O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

05 lip 2007, 15:29

Mamidij, ako ti pojede toliko voca za jedan obrok onda je sasvim normalno da ima pauzu od 4,5 sata. I moj je oduvijek (odnosno kad je prihvatio dohranu) jeo tako: velike kolicine po obroku, ali malo obroka. Da ti sve to pojedes isto ne bi bila gladna vec za dva sata ;) .

Voče ne treba kuhati. Tresnje su problematicne jer ju moze progutat ili se zahliknut ili ne daj boze da mu ostane u grlu. Ja bi s njima pricekala.

05 lip 2007, 17:51

tanja tak sam si i ja nekak razmisljala....ipak je to ok kolicinski, pa ima logike da ga dulje drzi sitim!
evo danas npr. sam mu napravila vocnu kasicu od 1 jabuke i 3 marelice i u to sam dodala malo rizinih pahuljica i bome je nakon 3 i pol sata trazio cicu!
ipak je kasice bilo manje kolicinski!
a za tresnje sam pitala jer po tablici spadaju sa 7.mjeseci starosti a i kako je sad sezona, brijem da su sad najzdravije i bas me mame .....
jos bum vidjela.....

08 lip 2007, 15:08

Može li mi netko dati objašnjenje zašto ne bi smili jesti više od 200 ml po obroku?

Ja se toga držim po vašim savjetima, ali ne znam drugima objasniti zašto :oops:

09 lip 2007, 22:16

Opet ja s pitanjima: kad može lubenica?

09 lip 2007, 22:19

u pravilu moze rano jer je lubenica sama voda i secer :)
samo vodi racuna da djetetu ne dajes dio uz koru jer se lubenice spricaju, a kora im je porozna.
dakle, sredina moze ici bez problema.

14 lip 2007, 22:21

samo da priupitam radim li dobro :mrgreen: ...tj.jede li moja principessa dovoljno :)

evo naš dnevni jelovnik:
07:30/08h cika
10/10:30h voćna kašica cca 170-200ml (voće+7-korn ili keksići, najčešće 7-korn)
12:00h cika (više joj dođe ko neko opuštajuće piće pred spavanje :mrgreen: )
14/14:30h ručak cca 150-170ml (povrće s piletinom, pa drugi dan s teletinom i treći dan povrće+žitarice:ječam, proso, pura,riža.....kako kad....ovoga pojede i 200ml.....mala mi je više povrtni tip nego mesni..... a takvi smo i ja i mm :) .... na tanjuru uvijek ima više povrća i žitarica nego mesa..... nekad Anđeli i u meso+povrće dodam pahuljice od integr.riže )
17h cika
18/18:30h večera cca 150ml (zobene pahuljice skuhane u malo vode + neko voće, a odnedavno stavim i malo jogurta )
21:30/22h cika

+ popije otprilike 1,5dcl vode dnevno

i još pitanje - koliko mesa treba količinski biti u jednom obroku..... čitala sam u L.enciklopediji da ide 20-25gr za djecu od 9-12 mjeseci, a negdje da može i 50gr :dunno

15 lip 2007, 10:22

Meni se vas jelovnik cini odlican, i mi smo imali slican u toj dobi, moj je samo kolicinski pojeo malo vise, cca 250g po obroku, i ponoci je znao jos dojit. Zasto nema ribe na vasem jelovniku? Jogurt mozes sad uvoditi bez problema u sve vecim kolicinama. Mesa sam ja uvijek stavljala jako malo, ne znam koliko je to bilo grama, ali odokativno komadic 4X4cm.

15 lip 2007, 11:41

uf, zaboravila sam skroz napisati ribu :oops: jednom tjedno uglavnom :) kako nam je dida glavni opskrbljivač ribom, a on slomio ruku, nismo papali ribu zadnja 2-3 tjedna pa sam je zato valjda i zaboravila napisati :mrgreen:

što se količine tiče, čini mi se ovih dana da bi mogla pojesti i više pa joj i namjeravam povećati količinu :papica

i Anđela još ciki po noći, oko 03h, i rano ujutro oko 06h..... kako se budi oko 08 - 08.30h, tako onda i pocica još jednom :) .... neka mala pije mlijeka kad ga ima :mrgreen:

čini mi se da i naši komadići mesa odokativno imaju te dimenzije ;)

18 lip 2007, 09:33

Krenuli smo sa dohranom i dobro nam ide.
Elma je do sada usvojila rucak poslije njega ne dojimo pije samo vodu.
E sad ona pojede ovako
1 krompir ca 80 grama, pola mrkve 30g palastenjak ili brokula sve ca-120-150 grama
Da li je to previse?
Poslije toga pojede oko 100 grama voca
jabuka narendana pomjesana sa kruskom ili banana i kruska
Znaci sve ca 200 d0 250 grama +voda i sto je najgore da ima jos u zdjelici ona bi i to pojela.
Meni se cini da je puno a kad gledam nju ona bi jos :dunno
Sta mi je ciniti
Mada kad zavrsi ja joj ne nudim da cica.

18 lip 2007, 09:42

čini mi se previše za njenu dob. :dunno

18 lip 2007, 09:45

septembar - meni se čini OK što se tiče voća, ali za povrće nisam sigurna
znam da je u Švedskoj običaj krenuti s krumpirom odmah na početku, ali mislim da bi isto tako umjesto njega mogla staviti neku od žitarica koje idu na početku (riža, palenta) i uz nju smanjiti količinu npr. brokule

znači, ne mora ti nužno krumpir u svaki povrtni obrok i dodaj žitarice :mah

18 lip 2007, 12:02

Ja bih samo napisala kak Nina i dalje voli cicu, a ostalo je nužno zlo :lol
Svaki dan joj nudim i povrće i voće (ono kaj ja skuham), od svega pojede po 5-6 žličica i to je sve :roll: ...pitam se do kad bu to tak....
Vodu pije i to samo iz čaše :up voli ju pit, popije oko 1,5 dl.

I, za 6 dana će napuniti 8 mjeseci :)
Jučer na digitalnoj vagi u peleni: 9,3 kg

18 lip 2007, 18:29

ina ja stavim jedan dan krompir drugi palentu sa povrcem a sada mislim uvesti i rizu .
Sa mesom cu malo pricekati
(dobro si primjetila u Svedskoj je krompir u stvari na mjesto rize ili kruha) :mrgreen:
I da kazem da je samo mamina hrana mljac ona gotova je bljak al se i ona pojede :mrgreen:

11 srp 2007, 21:15

Molim iskusne mame za savjet:
počeli smo s dohranom prije par dana, i to s purom (kukuruznom krupicom da ne bi bilo zabune ;-) ). E. dobro kuži da je to hrana i da je treba staviti u usta, ali kad to konačno napravi čini mi se kao da ne zna što bi s njom. Pretpostavljam da će i to brzo svladat, al ja sam u nedoumici što do tad-davati i dalje samo puru ili mu nuditi i ostale namirnice? Ako da, onda koje? I dalje žitarice, dok ne skuži?
E da, dobili smo i domaće jabučice, fine neprskane, ali su jaaako kisele. Da ih dam ili da ipak posegnem za Hipp-om?
Svaka pomoć dobrodošla!

11 srp 2007, 21:41

možeš davati sve što u tablici koju su moderatorice stavile piše pod 6 mj.
obavezno 3-5 dana jednu namirnicu, pa onda drugu i tako dalje.
domaće jabuke naribaj i pusti da malo odstoje kako bi im smanjila kiselost. može malo zatvoriti probavu, ali zdravije je od hippa.

što se prihvatanja hrane i gutanja iste tiče, neka djeca to znaju sa šest mjeseci, neka moraju učiti, a kod nekih se naglo desi klik. nastavi sa davanjem par žličica dohrane svaki dan sve dok ne počne lijepo jesti.

11 srp 2007, 22:02

Hvala Eli, brzo i učinkovito!

11 srp 2007, 22:02

Mi sutra idemo na moreslika, i vraćamo se za mjesec i pol...
Nadam seslika da bu Nina do onda naučila jest :papica .

Evo, prešla je 8 i pol mjeseci, al' još uvijek smo na dojenju.
Klopa je samo i ako su sve zvijezde se posložile, a i onda je to samo 4-5 žlica.
Baš sam jučer pomislila kak bum MMu javila da jede, a ona je nakon 5te žlice rekla brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr i počela okretat glavu baš ovak, sa osmjehom na facici: slika

Nadam se da bu na moru 'ogladnila' kaj se tiče konkretne hrane ;)

Pozdrav svima :bye

14 srp 2007, 23:50

Opet ja s par pitanjca!

Kad mogu davat iznutrice?

Kristijanu sam dala u dva navrata Hipp mlijecnu kasicu koja se mijesa s vodom i povracao je od toga. Neki dan sam mu probala dati jogurt i opet je povracao. Jos uvijek ga dojim, a dok je bio 2 mj. star dobila sam injekciju ketonala pa je dva dana bio na adaptiranom i nije imao nikakve reakcije. A i ja pijem dosta mlijeka i nikad nista.
Da li je to alergija na mlijeko? Procitala sam da se djetetu ne moze raditi taj test. Da li da ga vodim kod pedijatrice?

15 srp 2007, 00:31

Mi iznutrice doma ne jedemo uopce pa ih nisam i necu davat ni djetetu. Inace jetrica npr. filtriraju sve dobro i lose sto prodje jednoj zivotinji kroz organizma pa me i zbog toga iznutricu uopce ne mikaju.

Netolerancija na neku namirnicu moze izgledati kao proljev, povracanje, osip (odnosno urtikarija). Ja bi s svim mlijecnim proizvodima kod vas jos pricekala. Znam da u Sloveniji uredno i maloj djeci rade alergoloske testove.

17 srp 2007, 16:20

Opet ja!
Kad mogu krastavci i paprike? Nije da bih bas nesto zurila da joj guram krastavce i paprike u jelovnik al' kad ih imam domace, lepe, iz maminog vrta, pitam se kad i kako i da li bih joj mogla davati?
Hvala :klanja

24 srp 2007, 09:46

Pa ja mislim da vec mozes. Paprika napuhava pa pripazi na kolicinu. A hoce li pojesti onu kozu od paprike?

24 srp 2007, 09:50

nemoj svježu papriku, već je ispeci ili malo prodinstaj i skini kožicu. upravo kožica napuhnjava najviše.

24 srp 2007, 10:43

Hvala!! Nisam znala za ovo s kozicom!!

24 srp 2007, 13:51

paprika je riješena, ostaje krastavac ;)
oguli ga i nareži na duguljaste komade (bez sredine sa sjemenkama) i ponudi joj kao finger food ili joj daj kad režeš vama za salatu, onako tanko narezan

24 srp 2007, 13:56

ja sam svojoj davala u ruku, neoguljenog, tj. ogulila bi samo gornji dio kore. domaće i nešpricano. nije baš puno jela, ali joj je bio zabavan i pomagao je kod nervoze izbijanja zubića.

08 kol 2007, 01:16

Počeli smo sa dohranom 12 dana prije 6 mjeseci.R je prvu kašicu pojeo sa oduševljenjem samo je otvarao usta i nikako nije mogao dočekati drugi zalogaj.
Za sada smo probali kruškicu, jabuku i mrkvicu.
Znači več 2tjedna smo na dohrani na jednom obroku.
Zanima me kada se uvodi i drugi obrok dohrane?

08 kol 2007, 08:36

nigdje vam se ne žuri. imate još namirnica iz prve ture za isprobati, a na drugi obrok se prelazi kad je djetetu dovoljan taj obrok tj. ne traži dojiti/piti adaptirano nakon jela

08 kol 2007, 09:07

A tako to ide, ma ne žuri nam se nego se samo interesiram, nisam znala kako to ide! :mrgreen:
Hvala!

12 kol 2007, 22:27

moje pitanje je sto Malisi od 9 i kusur mjeseci uvesti kao treci obrok?

a vazna informacija je ta da smo prije vise od mjesec dana krenuli sa Hipp kasicom za laku noc od jabuke i zobi koja u sebi ima adaptirano i Roko je izreagirao prvo osipom oko ustiju (crvenilom) koje se kasnije prosirilo po citavom tijelu i izgledalo je grozno!
alergiju smo uspjeli rijesiti sa Fenistilom a osip se potpuno povukao evo tek prije jedno tjedan dana!

inace, Roko jos uvijek doji tako da zapravo do sada nije uopce probao adaptirano mlijeko!

naime, ja sam shvatila da bi taj vecernji obrok (davala bi mu to izmedju 18 i 19 navecer obzirom da ruca oko 14.30, 15.00 trebao biti mlijecni, pa sada muku mucim sto i kako!
probali smo 7 corn, pa bi mogli mozda to?

12 kol 2007, 22:58

:bye
Cure, mene zanima kako vam se čini naš jelovnik :papica:
-oko 6/7 h- Bebimil 2 (oko 200ml- znači vode 180, plus mjerice, kako to već ide...)
-oko 10/11 h- voće (količinski oko 200ml, ako ne i više, obožava ga, voli sve šta je dosad prova, pomiješam dvi do tri vrste voća, eventualno dodam Milupine rižine pahuljice za "podebljat" i zgusnit
-oko 14/15 h- povrće i meso (isto oko 200ml, možda malo manje: komadić kokoše, mrkva, tikvica i sad kumpir, palenta ili integralna riža umjesto kumpira, nekad bez mesa, sad ćemo na ribu)
-oko 18 h- Bebimil 2 (200ml)
-oko 21/22 h- Bebimil 2 (235ml)
Onda? Kako to nama ide? Mislim ide to njemu :mrgreen: ništa se ne baca, ma potamanija bi on toga i više, pogotovo mlijeka. Ima li čega previše? Ili premalo? :dunno Tnx! :3srca
Tema je zaključana