O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
10 vel 2009, 23:31
batata stavi jako malo, leca se raskuha pa je sama po sebi dosta gusta, drugo ne trebas nis dodavati (luk mozda, korabicu?).
10 vel 2009, 23:32
ja ne bih lecu davala djetetu od 10 mj.

, pricekala bih do bar 12, ne vidim razloga za zuriti.
nego, nisam ja zato tu nego da (prvenstveno inu i tanju, no i bilo koga drugoga ako zna) pitam za
butternut squash.
nemam pojma kako se na hrv zove, znam da spada u tikve, bundeve, tako nesto, kruskolikog je oblika, debele krem koze i narancasta iznutra.
no, sigurno cete znati sto je, a mene zanima sta da radim s tim?

na paketu (kupila sam ociscenu) je pisalo skuhati i zgnjeciti no nikome osim mene se to nije dopalo, a ja ne bih odmah htjela odustati od nje no ne znam sta drugo....
upomoc!
10 vel 2009, 23:35
da, to ti je najcesca bundeva ovdje
Mozes ju spraviti kao juhu, popirjas luk pa dodas bundevu, lovor, malo soli i kuhas dok nije gotova, spasiras (ja dodam i malo zobenog vrhnja, Lukas tako voli). Neki ju i peku u komadu, pa preliju medom i jedu takvu slatku. Ona ima dosta specifican okus, slatkast, pa mnogima nije bas napeta.
10 vel 2009, 23:36
zaboravih pitati... tretiram li krumpir kao žitaricu ili kao povrće? Odnosno kad ću mu davat krumpri da dodam i žitarice ili ga dam solo sa povrćem?
LIKmama kod nas se to zove muškatna bundeva (ak je to vo
http://raskovnik.files.wordpress.com/20 ... -tikva.jpg ), mi ju znamo ispeč u pećnici ili radimo juhu od nje
10 vel 2009, 23:42
Krumpir spada u gomoljasto povrce (skrob), zitarice su zitarice (isto skrob ali i puno proteina). Ja krumpir zitaricama dodajem samo ako kuham varivo, jecam npr. pa ga zelim malo zgusnuti, onda dodam mali krumpir. Rizi, quinoi, amaranthu, prosu.... nikad ne dodajem krumpir.
10 vel 2009, 23:44
da, to je to.

hvala! svaka cast, cure, znala sam ja da cete vi znati.

moji zbilja nisu zahtjevni po pitanju jela, ali nitko to nije htio, mozda bas zato sto je slatkasta, a nisu navikli na takav okus.

tako da mislim da juha isto ne bi prosla jer bi 90% nje bila bundeva. mozda da stavim samo malo u neku povrtnu juhu?
mogu probati (na kraju cu se ko bog ja tri dana nalijevati tom juhom

), no jel ima tko kakvu ideju za sakriti tu bundevicu? tipa u rizotu ili umaku - se moze to dinstati?
10 vel 2009, 23:51
Moze, kako da ne.
Mozes ju sakriti u bilo koje varivo, jecam npr. Mozes ju i u bolognese npr. uvaljati.
11 vel 2009, 00:00
super, probat cu. hvala ti!
pratim i dalje ako ima netko jos kakvu ideju.
11 vel 2009, 11:53
ja ovu butternut miješam sa sirom u slanoj piti tj. bureku, zatim u lazanjama s puretinom, u povrtnim lazanjama, popečcima... dakle, posvuda ju guram
11 vel 2009, 12:07
ina, daj detalje, molim te. treba mi ab ovo jer zbilja nista o toj bundevi ne znam.
pogotovo me lazanje zanimaju, please.
11 vel 2009, 12:20
pojavio nam se problem - crvena guza

jedan dio je bas crven a drugi je na tockice...
jeo je ciklu kao novu namirnicu 3dana, ali je prvi dan probao malo jogurta .....
nekako sam spremna to crvenilo pripisati prije jogurtu nego cikli?
da mu sad 2-3tjedna ne dajem ni jednu od navedenih namirnica pa da pokusam opet sa jednom?
ili mogu napraviti manji razmak?
11 vel 2009, 14:01
Napravi razmak dok se crvenilo ne povuce. Onda probaj par dana samo ciklu, ako to prodje OK probaj jos jogurt, ako i to prodje OK probaj u jednom danu oboje. Moze ga smetati i kombinacija. Prije bi rekla da ga smeta jogurt nego cikla (ne znam doduse od kud je cikla...).
11 vel 2009, 14:48
ma i mene muci taj jogurt...
u petak cemo do doktorice ako se nista ne povuce jer jos vucemo nasu "amebicu" koja se pojavila nekako istovremeno kad smo poceli davati mu koricu kruha u ruku
neznam koliko ce mi pedijatrica moci pomoci, ali se sad vec predugo to ne povlaci
11 vel 2009, 15:01
lik - nema ti kod mene
ja to sve odokativnom metodom naribam, iscijedim, pomiješam
odoh, dijete mi se budi
11 vel 2009, 15:06
dobro, pa to me i zanimalo - znaci ribas ju? i cijedis visak vode? onda pirjas prvo, prokuhas ili samo sirovo ubacis u lazanje?
11 vel 2009, 21:58
Plusic je napisao/la:kupila i ja crvenu lecu, JBP kaze i slanutak i crvenu lecu vec od 8mjeseci , ali ja jos nekako skepticna prema slanutku...
JBP to kaže jer bebe koje se hrane po njezinom režimu ne jedu meso pa im treba kombinacija mahunarki i žitarica. elem, ja bila hrabra pa sam dori s 10 i pol dala crvenu leću, kuhanu s kombu algom, to je prošlo odlično. s 11 i slanutak, isto s algom kuhan, jako je prdila taj dan. nije se mučila i nije ju smetalo, dala sam slanutak još jedan dan čisto da ga apsolviramo kao namirnicu, ali malo će ipak još pričekati.
iako, leće joj stavim skroz malo. jednu žlicu leće stavim u žitaricu i to stavim kuhat skupa.
naša prva tjestenina je prošla super - penne sam joj narezala na kolutiće, napravila preljev od teletine, mrkve i malo kelja i super je pojela!
sad nam još malo slijedi sir....i rajčica...kuhana, jel da?
11 vel 2009, 22:15
znaci mogu mu napraviti lecu i npr amarant, stavit malo kombu alge i nista mu vise ne treba uz to?
to se sve skuha u takvu smjesu da ne treba nista usitnjavati?
11 vel 2009, 22:20
ne, povrće skuham posebno...ili pred kraj ubacim ako se kuha kratko. možeš staviti i sve skupa, ali meni se jednom sve sljepilo i zagorilo pa sad iz opreza povrće kuham posebno. možeš u bilo koju žitaricu
ne trebaš ništa usitnjavati, ispadne baš kašasto
edit: ti imaš JBP, radila sam sve po onom njezinom receptu s crvenom lećom i kvinojom ili prosom, ne sjećam se točno. samo što se po njoj to treba kuhat 40 min, ali dovoljno je 25-30
12 vel 2009, 00:03
LiKmama je napisao/la:dobro, pa to me i zanimalo - znaci ribas ju? i cijedis visak vode? onda pirjas prvo, prokuhas ili samo sirovo ubacis u lazanje?
naribam ju i ostavim malo u cjedilu da pusti vodu, lagano stisnem rukama i umiješam nekuhanu, nepirjanu u sir ili meso, što već spremam
omjere skužiš s vremenom
12 vel 2009, 10:17
Evo, da se nadovezem na taj butternut!
LiKmama, moze se i dinstati, mi ga nekad izdinstamo s paradajizom, lukom (bijelim+crvenim), nekad dodamo i batat, bude odlicno! Mada, za mene je i dalje najbolja opcija samo ga napraviti u kuhalu na paru, izrezanog na kocke, mmmm, da prste pojedes

Eni je to jedna od omiljenih namirnica!
12 vel 2009, 10:46

super, puno hvala. svakako cu joj dati jos jednu priliku.
12 vel 2009, 12:34
ili na kocke pa s crvenom lećom na varivo il gustu juhu, možeš smiksat il ne moraš
ili na veće kocke pa skupa s krumpirom i/ili mesom/seitanom u pećnici peć
12 vel 2009, 18:07
Probala bi M. napraviti batat. Nikad ga nisam radila pa vas molim ideje za pripremu za bebicu od 7 mjeseci. Unaprijed hvala.
12 vel 2009, 18:44
Ogulis, nasjeckas, skuhas, smiksas i to je to. Mozes pomijesati s jos nekim povrcem.
12 vel 2009, 20:57
Prijavljujemo drugi kruti obrok, vecernji, zitarice s malo voca za okus.
Povremeno ih pomijesam s mjericom adaptiranog i tad dodam u zadnje dojenje manje adaptiranog, ali najcesce ih radim s vodom i dodam naribanu krusku ili jabuku unutra.
Prvi obrok je apsolviran, sad je to vocka ili povrcka s malo zitarica da zgusnu i jednom ce nam ostati kao jutarnja vocna uzina.
Jednom, kao treci, namjeravam uvesti rucak.
Htjela sam napisati kako nam je pedijatrica na sistematskom preporucila da bi on sad vec trebao imati tri solidna kruta obroka (dakle, bez dojenja uz obrok ili dodavanja adaptiranog oko tog obroka) - vocni kao slatki, zitno-mlijecni i jedan slani, povrtni s mesom! Malo sam ostala

ali nisam nista komentirala, mi i dalje furamo samo ova dva.
14 vel 2009, 01:14
MZ- mi smo tek prije par dana poceli uvoditi drugi obrok a stariji smo mjesec dana od vas, stoga mislim da nema zurbe...pusti pedijatricu
Nego, mene zanima broj dojenja trenutno-uz nadohranu sa dva obroka?
Nama recimo ovako izgleda dan:
7 ujutro - budjenje
8-cica
9-11 spavanje
11- vocka ili vocka + zitarice
13-cica
13-15 spavanje
15-povrce ili povrce+zitarice
17-cica
20-cica
Dakle, na 4 dojenja smo (ok, nekad mozda 5), i do nedavno je bilo bezgranicno nocno nacicavanje, zadnjih 2 dana provodimo plansko skidanje sa nocne cice...nocas je samo 1 dobila cicu (u 4 ujutro).
14 vel 2009, 01:27
MZ - dva obroka su vam sasvim dovoljna za sada
cleo - misliš da je dojenja puno ili malo? ja bih rekla - dovoljno
14 vel 2009, 05:11
Ina, mislim raspored a i kolicina. 4-5 dojenja mi se ne cini malo, ali ona je tako kratko na cici, pa brijem da joj nije dovoljno. Mada ona jako dobro zna koliko joj je dovoljno jer se makne od cice kad nece vise. Vidis kako sam konfuzna
14 vel 2009, 13:21
Teu je za mjesec dana rođendan

pa sam mu namjeravala napraviti samo njegovu tortu, da mu je dam da prčka po njoj i razbacuje uokolo (OK nisam normalna, al to mi je baš kjut za fotkanje)
uglavnom on će tada bit korigiranih 9,5 mjeseci i hrpu namirnica koje jednogodišnjaci konzumiraju mi još nećemo imati. Planiram mu do tada uvesti zob i integralni griz.
Od čega bi mogla napraviti tortu. Okvirna ideja je bila šlag + nekakav biskvit.
Naravno da neće dobit tu tortu za jelo, al postoji mogućnost da recimo obliže prste pa ne bi htjela napravit nešto što ne jede.
Znam da postoji sojino vrhnje od kojeg se radi šlag, al ni soju nećemo još jesti pa me zanima ima li alternative? I može li se ispeći biskvit bez jaja od recimo integralnog brašna? I kako?
svaka ideja je dobro došla
14 vel 2009, 13:27
cure, puno hvala na svim idejama. kupili smo ju opet pa cemo uskoro probati nesto od predlozenog. nisam jos sigurna sto, no mislim da bih ju mogla strpati u juhu s drugim povrcem da ju zakamufliram za pocetak.
hvala svima!