O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

08 tra 2009, 22:02

snow ja joj kuvam mljevenu rizu. Posebno voli rizu sa jabukom :gladan

09 tra 2009, 09:49

Jučer bili kod pedijatra.
Kaže sestra da ga mogu početi nadohranjivati voćem.
Velim ja njoj da nikako ne bi počela prije 5.mj s obzirom da super napreduje ( 8260g i 67 cm ) i da kad ću krenuti, počet ću mu davati povrće.
A ona me pogleda kao da sam na glavu pala i kaže da se u našem kraju počinje sa voćem i da ako ne krenem sad dohranjivati, da će mi ga teško biti priviknuti na druge okuse kasnije, i pošto ima mjere bebe od 8 mj, da bi mu trebala " razrijediti" obroke.. :conf

09 tra 2009, 09:56

:roll:

09 tra 2009, 11:00

majkomilo zwerka :roll:
koje su to nebuloze :ne
Znam bebe koje su s 6mj, imale preko 10kg i bile iskljucivo na cici i nista im nije falilo, niti su zbog toga losije jele. Kakav jedac ce ti biti dijete nema a ma bas nikakve veze s njegovom kilazom dok je jos samo dojilo.

09 tra 2009, 11:38

a stvarno ti pedijatri svašta pričaju. evo po mojoj se počinje isključivo sa sokovima :roll: .

mi danas probali rižu s jabukom. meni je bilo prefino :lol ali malcu baš i ne. pojeo je jedno 3 žlice ali face su bile ajme meni mama :mrgreen: .
zanima me da li ja moram forsirati i gurati mu žličicu u usta ili ga puštam da on otvori usta?
kad odustati od davanja dodatne žličice odn. kako skužiti da je njemu dosta?

09 tra 2009, 12:34

I ja se slažem da su to potpune nebuloze! :baba

Snow, samo se ti školuj s nadohranom...poslije ćeš meni prenositi sva svoja znanja!! :mrgreen:

A sad brišem, jer ovaj topic još nije za mene i mojeg :sumo !

:mah

09 tra 2009, 21:34

danas smo isli 85 km daleko do trgovine bio i bio... ajme razocaranja... tikvice naborane, stare, skupe...
jabuke 30kn kg...
mrkvice nema....
kombu alga 30kn malo pakiranje(ali moze trajati)
etericno uljecajevca, nekoliko ml 56kn (u dm 18 ml 20 kn)
...na kraju kupili samo nekoliko kasica holle 13 kn komad ali su velike tako da ce mo ih sigurno baciti jer ih nece uspiti pojesti... :conf
bas mi je zao, razocarala se, puno je skupo, ali nije bilo nesto ponude...

odlucila sam, buduci da nema jos namirnica, u kasice ove gotove od jabuke jos malo naribati jabukice da joj nije sve samljeveno i zitarice dok ne dode voce i povrce.. :roll:

09 tra 2009, 22:02

snow na samom pocetku oni i ne znaju otvarati usta. prineses mu zlicicu ustima i pustis da posiše s nje. moji decki su u pocetku papali vrlo malo. 2-3 zlicice, ja nisam forsala nego sam obrok zavrsavala cicom. postupno su povecavali kolicinu, zapravo vrlo brzo su dosli do tog da sad smazu pun puncat duboki tanjur sto god da im dam. nekad se prepadnem da im je previse al kad maknem hranu ili kad smazu sve doslovno polude, pocnu plakati i mahati rucicama i fiksirati pogledima taj prazni tanjur. kad opet dam zlicicu smire se, pa zato mislim da im nije previse.
tanja sto ti mislis? probala sam staviti na vagu. ispadne da pojedu od 150-200 g. jel to ok? nakon toga popiju po par gutljaja vode. sori uzurpirala sam pdf...
enivej, snow, prekidam definitivno kad vidim da tesko otvaraju usta :lol

09 tra 2009, 22:08

bokic mama sam anamarie ima 3 mjeseca i veliki problem jede mi allernovu hranu za klince alergicne na laktozu u mljeku jela je prije toga hipp rekli su mi da joj od 4 do 6 mjeseca probam uvoditi dohranu (to nam je rekao gastroentrolog).neznam kaj da radim sa cime da krenem, imam sina od 4 godine on je zdrav i pocela sam sa vocem jabuka,kruska itd... ima li tko kakvo iskustvo sa time ili da mi savjetuje kaj da radim!

15 tra 2009, 09:58

eto i mene kako kažete u niskom startu s dohranom. za sad dojim i to uspješno jer imamo preko 8 kg. ovaj vikend sam mu dala čisto da proba malo soka od kruške kojeg sam ja napravila, naribala i procijedila i popio je malo na bočicu. nju odavno prihvatio jer sam ja kao što neki znaju bila u bolnici nakon poroda pa je morao.napravila sam sok i iz još jednog razloga-da ga otvori jer nije dugo kakao a i da vidim kako reagira na drugi okus.
ovaj vikend ćemo počet s dohranom, malo ranije od 6 punih mjeseci ali za 1. maj idemo na put na Lošinj više dana pa želim biti ipak malčice uhodana već.

čitala sam i brošuru i ovaj topik i opet imam milijun pitanja i neznanje veliko. nabavila sam si knjigicu od Mariette Cronjaeger - Prirodne kašice(slasni recepti za prvu godinu života) i ima baš super recepata.
vidim da vas puno počinje s žitaricama - nabavila od Hippa rižine pahuljice za sad, a kupila bi i proso /alnatura
vidim u toj knjigici da ženskica predlaže započeti s kašicom od komorača jer je neutralan a da su neka djeca alergična na mrkvu pa zato. inače komorač ima brdo željeza i blagog je okusa. što mislite o tome? mrkve se malo bojim da ga ne zatvori. također vidim i kašice s krumpirom koje već idu od 6 mjeseca - jel to ok?npr mix korabica i krumpir. u ovoj tablici ovjde krumpir ide tek od 8.mj
uglavnom dvoumim se između komorača i žitarica.
e jesam upilala :lol

15 tra 2009, 10:24

:mah i mi smo tu, navršili 6 mjeseci i 5 dana, isključivo dojena beba...startamo od sutra sa rižinim pahuljicama...čitam vas za dalje..

15 tra 2009, 11:25

hipp rizine se meni jaaako grudvaju, bolje su mi milupine
proso je super, moji ga jedu par puta tjedno i s vocem i s povrcem
nisam dosad cula da netko pocinje s komoracem... :dunno
ja se nekako nisam bojala namirnica tipa mrkva, pogodna je za dohranu pa sam je i dala ako ga zastopa ok nema veze idemo dalje. kad se to dogodi dam im krusku i sve 5.
krumpir sad vec dosta jedu al nisam im dala na pocetku nego sa 7 mj.
uglavnom mislim da sam pocela s rizinim pahuljicama u mlijeku, pa mrkva koraba tikvica pa onda voce i ostale zitarice u kombinaciji.
polako, bez panike,

15 tra 2009, 11:47

a šta je tu je, sad ćemo te hippove potrošiti pa kupim druge. :lol a jel mogu sa svojim mlijekom napraviti? koji je postupak onda?

15 tra 2009, 12:07

Osvrnut ću se na ovo za komorač; nisam čula da je itko počinjao s njime, ali ga je jedna Ljetnica koristila, mi ga nismo probali. Mrkva nas dosad niti jednom još nije zatvorila, kao niti ijedna druga namirnica(osim riže, a onda nije kakao svaki dan nego svaki drugi) a nije imao niti alergije.
Počeli smo s žitaricama, točnije s prosom...a i kukuruzna krupica(palenta) je fina za početak. Pejić pak preporučuje krenuti s smeđom rižom(ne pah.) Rižine pahuljice(od Hollea) koristimo odnedavno, radimo ih s vodom i mješamo s voćem. Hippove nisam probala, ali sigurno ti sa strane mora pisati uputa kako se s čime radi. U Ri imaš Bio preko puta place, tamo uzimam žitarice mada ih ima i u DM-u.
Ovu knjigu imam i ja, koristim je okvirno samo za recepte, ponajviše radi količine vode :roll: za uvođenje namirnica koristim tablicu s foruma jer sam primjetila da i za špinat i za rajčicu piše od 6 mjeseci, a tu tek od 11...radije da proba kasnije nego prerano...ionako ima vremena, probati će sve.
I još samo jedna opaska; ta dohrana će zaista na početku biti vrlo mala, nekoliko žličica, pola jabuke i sl., završavati ćete cicom, nevezano za to koliko ima kila. Leonu je trebalo cca mjesec, mjesec i pol da taj prvi obrok pojede u lijepoj količini, bez cice...da žličica sjedne. Nismo imali poteškoća s prihvaćanjem niti jedne namirnice, nisu mu okusi bili čudni već novi način papanja.
Samo strpljivo, bez puno strepnje...nije teško kao što se čini ;)

15 tra 2009, 12:35

navodno ih izdojeno mlijeko razvodni. ja sam ih radila s adaptiranim za vecernji obrok kad vise nisam imala ni kapi u cicama ali ako bi bilo cicali bi naravno. vise sam ih trpala u voce.
kukuruzna krupica potpisujem, jako fina. skuhas je na vodi da bude gusta gusta i razrijedis mlijekom.

15 tra 2009, 15:20

hvala cure. mene brine to zatvaranje jer muku mučimo s kakanjem.rijetko ima stolicu. znam da imamo bio i bio na placi, tj. preko puta phanasa ali još nisam bila. kupim u dm -u proso.

15 tra 2009, 16:28

nerice mozes probati s jabukom ili kruskom. Maks kaka svaka 2 dana bez obzira sto jede. Od prve jabuke je kakao dva put u tom danu i od onda opet svaki drugi dan. Jedino sto sam skuzila da mu je od mrkce tvrdja stolica ali nju mi majdraze papa.
Za komorac nisam cula, prvotno sam mislila da mislis na korabicu :bonk. Javit ce ti moderatorice sigurno.
Rizine od hippa sam i ja kupila ali sam na kraju kuhala obicnu rizu. Ovo stignemo. Mi sad vrtimo jabuku, mrkvu i rizu i kombinacije.

Nego htjela sam pitati, izmjerila sam danas po staklenki kolko pojede. Ppjeo je danas negdje 3/4 one najmanje staklenke od 125 g i poslije cijeli svoju porciju mlijeka. Nije li to previse?

16 tra 2009, 08:31

moji hdb kakaju svaki dan po nekoliko puta, nikad ih nista nije ono bas zastopalo da uopce ne kakaju al bude im tvrdja stolica. vocem to rijesimo ili taj dan ne dam mrkvu i rizu i sve 5.
ni ja nisam bas sigurna u kolicinu obroka. moji sad uredno pojedu od 150 do 200 g bilo cega i cini mi se da im je draze papati na zlicu, adaptirano Mi gotovo da odbija, pojede jedva 100, a Jo trpa sve bez problema. ali cica je i dalje :1

19 tra 2009, 22:55

Daklem, mi počeli subotu s mrkvom na kraju. bilo je presmiješno, pojeo možda žličku i pol al totalno smiještno. meketao je ko mala koza, prvo je hlapljivo otvorio usta a onda faca kisela. danas je bilo puno bolje, skoro 3-4 žličke. sad imam dosta hitno pitanje, dal je moguća kakva kožna reakcija od mrkve? na lijevoj nozi, na koljenu i prema bedru su se pojavile neke kao flekice, najveća ima centimetar, a druge su po 2-3 mm. onako je hrapasta koža s malim točkicama, blago rozosmeđe boje. al znači samo na lijevom bedriću. nisam promejnila detergent, sve peglam, ko i inače. ja sam jela jučer i pred par dana šparoge pa da nije od toga?
i da ne kaka već 4 dana, dva dana prije mrkve i sad dva s mrkvom, dal mogu sutra ne ponovit mrkvu nego ići na jabukicu?

19 tra 2009, 22:59

reakcija može biti na bilo koju namirnicu, prati pa odi liječniku ako se ne povuče.
ne kaka već 4 dana, dva dana prije mrkve i sad dva s mrkvom, dal mogu sutra ne ponovit mrkvu nego ići na jabukicu?

u principu bi se svaka namirnica trebala davati 4-5 dana zaredom, ali u ovom slučaju, ako nisi sigurna da je reakcija na nozi od mrkvice, prijeđi na jabuku
inače, mrkva zatvara :)

19 tra 2009, 23:16

joj ina hvala na brzini. znam da mrkva zatvara al sam baš htjela s povrćem krenuti. odustala od komorača. :lol vidjet ću kako sutra ujutro izgleda to na nozi, pa ću odlučiti ujutro.

19 tra 2009, 23:38

osip na nozi moz biti od sparoga koje si ti jela ako dojis.
Meni je Lukas jeo sparoge kad je imao 2,5 godine i kad se popisao (imao je jos pelenu) sve okolo mu je bilo u ovakvim crvenim flekama.

20 tra 2009, 10:16

sve si i ja mislim da je od njih. a obožavam ih. niš počekat ćemo još malo s njima. imam ih u frizeru sad pa ću probat opet za koji tjedan pojesti. danas ću onda još malo mrkve dati matejeku, sutra ću s jabukom ako se danas ne pokaka. hvala tanja, već mi jutros izgleda malo bolje.

imam još jedno pitanje. dobila sam od pedice neki kalendar prehrane, štampani od ESPGHAN-a. vidim da se prema njemu daje navečer s mlijekom neke žitarice. kad se kreće s time? tu piše od 6.mj. jel ima potrebe već za tim?

20 tra 2009, 12:41

nema, vi ste na samom pocetku.
Sta je to ESPGHAN?

20 tra 2009, 12:45

europsko udruženje za pedijatrijsku gastroenterologiju,hepatologiju i prehranu. taj letak dijeli dom zdravlja rijeka i kbc rijeka-dj.bolnica kantrida uz potporu grada rijeke

20 tra 2009, 13:43

Cula sam vec za to.
Ja nisam pristasa brzog uvodjenja dohrane. Ne vidim a ma bas nikakve prednosti u tome (samo mogucu stetu). Isla bi jedan po jedan obrok.

20 tra 2009, 15:09

I mi papamo rižu sad drugi dan. Probali smo mrkvicu. Ni jedno ni drugo nije baš bilo zanosno. Danas nam tek krenulo - u rižu sam izdojila malo svog mlijeka :) Kako imamo problem sa stolicom, nastavljam sa rižom. Kako djeluje proso na probavu (otvara il zatvara?)..

20 tra 2009, 19:40

Cure kako rizu radite?
Danas je na meniu bila riza i kruska i nasla sam ga u kindacu na sve cetiri doslovno uvaljanog u rizu. Uzasno sam se prepala te slike, vjerojatno je gore izgledalo nego sto je stvarno bilo. Uglavnom, danas sam mu rizu skuhala i protisnula kroz cjedilo jer je zadnji puta, samo vilicom zgnjecena riza + jabuka, cijela zavrsila van zelucica.
Ne vjerujem da mu smeta riza jer mu rizine pahuljice same nisu smetale.
Mama me uvjerava da je zbog sirovog voca (jeo je do sada i samu krusku i samu jabuku, sitno naribano, bez reakcije, doduse manje kolicine).
Meni se cini da mu smeta struktura hrane, kao da mu te mrvice smetaju pa mu se digne zelucic. A opet, svu drugu hranu isto ne miksam nego gnjecim vilicom.
:dunno ne znam gdje da se okrenem... sve skupa mi nema logike, jedino ako mu ne pase kombinacija riza + voce.
I jos je sada imao turbo zelenu stolicu, kakvu nikada nije imao..bas mi je to sada trebalo, da jos pocnem kombinirati moguce probleme sa povracanjem rize i zelenom stolicom...
...i jos mi ves masina odbija centrifugirati.... :aaa

21 tra 2009, 10:32

morisela ja mojima isto moram miksati jer im se jako dize zeludac na komadice. sad sam pocela sa zobenim pahuljicama, neke sitne alnaturine iz dm-a koje skuham u vodi i kad su razmocene izmiksam ih sa vocem i ispadne onako mrvicasto. treba im par zlicica da se naviknu valjda i onda ide. mozda ti to jest razlog zasto je povratio al valjda bi vidjela dok jede da mu se dize zeludac. ja skuzim na svojima.
uglavnom probaj mu miksati, bar na pocetku. ja tek sad kad cu poceti s ribom necu im je miksati nego cu male komadice ribe mijesati sa miksanim povrcem.
neka te ne brine zelena stolica, barem ne jos. moji kakaju svakako al se ne brinem jer te faze brzo prodju.
nerica i ja imam tu tablicu dohrane i davala sam mojima zitarice navecer uz mlijeko al ne od samog pocetka. meni ta tablica djeluje ok ali ne slijedim je slijepo nego pokusavam naci neku zlatnu sredinu izmedju nje i savjeta koje ovdje pronalazim. tako npr po toj tablici krece se s glutenom jos od 6 mj al ja sam pricekala do 8, itd. i nisam odjednom uvela vise obroka nego jedan po jedan.

21 tra 2009, 12:14

eto danas smo jeli jabukicu. nabavila jabuke. e sad ja sam ju fino izribala onako svježu. dal sam ju ipak terbala skuhati? neki daju kuhanu? nije mu se baš jako dopala. nekako je bolja mrkvica.
Tema je zaključana