O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
15 pro 2009, 15:59
zwerka- da znam definitivno cu joj mjesat sa necim sta jede.. malo cu citat diste pisale o tome pa da imam i koji receptic, dobro ce mi doc, jer vise neznam sta joj smisljat..
15 pro 2009, 16:23
IINA je napisao/la:Žumanjak od 10 mjeseci.
Bjelanjak je alergen, pa zato ide kasnije.
Repeticio est mater studiorum

Repetitio est mater studiorum.
15 pro 2009, 16:28
cure ja neznam sta je vama smijesno i sta vam znaci sve to, a i ne zanima me,ako mi mozete konkretno dat savjet, dajte,a ako ne nista onda. malo mi je to predjetinjasto, znate.
15 pro 2009, 16:31
A ništa tara, ja sam htjela bit razumljiva i jednostavna, a ina je iskomplicirala sve do kraja.
Ti skuhaj to jaje, bjelanjak baci kokošima il papigi, možeš i ti pojest.
a žutanjak prepolovi i umješaj u ručak.
I ne češće od jednom tjedno.
Ne znam što bi ti još savjetovala.
bog
15 pro 2009, 18:35
Amen
16 pro 2009, 00:42
srecica tara je napisao/la:cure ja neznam sta je vama smijesno i sta vam znaci sve to, a i ne zanima me,ako mi mozete konkretno dat savjet, dajte,a ako ne nista onda. malo mi je to predjetinjasto, znate.
dušo draga, pročitaj ove dvije rečenice i reci razlikuju li se u čemu, ne moraš ih uopće razumjeti - to nam je smiješno
IINA je napisao/la:Repeticio est mater studiorum

Ina66 je napisao/la:Repetitio est mater studiorum.

i možemo dalje u tvrdo i u meko
16 pro 2009, 13:18
šta papiga smije bjelanjak
18 pro 2009, 00:33
ponavljanje je majka mudrosti, jel

?
Ajde molim vas u duhu toga, preporuku kako dati bjelanjak i koju količinu...pretpostavljam da isto najprije dio kao i žumanjak, umiješati ga isto u neko povrće ili? Njega bi mogao jesti i ručicama, ali nije baš od toga osim kad se radi o kruhu ili stiropor keksu. Još ga nismo probali, a nismo se ni cijepili, kako ne ide u jaslice odgađamo dok možemo.
Ispričavam se ako postoji negdje odgovor...pokušavam već neko vrijeme naći pa nikako.
18 pro 2009, 00:43
Krumpirić je napisao/la:šta papiga smije bjelanjak

inace on topic, ja K. dajem tvrdo skuhani zumanjak umijesan u povrce koje inace jede za rucak u svakakvim kombinacijama.
Bjelanjak do daljnjeg nece probati, ne vidim potrebu za tim, nije da nesto propusta sto ga jos ne jede.
Nema tu neke velike filozofije.
18 pro 2009, 00:45
Minna - isto kao i žumanjak, počneš s malo i polako povećavaš količinu
18 pro 2009, 12:29
Ina66 je napisao/la:Minna - isto kao i žumanjak, počneš s malo i polako povećavaš količinu
Ja bih samo dodala, ako mislis da imas razloga za brigu (povrh one osnovne majcinske

), uzmi komadic bjelanjka i nasloni djetetu na kozu podlaktice pa cekaj da vidis hoce li biti reakcije.
Isto vrijedi i za bilo koji drugi alergen.
PS Nedostatak reakcije na takav kozni test nije jamstvo da nece biti
nikakve reakcije na oralno uzimanje.
18 pro 2009, 13:23
Da povezuje se i s jajem i s piletinom.
Mi srećom kasnili malo s tim zadnjim cjepivima i na vrijeme otkrili alergiju na jaja inače bi doznali to na teži način
Zanima me što sad.. dijete mi ima 2,7 god, alerg. na jaja i nije naravno primilo to cijepivo. Što to znači da je potpuno izložena tim bolestima i da nema drugog načina za to prevenirati ??
18 pro 2009, 13:40
Mozes cijepiti dijete. Ionako ces to raditi pod nadzorom (ostati u bolnici ili gdje se vec cijepi barem pola sata). U nasoj lokalnoj bolnici sestre koje tamo rade par desetljeca su cijepile djecu s vrlo jakim alergijama i nikad im nijedno dijete nije reagiralo na cjepivo.
18 pro 2009, 13:48
U bolnici??? Ma jok! Naša pedica cijepi u svojoj ordinaciji i odma nas špedi doma a kad pitam šta s cjepivom MoPaRu ona da ništa, da to nije bitno???
18 pro 2009, 15:08
rusulica - to je cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole
same bolesti se smatraju bazazlenima u dječjoj dobi, do eventualnih komplikacija može doći ako se dobiju u odrasloj dobi. pokušaj pronaći ima li koje cjepivo koje se ne radi na bazi pilećeg embrija
18 pro 2009, 15:12
onda sam nešto falila?? ma uglavnom ona ga zove morbille ako nisam i to krivo zapamtila

ne kužim se baš previše u to al uglavnom to nije moga primit zbog alergije na jaja
18 pro 2009, 15:32
nisi niš falila-morbile su ti ospice.
18 pro 2009, 18:53
Ina, ospice znaju bit jako gadne. Ovdje je bas nedavno bilo strasno puno ospica zbog onog davnog linka s autizmom - ljudi su prestali cijepiti djecu pa su se ospice strasno prosirile.
Rusulica, onda se cijepi kod nje, izadji i ravno do bolnice pa tamo kampiraj pola sata do sat.

Tako bih barem ja na tvom mjestu.
18 pro 2009, 22:29
a ja ću sad ovdje kao satelit upast sa svojim pitanjem. kod mene je s nekih 13 godina napravljen alergotest. reagirala sam, uz neke druge stvari i na jaja, no ja osobno nisam nikad primjetila nikakve probleme kad jedem jaja. pitanje: u mojoj situaciji jel bi bilo pametno sinu uopće ne davat ni žumanjak ni bjelanjak do iza godine? jel množe to moje imat veze i s njim... nemam pojma jesam dobro objasnila što želim reći
18 pro 2009, 22:41
mislim da se po novom ni ne daje do 1 god a onda samo četvrtina tvrdo kuhanog žumanjka s nekim povrćem. To vrijedi za "normalne" a za potencijalne alergičare općenito (potencijalne zbog genetike) visoko alergene namirnice se uvode još i koji mjesec kasnije.
19 pro 2009, 00:12
hvala na odgovorima. Ovo sa stavljanjem komadića bjelanjka na podlakticu mi se čini interesantno...baš ću probati.
Nevenera baš radi toga što su meni dijagnosticirali alergiju na jaja odgađam dati malome, s žumanjkom smo krenuli kasnije, bjelanjak ćemo uskoro probati, sad će imati 17 mjeseci. Nisam niti ja primjetila da mi smeta, za razliku od kravljeg mlijeka kojeg izbjegavam u širokom luku, među ostalim i radi toga...nije nam ni potrebno kako još cickamo, a ni u vrtić još neće.
Uglavnom preporučuju oprez ako u obitelji postoji alegija na određenu namirnicu.
19 pro 2009, 00:59
Taj test na podlaktici mi prakticiramo od početka sa svim novim namirnicama (jakih alergena) i do sad je palio u 100% slučajeva i urtike se pojave u roku keks ako postoji alergija.
19 pro 2009, 01:56
e to sam baš ja htjela pitati-koliko trebamo držati namirnicu na podlaktici da bi s eočitovala alergija ako je budemo imali
19 pro 2009, 06:52
N. je bila alergična na jaja. Cijepili smo pod nadzorom alergologa i čekali da li će biti reakcije. Nije bilo.
19 pro 2009, 11:52
Hajdi, N. je potpuno prosla alergija na jaja? Mi smo K. davali male kolicine i zasad nikakve reakcije nije bilo. Nismo jos probali samo jaje ili vecu kolicinu kao sto je primjerice u torti i sl.
mamuska, prislonis, mrvicu kao protrljas i maknes. Ako bi bilo reakcije, to je i vise nego dovoljno.
Nevenera, ako su roditelji alergicari to znatno povecava mogucnost da ce i dijete biti, ali NE na iste namirnice. Prema tome, tvoja reakcija na jaja ne znaci da ce i dijete imati reakciju na jaja. No, postoje neki parovi namirnica koje obicno idu zajedno.
19 pro 2009, 12:53
LiKmama je napisao/la:Nevenera, ako su roditelji alergicari to znatno povecava mogucnost da ce i dijete biti, ali NE na iste namirnice. Prema tome, tvoja reakcija na jaja ne znaci da ce i dijete imati reakciju na jaja. No, postoje neki parovi namirnica koje obicno idu zajedno.
točno. i zato sam ja išla relativno polako i oprezno jer sam i sama alergičar.
njih tri do sada nisu pokazale nikakvu reakciju, a s najmlađom me čekaju još limun, naranča te bademi
19 pro 2009, 20:37
hvala, sad mi je puno jasnije.
mamuška je napisao/la:e to sam baš ja htjela pitati-koliko trebamo držati namirnicu na podlaktici da bi s eočitovala alergija ako je budemo imali
a što je to? nešto kao kućni alergotest? i mene zanima ovo
19 pro 2009, 20:40
mi smo danas probali cetvrtinu zumanjka kako ste mi cure i rekle, sad cemo vidit, a nakon koliko se moze primjetit teakcija kad djete vec pojede jaje.
19 pro 2009, 21:13
reakcija je vidljiva odmah u vidu crvenih fleka (najčešće)
pogledaj
viewtopic.php?f=40&t=51287