O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
02 svi 2007, 20:44
Tanja hvala na info
Ne planiram joj jos dati u ruke ali sam mislila ako moze da joj mogu staviti u sok,cijed joj sokic jednom u dva tjedna pa reko ako moze u njega nega si malo okusi.A za u ruke mene je strah da joj se ne zaleti
02 svi 2007, 23:21
već duže vrijeme pratim vaš forum i jako mi se sviđa. Imam jedno pitanje. Imam bebu od 5 mjeseci i polako bi sam joj počela davati dohranu. Počela sam sa voćem kojeg dajem kao međuobrok. Nisam sigurna da ga dajem kao međuobrok ili da ga dajem u vrijeme obroka na bočicu
02 svi 2007, 23:35
Na samom pocetku dok je stvar u iskusavanju neceg novog moze kao medjuobrok. Kad beba prihvati tu namirnicu i pocne jesti vece kolicine onda zamjenis obrok mlijekom. Pa joj prvo das kasicu i ako zeli nakmon tpoga jos ponudis mlijeko. Kad pojede dovoljno kasice da mlijeko vise ne trazi znaci da je posve prihvatila taj obrok dohrane i kreces na drugi obrok, u vrijeme drugog mlijecnog obroka.
03 svi 2007, 11:56
Elma je 7 kg haman i ovdje pedijatri preporucuju da se kren sa dohranomu mjesecu kad puni 5 mjeseci znaci sada.
Ja joj dajem vec par dana onako po 1 kasiku da vidim jel zna gutati i to.
Znam samo jedno da ce biti velika guzana i da ce voliti hranu vise nego sestra joj

Na mene je 100 posto
Ovdje na forumu preporuka od 6 ne znam ni sama dal da ostavim griz i nastavim samo sa dojenjem
03 svi 2007, 12:26
septembar, pa Elma ti ima 4 mjeseca i 5 dana po tickeru.
ako oni kažu da se s dohranom počne s punih pet mjeseci, onda si krenula mjesec dana ranije
jesam li u pravu?
03 svi 2007, 12:28
Kad napuni 5 mjeseci trebala bi vec da jede 1 obrok
znaci da se krne sa navrsena 4
03 svi 2007, 13:10
ne znam što bih ti rekla. po meni je to prerano
03 svi 2007, 13:37
Po meni isto. Puno prerano.
03 svi 2007, 17:03
a nista dojicemo jos ovaj mjesec pa onda polovinom 6 krenuti sa malim porcijama gutati uglavnom zna
04 svi 2007, 17:28
trebam li mojoj curi uvesti još nekakav obrok, npr.opet voće ili neku mliječnu kašicu oko 19h, npr.

naime, posljednjih nekoliko noći počela je tražiti ciku oko 01 ili 02h, kako kad - ovisi je li je podojim oko 20 ili 21h..... dosad bi obično prvi noćni obrok bio oko 03/04h..... i dalje smo na istom meniju ko prije mjesec dana, količina se samo malo povećala kod voća i povrća..... znači, dojenje ujutro oko 07/08h, voće sa žitaricama oko 10.30h, cika oko 13h, ručak oko 15h, cika oko 17h pa oko 20h i 21.30 kad ide spavati..... dosad je bilo to jedno noćno dojenje oko 03/04h..... sad je obično oko 02h pa u 05/06 i 08h..... nije meni problem taj dodatni noćni obrok, ako treba davat ću joj noću ciku i svaka 2 sata

.....ja sam zagriženi fanatik dojenja pa mi je bio dan žalosti kad je voće zamijenilo jedan cika-obrok
samo se mislim da nije možda gladna jer nakon ručka je samo na mom mlijeku..... ili jednostavno traži više tekućine noću

preko dana popije tek par gutljaja vode.....
ne bih joj baš davala navečer još jedan kruti obrok ako ne treba, radije neka ciki
05 svi 2007, 14:41
Ako te nocno dojenje ne smeta mozes veceru uvesti kad god ti zeljela. Mi smo ju uveli s 9 mjeseci. Skuhala bi mu griz na vodi i dodala bananu u to. Ili pahuljice na vodi s dodatkom nekog voca, i suhog. Ja naime nisam zeljela uvodit mu adaptirano (jer je dojio koliko i tvoja curica) pa su mi otpale sve one kasice koje se rade s vodom a sadrze adaptirano. S 10 mjeseci smo uveli jogurt i onda su se mogucnosti za veceru jos povecale, a i na rizinom mlijeku sam mu znala kuhati. Nama su glavna hrana za veceru bile i ostale zitarice.
05 svi 2007, 18:51
E kad smo kod nocnih budjenja i cicanja, i meni se Lara budi nesto cesce, nisam sigurna jer to radi provjere dal sam pored nje ili postoji mogucnost da joj nije dovoljna
zasitna vecera
Daklem, pojede 1 dcl rizolina sa umjesanom vockicom ili ako smo vani, onda jednu onu Hipp kasicu good night.
Nece vise od 1dcl, cak nekad pojede i manje

pokusavam, al bas ne ide, jel to malo i jel to dovoljno zasitno?
05 svi 2007, 20:30
vragec, dovoljno joj je. nije svako budjenje budjenje radi gladi. klinci se bude nocu, budis se i ti. oni najcesece zaplacu, za razliku od odraslih koji se okrenu na drugu stranu i nastave spavati ili broje ovce.
05 svi 2007, 21:07
Ma i ja si tak nekak mislim, al nekak mi je draze kad mi jos i vi to potvrdite ;-)
Hvala i ovaj puta :juhu
05 svi 2007, 22:13
dala sam jogurt pomijesan s vocem, super je podnio. A onda sam danas dala zlicicu (cajnu) kravljeg sira i kao rezultat imala proljev po cijelom bodiju nekih sat nakon toga- to je sir? Ideje?
05 svi 2007, 22:23
stvarno ne vjerujem da je od sira. i to od jedne zlicice.

cak sam sklonija vjerovati da je od voca, sto si mu tocno dala? ili nesto drugo sto je jeo prije toga?
05 svi 2007, 23:19
nista nije jeo osim toga sto vec ne tamani mjesecima. za rucak tjesteninu hipp pomijesanu s rizinim pahuljicama, za medjuobrok kekse s mlijekom i marelicama, ujutro mlijeko, tada jogurt s jabukom i borovnicama plus ta nesretna zlica sira.
06 svi 2007, 08:53
tada jogurt s jabukom i borovnicama plus ta nesretna zlica sira
možda je kriva ova kombinacija
06 svi 2007, 13:53
ne znam. danas sam mu ujutro dala zlicu sira da bas vidim, nije bilo proljeva.
06 svi 2007, 14:03
Ja kao i sve mame pomalo zbunjena oko dohrane.Sto vise citam,cini mi se manje znam.
Krenuli smo sa dohranom kad je Dora imala punih 6 meseci,do tad je samo sisala.
Mesec dana smo bila samo na rucku kao dohrani,a sad pomalo jede i za veceru.Do sad je ruckala:sargarepu,krompir,kelerabu,rizine pahuljice,bundevu,palentu,jabuku,krusku,bananu i to sve u razllicitim kombinacijama.Da,ruckala je i curece i telece meso,ali to sam kupovala gotove kasice.
Dora ne jede mnogo no sve hoce,pa nekad jede vise,nekad manje.To mi je cini mi se ok.
Nego nije mi jasno koje se sve zitarice mogu dodavati u jelo?Ako ih kupujete u DM,molim za iskustvo koje su najbolje?
Zbunjuje me sto vidim da pise na uputstvu za pripremanje npr.na rizinim pahuljicama (a videla sm i na drugim namirnicama) da se kasica pravi sa punomasnim mlekom.Na koje se to mleko misli?
Ja sam rizine pahuljice pravila samo sa vodom.
Sta bi sve u jednom danu trebala da porucka (sem mleka)jedna 7,5mesecna beba?Da li svaki dan treba da budu zastupljene i zitarice i voce i povrce?Za meso znam 2-3 puta nedeljno.
Bice tu jos pitanja,ali da ne preteram u jednom javljanju.
Ljubim vas moje pametnice i iskusne mame koje vidim uvek redovno pomazu onim malo vise ili manje izgubljenim u svetu dohrane.
06 svi 2007, 14:32
mlijeko ide ono koje dijete obično pije, ali to se ne odnosi na majčino, jer ono razvodnjuje pahuljice. osim sa vodom, žitarice možeš skuhati i u domaćem voćnom kompotu i u juhici. važno je da ta tekućina na kojoj kuhaš u sebi sadrži već isprobane sastojke.
06 svi 2007, 14:50
Sad je eli malo jasnije,puno hvala!
Nego koje sve zitarice smem davati?Kad prozvodjaci pisu treba vollmilch,dakle 3,5% onda oni misle sigurno na kravlje mleko..a bebe to mleko ne piju do najmanje godinu dana
Zbog raznoraznih razloga mislim da polako predjem na adaptirano mleko.Zao mi je zbog toga,no to je vec druga prica...Onda na tom mleku mogu kuvati kasice.To bi moglo doci na red naredne nedelje.
06 svi 2007, 14:59
ako misliš raditi kašice na adaptiranom, obavezno prvu kutiju uzmi ono mlijeko za novorođenčad (mislim da je oznaka PRE ili 0), pa sljedeću jedinicu (na njoj možeš ostati duže), pa onda dvojku, i sve to ako ne bude reakcije.
na adaptiranom se ne može kuhati. skuhati možeš gusto na vodi pa umiještati adaptiranog ili odaberi rižino ili sojino mlijeko za kuhanje. kravlje zaboravi na duže vrijeme.
06 svi 2007, 18:20
servuz je napisao/la:Ja kao i sve mame pomalo zbunjena oko dohrane.Sto vise citam,cini mi se manje znam.
Zato ja ne čitam, već otvorim bebi kuvara i tamo sve lepo piše...inače ta "bebi kuharica" je hrvatski časopis..
Prdi sam dala: jabuku, šargarepu, krušku, bananu, korabicu, krompir, pirinač, tikvicu, karfiol, teleće meso, belo pileće meso. Sve to naravno u različitim kombinacijama. U svakom slučaju, povrćem nije oduševljen, pa mu zato kuvam više vrsta zajedno kao supu da spremam. Onda nema problema, sve smaže...ne solim, ne sladim, ponekad dodam mrvicu ulja ili putera (kad je krompir), ali uglavnom dodam vodu u kojoj se kuvalo.
Jede one kašice kupovne, a spremam mu i domaće varijante. Sok mu dajem isključivo ceđen, znači, ubacim jabuku u sokovnik, pa taj mu sok dam. Retko. On pije one instant čajeve od Hipp-a.
Uglavnom, koliko god jede, on opet hoće na cicu da se konektuje i dok tamo ne posisa nije sve završeno.
A na zadnjem merenju sa 6 meseci je imao 7770gr i 65,5cm.
06 svi 2007, 18:26
cini mi se jako puno namirnica. od kojih neke, rekla bih, prerano.
moj je, npr., prvi puta probao meso s punih 8 mjeseci. hippovu puretinu.
06 svi 2007, 18:52
juliška, pa s koliko ste vi to mjeseci krenuli u dohranu kad ti je beba sve to stigla isprobati?
06 svi 2007, 19:46
jos malo koliko ljudi,toliko preporuka.
bilo je lako kad je samo sisanje bilo na repertoaru.
koliko citam sad su teorije da se meso odmah na pocetku uvodi,ne svakonaravno.pilece,curece,teletina..to je navodno zbog Fe.
06 svi 2007, 19:58
Adrian pije samo vodu (i sisa

), nikada nikakve sokove nije prihvatio, neko mi je preporucio Hipp-ov caj. Hm, ima li potreba da mu dajem?
On je beba koja obozava povrce, jabuke i banane, mislim da unosi sasvim dovoljno vitamina.
06 svi 2007, 21:31
Počeli sa 5 meseci, moje mu mleko više nije bilo dovoljno, mislim da mi je vision na sisi non stop već. Sve što smo probali, na preporuku pedijatra. Meso kao što reče Servuz, zbog unosa Fe. A inače stigli smo sve, po tri dana dajem namirnicu (ono, kako su mi rekli, da se proba zbog alergije).
06 svi 2007, 23:11
Jullishka a i ostale nove u dohrani, bacite oko na NASU tablicu dohrane. I ja mislim da su neke namirnice uvedene prerano, putar??
Kriss, samo voda je sasvim dovoljna, ne trebaju mu ni caj ni sokovi.
Servuz: moj je s 7.5 mjeseci jeo voce s rizom i tek zapocinjao s ruckom, to jest povrcem. Ostalo je samo dojio.