ih ja vise svom 10-to godisnjaku ne bih branila, on ih ne voli jesti, nije navikao na taj okus...ev. ce ih pojesti na pizzi, nikako drugacije

06 vel 2009, 16:42

Nailazila sam na podatke da ih treba izbjegavati do djetetove 3. godine ali i na podatak da ih treba izbjegavati do djetetove 12. godine.

Kako bilo, moje cure (4. i 2,5 god.) ih ne jedu - ne nudim im, a ako jedu pizzu s gljivama obavezno same skinu sve gljive s nje jer ne vole taj okus.

07 vel 2009, 20:43

bubi tnxs
:mah

07 vel 2009, 20:46

što duže izbjegavat, kažu do 12god...doduše, gljive nisu otrovne niti imaju opasne elemente(ove neotrovne :lol ), one su samo užaaaasno teško probavljive

07 vel 2009, 20:50

moje jedu gljive od nešto prije treće godine. nemaju problema s probavom i jedu isključivo šampinjone, bukovače i tu i tamo sušene vrganje
za ovo do 12 godina smo već x puta spominjali - navodno da postoji neki famozni enzim kojeg djeca do navedene dobi nemaju. ja tražila koji je to i nisam ga našla
šumske gljive izbjegavati, to da, ako ih nije ubrala osoba koja se dobro razumije u gljivarstvo

07 vel 2009, 23:18

potpis na inu

07 vel 2009, 23:23

Krumpirić je napisao/la:što duže izbjegavat, kažu do 12god...doduše, gljive nisu otrovne niti imaju opasne elemente(ove neotrovne :lol ), one su samo užaaaasno teško probavljive

tko to kaze, i gdje?

i ja sam popila tu foru, pa starijem nisam davala. a onda sam se zapitala ovo pitanje i trazila i trazila i nigdje nisam nasla. koga god sam - relevantnog - pitala, uvijek isti odgovor, da nema razloga da ne dam. pa sad moj mladji voli gljive, stariji ne.

07 vel 2009, 23:26

nemam pojma, izgleda da sam i ja pala na rekla-kazala :lol

07 vel 2009, 23:30

Ja obojici od nedavno dajem sampinjone. Napravim ih sa rizom i pravo to vole, nemaju nikakvih problema sa probavom.

07 vel 2009, 23:35

Ja sam pročitala na više mjesta ovo za 12 godina, ali se isto ne sjećam konkretno gdje. Čini mi se da je između ostalog bilo u časopisu "Moja beba".

09 vel 2009, 11:54

Ina66 je napisao/la:moje jedu gljive od nešto prije treće godine. nemaju problema s probavom i jedu isključivo šampinjone, bukovače i tu i tamo sušene vrganje

E bravo,to me interesuje,ove sumske ionako nisu vise tako dostupne.

09 vel 2009, 14:37

Moji jedu shitakee u juhi, a i sampinjone i bukovace ako su smiksane u kakvoj krem-juhi. Inace ih nece ni probat.

12 vel 2009, 13:05

Ne znam... ali sam jako dobro zapamtila da nam je pedijatrica na kontroli s godinu dana rekla da sad može jesti sve OSIM GLJIVA. Ne znam zašto je baš to naglasila? Gljive (baš šampinjone) smo prvi puta probali s više od dvije godine i baš nam nije omiljena namirnica. Šteta!

19 vel 2009, 15:03

S rode, prve pisane info (nesto od ovog).. nisam proucavala utemeljenost, kad ulovim vremena:
puntica je napisao/la:i mene muči to s gljivama, isto sam guglala ali nisam našla ništa do malo prije. ovaj put nisam tražila na engleskom nego na talijanskom.
našla sam ovo To je s nekog foruma o gljivama ali je odgovor dao poznati talijanski mikolog.
Ukratko:
ne davati djeci gljive do otprilike 8 godina, a može i duže. sadrže hitin i hitozan koji u teško probavljivi. u laboratorijskim ispitivanjima na miševima dokazano je da hitin uzrokuje alergije i astmu, na ljudima nije testiran. (hitin je ono od čega je napravljen oklop škampa, jastoga, raka...) I odrasli bi trebali paziti da ne jedu perviše gljiva, svakako ne više od 300g tjedno.
dakle, nije stvar u otrovima nego u teškoj probavljivosti (tijelo treba proizvesti poseban enzim - hitinazu- za razgradnju hitina a to troši previše energije u malom dječjem tijelu).
eto, djeci možete dati gljive ali znajte da tako nepotrebno opterećujete njihov probavni sustav.

Ovo je relativno staro:
znala sam da je netko negdje stavio za gljive

"Stručnjaci ne preporučuju konzumiranje gljiva djeci mlađoj od 12 godina."
http://www.plivazdravlje.hr/?section=ar ... =1&id=2529

"7. Children should eat mushrooms.
Mushrooms are often included in children's diet. However, you shouldn't do that, as children do not generate enzymes needed to process the protein contained in mushrooms. That is why children get food poisoning from eating even small portions of edible mushrooms. The consequences of mushroom poisoning are equally disastrous for children and elderly people."
http://www.francesfarmersrevenge.com/st ... dmyths.htm

"Djeca i stariji su posebno osjetljivi na otrovanja gljivama."
http://www.plivazdravlje.hr/print.php?id=369

19 vel 2009, 16:23

moji (4 i 2 g.) jos nisu probali i nece jos par godina sigurno. :dunno

19 vel 2009, 16:54

brzinskim pregledom google rezultata, ne radi se o teškoprobavljivim proteinima, već o spoju sličnom celulozi koju unosimo hraneći se biljkama i koja neprobavljiva izlazi bez ikakvih problema po zdravlje. a da su gljive teže probavljive, to znamo iz iskustva.

http://it.wikipedia.org/wiki/Chitina

26 vel 2009, 04:16

još jedan link
http://www.greatvistachemicals.com/bioc ... hitin.html
iako, uzimam ga sa skepsom jer je sa stranica proizvođača

09 ožu 2009, 00:00

Moji starci su jedno vrijeme intezivno išli u gljive sa prijateljima jako dobrim poznavateljima gljiva tako da sam ja djetinjstva (nisam sigurna točno kad su mi počeli davati) navikla na te okuse i sve moguće vrste gljiva su mi omiljena hrana.

I mene je frka mom malom još davati ali primjećujem da danas klinci jako slabo hoće jesti gljive, valjda zbog te famozne preporuke za 12. godinu pa nisu navikli na taj okus.
Odgovori