O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
19 lis 2009, 12:11
naravno da se nisam uvrijedila nemam što,hvala,ali koga briga dojim li ili ne i zašto bi organizatori meni izlazili u susret.i ne radi se o sramu nego je neprihvatljivo da dojim usred sata,a odustati neču.
Dva dana se nisam makla iz kuće,stalno malac sisa i sisa i nadam se da je navuko dovoljno mljeka tako da ga ne moram nadohranjivati ad. Jutros su mi obje bile puuune,nisu davno tako.
Eto nadam se da će biti dosta mlijeka,a popodne idem u pedijatrice.
19 lis 2009, 14:49
Malena šarena je napisao/la:Eto nadam se da će biti dosta mlijeka,a popodne idem u pedijatrice.
Imaš za kupiti HIPP-ovčaj za dojilje. Potiče proizvodnju mlijeka. Ja ga pijem svakodnevno po 2 dcl i moram priznati da stvarno djeluje. Pokušaj, pa onda probaj izdojiti, ako ništa drugo ne upali.
19 lis 2009, 17:15
Ja ga pijem svakodnevno po 2 dcl i moram priznati da stvarno djeluje.
moram priznat da mi nista nije djelovalo, ukljucivo i taj odurni caj kojim sam se tankala.
20 lis 2009, 10:28

baš sam ga pila sinoč. Iako sam mu u 19h morala dati ad (ovaj put Nan) i mislim da mu je ful bolje sjeo od Humane1.
zasad imam mljeka,evo čekam da se probudi da počne jesti jer če mi desna puuknut

,a bogme i ljeva se več počela puniti,a kako će biti do popodne ne znam.
imam taj čaj,i meni je okus ok,a sad ću si uzeti i hippov sok za dojilje.ćini mi se ok
20 lis 2009, 11:50
Malena šarena je napisao/la::) baš sam ga pila sinoč. Iako sam mu u 19h morala dati ad (ovaj put Nan) i mislim da mu je ful bolje sjeo od Humane1.
zasad imam mljeka,evo čekam da se probudi da počne jesti jer če mi desna puuknut

,a bogme i ljeva se več počela puniti,a kako će biti do popodne ne znam.
imam taj čaj,i meni je okus ok,a sad ću si uzeti i hippov sok za dojilje.ćini mi se ok
Za NAN hranu mi je kolegica rekla da njen mali od nje stalno imao proljev. Ne znam djeluje li na svu djecu jednako (iako u rodilištu kod nas također koriste NAN), ali ipak - prati malo kako će reagirati.
14 stu 2009, 11:36
Molim za pomoć svi koji imaju iskustva sa ovim slučajem.
Imam curicu staru 9 mjeseci koja od samog početka sisa. U prva 4 mjeseca života je spavala noću bez problema budila se 1 do 2 puta sisati i nastavila dalje spavati.
Međutim od 5 mjeseca života poćela mi se buditi svakih pola sata do sat, nekad bude razmak i veći ali rijetko. Pokušala sam joj uvesti bočicu sa adaptiranim mlijekom ali ona ćim vidi bocu gura ju i u plač

, a mlijeko koje i ako joj uđe u usta ispljune, probala sam i na didaktičnu bocu ali opet ćim osjeti taj okus ispljune. Ja sam već totalno iscrpljena i očajna jer po cijele noći budem budna i ne znam što da više radim da moja beba spava bar 3 sata u komadu. Molim vas ako je tko imao iskustva sa sličnom situacijom da mi pomogne jer ću izluditi ako se ovo ovako nastavi!!
14 stu 2009, 11:52
mislim da, ako napreduje normalno na težini, ništa nećeš postići AD mlijekom, jer očito nije gladna. Ne bude se djeca samo radi gladi
14 stu 2009, 11:58
mozda joj ne pase ad mlijeko,,ja sam bez problema presla na ad sa sise.u pocetku sam se izdajala i na bocicu joj davala izdojeno mliko, a posli se malo pomalo prebacila na ad.ali je moja T spavala cilu noc.mozda je nesto drugo muci.
14 stu 2009, 11:59
Ja ti mogu samo reći - proći će. Masa djece u dobi od 6-12mj jako se često budi po noći, bili oni dojeni ili na AD-u. To prije ima veze s izbijanjem zubića ili jednostavno s tom fazom u njihovom razvoju (dizanje, puzanje), nego s glađu, sumnjam da je svakih pola sata gladna.
14 stu 2009, 12:28
Zubići su joj počeli izbijati sa 3 mjeseca sad već ima šest i dolaze još dva ali nisu zubi, mislim možda se želi maziti ali ja više ne mogu. Treba funkcionirati i preko dana.Sve mi je to čudno samo zbog toga to mi je u poćetku tak lijepo spavala znalo se dogoditi da prespava i cijelu noć i onda odjednom bum ovako
14 stu 2009, 12:30
sad je teška 10 kg i jako dobro napreduje, sa 6 mjeseci sam joj poćela uvoditi kašice ali ljudi moji to dijete još uvijek odbija sve i samo bi sisu
14 stu 2009, 12:31
dolaze još dva ali nisu zubi
ne razumin,
a mozda i jesu zubici,nesto ej muci kad ne spvaa kako triba
pa onda se pokusaj izdojit pa na bocicu neznam sta drugo da kazem
14 stu 2009, 12:34
srecica tara je napisao/la:mozda joj ne pase ad mlijeko,,ja sam bez problema presla na ad sa sise.u pocetku sam se izdajala i na bocicu joj davala izdojeno mliko, a posli se malo pomalo prebacila na ad.ali je moja T spavala cilu noc.mozda je nesto drugo muci.
Koje si ti adaptirano mlijeko dala da ti je počela spavati cijelu noć? Jer ja sam probala i hipp i humanu i milu mil koji košta 104 kn i sve je na kraju završilo u smeću
14 stu 2009, 12:38
srecica tara je napisao/la: dolaze još dva ali nisu zubi
ne razumin,
a mozda i jesu zubici,nesto ej muci kad ne spvaa kako triba
pa onda se pokusaj izdojit pa na bocicu neznam sta drugo da kazem
ma izbijaju joj još dva zubića ali nije da zbog toga ne spava. nekada se dogodi da mi se probudi i gleda, pjeva zove me kao da bi se igrala i onda ju nebi dragi Bog uspavao. I onadajoj moram dati sisu da se malo pomazi jer jedino tak uspije zaspati i onda odspava pola sata pa se budi jer je gladna i onda isparzni siku podrigne i spava sat vremena ili ni toliko i opet sve iz početka. I ajd sad buedi pametan i znaj što je!!!
14 stu 2009, 12:41
ja koristim hiip mliko,,,a bome ti nije lako,,i meni se to dogadalo sa starijom al ja vise od toga sta nisma znala sta bi pustila bi je da malo odplace i tako bi mi zaspala...
14 stu 2009, 13:40
Blago tebi moja ti se rodila sa malom maturom moš ju pustit da plače cijelu noć ali svoje što nakani mora i dobiti. Evo sad sam joj probala dati izdojeno mlijeko a bočicu gladna je ali kad vidi bocu i dalje ju gura od sebe. Kako uopće da ju prvo naučim na bočicu toliko je silovno dijete za ne povjerovati a bila tak dobra prvih par mjeseci. baš sam razočarana, gdje sam pogriješila....?
14 stu 2009, 13:47
ne razumijem što misliš postić s tom bočicom?
14 stu 2009, 14:55
Pa nadam se da će možda uviditi da sisa nije za maženje nego za papanje bar po noći i bilo bi mi lakše kada bi suprug mogao koji put joj dati jesti pa da ja malo nadođem ili ako ti imaš neku pametniju ideju pa reci jer ja ne znam što da više isprobam. Ovo mi je prva beba i znam da ću sa drugom odmah uvesti noćni obrok adaptirano jer sve mame koje znam tako su radile i rade i nisu imale problema koje ja trenutno imam. i bebe su im uredno sisale do godinu dana. Ili sam možda bolje trebala postaviti pitanje kako da mi beba počne spavati cijelu noć?!!!!!!!!! Možda bih dobila više odgovora....
14 stu 2009, 15:03
ako novorođenčetu uvedeš bocu za po noći brzo će prestati sisati i po danu. smanjit će se količina mlijeka i beba će zaboraviti tehniku sisanja.
Pa nadam se da će možda uviditi da sisa nije za maženje nego za papanje bar po noći
teško, ali kod nekih nije nemoguće. podojiš je, pustiš na sisi sve dok vuče i onda predaš mužu da je nosa i zaspe mu na rukama.
dobrobit dojenja je tolika da se isplati žrtvovati dio noćnog sna.
14 stu 2009, 15:13
vidi,dobro je da je dojis jer je najzdravije majcino mlijeko,to znamo svi tu.normalno da ti nec prihvatit bocicu ako vec 9 mj doji.malo pomalo joj dajes na bocu i tako ces j odviknit od sise.ja sam se izdjala navecer i spremila mlijeko u frizider ako se slucajno budi po noci,al to je bila rjetkost jer mi od 2.mj zivota spava bas cilu noc,bez budenja, i tako dan danas.
pocni postepeno,,malo pomalo
14 stu 2009, 16:01
eli je napisao/la:ako novorođenčetu uvedeš bocu za po noći brzo će prestati sisati i po danu. smanjit će se količina mlijeka i beba će zaboraviti tehniku sisanja.
Pa nadam se da će možda uviditi da sisa nije za maženje nego za papanje bar po noći
teško, ali kod nekih nije nemoguće. podojiš je, pustiš na sisi sve dok vuče i onda predaš mužu da je nosa i zaspe mu na rukama.
dobrobit dojenja je tolika da se isplati žrtvovati dio noćnog sna.
ja bi voljela da je to dio noćnog sna, mnogi mi kažu da spavam preko dana kad i ona ali nisam tip osobe koja može spavati po danu kada i ona spava i znam da je dojenje najbolje i ne mislim prestati dojiti dokle god ona bude htjela sisati ali znam da beba njene starosti već bi trebala spavati bar 3 sata u komadu ako ne i cijelu noć i ne želim raspravljati o tome kako je dojenje kvalitetno za moje dijete jer da to ne znam ne bi ju od samog početka "isključivo" dojila i kad su mi svi govorili da joj trebam povremeno uvesti u noćni obrok adaptirano ja sam odbijala i zato sad imam problem, dobro sam se kroz cijelu trudnoću obrazovala o dojenju samo tražim pomoć od iskusnih majki koje su prošle isto što ja sad prolazim jer trenutno ne mogu više funkcionirati niti obavljati poslove koji su potrbni za svakodnevni život. valjda ima netko na forumu tko je kao i ja bio po cijele noći budan. Ljudi znate li što je to 5 mjeseci uopće ne spavati, pa i kad legnem od nespavanje ne mogu više zaspati izgledam kao živi zombi!!
14 stu 2009, 16:04
Tvoj problem nije dojenje nego spavanje, a to ti bočica neće riješit. Pisali smo puno o spavanju, malo potraži po forumu. Ne bih se odricala dojenja zbog toga, imaš muža pa nek ju nosa. A o prijateljicama koje su uvele noću adaptirano pa im djeca spavaju od rođenja cijelu noć

Osobno mislim da su takve priče čisto pretjerivanje. Imam kolegicu čije je dijete na adaptiranom i užasno loše spava i dan danas nakon godinu i pol.
14 stu 2009, 16:05
i ja isto
a znam i dojene bebe koje spavaju od rodilišta cijelu noć u komadu
ipak, većina počinje zezat tako oko 5-6 mjeseci i nastavi još neko vrijeme
14 stu 2009, 16:10
a da je stavis da spava do tebe? Mozda kada bude osjetila tvoju blizinu nece se toliko buditi? A shvatam da si umorna, jer se i moja budi tokom noci, ali ipak ne tako cesto kao sto ti kazes. Ona spava sa mnom pa se ujutru znam probuditi ukocena jer sam joj u snu ubacila sisu u usta i tako spavala da ujutru. Tesko, je vjerujem, ali adaptirano ti nece pomoci. Osim toga ne vjerujem da ces je lako nauciti na adaptirano nakon dojenja. I neka muz malo vise pomogne. A mozda da je probas malo kasnije staviti na spavanje?
14 stu 2009, 16:13
Moj ti je topao savjet - ne tjeraj dijete sa sise, u ovo doba viroza i gripe tvoje joj mlijeko prenosi antitijela kojima je i dalje štitiš (odnosno u slučaju da se i razboli, lakše će preboljeti).
Bočica neće ništa riješiti, samo bi vam mogla dodatno zakomplicirati situaciju (sjeti se da pripremljeno adaptirano mlijeko nije besprijekorno čisto - kao tvoje, nije najbolje temperature - kao tvoje, ne sadrži u sebi žive stanice tvojih antitijela...)
Šaljem ti jedan veliki

i da ustraješ u dobru koje činiš za svoje dijete time što je dojiš.
14 stu 2009, 16:15
Zaoravila sam dodati da se moja oba sinčića koja su odavno prestala dojiti, i dan danas bude po noći - za piškenje, zbog začepljenog nosa, zbog ružnog sna....Jedan ima 3 godine, a drugi 6,5. Dojenje nema veze s (ne)spavanjem.
14 stu 2009, 19:56
Hvala cure ali probala sam sve od navedenog zato sam mislila da će mi možda ad mlijeko pomoći, kad ju stavim između nas ona se još više unervozi i mi se ne smijemo pomaći ni mrvicu, jedino mi preostaje da ju nosam cijele noći i da joj dam samo jednom sisati recimo oko 2 pola tri možda će kroz par dana naučiti da nema više maženja. Jer već sam navela da bude situacija kada se ona probudi u neko doba noći i zove me igrala bi se grebucka prstima po ogradici i tak, a ak joj se ne javim kroz 20 min ona se rasplače i onda je opet cica spas. Jedino da je pustim neka se ljuti.....
14 stu 2009, 20:05
je l ti zeli beba dudu?
nemam pojma, nisam dojila, od rodjenja smo bili na adaptiranom, a tog nocnog budjenja je bilo jako dugo, bez obzira sto sam znala da nisu gladni. posto sam imala dvije bebe, nisam ih mogla nanasati po pola noci ( mm je cesto radio nocne smjene ) niti sam ih mogla stavljati kod sebe u krevet ( spavala sam u to doba na kaucu ). ja sam napravila gresku i navikla ih na caj po noci ( sto se kasnije pokazalo kao velika greska jer smo imali problema sa zubicima i karijesom bocice ). tek poslije su prihvatili samo dudu. bilo mi je lakse, ali sam se isto morala dizati po 10 puta jer bi im se duda izgubila po krevetu ( nisam ih se usudjivala staviti u krevet sa dudom na onom privjesku ).
14 stu 2009, 20:44
ja sam zbog ovog razloga uvela dudu. teško ju je prihvatio ali ipak na kraju jest. još se budi, kako koju noć. meni su isto savjetovali adaptirano. nisu me uvjerili jer kumin sin je na ad i ne spava po noći ni sad s 3 god. moje je rješenje bilo da maknem stranicu kreveta, približim ga našem i po noći ako se baš često budi prebacim do sebe. pomaže.
drž se, znam kako ti je
14 stu 2009, 20:47
nemoj se zbog nespavanja odreći dojenja. bočica nije rješenje