O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
09 vel 2009, 12:52
jucer smo uveli jogurt, pa ako sve prode OK sa jogurtom , onda cu mu zitarice uvesti uz voce, a navecer dati jogurt sa neznam ni ja cim?
da ipak bude malo raznolikosti u jelovniku, da nije svaki obrok zitarica +dodatak
09 vel 2009, 22:00
mene najviše zbunjuju žitarice....
do sada smo probali proso i griz. nakon dva dana griza dobio je neku alergiju (mada mislim da nije od toga), ali ipak ne bih više probavala, bar za sada. Iako ga je sa bananom i jabukom tamanio.
što se tiče ostalih žitarica, gdje ih nabavaljate? šta je 7 korn? je li to miks nekih žitarice-7 zrna kako i samo ime kaže? ako jeste smijem li mu ih dati ili prvo moram uvesti jedbu po jednu?
Marelice--smiju li se suhe marelice davati, odnosno grožđice itd? ili to ide tek nekada kasnije? mislila sam prvenstveno radi Fe?
Mi so malo u "zaostatku" sa novom hranom.
Sutra idemo sa teletinom.
Skuhati ću mu je sa mrkvicom, krompirom, tikvicom.
S čime dajete korabu' dobila sam dvije domaće, pa bih ih spremila... mogu li je lijepo očistitti i onako svježu zalediti, jer su veće dosta?
kako dajete ciklu i sa čim? i nje sam dobila pra komada isto?
EDIT. sjetila sam se...7 corn i ostale žitarice kuhate na vodi? mi još dojimo, pa ništa ne miješamo sa mlijekom...ako može savjet ili preporuka za neke na vodi
09 vel 2009, 23:54
7-korn je mjesavina 7 zitarica. Beba bi po pravilima trebala probati svaku od tih zitarica prvo zasebno tek onda skupa.
Od zitarica si navela proso i griz. Palenta? Riza? Amaranth? Sve to mozete. Imas u Bio&Bio od Holle proso, piru, zob, rizu i obliku zasebnih pahuljica. Mutis ih drito u povrtnu kasicu ili vocnu, mozes i malo vode dodati ali zapravo nije potrebno.
Suho voce obiluje secerom stoga nije bas za male bebe. I kasnije (poslije godine dana) ga treba stavljati jako malo, cca 5 grozdjica na kasicu ili 1 suhu marelicu.
Korabicu kuhas s bilo kojim drugim povrcem, pogotovo ovima za juhu.
Ciklu kuhas u komadu, neoguljenu, ogulis tek kad je skuhana. Moj ju je Lukas je s mrkvom ili krumpirom.
10 vel 2009, 07:46
tanjabb......srce si hvala na pomoći.
Mi smo probali i rižu i palentu i proso i griz. Ali ja glupača sam mu dala obični bebi griz nisam znala da ima taj integralni. Kuhala sadi i mješala ga sa breskovom ili jabukom ili banannom...T ga je jako volio, ali nakn dva dana nam se desila ona alergija, tako da ne znam je li od griza??
MM je sinoć donio proso pahuljice, do sada ih nismo pravili, pravili smo obični prso...
Ima li ovih pahuljica posebno u DM-u moram vidjeti. Živim u Sarajevu i teško je naći bio/organic hranu. Ima jedan štand na pijaci i merkatoru, ali je izbor jako mali. Obično samo mrkva tikvica, krompir i luk..bar sada zimi.
Holle kašica i njihovih proizvoda nema. Ima jedna makrobiotička radnja u gradu, pa ponekada nađem nešto bio kod njih.
Pitanje u vezi banana?
dajete djeci ove sa pijace?
ja sam do sada davala one iz kašice (mješavina banana, breskva, jabuka) samu bananu nisam jer ima limuna. nekako me strah ove sa pijace...ko zna odakle dolaze i kakve su
10 vel 2009, 09:38
dupin je napisao/la:cure
kad se preporuca uvesti heljda?
tnx
super da niste reagirali

. ponovila sam gradivo iz JBP

.
10 vel 2009, 09:46
tanjabb je napisao/la:
Suho voce obiluje secerom stoga nije bas za male bebe. I kasnije (poslije godine dana) ga treba stavljati jako malo, cca 5 grozdjica na kasicu ili 1 suhu marelicu.
ja stavim dorosauru tčno tako - 4-5 grožđica ili 1 suhu marelicu (jer sam prvi put radila sve točno po JBP receptu i stavila 4 i bilo je prepreprepreslatko)
btw, mi ćemo danas tjesteninu prvi put. poluintegralnu, bez jaja.
10 vel 2009, 10:42
dupin je napisao/la:cure
kad se preporuca uvesti heljda?
tnx
D 16mj
dupin, nemoj se ljutiti ni vrijeđati ako netko nije stigao odgovoriti na tvoj post
i, ako si već pronašla odgovor, onda si ga mogla i napisati za one koji budu htjeli davati heljdu djetetu (da ne idem sad konzultirati JBP koja mi je u drugoj prostoriji

)
plusić - s jogurtom mu možeš dati ili neku žitaricu ili komad integralnoh kruha
kasnije ga možeš kombinirati i s voćem tj. praviti domaći voćni jogurt
10 vel 2009, 11:53
Ina66 je napisao/la: dupin, nemoj se ljutiti ni vrijeđati ako netko nije stigao odgovoriti na tvoj post
i, ako si već pronašla odgovor, onda si ga mogla i napisati za one koji budu htjeli davati heljdu djetetu (da ne idem sad konzultirati JBP koja mi je u drugoj prostoriji

)
oprosti

.

kako si shvatila da se ljutim i vrijedjam. a i stavila sam smajlic

jer sam pitala nesto sto sam vec negdje pospremljeno imala.
inace heljda ide nakon 5g.
10 vel 2009, 12:19
Ina66 je napisao/la:plusić - s jogurtom mu možeš dati ili neku žitaricu ili komad integralnoh kruha
kasnije ga možeš kombinirati i s voćem tj. praviti domaći voćni jogurt
thanks Ina

e bas mi je ovakva ideja i trebala

da mu dam posebno jogurt (u salici) i kruh u ruke (ovo obozava) ili da izmjesam?
jogurt i voce - kao jutarnji obrok, ne vecernji?
buduci jednom tjedno pecem kruh, moze koji savjet sto staviti u njega (malo mi vec ponestaje maste, zbog djeteta)?
10 vel 2009, 13:42
ja zaboravila prijaviti grijeh - dala jučer dori da proba komadić palačinke, s gađenjem je pljunula. nije ni čudo jer su moje palačinke polubijelo brašno, voda i aru prah
10 vel 2009, 13:45
ja sam D-u dala pecenu piletinu
10 vel 2009, 13:55
dupin, sve pet
plusić - kruh njemu u ruku, jogurt žlicom, a možeš i udrobiti ako ti je tako lakše
jogurt s voćem - da, kao jutarnji ili popodnevni obrok
kruh - jesi probala peći kruh od pirovog brašna (dinkela)? ja stavim jednu trećinu polubijelog, ostatak pirovog
10 vel 2009, 14:02
probat cu

koji jogurt da mu dam?
kako smo slucajno probali jogurt tako je probao obicni koji smo i mi u tom casu pili ....
10 vel 2009, 14:20
bilo koji običan, punomasni
ja dori dam acidofil, zbog probiotika, isto punomasni
10 vel 2009, 14:51
frrr, moj je Lukas pljuvao palacinke doslovno do 4. rodjendana, nikako mu nisu sjele. Danas ih jede najnormalnije (iako preferira americke palacinke namazane carobellom

).
10 vel 2009, 15:04
tanjabb je napisao/la: (iako preferira americke palacinke namazane carobellom

).
Mmmmm,ovo fino zvuči.... može malo detaljnije.
Niko isto ne voli palačinke. Jede samo punjene sa sirom i zapečene.
10 vel 2009, 15:11
Za americke palacinke mozes naci recept bilo gdje na netu (smjesa je gusca od one za obicne palacinke i stavljas ju puno manje na tavu, toliko da dobijes krugove cca 7cm siroke i 1cm debele). Carobella ti je namaz od rogaca.
10 vel 2009, 15:29
Hvala
10 vel 2009, 15:45
kako se uvodi pšenica, odnosno pšenično brašno? Pitam za ubuduće... Jel u obliku (integralnog) griza (i di ga ima za kupi) ili u obliku nekih pahuljica?
I što se kruha tiče: ja ga isto radim sama doma (uglavnom kukuruzni s pola-pola brašna ili raženi) pa me zanima što je s germom?
ne žurim se s uvođenjem, samo me zanima
10 vel 2009, 15:47
Psenicno brasno (gluten) se uvodi u dohranu s 8 mjeseci. Ja sam prvo davala zobene pahuljice, griz tek kasnije. Integralni griz imas u bio&bio ducanima.
10 vel 2009, 15:56
ja sam prvo uvela dinkel griz, pa jecmeni,....zobene pahuljice nisam jos
10 vel 2009, 16:06
mi griz nismo ni jeli, probao je par puta, tek kasnije,oko 2g.
ali su nam zato zobene, prosene, ječmene.... pahuljice bile zakon. i jesu
jede ih sa acidofilom+ suho ili svježe voće.
ili kao polpete od zobenih sa sirom i začinima.
kruh jede bio graham, kod sveki radim doma jer ona ima ono za peć kruh- kupim neki kvasac u dm-u, mislim da je alnaturin,pola integralno pšenično brašno i pola graham, unutra još umješam i suncokretove,bučine sjemenke,sezam,lan,sol i voda.. bude odličan, moram se kontrolirati da cjelog ne smažem
10 vel 2009, 16:08
jupiiii, znaci napokon mozemo dijete i ja jesti isto?
zobene pahuljice treba kuhati za njega ili samo ovako umjesati sa jogurtom?
ja jedem alnatura krupne zobene pahuljice
10 vel 2009, 16:11
ja nisam niš prokuhavala
kupim one sitne bruggen,tako nekako.
samo umješaš u jogurt, možeš staviti i malo svježeg voća i mljac,mljac.
10 vel 2009, 16:15
T. je prošao korigirano 8 mjeseci, al od žitarica mu je uvedeno samo riža i palenta, proso i pir...
znači mogu sad sa zobenim pahuljicama?
nina to što uzimaš u DM-u nije običan kvasac?
10 vel 2009, 17:03
suhi je, nemoj me hvatati za riječ, al mislim da je bez emulgatora. i kruh je genijalan.
kupim ono graham brašno i pšenično integralno-u dm-u.
nisam kupovala od ljeta, pošto smo kod sveki ljeti.
možeš sa zobenim, ja bi ih za početak sa nekim voćem. nisam upratila ako papate jogurt.
10 vel 2009, 17:54
nismo još došli do jogurta (ja idem po njegovoj korigiranoj dobi, on je sad 8 mjeseci i tjedan dana), žitarice mu miješam za doručak sa voćem koje je probao
hvala ti, baš ću pogledat u DM, kad ću sljedeći put ić za Zgb
10 vel 2009, 18:18
ovaj kvasac što nina spominje je odličan tj. bar je meni kruh bolji s njim (uvijek ispadne isti što s običnim kvascem nije slučaj)
plusić - krupne zobene za maloga ipak nakratko prokuhaj, pretvrde su da bi omekšale samo od jogurta
10 vel 2009, 23:14
kupila sam crvenu leću i sada ne znam šta da radim s njom.
Samo ju pomiješam da nekim povrćem ili ...?
10 vel 2009, 23:21
hvala na savjetu za zobene. skuhat cu ih malo i vodi (par minuta dosta?) i umjesati u jogurt
kupila i ja crvenu lecu, JBP kaze i slanutak i crvenu lecu vec od 8mjeseci , ali ja jos nekako skepticna prema slanutku...
lecu bi mu spremila sa mrkvicom i batatom (i mozda kvinoja - ona je dosta gorkasta pa je moram skriti medu slatke okuse, uglavnom batat), jel to OK ili mu fali jos nesto uz to ?