O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

06 svi 2009, 16:33

o musmulama:kod nas izgledaju tocno ovako sad,nisam 100posto sigurna dal pricamo o istom,pa evo jedna socna slika koju sam nasla

http://img49.imageshack.us/img49/1391/e ... onica3.jpg

jucer sam probala,ima tu i tamo jos koja kisela,al ostale su slatke ko med
za 2 tjedna ce vec propast....
jel se mogu one kako pohranit?kuhat?napravit kompot?smrznut?
nova sam tu na jugu pa nemam ideja o tim juznim vocima :lol
sad sam u neizvjesnosti...dati ili nedati :oops:
za alergije marin ima najmanje moguce mogucnosti,necu izazivat vraga,al stvarno,em zbog toga sto u nasim obiteljima nema alergija,em je od nastanka zivio zdravo..bit ce pravi peh ak dobije bilokakvu alergiju....
nije da ne pazim,stvarno se drzim svih uputa za dohranjivanje (za koje znam)-i sama sam sokirana kako mi je gluten u cijeloj prici promako!!!jos se i danas cudim!

07 svi 2009, 08:00

ajme penny ubi me nostalgija! bas si morala staviti tu sliku...!?
cuj, ja mu ne bih davala, stigne ih on papati, ako ne ove godine onda dogodine. :mah

07 svi 2009, 13:13

Richter mi je napisao da mu moram davati AD... :roll:

Cure, hvala!

07 svi 2009, 13:30

zwerka, pratim i tvoj drugi topic na 0-1.
Molim te prestani se uopce opterecivat s time. Dijete ti je ogromno i unatoc roti u kojoj vise manje sva djeca gube na kilazi tvoj je dobio, malo, ali je dobio. Zato je u prva tri mjeseca dobio jaaaako puno. Mora se to jednom negdje zaustaviti, sa svim bebama je tako.

07 svi 2009, 15:51

Da vam se pridružim, ovih dana startamo... Imam par pitanja.
1.Koliko dana dajemo novu namirnicu zaredom?
2.U kojoj vodi kuhate, jer sam po knjigama koje imam vidjela da se većina stvari ukuha odn miješa sa vodom u kojoj je kuhano?
3. u knjizi koju imam kašice se začinjavaju sa žlicom ulja od kukuruznih klica, za razliku od pejićke..., pa jel to ok?

07 svi 2009, 16:55

marie claire, najprije pročitaj Brošuru o dohrani, a onda ćemo dalje :)

07 svi 2009, 16:58

marie, ja sam koristila za malu ulje od kukuruznih klica jer je moja nona alergična na maslinovo, ali i ulje nisam dodavala dok nismo krenuli sa mesom.
za sve osim za lisnato povrće koristila sam vodu u kojoj se kuhalo.

07 svi 2009, 17:01

a kad je eli već odgovorila za ulje - žlica ulja je previše, par kapi je OK za početak tj. kad počnete dodavati ulje u kašice

07 svi 2009, 18:11

super vam je brosura, mi jos necemo s dohranom ali malo gledam da znam sta ce mi sve trebati

07 svi 2009, 22:00

annci - nije brošura naša, mi ju samo preporučujemo kao uvod u dohranu :)

08 svi 2009, 10:43

Ina66 je napisao/la:annci - nije brošura naša, mi ju samo preporučujemo kao uvod u dohranu :)

Pročitala brošuru, malo mi je jasnije sve, moram još malo bolje proći Pejićku i uzela sam neke recepte od M. Cronjaeger!
Ako je uvođenje nove namirnice do 7 dana, jel ok npr 5?
I za vodu me zanima dal kuhate na pari ili koju vodu koristite, kod mene je kvaliteta vode upitna, pa si mislim kuhati na kupovnoj?
Ulje onda ostavljam do mesa!

08 svi 2009, 10:47

neznam jel vec netko pitao, jel se smije kasica podgrijati
znaci ja skuham unaprijed i onda kad treba ugrijem ili on nece jesti pa mu probam dati poslije podgrijano ?
jucer sam skuhala tikvicu i batat i nije htio...bio preumoran...pa sam razmisljala bih li mu podgrijala poslije ili ne

na kraju nisam, ali me ipak zanima...ako se smije nama velikima podgrijavati, onda valjda i bebama ne bi trebalo stetiti...a i one kasice u staklenkama su valjda bile jednom tople pa su ohladjene pa se onda opet podgriju prilikom upotrebe :conf

ja sam kupila neko baby ulje (Bioland)...pise na njemu da je jako blago i bas za prehranu bebica, stavljam otprilike malo manje nego cajnu zlicicu
i vodu koristim specijalnu za dojenacku prehranu...ili ako mi te fali, onda filtriranu Brita filterom

08 svi 2009, 11:01

Any ako sam skužila kuhaš na humana vodi?

08 svi 2009, 11:04

podgrijavati možeš samo one namirnice koje sadrže jako malo nitrata.

08 svi 2009, 11:08

ja nisam podgrijavala i neću :dunno
napravim obrok neposredno prije jela i to je to. kuham na običnoj vodi iz špine tj. iz Jadra i tu joj dajem i piti.
kad su cure bile koji mjesec starije, hranu bih nosila najčešće u staklenim posudama i jelo je uvijek bilo na sobnoj temperaturi

08 svi 2009, 11:11

ja isto nikad nisam podgrijavala. :dunno

08 svi 2009, 11:23

Ina66 je napisao/la:ja nisam podgrijavala i neću :dunno
napravim obrok neposredno prije jela i to je to. kuham na običnoj vodi iz špine tj. iz Jadra i tu joj dajem i piti.
kad su cure bile koji mjesec starije, hranu bih nosila najčešće u staklenim posudama i jelo je uvijek bilo na sobnoj temperaturi

Jadro je zakon! Al, mi smo preselili u Kaštela i voda nam dolazi u cisternama, a i puna je kamenca! Savjet, please!

08 svi 2009, 11:36

Any ako sam skužila kuhaš na humana vodi?

ili toj ili nekoj drugoj djecjoj...ima ih vise...
ali i na normalnim kupovnim vodama pise da su primjenjene za djecju prehranu...pa kupi onda Janu ili slicno....
ok, ne podgrijavati...
ali mogu li onda drzati npr. sat vremena toplo, u onom grijacu za kasice ?

08 svi 2009, 16:16

Glede podgrijavanja -- ja nikad nisam podgrijavala. uvijek napravim više, ali ne podgrijavam -- bacim ostatak. Grijanje u grijaču - na kojoj je to temp? nisam nikad rabila taj grijač pa neznam. ako nešto čuvaš na toplom, mora biti na temp. minimalno 63 stupnjeva - čak i tih sat vremena. no napominjem da ja za bebu nebi grijala ništa ni podgrijavala.
Mislim da je manje zlo ako spremaš ponovno kašicu, a ako si vani da uzmeš kupovnu..
ja koristim izvorsku vodu za piće i kuhanje za sve nas.

08 svi 2009, 17:45

moj maleni jede li ga jede! i sve mu je fino! baš je žderonja :klopa

rekli ste mi da mu ne dam onako puno, eh, al kad se on ljuti i traži još. probala sam dat mu ranije, kad još nije gladan, a onda neće papat. danas je probao tikvicu i smazao punu malu zdjelicu u trenu, i zijevao, i ljutio se, pa sam morala brzinski mu dat još i bočicu.

zašto nije dobro da u početku više jede? jel inače bebe papaju manje, ili je to zbog mogućih alergija? ako je zbog alergija, ja bi mu dala nek pojede koliko hoće one hrane koju je već par dana isprobavao manje količine.

08 svi 2009, 18:40

ja sam vec na puno mjesta pronasla kak se savjetuje da se napravi veca kolicinu kasice i smrzne u manje porcije da se ne mora svaki dan kuhati :conf
mislim nije da se meni ne da svaki dan kuhati, ali mi se ne da 2x

ja u stvari jos uvijek ne kuzim zasto je takvo zlo podgrijati kasicu koja je skuhana sat, dva prije, jel ima neko objasnjenje osim onoga o nitratu :dunno
to mi je jasno i to znam da se treba paziti kod odredjenih namirnica na duzinu kuhanja, drzanja toplim i hladjenja

ovo sam nasla:

visoki udio nitrata (1000-4000mg/kg)
kineski kupus, komorac, korabica, blitva, spinat
srednji udio nitrata (500-1000)
patlidjan, cvjetaca, poriluk, mrkva, celer, zeleni kupus, crveni kup., kelj, tikvica
niski udio (ispod 500)
zeleni grah, grasak, krastavci, krumpir, cesnjak, paprika, kelj pupcar, paradajz, luk, zitarice, voce

znaci po tome rizu i tikvicu ne bi bio toliki bed podgrijati

isto sam nasla da je kolicina nitrata u bio povrcu jako niska i da dolazi iz umjetnog gnojiva kojim se ne tretira bio povrce pa da se onda smije podgrijavati te da je jedno podgrijavanje dozvoljeno, a visekratno je ustvari stetno

08 svi 2009, 19:40

Marin je napisao/la:Glede podgrijavanja -- ja nikad nisam podgrijavala. uvijek napravim više, ali ne podgrijavam -- bacim ostatak. Grijanje u grijaču - na kojoj je to temp? nisam nikad rabila taj grijač pa neznam. ako nešto čuvaš na toplom, mora biti na temp. minimalno 63 stupnjeva - čak i tih sat vremena. no napominjem da ja za bebu nebi grijala ništa ni podgrijavala.
Mislim da je manje zlo ako spremaš ponovno kašicu, a ako si vani da uzmeš kupovnu..
ja koristim izvorsku vodu za piće i kuhanje za sve nas.

isto ovako, osim izvorske vode :)

any - mislim da ti nitko ne može sa 100% sigurnošću reći - slobodno podgrijavaj, ništa mu neće biti!
ja prva neću jer je to jednostavno nešto što ne radim. nije mi problem napraviti ovako kako Marin kaže - skuhati novu kašicu, bar za tikvice ne treba više od par minuta.
što se nitrata tiče - veća je koncentracija u lisnatom zelenom povrću pa se zbog toga, a i zbog oksalne kiseline, ne preporuča davati blitvu i špinat mlađoj djeci, a ne podgrijavati ni za odrasle

marie claire - ako ti voda iz cisterne nije dobra, uzmi neku kupovnu sa što manjim udjelom natrija

08 svi 2009, 20:22

Koliko sam ja skužila za blitvu i špinat u brošuri da ako su ubrani unutar par sati da su u prvoj skupini povrća, a u tabeli su tek od 11 mj.
Dajte me prosvjetlite...

08 svi 2009, 22:10

any istina je da povrće iz biouzgoja ima manje nitrata, no to nije jedini razlog ne podgrijavanju. Tu su još i termostabilne bakterije i njihove spore, koje se aktiviraju ako vrijeme/temperatura kuhanja nije bilo dovoljno dugo/visoko. radi se i o hlađenju kašice (opet vrijeme i temperatura na koju se kašica ohladi), pa naknadno podgrijavanje (opet vrijeme i temperatura) koje pogoduje aktiviranju tih spora... to je postala cijela mala znanost o food safety-u.
u svakom slučaju ja ti samo mogu reći da ja ne podgrijavam. a na tebi je da sama odlučiš...rizici se nalaze na mjestima za koje većina ni svjesna nije, pa zašto još više povećavati vjerojatnost da negdje nešto pođe po zlu.
danijela stvar je u tome da pre naglo opteretiš probavni sustav sa velikom količinom hrane na koju još nije navikao. bar ja to tako doživljavam. ja po lelici baš vidim razliku - ako taj dan pojede veču količinu (a isto bi stalno mogla još i još), tijekom popodneva ima probavnih tegoba i razno raznih grčeva i prduckanja. i noći su nam onda teže..

08 svi 2009, 22:17

otiso mi post na krivi topic pa brišem
:mah

08 svi 2009, 23:20

Marin, odlican odgovor. :dada

08 svi 2009, 23:40

imam pitanje. kako spremate palentu. on ju odbija jer je pregusta, u biti dok se ona ohladi za jelo se počne stvrdnjavati, ni otvorio usta nije.

08 svi 2009, 23:48

Jel mu ju dajes samu? Ste probali vec neku drugu namirnicu?

09 svi 2009, 10:19

prvo sam probala samu mu dati sa malo masl.ulja. do sad smo jeli mrkvu (nju prestajem do daljega jer ima grčeve), korabicu, tikvicu, jabuku, krušku, rižu i žlicu rižinih, proso.

09 svi 2009, 12:42

ljuta sam sama na sebe,al u zurbi sam stalno pa ne stignem trazit po literaturi a vi ste mi pouzdan izvor

danas cu mu kuhat tikvicu...

-jel tikvicu treba gulit?(nije iz vrta,nego kupovna)
Tema je zaključana