Sada je: 11 ruj 2026, 20:17.

Čavrljanje o dojenju (razna pitanja)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Cavrljanje o dojenju (razna pitanja)

PostPostao/la kittyilevin » 05 lip 2013, 21:06

mi skoro cijeli staž dojenja (cca. 13 mjeseci) dojili samo jednu. druga od početka nije išla. ;)
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MatiMokoš » 06 lip 2013, 09:34

Kod nas su već dugo obje u opticaju svaki obrok. Osim noćnih nacicavanja i možda prvog jutarnjeg obroka, ali to samo ako nije bilo baš previše noćnog nacicavanja. I isto djeluju ispuhane..
slika
MatiMokoš
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivana7997 » 06 lip 2013, 09:59

kittyilevin je napisao/la:mi skoro cijeli staž dojenja (cca. 13 mjeseci) dojili samo jednu. druga od početka nije išla. ;)

isto i kod mene, ali mislim da sam rekorderka - 3 godine samo na jednoj ;)
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ŠokNaŠok » 24 lip 2013, 07:20

cure moze ovdje pitanje jedno?

rodila sam u srijedu ujutro, u subottu su mi cice nabubrile, cak sam se bojala da ce mi se upaliti, a evo sad su splasle - jednu je pocuclala (doslovno!) a drugu je iscicavala u polusnu nakon sat vremena pauze
jel moguce da je to zato jer je jucer puno spavala? dojila je 8puta u jucerasnjoh 24h, ali broj pelena mi je sumnjiv jucer (samo 3 mokre 100% a ostale nisam sigurna jer sam joj stavljala bambusice u boji pa nije bilo vidljivo, a neke su mi bile kao vlazne, al velim ne sto posto)
kakala jucer nije, jutros je izbacila cuuuudo iz sebe :shock

kaj je moguce da je tak brzo splasnula proizvodnja? :dunno

sad sam svasta nadrobila tu :ajme
19.06.2013. carica
20.08.2015. mudrica
ŠokNaŠok
pričam na glas

PostPostao/la Diami » 24 lip 2013, 08:12

Samo polako. Sad see tek uhodavate, pa je normalno da jedan dan izgledaju punije ojke, drugi praznije. Za dva dana (cca) vam je i prvi skok u razvoju, pa će možda skroz prazniti dojke i još sisati na prazno, a možda ga i nećete bitno osjetiti.

Čini mi se možda malo graničan broj podoja, no ako efektivno isprazni dojku onda može i 3h ne jesti nakon toga. No kad ti ovako jednu "iscicava" na dulje gledaj da s tom onda i počneš sljedeći podoj tako da ju do kraja isprazni.

Dok se ponuda i potražnja uspostave, traje i do 6 tjedana, dakle samo polako, dan za danom. :hug
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mrs. eastwood » 24 lip 2013, 08:17

evo sRodati prepisujem, da prvo riješimo mokre pelene

vi ste na kraju prvog tjedna

Broj popišanih pelena
Ako vaša beba starija od 5 dana isključivo doji i ima barem 6 popišanih pelena unutar 24 sata, možete biti sigurni da prima dovoljnu količinu mlijeka. Nažalost, današnje "super suhe" jednokratne pelene često izgledaju suhe čak i kad su prepune urina pa je mami ponekad teško ustanoviti je li beba smočila pelenu. "Mokra pelena" je težine kao da ste u suhu jednokratnu pelenu dodali 1-2 žlice vode.

pazi na cice! one se ne smiju "prepuniti" biti tvrde, one nisu kanistar mlijeka :mrgreen
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la ŠokNaŠok » 24 lip 2013, 08:47

hvala na brzim odgovorima :)

diami, je, jucer je manje puta dojila i puno spavala, ali svaki podoj mi se cinio vrhunski odradjen.. i da gledala sam da istu dojku doji unutar 3h da dodje do 'bogatog' mlijeka.
inace, dva puta sam ju budila za dojenje jer je dugo spavala, ali oba puta je nastao kaos pa smo odustali

mrs e., bas i zbog tog teksta sam napisala da smo imali bambusice (platnene pelene) i da nisam ziher za broj. a instalira sam si i aplikaciju na mob i sve zapisujem, ali tko ce skuziti zlicu vode :oops:

pazim na cice, luftam ih stalno :mrgreen
drago mi je da sam tu napisala trenutnu situaciju, pa ako bude opet kaj, mogu se nadovezati.
:zivili
19.06.2013. carica
20.08.2015. mudrica
ŠokNaŠok
pričam na glas

PostPostao/la ŠokNaŠok » 24 lip 2013, 21:00

prijavljujem da je sve super s nasim dojenjem - bila danas i patronazna i zena sve odobrila - tehniku, njezin polozaj usni i gutanje, ma sve skupa super :yess

i mala cica danas ko velika - definitivno nadoknadjuje jucerasnji pospani dan - 10 podoja do sada, skoro svakih sat, dva od 5 ujutro - a pelene su na 6 mokrih tako da je i to super
vidjet cemo oce taj tempo produziti i u noc :shock

odoh dalje dezurati uz malu ajkulicu :mah
19.06.2013. carica
20.08.2015. mudrica
ŠokNaŠok
pričam na glas

PostPostao/la Hajdi » 08 srp 2013, 08:36

Cure, informativan članak o dojenju u autu, nema dojenja u vozećem autu!

http://thecarseatlady.wordpress.com/2012/08/14/no-nursing-while-the-car-is-moving/
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Mariachi » 08 srp 2013, 12:20

Hajdi je napisao/la:Cure, informativan članak o dojenju u autu, nema dojenja u vozećem autu!

http://thecarseatlady.wordpress.com/2012/08/14/no-nursing-while-the-car-is-moving/

nisam to znala! hvala!
ja sam to radila samo jednom dok smo se vozili na more, inače ne, malo se izdreče pa zaspu u sjedalici....
ha, ne znam, razmišljam da novog bebača naviknem na dudu ranije pa mu uvalim dok se vozi...?
jel to pametno?
P - 2003, ME - 2006, K - 2007, B - 2011, IP - 2013, J - 2017
O:) P - 2010

slika
Mariachi
ay, ay, ay, ay, canta y no llores

PostPostao/la Lorena82 » 11 srp 2013, 09:45

koliko bi beba od 6 mjeseci trebala imati podoja preko dana?
kod nas se sve malo poremetilo, ne zbog dohrane nego zbog toga jer jaro stalno zuji okolo.
dižemo se oko 7h i do 11h ima 2 podoja (oba puta obje dojke). nakon toga u 11h dohrana pa zatim podoj oko 14h.
nakon toga u 15h stariji dolazi iz vrtića i mm s posla i dolazi do raspada sistema.
jaro ne želi odnosno nema vremena i nije zainteresiran dojit dok je netko pored nas, dok s nekim pričam, dok stariji pjeva, priča, dere se.
odemo sami u spavaću na krevet. ne želi sjedečki jer zna da u toj prostoriji preko dana ne doji, ne želi ležečki jer mu se ne spava i odmah se postavlja u četveronožni. u gostima ili vani je dojenje postalo nemoguće.
i tako od 15h do kojih 21h ima možda 1 normalan podoj a ovo sve je 2-3 put povuće i gotovo.
oko 21h se sve smiri i onda počinje šou. zadnjih par noći je s nama u krevetu i mislim da više jede nego spava.
sve gore i gore je jer pol dana skoro ništ ne sisa a onda ponoći nadoknađuje.
čini mi se da su ta 3-4 dnevna podoja premalo :dunno
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 11 srp 2013, 13:12

3-4 dnevna mi se čine skroz ok
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la black_lady » 13 srp 2013, 18:20

Nama je danas mjesec dana i prošlu noć je prespavala bez buđenja za dojenje, zaspala u 23, a probudila se u 5 sati. Je li to prerano za noć bez podoja?

Inače je kakala svaki dan i po više pta, a sad evo već 4. dana nije kakala. Isključivo je dojena beba i otkad ne kaka i pišanje se dogodi samo kad joj dam vode.Kažu da je majčino mlijeko 100% iskoristivo i da je normalno da i do 7 dana ne kaka, ali ne mog a da se ne brinem :shock
J. 11.06.2009.
M. 13.06.2013.
black_lady
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 13 srp 2013, 20:02

Koliko podoja imate preko dana? Malčice bi bilo rano za preskakanje kakanja (u pravilu to počne s oko 6 tjedana, mada ima izuzetaka što je ok ako je dobitak na težini ok, isto kao i prespavana noć), a i nesviđa mi se ovo da ti ne piški ako joj ne daš vode. :dunno

Pisala si i da joj daješ kamilice nakon podoja (ili to ti piješ?), možda joj se malo poremetilo sve skupa. :dunno

Probaj joj češće davati po par gutljaja dojiti da dobije dovoljno tekućine, a opet pazi da isprazni dojku da dođe i do masnijeg mlijeka koje potiče kakanje.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la sany » 14 srp 2013, 00:10

javi koliko je dobila u prvih mjesec dana

iskljucivo dojenje je bez dodavanje ikakve druge tekucine, do 6 tjedna bi trebala imati bar jednu stolicu dnevno, a popisane pelene moraju biti ako dobro doji, mozda ti se cini da nema nista u peleni? jednokratne pelene često izgledaju suhe čak i kad su pune pa je ponekad teško ustanoviti je li beba smočila pelenu. (težina mokre je kao da se u suhu jednokratnu pelenu doda 1-2 žlice vode.)
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la black_lady » 15 srp 2013, 06:56

Kako znati da je ispraznila dojku? Koliko god da sisa na jednoj opet mogu izdojit još
Evo jučer sam je držala na jednoj skoro cijeli dan i uvijek je izlazilo još. Kako onda doć do masnijeg mlijeka.
Prirast na težini nam je loš. Možda baš zato šta po noći nije jela par dana, pa onda vrućine, ne znam.
Noćas sam je budila za jelo, inače bi opet prespavala bez dojenja.
J. 11.06.2009.
M. 13.06.2013.
black_lady
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 15 srp 2013, 07:56

pokušaj odgovoriti na sva postavljena pitanja u potpunosti- koliki je točno prirast - porođajna, otpusna i vaganja koja ste imali, daješ li kamilicu, koliko pelena imate, koliko podoja imate?

jel ti dobitak prije bio dobar ili je od početka lošije? ako je prije bio dobar razmisli što si mijenjala. tebi se može činiti kao sitnica no njima nešto može značiti dosta

nemoj izdajati, dojka nije spremnik i koliko izdojiš nije mjerilo za to koliko je "ostalo"
znat ćeš da doji učinkovito ako vidiš da aktivno siše, vidiš da guta, čuješ da guta i po pelenama (do 6 tjedana su pokakane pelene pokazatelj dobiva li dijete na težini)
nije važno koliko podoj traje (moji nisu nikad dojili više od 10 minuta a dobivali su preko 1 kg mjesečno) već da je učinkovito sisanje u njemu a ne cuclanje dojke

izbaci vodu i kamilicu, i dudu ukoliko je koristite, sve svoje potrebe treba dijete zadovoljiti na dojci. ja sam rodila tina 29.6. nije pio vodu do početka dohrane. prvo mlijeko je vodeno i nema potrebe za vodom. ako daješ vodu i kamilicu dijete više pije a manje doji i samim tim je dobitak lošiji jer ne dođe do masnog mlijeka.
tinu je trebalo 2 tjedna da dođe do porođajne, nakon toga je krenulo na bolje

nemoj davati jednu dojku cijeli dan - druga dojka ne dobiva signal da treba proizvesti mlijeko (prinicip s dojkom je ko bojler-ako uključiš ima tople vode tj ako se doji učinkovito ima mlijeka)
kad meni tin nije dobivao ja sam radila sljedeće:
- promijenila sam položaj kod dojenja- dojila sam sjedećki jer mi tako sve bilo preglednije, pripazi da ti je položaj dobar
- budila sam i danju i noću na 2-3h te ga pokušavala dojiti - skinula bih ga do gola, on bi se razbudio i onda bi dojio
- davala sam istu dojku unutar 2-3h (nekad i 4h ako bih mislila da nije dobro dojio prije toga), nakon toga par sati druga dojka
- obavezno dojila noću, nema spavanja dulje od 3h (noćni podoji su JAKO važni za dobitak i produkciju mlijeka)
- doji na prve znakove gladi, nemoj čekati da plače- meni je damjanu meškoljenje, izvijanje (kao da će prdnuti), okretanje glave bio znak da je vrijeme za podoj
- ne gledaj na sat, čim traži ponudi dojku (pazeći na pravilo iste dojke)

ukoliko imaš nedoumica ja bih nazvala SOS telefon roda, meni su masu puta pomogli
na njihovoj stranici imaš brdo dobrih tekstova http://www.roda.hr/article/category/problemi
ukoliko imaš mogućnosti predlažem da pogledaš DVD mliječna staza
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Diana001 » 15 srp 2013, 08:00

Meni je K imao stolicu svaki dan do 2 tjedna nakon toga nebi imao po par dana dok mu nisam počela davati probiotičke kapi a dobio je prvi mjesec 1100 g tako da u nekim slučajevima nekakanje ne znači ujedno i nedobivanje na težini
slika slika
Diana001
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 15 srp 2013, 08:13

Naravno da ima iznimaka
No ako je vagan na otpustu i na kontroli ne možeš točno znati kako je prirast išao, možda je te dane kad nije kakio stagnirao npr moj dobio 1200 g prvi mjesec a od toga 850 g u druga 2 tjedna kad je počeo kakati. nije dobitak pravocrtan, da ga patronazna nije vagnula ne bih ni znala da je veći dio dobitka došao kasnije.
Po tome sam ja u našem slučaju došla do zaključka za nas da je kakanje mjerilo
Dosta ljudi ne računa pod stolicu žute mrlje, što se i računa pod dojenu stolicu
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la nevenera » 15 srp 2013, 08:24

nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Diami » 15 srp 2013, 08:42

Je ove snimke su i meni jako pomogle svojevremeno. :dada

Računaj da nakon 2 do 3 sata mijeaš dojku otprilike. Ako ti učinskovito siše tijekom podoja, dakle čuješ gutanje, vidiš ove pauze s bradicom dok siše, onda i prazni dojku. Ako se na sljedećem podoju buni na istu dojku daj drugu.

Meni se čini da ti je malena dosta onako "flegmatična" ona uzme što joj se nudi, a možda je slabija pa nemre više izvuć nakon cijelog dana na istoj dojci, makar "ima još". Možda imaš dojke s manjim kapacitetom, pa joj redovito treba mijenjati na određeno vrijeme, da bi dobila količinski dovoljno mlijeka.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la black_lady » 15 srp 2013, 09:09

Ako je npr. počela jest u 7 i jela do 8 sati, da li je 3 sata nakon toga u 10 ili 11?
Probudila sam je u 7 i izvagala je. Izvagala sam je u toku podoja i bilo je da je dobila 10 grama, na kraju podoja je bilo da je izgubila tih 10 grama. Pelena je cijelo vrijeme bila prazna. Koma. Di se izgubilo tih 10 grama i zar ne bi trebala još dobit ako je još dobila.
S prekidima radi vaganja, buđenja (budim je 100 puta tijekom podoja) i spavanjima, jela je može se reć do 8 i 30.

Iz te sise mi i dalje ide mliko, nije žuto.

Šta sad? Kad da je budim ako se sama ne probudi?

Mislila sam izdojit dok ne dođem do žutog mlijeka pa je tad probudit, ali mi izdajanje ne ide nikako, par kapi i gotovo.
J. 11.06.2009.
M. 13.06.2013.
black_lady
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 15 srp 2013, 09:50

Odgovori na postavljena pitanja, ako ne odgovoris ne može ti se pomoći

nemoj vagati, ona ima mjesec dana, tj. nemoj prekidati podoje
Važe se jednom tjedno na istoj vagi u istim uvjetima
Što kaže patronazna, što pedijatar?

U 8 jedna, iza 11 druga ako ne buni

ja sam izdajala ali po 10-20ml pa bi mu dala i to par dana samo
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Hajdi » 15 srp 2013, 10:04

Samo napomena vezana uz boju mlijeka. Žućkast je kolostrum koji se pojavi samo prvih nekoliko dana, a mlijeko je bijele boje.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 15 srp 2013, 10:08

Po tome što pišeš ona ti neefektivno sisa. Dakle cucla, ali ne vuče dobro. Ja bih joj ako sama ne zatraži prije (al "traženjem" shvati svako meškoljenje) ponudila već za sat vremena, ali najkasnije za dva. Prije nego je staviš na dojku joj svakako promijeni pelenu da je maksimalno razbudiš.

Kako se inače ponaša tijekom dana? Jel budna, vesela, gleda okolo dok je budna?

Meni to zvuči, ako je stalno ovako, već dosta kritično. Uljuljale ste se u to da ona kao drži u ustima dojku i "dojii", a ona izgleda slabo vuče...

Sad treba maksimalno raditi da tijekom podoja stvarno počne sisati, vuči, gutati. Probaj promijeniti položaj, gledaj da je budna tijekom podoja. Ako treba štipkaj je za obraze, uši, škakljaj po nožicama, ručicama, već ovisno što vam pali.

Ako ti je pelena suha dulje od par sati, ja bi joj čak dala bočicu izdojenog za početak ako imaš, da dođe sebi, da uopće dobije nešto, da dobije malo snage za dalje vuć na dojci. Ti ako možeš izdojiti izdajaj da si opet povučeš mlijeko, jer ako ona već koji dan tako neefektivno sisa, moguće se i produkcija mlijeka smanjila. To izdojeno joj možeš dati nakon podoja, po mogućnosti ne bočicom,nego na špricu ili čašicu.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la nevenera » 15 srp 2013, 11:27

potpis na sve što je napisala diami.

ja bih stavila tetru umjesto pelene da vidim točno koliko piški jer u jednokratnima se manja količina ne vidi
ja sam svog budila na 2h, dakle npr u 8 ujutro bih ga išla štipati i buditi, ako ne ide, onda bih ga razgolitila, on bi se razbudio i onda bih ga tako golog (samo bih prebacila tetru prek o njega) odmah s njim na cicu, ako ne čuje gutanje ili kad gutanje stane štipala sam ga, stiskala uši, vukla za kosicu, vukla za uši
i onda bih tako opet u 10,12, 14... ukoliko ne bi išlo ni buđenje ni dojenje onda bih opet za pola sata-sat probala istu metodu (većinom bi tad uspjelo)
preko noći sam radila isto ali na 3h, npr zadnje dojenje u 23 pa bih navila mobitel u 1.30, krenula bih s presvlačenjem i buđenjem tako da podoj krene do 2 ujutro (tj 3h od zadnjeg podoja). ako bi se sam probudio (imao je produljenu žuticu,laktacijsku pa se nije budio do 3 mj) onda bih podojila i navila opet sat na isti sistem

imala sam na frižideru papir na kojem sam imala 3 stupca- dojenje, pišanje i kakanje- stavila bih x kad bi se desilo da vidim točno stanje unutar 24h jer bi se često znala pogubiti. ako bi bilo bolje ili više onda bih bio deblji x, ako bi bilo manje ili lošije onda tanji x

ako možeš zovi patronažnu da je pogleda
jeste li bili kod pedijatra? kad ju je zadnji put netko pregledao pedijatar, patronažna?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la ŠokNaŠok » 16 srp 2013, 05:13

nevenera je napisao/la:imala sam na frižideru papir na kojem sam imala 3 stupca- dojenje, pišanje i kakanje- stavila bih x kad bi se desilo da vidim točno stanje unutar 24h jer bi se često znala pogubiti. ako bi bilo bolje ili više onda bih bio deblji x, ako bi bilo manje ili lošije onda tanji x

ima za skinuti besplatnih aplikacija za iphone :liza
19.06.2013. carica
20.08.2015. mudrica
ŠokNaŠok
pričam na glas

PostPostao/la nevenera » 16 srp 2013, 08:37

nemam iphone :basnecu :lol ovo je bilo prije par godina, papir i olovka i običan preklopni mobitel
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la ŠokNaŠok » 16 srp 2013, 11:44

sjecam se sestre da je hodala s blokicem okolo i to mi je bilo cudno... a ja sad bez mobitela ne znam jel ide L ili D (•) ... sad mene mm smatra cudnom i zove me zlatna ribica jer nista ne pamtim :ajme
19.06.2013. carica
20.08.2015. mudrica
ŠokNaŠok
pričam na glas

PostPostao/la Mariachi » 16 srp 2013, 11:46

ja sam znala samo popipati u kojoj ima više :lol
P - 2003, ME - 2006, K - 2007, B - 2011, IP - 2013, J - 2017
O:) P - 2010

slika
Mariachi
ay, ay, ay, ay, canta y no llores

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.