Sada je: 11 lip 2026, 17:34.

Čavrljanje o dojenju (razna pitanja)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Cavrljanje o dojenju (razna pitanja)

PostPostao/la Liv Tyler » 13 kol 2012, 15:20

mamashnita meni je znalo biti tako kad bi me uhvatio propuh ili kad bi se nekako krivo zgrčila i najmestila pri spavanju, dojenju i sl. pri ležanju. Možeš li se sjetiti ima li to veze s tvojoj boli? Kad ne pipaš onda ne osjećaš to mjesto da boli uopće ili?

crna ofco nemoj slučajno izdajati, to si dobro primjetila.
Vama je sad šest tjedana pa vjerujem da je dijete navlačilo mlijeko za skok i trenutno se stanje nije još reguliralo. Ti nastavi s podojima kao i do sad, a ako ti baš bude kritično pokušaj joj ponuditi ciku nešto ranije.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la crna ofca » 13 kol 2012, 15:48

Hvala Liv :kiss
Expresička 2012 slika zimski mirišljavko 2015 slika
crna ofca
hobitska stopala

PostPostao/la mamashnita od noje » 13 kol 2012, 17:02

liv, boli bas na dodir.
hvala cure, nadam se da nema veze s dojenjem.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Liv Tyler » 14 kol 2012, 16:03

Kažm ti meni tako bilo od propuha ili od krive poze spavanja pa se toplo nadam da je i tebi. Može biti i od klime.
I boli li kad duboko udahneš? Onda može imati veze s plućima. :mrgreen
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la zadranka » 23 kol 2012, 08:54

imam jedno pitanjce :)
noćas je moja cura bila bez mene prvu noć i bez cike,dobro je proslo samo je pred jutro pitala gdje sam i zaspala nakon sto je vidila da me nema. Znaci nakon moje sve brige ipak nije bilo strasno,sva sam sretna zbog toga.
Moje pitanje je,ja danas idem doma i sigurno će traziti ciku (nadam se da se varam) i ima li kakav trik,da nesto namazem,bilo kakav savjet je dobro dosao?
25.9.2010 mamina princeza i ljubav najveća
22.08.2012-andjeli moji
29.1.2013moj princ
zadranka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 23 kol 2012, 09:34

Pretpostavljam da će ona opet htjeti dojiti. Rješenje je da ju stavi netko drugi spavati i da si ti po noći negdje gdje te ne vidi i ne čuje. I tako nekoliko noći dok potpuno ne zaboravi.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la zadranka » 23 kol 2012, 09:47

Tako sam i mislila da nocu spavam u drugoj sobi,a danju cu probati odvracati pozornost,uf samo da uspije.
Od sinoc se lagano izdajam kad osjetim pritisak,odnosno prepunjenost. Malo masiram kvrzice koje nastanu i dok to radim izlazi mlijeko (majko mila pa koliko imam tog mlijeka),malo me boli kad stisnem i kad nije prepunjena,dali je to normalno i sto da radim dalje?
22.08.2012-andjeli moji
29.1.2013moj princ
zadranka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 23 kol 2012, 12:09

sigurno te boli i od tog masiranja.
imaš li kupus? peršin? kupus operes i tako ga u frižider staviš, a onda samo tako hadnog bi ja na cice. definitivno probaj biti sto vise bez grudnjaka.
na kupanje pretpostavljam jos ne mozes, ali za svaki slucaj da napomenem: ne biti u morkom kostimu.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la zadranka » 23 kol 2012, 22:02

Samo da se pohvalim kako je danas preko dana dva puta samo trazila cike (inace 300 puta) prihvatila objasnjenje da mamu boli. Veceras legla u krevet zagrlila me i zaspala za 5 min. Ipak cu nocas spavati u drugoj sobi cisto da nebi bilo samoposluzivanja u polusnu. Dobro je za sad,nadam se jos samo da ce se moja produkcija uskoro smanjiti i da necu smrditi ko pijaca (plac) od kupusa i persina,a boli malko.
Jos jednom :joy za moju curu
22.08.2012-andjeli moji
29.1.2013moj princ
zadranka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kittyilevin » 30 kol 2012, 16:50

ma samo da me utješite... dakle, imam neku crijevnu virozu, fasovala sam je od svoje malene. jučer navečer mi je temperatura skočila do 39,6. popila sam dva lupoceta (2 sata razmaka). malu sam dojila. sada me frendica i moja dr. kore jer se ne smije dojiti pod tako velikom temperaturom. moja dr. kaže da je mala već velika i da mi je sada idealno vrijeme da je prestanem dojiti...
jesam li je smjela dojiti?
:mah
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 30 kol 2012, 17:02

nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la kittyilevin » 30 kol 2012, 17:17

thanx, nera! :hug
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marinela » 01 ruj 2012, 11:43

nevenera je napisao/la:jesi, bar koliko ja znam
http://www.klubtrudnica.net/dojenje/bolestimajke.html

ne bih htjela bit crna ovca i kvarit raspoloženje (nemoram napomenut da nisam med.struke i ustvari nemam pojima) ali su mi u rodilišti rekli da do 38 se doji a nakon toga izdaja i baca mlijeko....
zašto - ne znam... bilo mi je previše informacija odjednom pa sam zaboravila pitat detaljno pojašnjenje te izjave
slika
marinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 01 ruj 2012, 11:52

meni su u rodilištu rekli da damjanu ne dam da cijeli dan visi na sisi i da dam dudu :roll

koliko sam čitala, kad se ima temp nešto se zbiva no u tijelu se stvaraju antitijela i to se prenosi dijetetu.
isto kaže nekoliko relevantnih stranica o dojenju -
kellymom http://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/illness-surgery/mom-illness/
breastfeeding.com http://www.breastfeeding.com/breastfeeding-questions/illness-surgery-effects-on-breastfeeding/qa/is-it-ok-to-breastfeed-with-a-fever.aspx
preporuka američke pedijatrijske udruge http://www.roda.hr/article/read/dojenje-nove-preporuke-americke-pedijatrijske-akademije-i-dio

ima još linkova
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la penny » 01 ruj 2012, 11:59

i meni su rekli da se preko 38 ne doji... :dada

mozda je osim sto se mijenja mljeko, jos jedan od razloga sto se popije nesto za snizavanje temp :dunno

al neve je dala vrijedne linkove ;)
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la nevenera » 01 ruj 2012, 12:04

koliko znam kako lupocet npr može i kod trudnoće može i u dojenju, ako se npr on uzme za temp :dunno ako je neka bolest u pitanju onda tražiš nešto što je kompatibilno s dojenjem

ako se stvarno ne može dojit kad je temp iznad 38 htjela bih znat zašto.
članak koji sam navela vezan za pedijatrijske preporuke u americi je napravio istraživanje gdje se pokazalo da
Naročito je važno da temperatura majke ne predstavlja kontraindikaciju za dojenje osim ako nije izazvana bolešću tijekom koje je dojenje zabranjeno. Naime u mnogim našim rodilištima je praksa da se dojenje ne dozvoljava ukoliko je temperatura dojilje 38 C ili više. Na taj se način nanosi poprilična šteta procesu dojenja, a nije ustanovljeno da se povećava učestalost infekcija u djece. Temperatura u dojilje katkada može biti uzrokovana i zastojem mlijeka, čime se prekidom dojenja šteti zdravstvenom stanju majke.

očito se mislilo da se razvijaju neke infkcije kod djeteta ali je dokazano da nije tako. :dunno isključeno je naravno ako se ima bolest s kojom se ne može dojit, kao što i piše.

ako netko zna više nek se javi i objasnit jer ne bih ni ja htjela ako me zdesi temp napravit nešto loše svom djetetu
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la noah » 01 ruj 2012, 22:58

ja se slažem sa neve,u rodilištima se dijeli pregršt krivih savjeta ne znam na čemu utemeljenih,šteta kaj te zdravs.radnike iz rodilišta ne stignemo pitati da potkrijepe svoje tvrdnje,odnosno savjete dokazima i to stručno utemeljenim. meni pedica isto rekla da se može normalno dojiti u inf. za vrijeme temp., jer će dijete biti još zaštićenije od majčinih dodatnih protutjela stvorenih u inf., a temp. da po logici nema šta štetiti. navodno je uzročnik najagresivniji za vrijeme temp,no uzročnik nikako ne prelazi u majč. mlijeko,jedino što je majka tada najzaraznija za okolinu,ali tu postoje maske za zaštitu,koje majka stavi preko usta i nosa.
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
Naše dvije zvijezde doputovale sa nebeskog svoda u mamino i tatino srce...
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 02 ruj 2012, 08:28

da se preko 38 ne doji, vjerojatno nikog od nas ne bi bilo, jer bi nas evolucija zatrla, naše bolesne šukunšukunšukun babe ne bi mogle ododjit.
naravno da se doji, samo trebaš sebe hidrirat.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la marinela » 02 ruj 2012, 11:19

nisam mislla aludirat na to da Neve dijeli pogrešne informacije, niti tvrdim da je informacija koju sam u rodilištu dobila potpuno točna
samo sam napisala što su oni meni tamo rekli
i kao što ekoh, nisam pitala za dodatno pojašnjenje pa ne znam razlog takvog naputka, a pitanje je da li znaju i oni, ili samo "znaju" da treba reć ne preko 38 i to je to, tu njihovo znanje o tome prestaje
slika
marinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 02 ruj 2012, 11:31

ma kužim marinela, kažu svašta u rodilištu, prave info, poluinfo ili krive info i to mene najviše smeta jer bi trebalo se više ulagat u ediciranje osoblja da pomognu majkama. :gaah
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la travka » 02 ruj 2012, 19:05

Baš sam i ja tražila nešto o dojenju i temp.iz sličnih razloga kao i kittyilevin. Temperatura sam imala prije par dana, isto zbog crijevne viroze (ne znam od koga sam ja pokupila, samo sam sretna što mali nije od mene!), a tada sam se osjećala preloše za surfanje. U rodilištu mi 4 dana nisu dali dojiti zbog temperature preko 38 (ili 38,5 - ovisno o liječniku) uz objašnjenje da se "kad je majka visoko febrilna, u mlijeko izlučuju neke tvari koje su štetne za malu djecu" i da "bebe razviju ubrzanu peristaltiku". Tako da sam gutala tablete i tuširala se i uredno dojila. I ovako mi je bilo slabo, a da sam još morala pauzirati dojenje, poludjela bih! (I psihički, jer je još premalen da razumije + na bočicu jednostavno ne zna; a i fizički - baš bi mi se dalo izdajat! :ajme )
I sve skupa - lakše mi je kad sam pročitala što pišete :proljece
travka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la travka » 02 ruj 2012, 19:08

Ovo o spuštanju temp.i dojenju odnosi se naravno na tu virozu od prije par dana, u rodilištu je bilo kako je bilo - dijete na intenzivnoj, nema ulaska bolesnima, dakle, izdajaj i plači i čekaj da ti ga pokažu kroz staklo. Bolje da ne mislim.
travka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sany » 02 ruj 2012, 22:46

jedino objasnjenje koje sam cula zasto se ne savjetuje dojenje povise 38,5, je samo radi toga kako ne bi dodatno iscrpilo majku ( i radi ev.dehidriranja, a sto bi mozda utjecalo na nesto manju kolicinu mlijeka)
bebi ne bi skodilo, osim sto ce mlijeko biti toplije, ja sam normalno dojila pod fibrom (nije bila bas previsoka ali oko 38 sa nesto)
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la mrs. eastwood » 07 ruj 2012, 12:32

pomagajte. prestali smo dojiti prosli vikend. u noći na petak smo ukinuli nocne podoje, a u subotu je jos dobila samo pred spavanje jer sam se pobojala jos jednog mastitisa. lijeva je bila pre bolna. i to nam je bio posljednji (uh zadnji) podoj. cice su omeksale i sve se cinilo ok.
jucer sam obukla i grudnjak i eto ti vraga. no jos noc prije me probudilo peckanje u toj desnoj cici, nekakvo koje je brzo proslo kad sam ju oplahnula vodom.
od sinoc i evo sad imam ozbiljne kvrge u desnoj cici. da masiram? da joj dam da podoji? bojim se da ju ne namamim opet, tako smo super to prestale. kupus visen ne funkcionira?

:gaah
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la sany » 07 ruj 2012, 21:30

masiraj malo, ali samo kvrge, dok ne popusti napetost. Kupus igra, pripremi ga
prije izdajanja, malo toplog tusa ili topli oblog, 5 min
izmedju izdajanja pod hladni tus ili hladni oblog ( a moze i kupus umjesto toga)
sany

PostPostao/la mrs. eastwood » 08 ruj 2012, 11:49

znaci to moram izdojit? nece se samo povuci nekako? cijela je cica totalno mlohava, ne cini mi se kao da bi ista izaslo :ajme
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la sany » 08 ruj 2012, 14:25

napisala si ozbiljne kvrge, definiraj malo, jel to kao na pocetku dojenja? boli na dodir, crvenilo nekakvo na dojci, toplina? blize povrsini koze?
sve navedeno je sigurni zastoj mlijeka
sany

PostPostao/la mrs. eastwood » 08 ruj 2012, 15:14

boli na dodir, blizu povrsine, ali ju mogu nekako prstima obujmit sa strana, jer je ostatak cike opusten. recimo da pod tri prsta se osjeti - toliko je dugacka. sad je to jedna velika. ne znam je li me danas boli od masiranja ili od same kvrge. uglavnom dala sam joj da pocica, u polusnu maloprije - nakon sedam dana cini mi se da je izgubila mot, nesto je samo brljavila. ali cini mi se da mi je lakse malo. ali kvrga je i dalje tu.
nema crvenila po cici - kao kad sam onaj mastitis ove zime uhvatila. nemam ni temperaturu fdb.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Mala Bornica » 09 ruj 2012, 13:08

Mozes probati sa homeopatijom, mojoj kumi je pomoglo, mogu ju pitati sta je uzela. A ima i topic na forumu, ne znam vise gdje....
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la mrs. eastwood » 09 ruj 2012, 13:33

tnx,cini se da je proslo. jos me boli na dodir ali nema kvrge vise!
mrs. eastwood
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.