O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
07 svi 2007, 09:35
tanjabb Sve stoji! I opet idemo onom, nisu sva deca ista, i nismo svi isto počeli i ne razmišljamo svi očigledno isto!
Gledam ja tablicu i čudim se onda, kako doktori preporučuju jedno, a tablica kaže nešto drugo...ne znam jesi li pogledala tablicu u toj Bebi Kuharici. U svakom slučaju, cenim svačije mišljenje, mada neki kažu i da sam kasnila sa dohranom, razumeš? Jednom sam baš pisala, moja drugarica svojem detetu daje i razblaženo kravlje mleko, to joj je doktorka rekla...dohranu još od kraja trećeg meseca, i primera radi, krompir pire kako ga za nas spremamo (znači, mleko, so, puter-vrhnje-margarin).. U redu, nisam za to, ali i ona ima sve tablice, čita i zna...i opet dolazim na ono: ja znam šta je meni najbolje, ali ne znam šta je tebi ;-) Hoću reći, ono što je i
Servuz rekla, koliko ljudi, toliko saveta ili preporuka, i svi su u pravu, jel!
07 svi 2007, 09:39
pa nisu svi u pravu. porast alergija, astma, probavnih smetnji pokazuje da se u mnogočemu griješi. samo usporedi prosječni životni vijek u japanu i u tvojoj zemlji. 10g ili više razlike u korist japanaca, bez obzira na stres. bit će da je puno toga i u prehrani.
07 svi 2007, 09:48
Jullishka, naravno, svatko ce hraniti svoje dijete kako misli da je najbolje, ali bih ti samo htjela reci da bih ja svom djetetu dala telecu juhicu s tri mjeseca da sam slusala moju mamu, koja mu sigurno zeli samo najbolje, pa nisam.
ili da sam se ugledala na prijateljicu moje bi dijete vec sa 6 mjeseci u ruke dobilo slane stapice, pa nije.
i postoje pedijatri koji su specijalizaciju zavrsili 70-tih godina prosloga stoljeca i mozda i nisu puno radili na sebi u smislu pracenja trendova i novih otkrica kada je rijec o dohrani dojencadi.
i postoje razlicite tablice dohrane, to je istina. neke su radjene pred pedeset godina, neke pred dvadeset, a neke su frisko napravljene i stavljene ovdje na ovaj podforum jer su si pojedine forumasice dale truda i pokusale objediniti na jednom mjestu najnovije informacije s kojima se raspolaze, kada je u pitanju dohrana.
meni osobno jedini relevantan smjer i pokazatelj sto kada i kako davati djetetu moze biti samo ono sto strucnjaci (svjetske zdravstvene organizacije, npr.) tvrde
trenutno, ovog casa i sada, a ne nesto sto je bilo nekada. kao sto se ne mogu zamarati niti s onim sto ce mozda biti, a sto ce pokazati vrijeme.
i opet se vracam na to, da je na kraju odluka dakako na tebi kao roditelju. ali na ovom pdf-u moderatorice svakako, a onda i ostale forumasice
moraju dati i zastupati principe dohrane koji se trenutno smatraju ispravnim. pa postupala ti u skladu s njima, ili ne.
07 svi 2007, 10:25
Zato kažem
JA sam dala
...koliko vidim, ne otstupam previše, no opet je to subjektvno...
07 svi 2007, 10:35
Da, na zalost pediatri nisu nutricionisti, a i vrlo rijetki od njih prate novosti u dohrani, u cijepljenjima, imas i one koje smatraju da treba dojit na svaka 3 sata a ne na zahtjev...
Bitno je da krovna organizacija a to je Svijetska zdravstvena organizacija preporuca dojenje do 2. godine, dohranu s napunjenih 6 mjeseci. A ne vjerujem da svak pediatar uopce zna za to.
Kao sto kaze mamashnita, odluka je na svakoj mami za sebe.
07 svi 2007, 15:46
ja sam s minijem startala dohranu nakon 6 mjeseci

, a sa sw ranije. Ne vidim da malom nesto nedostaje zbog toga, trenutno ej na tri crvsta obroka na dan (zlica) i dva mlijeka.
Btw, opet je sinoc imao proljev. sad sam krenula da je kmozda od cijepljenja, cjepivo je dobio u cetvrtak. :conf
07 svi 2007, 15:50
najčešći su proljevi od prljavih ruku i ostalog što trpa u usta, sad, kad ga ima po cijelom stanu.
07 svi 2007, 19:10
to mi je isto palo na pamet, al opsesivno mu perem ruke cim se dohvati necega, tj. kad ga dignem itd. To ne znaci da mi negdje ne promakne...
07 svi 2007, 19:20
nemoj mu opsesivno prati ruke, nek se dijete navikne na domace bestije. mozda i proljev prestane.
07 svi 2007, 19:56
točno tako. dok nije prava bolest, lako ćeš ti mijenjati pokakane pelene.
08 svi 2007, 03:49
Molim savjete
Ja više ni sama ne znam da li radim dobro ili krivo

bebač mi ima 7 miseci i 3 tjedna.
Mi se ovako hranimo ;
oko 08:30 dojenje
oko 11:30 dojenje
oko 14 kašica (ili samo povrće, ili povrće sa rižinim pahuljicama ili u to ubacim i voće - to su uvik uglavnom mrkva i jabuka)
pa onda ;
oko 17 dojenje
oko 19:30 voćna kašica
(ova dva obroka nekad budu prvo kašica pa dojenje, ovisi di smo)
i opet dojenje ....
(ovi obroci budu i po sat gori doli - ovisi kad bude prvo jutarnje dojenje)
Količine kašice budu uvik iznad 180-190 ml.
Vodu pije jako malo.
Da li radim dobro? Što tribam minjati?
08 svi 2007, 08:19
ne znam zašto, ali većina mama kad se dođe do dva obroka odvoji jutarnje voće i povrće za ručak. kad je bila te dobi, mislim da su joj obroci bili u 10 i 14i30.
08 svi 2007, 08:59
oko 19:30 voćna kašica
ovo mi je prvo zapelo za oko - zašto daješ voće navečer?
i drugo, ako daješ povrće za ručak, nemoj ga miješati s voćem
pokušaj voće davati za jutarnji obrok - ovo oko 11.30
08 svi 2007, 11:16
Ina66 je napisao/la:oko 19:30 voćna kašica
ovo mi je prvo zapelo za oko - zašto daješ voće navečer?
i drugo, ako daješ povrće za ručak, nemoj ga miješati s voćem
pokušaj voće davati za jutarnji obrok - ovo oko 11.30
Ne znam što bi drugo dala
Čitala sam da povrće treba jesti kroz jutro, a voće popodne
To voće najčešće bude oko 17 h (napisala sam da ovisi di smo tad bude ili dojenje ili kašica)
Znači od ručka pa do spavanja bi tribalo biti samo dojenje za sad ili?
08 svi 2007, 14:57
eli je napisao/la:pa nisu svi u pravu. porast alergija, astma, probavnih smetnji pokazuje da se u mnogočemu griješi. samo usporedi prosječni životni vijek u japanu i u tvojoj zemlji. 10g ili više razlike u korist japanaca, bez obzira na stres. bit će da je puno toga i u prehrani.
I Italijani spadaju u naciju koja dugo zivi i tacno je da ima puno toga u prehrani, a dohranu pocinju (izmedju ostalog) i sa mesom i parmezanom! Inace, sem toga ranije uvode agrume i gluten i jos dosta toga ima, sto se razlikuje od nasih preporuka.
I ja mislim da bi voce trebalo da ide ujutru (a koliko znam to su saveti i mnogih nutricionista), a rucak naravno bez voca.
Hope, moja je koliko i tvoja, uskoro ce napuniti 8 meseci. Njen jelovnik ovako izgleda:
mleko (kad se probudi)
voce
rucak (meso+povrce+zitarice+maslinovo+parmezan) uvek je kombinacija svega.
mleko
vecera (povrce+sir za bebe+zitarice)
mleko (pre savanja)
Inace ja se rukovodim po italijanskim "pravilima" stim sto malo kasnim, oni sa glutenom pocinju mnogo ranije,ja sam ga juce prvi put dala. Inace, za rucak se preporucuje uvek ova kombincija, oni to zovu "rucak od 5 zvezdica), jer kao mora da sadrzi sve potrebne vitamine i minerale, sta ti ja znam, sve u jednom obroku.
08 svi 2007, 15:03
sandra, ti talijani koji dugo žive su oni koji su u djetinjstvo meso samo pomirisali, tj. odrasli na palenti, šalši, ribi i zelenjavi.
ove današnje koji klince koji žive na merendinama čeka dosta kroničnih bolesti u srednjoj dobi.
08 svi 2007, 18:36
Eli, pa mozda si u pravu, vreme ce pokazati, ja samo prenosim preporuke italijanskih pedijatara. Mada po meni ipak se Italijani zdravo hrane. I svidja mi se to sto ovde svi pedijatri isto preporucuju, ne razlikuju se misljenja pedijatara kao kod nas, jedan kaze jedno, drugi nesto sasvim drugo...
A sto se tice mesa, nisam dovrsila misao u prethodnom postu, uvodi se meso liofilizato (to je meso u prahu, kupuje se u nekim ampulicama, mene podseca na one za injekcije, to su samo sastojci izdvojeni iz mesa koje beba sme da jede, tako nesto, uglavnom namenjeni najmladjima)
08 svi 2007, 18:47
Ustvari, kad bolje razmislim ovi Italijani koji dugo zive su odrasli samo na pizzi!

To je nekada bila hrana za siromasne, jer nisu bili toliko "mocni" da jedu meso kao sada! Pa da krenemo i mi da hranimo bebe picama? :papica Naravno izblendiranim!
A najsmesnije mi je kod njih sto se od 8.-9- meseca uvode pastice za bebe, kao obavezan svakodnevni obrok!
08 svi 2007, 19:00
vrlo vjerojatno da se radi o razbijanju određenih proteinskih lanaca kako bi takvo "meso" bilo lakše probavljivo ili manje alergeno. no meso nije neophodno ljudima, posebice bebama koje piju dosta mlijeka, tako da bi ja radje kasnije ga uvela u ishranu (iako priznajem da sam davala i hipp kašice koje u sebi sadrže baš taj tip "mesa").
ako dijete nije alergično na gluten, svakodnevna paštica bez jaja može ići, no bolje je mijenjati žitarice.
što se tiče talijanske kuhinje i prehrane općenito, slabo poznam južnjake. moji polentoni pizzu nisu jeli do pojave masovnog turizma.
ako misliš nakon godinu dana preći na to mlijeko za malu djecu, raspitaj se koja je točno razlika između njega i običnog. vjerojatno se radi o djelomično, odnosno jedva adaptiranom mlijeku, dobro izreklamiranom i puno skupljem od običnog. kod nas su formule sa umjetnim okusima (one sa oznakom 3) pandam tom dječjim mlijekom u tetrapaku.
08 svi 2007, 19:08
Pa i ja mislim da je to , kako ti kazes, delimicno adaptirano mleko, raspitacu se. U svakom slucaju uvodi se tek posle prve godine. Videla sam kada je drugarica davala detetu, da je to mleko krem,bez boje!
09 svi 2007, 10:50
Samo da priupitam: što mu dati za popodnevni međuobrok? Nekad malo pocica, ali sve rijeđe, i odmah traži nešto konkretnije. Probali smo jogurt i super mu ide. Nekad ga pomiješam s voćem ili baby keksom, ali da ipak malo promijenimo....
Jel može samo voće između ručka i večere? Sa zobenim ili 7kornom?
Sad smo na 3 mliječna obroka (pojede i Hipp-ovu mljiečnu kašicu za večeru): ujutro, prije spavanja i noću. Jel to malo za njegovu dob?
Još nešto, prekjučer smo probali jaje. Umiješala sam otprilike 1/3 u povrtnu kašicu. Kad mu sljedeći put budem davala, može li cijeli žumanjak?
Koliko pitanja....
09 svi 2007, 12:56
Masha, moj Lukas ima skoro pa 3,5 godine i jos uvijek svako popodne za uzinu dobije jogurt (uz razne variacije na temu, sam ili s vocem ili s zitaricama ili svj.sir) i ne vidim da bi mu to bilo dosadno :p . Dijeci ne treba promjena za koju mi mislimo da im treba

.
Popodnevna uzina ti moze biti i samo voce.
Iduci put mu daj pola zumanjka, pa 3/4 pa tek onda cijelog. Ali iduci put neka bude iduci tjedan.
09 svi 2007, 13:41
super, tanja hvala na odgovorima ;-)
11 svi 2007, 22:59
da se vratim samo na tren na onu raspravu o dohrani, kada, kako i šta uvoditi - ne mogu odoliti

..... super mi je sve šta je mamashnita napisala, potpisujem post u cjelini

..... ovaj pdf je stvarno rudnik zlata vrijednih informacija i zahvaljujući njemu sam totalno zadovoljna kako hranim moju 9-omjesečnu malecku

..... a da sam slušala druge mame (imam prijateljice koje već imaju klince od 5-6 godina i rano su počinjale s dohranom, s 4 mjeseca), pedijatricu i patronažnu, totalno bi dohrana drukčije krenula...... ne kažem da možda ne bi to valjalo, ni njihovoj djeci uglavnom ne fali ništa, ali ovako mi je bolje - dojila sam je isključivo 6 mjeseci baš zahvaljujući ovom forumu i onoj predivnoj brošuri udruge "Izvor", a pedijatrica mi savjetovala da mogu početi sa sokićima s 4 mjeseca..... skoro pa jesam, a onda sam počela ovdje intenzivnije čitati i , naravno, odustala od toga..... a da vam ne kažem koje sam sve savjete dobijala od pedijatara i patronažne - točno preslika onoga što je mamashnita napisala - ne prate nove trendove i naputke Svjetske zdravstvene organizacije..... npr. savjet da joj sa 7,5 mjeseci dam čokoladni puding ili bioaktiv kao međuobrok u 17h

, žumanjak u povrće i sl...... a da ne spominjem tek kako mi je patronažna nekidan rekla, na moj upit šta bi preporučila da Anđeli dam za večeru, rekla da joj mogu malo na kruh namazati Dukatelu ili Nutellu
eto, nisam mogla odoljeti da vas malo ne nasmijem/šokiram ovim primjerom i možda sam malo totalno skrenula s teme

..... ali, sve zato da još jednom iskažem svu zahvalnost ovom pdf-u i njegovim moderatoricama
12 svi 2007, 01:35
Nešto me jako zanima - kad ste uveli namirnice sa glutenom?
12 svi 2007, 07:14
s osam mjeseci
12 svi 2007, 13:39
Hvala
Znači za par dana.
12 svi 2007, 19:25
Mi pre nekoliko dana.
13 svi 2007, 17:56
Na osnovu cega se rade tablice dohrane? Po tome sta je alergogeno ili su na pocetku "domaci " proizvodi? Interesuje me ovo iskljucivo za voce.
Malo sam zbunjena. Uglavnom idem po italijanskim uputstvima. Sto se tice povrca, redosled je od prilike kao kod nas. Meso se prvo uvodi u prahu, pa teglice, pa tek na kraju normalno meso, kad beba prodje prah i teglice, znaci tek sa 8,9,10 meseci, zavisi. .Ali ono sto mene interesuje i zbunjuje, je voce. Ovde se agrumi uvode na pocetku. Da li zbog toga sto je to "domaci " proizvod? A opet moze izazvati alergiju?

Zatim, breskve i kajsije se uvode tek sa godinu dana. E, to me najvise zbunjuje. Jer se kod nas uvode mnogo ranije, verovatno je su one domace, a ovde ih nema, nego ih uvoze? Pa prosvetlite me, molim vas, na osnovu cega se rade te tablice?
Ja mojoj dala i breskve i kajsije.