O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

04 vel 2009, 18:18

Plusic je napisao/la:a ne vjerujem da unosom jace hrane ujutro moze suzbiti glad ponoci?

a to je baš pristup koji ja zagovaram. da ne mora nužno jest više navečer nego pojačat hranu tijekom cijelog dana. i da to što i koliko jede i ujutro ima veze s tim koliko je na kraju dana beba sita.

nego, ja tu trkeljam, ali ono što mene zapravo muči nije ni sadržaj ni količina ni raspored toga što ona jede nego - način.
ona uopće nije zaineteresirana jest sama. djelomično sam ja kriva jer je jako uredno jela kad bih ju hranila pa sam išla linijom manjeg otpora tj. manjeg čišćenja hranilice, odjeće i poda, pa sam ju hranila. finger food poliže, pognječi s rukama, odgrize griz-dva i baci na pod. kad joj se probližavam s komadićem kruha da joj dam u ruku da jede ona širom otvori usta i čeka da joj stavim u usta.
kad su vaši otprilike za doručak mogli pojest kruh i namaz natrgan na zalogajčiće?

p.s.
plusic, za mliječni obrok u pokretu u dozatoru poneseš pahuljice koje se mute s mlijekom i žličicu, a u prvom dućanu kupiš jogurt. ili jogurt i komadić nekog kvalitetnog kruha, ako to hoće jest.
iako, ako idemo kod nekoga, ja ponekad nosim termosicus odmjerenom količinom vode, zdjelicu i u dozatoru pahuljice i adaptirano.
i, znam, i mene živcira taj mliječni obrok, komplicira život.

04 vel 2009, 18:24

mi jos ne jedemo jogurt, ali si mi dala na razmisljanje - kad njima npr snita kruha moze postati obrok?
to ne preferiram, ali mozda da mu to dam oko 21?
cijeli dan je super tempiran jedino mi je ovdje prevelika rupa izmedu 19 i 23, zato bi tu nesto ubacila...
obicno MM vecera oko 20 ili 21, pa dante uvijek s njim pojede koricu kruha (ili sa mnom pola rizinog koluta)

on hoce jest sam, ali ja isto cesto radi svog komoda izbjegavam to...

04 vel 2009, 19:47

Ima vremena da nauče sami jesti, još su jako mali.
Važno je samo da im se ponde obroci u komadićima ili komadu npr, banana na komadiće, rižina pločice, keksić (ako dajete) i sl. da oni polako to nauče.
Roko je sa 10 mjeseci htio i znao jesti sam, Lucija ne želi niti pokušati, odmah baca. sorry ako sam :oft

04 vel 2009, 21:29

Prvo da odgovorim Jale: nisam ni savjetovala razgovor jer znam da ti je beba jos mala. Nego radnju oduzimanja komadica jabuke koju ocito u tom trenutku ne zeli jesti, a radnju poprati sa tom jednom recenicom. I budi bez brige da ce razumijeti. Isto tako kad te trazi hrane a nije jos vrijeme obroka kazes jednu recenicu "sada ce uskoro rucak, tada cemo jesti" i skrenes joj paznju na nesto drugo. Vjeruj mi sve se to moze (mene moj nije zicao hrane u toj dobi ali me recimo zicao dojiti, navlacio za majcu i slicno, i sasvim uspijesno se moze skrenuti paznja na nesto drugo).

Plusic: kao prvo ja bi kod vas svako voce (kasicu, ne voce u komadu, da se razumijemo) "podebljala" s pahuljicama/ zitaricama (doduse ne znam kakav ti je Dante sad, jel jako buckast?). Meni ova shnita kruha u 21 nikak ne sjeda, mislim sve je to kasno za jedenje, pa i ovo mlijeko u 23 (iako znam da ste nocne ptice, odnosno da dijete kasno ljeze). A da mu mlijeko u 23 prebacis na 22??
Kruh odnosno nesto na njemu mozes uvesti cim je dijete savladalo gluten i cim je u stanju takav kruh prozvakati. Shnita kruha i jogurt isto moze biti OK vecera (time da naravno preprocujem npr. Mavrovicev kruh).

Za samostalno jedenje ne brinite, pogovoto ako ce vam malisani u jaslice, tamo ce to savladati ekspresno.
A doma im mozete dio hrane odvojiti u njihov tanjuric pa nek se sami treniraju, a drugi dio hrane imate vi i uletavate. Moj je bio Lukas poptuno nezainteresiran za samostalno jedenje, ali potpuno, i zapravo je i danas gotovan samo takav, medjutim kad je u vrticu sve pojede sam, ekspresnom brzinom, jos tanjur polize za sobom :roll: . Meni je to jedino bitno.

8- mlijeko
10 - voće
12.30 - doručak (žitarica i voće, žitarica i malo jogurta, griz na rižinom/zobenom mlijeku s voćem i sl.)
15 - ručak
17 - rižin kolut/dvopek/kruh
18.30 - jogurt/mlijeko i žitarica
20 ili malo poslije - mlijeko

7 obroka, previse.

8- mlijeko
10 - dorucak
12.30 - voce (ili vocka ili u kasici)
15 - rucak
17.30 - jogurt
20 - mlijecna vecera

04 vel 2009, 21:38

nisi offtopik, indijanka...evo ja danas probala s rižinim kolutom, nije ga ni prinijela ustima...lamatala s njim, trgala na komadiće pa te komadiće bacala okolo...natrgam joj na manje komadiće, ona stavi u usta na djelić sekunde pa baci :dunno

04 vel 2009, 21:39

strah me tanja ako mu dam jesti u 22 da ce tek onda biti gladan do ujutro.
ovako mu dam jesti u 23sata i to mu je zadnji obrok. ponekada zaspe u 23 a ponekada tek u 01sat, nije vezano za klopu.
zato me zanimalo sto moze biti neki obrok (meduobrok) oko 21sat(tu mu je mozda rupa zbog koje ogladni) :dunno

04 vel 2009, 21:40

Frrr - a mozda ako vidi da ti drzis u ruci i stavljas u usta - ne dobije zelju i ona raditi isto?
dante je pravi copy-cat po tom pitanju :lol

04 vel 2009, 21:44

tanjabb je napisao/la:7 obroka, previse.

8- mlijeko
10 - dorucak
12.30 - voce (ili vocka ili u kasici)
15 - rucak
17.30 - jogurt
20 - mlijecna vecera

tnx, i mislila sam da je previše ovih 7 (a i meni se ne da, iskreno, da svako malo moram birnut što će i kako će jesti)

ne brine mene samostalno jedenje toliko jer ona nije u stanju jest sama nego jer nije u stanju najest se ni od čega što nije kašasti obrok kojim ju ja hranim. ja hih joj rado uz jogurt dala malo domaćeg kruha namazanog s maslacem od sezama ili, recimo, smiksanog tofua i kuhane mrkve...ma i sami kruh, al kad ona pojede jedva jedan dva zalogaja...ostalo pljuje, baca i igra se s tim...

04 vel 2009, 21:45

Plusic je napisao/la:Frrr - a mozda ako vidi da ti drzis u ruci i stavljas u usta - ne dobije zelju i ona raditi isto?
dante je pravi copy-cat po tom pitanju :lol

nope
baš sam danas to probala
valjda joj još nije vrijeme :dunno

04 vel 2009, 21:53

eh dan, ja kruh uglavnom sama pecem, od razenog, integralnog, i inih brasna, sa dodatkom sjemeki i pahuljica :)

dante je u stanju pojesti i fetu kruha (mekano mu ipak jos ne dajem , iz nekog svog straha,ali je jede), mazala mu je ne bi jos s nicim, ali sam nekako oduvijek bila protiv preranog hranjenja kruhom, a sad bi bas to radila (mislim dala mu kruha da jede) :baba

eh da, mislim da bi D i govno u usta stavio da me vidi da ja to radim :naughty

04 vel 2009, 22:21

Frr nemoj se brinuti kaj se ne može najesti ničega osim kašice. Moj N. je tek 2 ili 3 mj. iza godine dana počeo jesti namazani kruh kao obrok, isto mu je kašica bila glavna. I dan-danas imam osjećaj da puno više pojede kad jede nešto na žlicu,nego komadiće.
A ovo za samostalno hranjenje ti je tanja dobro rekla. Niko nije htio primiti žlicu u ruku,znao je upaliti finger food(rijetko). Tri tjedna u jaslicama i dijete je počelo samo jesti. :klopa

04 vel 2009, 22:54

Frrr, bas kako kaze Viva, no sikiriki. Svako u svoje vrijeme. Imas djecu koja od pocetka tesko ili nikako prihvacaju kasice nego bi samo u komadima jela, imas takvih kojima treba miksati maltene do trece godine, a i onih izmedju. Mi smo do neke sigurno trece godine bili skoro pa iskljucivo na cuspajzima jer je on htio jesti na zlicu i gotovo. Nikakvo peceno meso u komadima, ma nije ga zanimao ni prsut :lol . Voce s pahuljicama je jeo za dorucak od skoro pocetka dohrane pa do 4. rodjendana :shock: i nis mu nije falilo nit se bunio. Kruh s namazima ili u obliku sendvica je dakle poceo jesti jako kasno. Samog za sebe je znao gristi vec ranije ali opet iskljucivo samog, negdje poslije 1. rodjendana. Hocu reci, prije ili kasnije ce i Dora prihvatiti i drukciji oblik hrane i samostalno hranjenje, i njoj ce u tome uvelike pomoci jaslice. Moj je bio doma s cuvalicom do 3,9 godine pa je stoga vjerovatno i bio toliko inertniji po pitanju hrane, nije bio primoran jesti drugacije pa nije pokazivao ni zanimanja :mrgreen: .

04 vel 2009, 23:30

tanjabb je napisao/la: i njoj ce u tome uvelike pomoci jaslice

neće ići u jaslice još barem 7 mjeseci, ipak
nema veze, malo mi je lakše sad. ona stvarno odbija bilo kakvu hranu koju joj ja ne dajem na žlicu. a tak je lijepo prihvatila komadiće u kašici, prestala sam miksati već sa 7 mjeseci.

05 vel 2009, 09:09

frrr, moj ima tri i pol i jede samo i iskljucivo sa zlicom - za dorucak, rucak i veceru. osim prsuta :mrgreen:
ja sam presretna zbog toga.
kruh ne jede uopce, odnosno jaaaako rijetko. uz obroke nikada, a s namazom ili necim takvim jednom u tri mjeseca.
mamin sin ;)

05 vel 2009, 10:57

tanjabb je napisao/la:Prvo da odgovorim Jale: nisam ni savjetovala razgovor jer znam da ti je beba jos mala. Nego radnju oduzimanja komadica jabuke koju ocito u tom trenutku ne zeli jesti, a radnju poprati sa tom jednom recenicom. I budi bez brige da ce razumijeti. Isto tako kad te trazi hrane a nije jos vrijeme obroka kazes jednu recenicu "sada ce uskoro rucak, tada cemo jesti" i skrenes joj paznju na nesto drugo. Vjeruj mi sve se to moze (mene moj nije zicao hrane u toj dobi ali me recimo zicao dojiti, navlacio za majcu i slicno, i sasvim uspijesno se moze skrenuti paznja na nesto drugo).

Draga moja, hvala ti mnogo na vremenu koje odvajas :buket

Sinoc smo pokusali princip koji si juce rekla (nisam vidjela ovaj post pa sam se vodila juce napisanim) i moram priznati da mi je bila presmijesna jer joj je MM dao krisku narance da jede, trazila jos, dali joj a ona u svoj kutak i sakrije ispod dekice. odem, dignem dekicu i uzmem i kazem to se ne stavlja tu. blijedo me je gledala ali se nije bunila. onda smo mi sjeli da rucamo a njoj sam davala svjezi sir i pavlaku na kasiku i komadice crnog hljeba. nije se bunila kasnije dok smo mi jeli kolace :roll: kad sam joj rekla da to nije za nju. dali joj da se igra sa nekom gumenom lopticom i zaboravila je na nas. tako da mislim da ona ipak razumije samo nekad je nervozna pa ne zeli da nas razumije. posebno ako ne spava popodne.

a sto se tice komadica i samostalnog jedenja, moja zvjerkica jede sama komadice i ako joj je velik komad sama ga "iscijepa" i jede. a onda se pojavio problem da ne zeli da je hranimo nego hoce ona sama :roll: e to je bila bitka. a onda sam procitala (nije mi stvarno ranije palo na um) da je dobro dati joj da kao sama jede iz njene posudice a da je ja hranim. iako mi je to djelovalo kao varanje, vidjela sam da uziva u tome. i sad drzi kasikicu, jede kao sama, vise bude okolo nego u ustima ali to je valjda normalno. najsmjesnije je kad iz nekoliko puta ne stavi dovoljno kasikicom u usta onda baci kasikicu i pocne jesti prstima.

da ne duzim...

hvala jos jednom!

05 vel 2009, 12:08

mamashnita od noje je napisao/la:frrr,
moj ima tri i pol i jede samo i iskljucivo sa zlicom - za dorucak, rucak i veceru. osim prsuta :mrgreen:

ajd, baš vam hvala.
znate da sam ja štreberica papanja, a kako je s ovom malom krenulo sve školski, prihvatila lijepo i žlicu i nemiksano i drugi i treći obrok, ja nekako očekivala da nastavi s papalačkim pothvatima novog tipa.
a i, kao što rekoh, nije baš da sam se pretrgla od inzistiranja da ona jede komade, pa sam htjela ispraviti ako sam ja tomu kriva. mislim, ona nije ni kolutić gnjecave banane pojela nikad!

05 vel 2009, 12:33

jale :joy

05 vel 2009, 13:26

frr moja preporuka je da joj ponekad dozvolis da se igra sa hranom dok je hranis. i ja sam bila na pocetku takva ali kad sam vidjela radost jedenja sa MM uvidjela sam gresku. kad jede sa njim obavezno moramo kupati i nju i sve oko nje ;) a kod mene je sve moralo biti cisto poslije jela, nekad i sipercic :D

daji joj po malo, igrace se i jesti sama, jos je mala ;)

tanja, stvarno me odusevi moderatorsko strpljenje i veoma logican i normalan odgovor da pozelim priznati i napisati kad zgrijesim sa njenom hranom :mrgreen:

:buket

05 vel 2009, 13:30

:kiss

06 vel 2009, 12:28

presmiješna je ta moja mala. ako dohvati moju šlapu, papirnate maramice, mobitel, ključeve ma bilo što...odmah će s tim u usta...al kad joj dajem nešto što je hrana, baca bez milosti. nemrem vjerovat!

inače, kuha joj se slanutak upravo, bumo vidjeli...
i moramo prijeći na jogurt svaki dan, zadnja dva puta je pojela 3 žličice mliječne kašice s adaptiranim...

06 vel 2009, 12:32

tanja hvala na savjetima.
nisam pomakla obrok na 22sata jer je to prerano pred spavanje.
pomakla sam mu rucak na 17sati, veceru na cca 20sati i onda mi je mlijeko ostalo u 23.
Jel to OK?
on ne trazi jesti nakon budenja, ali ono sto se ja pitam - jel njemu dosta voce da ga drzi od cca 13 do 17sati? (kao sto sam vec pisala pojede npr jabuku-bananu, krusku-bananu, ili jabuku-zitarice, krusku-zitarice, sljivu-zitarice,... ako smo vani dam mu hipp ili frutek, onda ne dodajem nista unutra)

sto mogu dati njemu u ruku da jede sam?
jabuku vise ne smijem jer odgrize jako puno, bananu odgrize dosta ali lijepo sve petlja po sjekuticima dok ne usitni da moze progutati, isto tako i koricu kruha,....

06 vel 2009, 12:35

kuhanu mrkvu? moja je u toj dobi obozavala da glodje mladi luk :)

06 vel 2009, 12:36

jel njemu dosta voce da ga drzi od cca 13 do 17sati? (kao sto sam vec pisala pojede npr jabuku-bananu, krusku-bananu, ili jabuku-zitarice, krusku-zitarice, sljivu-zitarice,... ako smo vani dam mu hipp ili frutek, onda ne dodajem nista unutra)
mislim da mu nije dosta samo voće da izdrži ta četiri sata, voće nema kalorijske vrijednosti, osim banane. koliko žitarica mu daješ količinski s voćem?
hipp ili frutek su definitivno pretanki.

06 vel 2009, 12:56

zitarice skuham danas da imam i za sutra za dorucak, rasporedim u hipp staklenke.
uz rucak pojede recimo 2/3 staklenke (danas npr jede proso/amarant +jedna tikvica+manji batat+luk+piletina), uz dorucak pojede cca pola staklenke (+jabuka + kruska) i uz veceru mu stavim oprilike (tu cesce jede griz)
voce pojede oko 13sati, zaspe oko 14 / 14:30 i spava sat ili sat i pol , do cca 16, i dok mu zgotovim rucak taman jede oko 16:30, a ako u to vrijeme MM dode sa posla onda od srece nece jest pa jede oko 17

06 vel 2009, 12:59

možeš hipp ili frutek sa žitaricama (iako, ja te kašice podebljam s još žitarica jer to ima riže u tragovima).kašica
btw, kod mene ta voće + žitarica uvijek izgleda 2/3 žitarice i 1/3 voća.

za jest iz ruke sam ja dori kupila nekidan u dm-u neke alnatura krekere, sastav je raženo i pir brašno, pir pahuljice i morska sol, nema nikakvih ni kvasaca ni aditiva ni šećera. tvrdi su, ali se lako odgrizaju i razmoče se u ustima pa nije problem. iako, dori služe za rastrgat pa bacat iz hranilice :roll:

06 vel 2009, 13:09

Plusic je napisao/la:danas npr jede proso/amarant +jedna tikvica+manji batat+luk+piletina

a ja cijelo vrijeme mislim kak dora super i puno jede!

njezina bi količina bila otprilično srednja povrćka + šaka žitarice + komadić ribe/mesa/tofua ili žlica leće

06 vel 2009, 13:13

on stvarno jede , i kolicinski i kvalitetno, u to se ne mogu zaliti :)
bas zato mi je zao ne ponuditi mu sve sto mogu jer jede sa uzitkom.
vidis kuhana mrkva mi nije pala na pamet. a koliko je skuhas, da ostane onako tvrda ili meksa (kao npr iz juhe)?
kad imamo za rucak brokole onda mu uvijek ostavim cvijet il dva vani, onda on to sam jede :)

06 vel 2009, 13:15

mrkvu skuhaš malo tvrđu, ne baš kao iz juhe
osim brokule, možeš mu i kaula dati na cvjetove

06 vel 2009, 13:30

thanks ina :)

09 vel 2009, 12:48

cure :mah
kad se preporuca uvesti heljda?
tnx