01 vel 2013, 22:01
02 vel 2013, 08:55
02 vel 2013, 09:36
02 vel 2013, 14:16
02 vel 2013, 14:43
02 vel 2013, 14:47
02 vel 2013, 14:56
pa ipak nije slabi prirast, jednostavno je sitnija od početka. pedica stvarno nije bila nimalo zabrinuta, čak mi je rekla da zašto bi bila deblja, da izgleda skroz zdravo, čemu da je deblja...
02 vel 2013, 15:01
02 vel 2013, 15:03
02 vel 2013, 17:22
02 vel 2013, 18:23
17 vel 2013, 23:58
18 vel 2013, 00:33
i nije do tebe da ne možeš nahranit dijete. takva situacija, takav dan. sutra će bit bolje
i onda je i ona nervozna pa ti, i tako ukrug.
nastojala bih da se jede iste stvari u isto vrijeme, doručak, ručak, večera i međuobroci. 18 vel 2013, 00:44
Xnevenera je napisao/la:ja bih skuhala ručak (ili bilo koji obrok) i ne bih nudila ništa do sljedećeg obroka, sem voća/jogurta
u ovoj situaciji bi mi bilo bitnije da jede obroke a ne da jede komade, tako da bih miksala, a prestala bih kad krene jest
jer u biti imaš dva problema a ne jedan pa ne bih išla oba rješavat odmah
18 vel 2013, 00:47
nevenera je napisao/la:jede li bolje vani npr?
18 vel 2013, 09:31
18 vel 2013, 11:13
totalno sam na rubu.
nevenera je napisao/la:ja bih skuhala ručak (ili bilo koji obrok) i ne bih nudila ništa do sljedećeg obroka, sem voća/jogurta
), ali da barem pojede, ili da inzistiram na nekom redu (hranilica, nešto sitno igračaka itd.), no riskiram da ništa ne pojede.
18 vel 2013, 12:00
18 vel 2013, 13:38
kittyilevin je napisao/la:nero, znači, nije da ne nudiš ništa, nego nudiš voće ili jogurt ako neće jesti ručak? (kod nas je to malo upitno jer zapravo jedino što ona jede je voće i jogurt - jogurt joj dajem i za doručak i za večeru, a voće za dva međuobroka, dakle, ako joj dam ako ne pojede ručak, opet je došla na "svoje").![]()
olja2208 je napisao/la:a za jurenje za njom, ne znam šta bih ti rekla, uradila bih to samo u krajnjoj nuždi, ono da neće baš ništa pojesti, da nalazi nisu ok,
to je linija manjeg otpora koja ne stvara dobre navike.
znaš i sama da je važno da od početka dijete jede u stolici, za stolom, generalno je važno u kakvoj atmosferi dijete jede.
ono, ako to par puta napraviš, neće se ništa spešl dogoditi, ali da vam to ne postane rutina, no to znaš.
18 vel 2013, 15:33
nevenera je napisao/la:pazi da su obroci izbalansirani, da ima i voća i povrća i mesa i žitarica u danu.
šalim se, oprosti, hvala ti, nero
ako joj ne dam puno, neće je tako zasititi, a ipak će dobiti nešto vitamina i minerala. ideja o mlijeku je došla jer sam se priupitala što bih napravila da je dojim. tada bih joj sigurno ponudila dojku nakon (ne)uspjelog ručka, bez obzira na njezinu dob. razmišljam da možda trebamo napraviti korak unazad s (do)hranom, da možda još jednostavno nije spremna na neke stvari bez obzira na svoju kronološku dob pa da zato tako radikalno prolazi ovu fazu štrajka. otud ideja o mlijeku. nešto joj moram ponuditi ako odbija ručak, ako ponudim voće i jogurt, stvarat će naviku na samu tu hranu, a ako ponudim mlijeko - do****** će joj mlijeko jedan dan, tako si mislim... zna i ona da više nije beba i kuži da mi ručamo nešto u čemu uživamo. tako razmišljam. ako ništa drugo, pa krenut će joj i zubi pa će joj pasati da nešto vrti po desnima...
18 vel 2013, 15:39
18 vel 2013, 15:47
krivi obrazac bi po meni samo bio da kruhaš zamjenski ručak i da ideš za njom dok jede. ostalo mi se sve čini ok.kittyilevin je napisao/la: sada ovdje, na žalost, tražim ideju za neku alternativu i savjet kako da ne napravim još veću pogrešku ili joj ne ostavim neku traumu (i njoj i sebi, BTW) i nahranim je a da opet ne naučim na neke krive obrasce.
18 vel 2013, 16:02
tanjabb je napisao/la:Na prvi pogled bi rekla da mozes komotno ove jogurte ili vocne kasice podebljati s zlicom, dvije zitarica. Kuhana palenta ili griz ili ove u pahuljicama.
Ne brini zbog miksanja. Ako hoce zvakati kruh to znaci da zna jesti hranu u komadu. Ali ne zna sazvakati hranu koju dobije na zlicu. Ona to samo guta.
Moj stariji je bio takav, vec sam pisala. On je imao 2 godine i pol kad je prvi put pojeo meso u komadicu. Ono napiknuo ga vilicom i pojeo. Ja sam njemu do tada uglavnom kuhala milijon i jedno varivo i onda sve skupa usitnila u neku kasastu smjesu. Usitnjavala bi s vilicom ili onom tlacilicom za pire. Prvo sto vise se moglo, kasnije grublje. Pa recimo napravis pire s nekim povrcem i uz to ribu (riba na leso se isto topi u ustima). Palenta + jogurt. Gris + banana. Skuhas povrtnu juhu, pretlacis, dodas dvije zlice 7-korna npr.
Moj Lukas sada ima 9.godina i vjeruj mi da jede najnormalnije.
Jel ti malena doma? Nama je kasnije dosta znacio i poticaj druge djece u vrticu, tek je zapravo tada u potpunosti poceo jesti hranu "za odrasle", a u vrtic je krenuo s 3 godine i 9 mj.
18 vel 2013, 16:21
18 vel 2013, 16:59
lara.b je napisao/la:Nisam stigla od posla sve napisati u komadu.lara.b je napisao/la:MOžda se navikla da slatkaste okuse pa bi sad svaki put tako...to mi je poznat slučaj.
, prvih par mjeseci nuditi samo povrće i žitarice. voće će dobiti tek kada usvoji povrće i žitarice
na nečijem drugom postu, čini mi se od liv, sam komentirala kako bih kao treći obrok (uz jedan voćni i jedan povrtni) svakako uvela ne voćni nego povrtni, upravo zbog ovog mog iskustva. čak sam razmišljala, ako stvari ne krenu nabolje, da joj ukinem slatko na nekoliko dana skroz - i da joj par dana nudim samo neslatke stvari.
ili sam ja negdje pogriješila, ali ne znam gdje jer sam radila sve onako kako i rade druge mame: krenuli smo sa žitaricama i mrkvom, nije bila oduševljena, ponudila i jabuku, nju je relativno htjela. inače od početka nije bila skoro uopće zainteresirana za hranu. na početku sam miksala (jer nije htjela jesti drobljeno vilicom), mislila sam da će doći samo od sebe, nudila sam joj pritom komadiće narezane hrane, kao i rižine krekere i koriscu kruha. no dok kod druge djece prijelaz na krutu hranu i druge tipove hrane ide, čini mi se, spontano i lakše, kod nas je stalo. ali bukvalno stalo. i nikako da krene.
i ja se jako loše zbog toga osjećam jer ne vidim kraja.
18 vel 2013, 17:25
, s vremenom će krenuti na bolje. Znam da je teško i frustrirajuće, no nakon vrhunca frustracije dođe mali pomak i onda te to drži par tjedana pa onda opet ispočetka. Moja je u toj dobi jela jako malo od dohrane, sve ostalo je bilo dojenje.
18 vel 2013, 22:28
18 vel 2013, 22:45
18 vel 2013, 23:04
kitty, ja ne bih odustala od amarantha i dr., nikako, ukoliko mu smetaju zrna, miksaj mu amaranth, quinou, proso i sve što drugačije ne prolazi,kittyilevin je napisao/la:čak joj je i amaranth bio prekrupan!)
pa možda onda budeš imala problem sa prihvatanjem voće, kao lara.kittyilevin je napisao/la:zato ću s drugim djetetom, ako ovo ikad projede pa mi se vrati želja za drugim djetetom, prvih par mjeseci nuditi samo povrće i žitarice. voće će dobiti tek kada usvoji povrće i žitarice
18 vel 2013, 23:07