O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
22 kol 2007, 13:52
moj ima dvije godine i jos ga nije jeo.
22 kol 2007, 17:04
moja ga jede samo kad smo kod bake - znači od branja do konzumacije cca 20 min
22 kol 2007, 22:58
JULIŠKA-teglu na prozor i da vidiš,još će naš Vanjuška Popaj postati.
Mi ga još nismo jeli jer ga sveki nema na vrtu ,al zato papamo blitvu ,raste mi 2 metra od štednjaka ,tak da se jede 20 minuta od branja.
23 kol 2007, 11:08
pitanjce: ja pokusavam mojoj curici dati na kruhu malo abc sira ili pekmeza (mama radi tako fini domaci), ali nece nicemu niti prismrdit, ako i stavi u usta i proba, samo ispljune van - imate li kakav savjet?
23 kol 2007, 11:09
daj joj bez kruha.
23 kol 2007, 11:12
mislis? jer kruh voli, zato sam joj i mislila dati nekaj natraljano gore da bas sami ne zvace
23 kol 2007, 12:37
Nemoj joj davati ak joj se ne sviđa

Probaj za koji mjesec opet. :juhu
23 kol 2007, 13:52
Znam da se o grožđu i smokvama već pisalo, al su sva pitanja bila za veće bebe. Mene konkretno zanima smi li moj Zmaj (8 ipo mj) provati spomenuto? Šteta mi je ne dati kad je sad sezona...
I još nešto, kad uvedemo ciklu i brokulu (čekamo ovih dana "domaće"), da to dam samo sa kumpirićem, ili ide uz pile ili ribu? Osobno ne volim ciklu pa ne znam šta bi s njom
24 kol 2007, 07:49
ako ćeš mu davati grožđe, onda mora biti oguljeno i bez koštice.
smokvu ti on neće moći jesti, ako ju smiksaš, dobit ćeš gustu ljepljivu smjesu.
možeš ju pomiješati s drugim voćem, ali ne znam zašto ti se tako žuri u isprobavanju svega i svačega? malac ima cijeli život za kušanje novih namirnica, a trenutno ima i drugog svježeg voća
brokulu je dovoljno lešati i dodati malo maslinovog ulja (malo ju usitniš viljuškom). ciklu sam ja počela davati kasnije i to narezanu na fete kao finger food, ali znam da su je drugi miješali s krumpirom. možeš ju kombinirati i s mesom
24 kol 2007, 13:28
Ina, ne žuri mi se uopće, al nekako ni se čini da jede uvik isto

Držim se tablice i ne brzam, al za neke namirnice ka npr. grožđe ne piše ništa pa pitam da ne falijem... Smokvu ipak neću dat ove godine, i ovako predobro kaka
Da pitam još jedan put: Frane jede mlijeko, voće, povrće i meso/ribo, pa mlijeko, mlijeko. 5 obroka. Da žitarice uvedem kao 3. obrok u mlijeko zadnje ili predzadnje? :conf I da napravim gusto pa da jede na žlicu, jel tako? Ponekad se vrtim u krug, ka budala pitam neka pitanja, al šta ću kad mi je dohrana zbunjujuća
24 kol 2007, 13:36
svakako na zlicu.
mi smo zitarice uveli za dorucak, uz voce.
tu i tamo bi pojeo rizine pahuljice na mlijeku za veceru, kad je bio bas mali mis.
24 kol 2007, 20:02
Marto - on po tablici sad može jesti osam, devet vrsti voća (ne računam ono čemu je prošla sezona) i možeš mu svaki dan davati drugo - nije baš jednolično
za žitarice u večernjem obroku ti mogu samo ponoviti što je mamshnita napisala - svakako žlicom, ali nama je to bio četvrti obrok. prije toga smo uveli doručak (ako se dobro sjećam) i to baš žitarice
24 kol 2007, 22:33
Kako bi vi to onda uvele?
Ovaj moj Cvrčak jede mliko oko 6, češće 7, onako u polusnu i nastavlja još malo spavat. Voće jede oko 11, požnjopa zdjelicu voća bez problema (miješam mu 2 do 3 vrste, sve voli, jea je: jabuku, bananu, krušku, breskvu, marelicu, lubenicu, šljivu, borovnicu, kupine (obožava!) i catu (pa da, ne zvuči jednolično

); eventualno sam mu znala umiješat malo rižinih, al san shvatila da izdrži do ručka bez problema pa sam prestala "podebljavat". Ručak isto voli, taj jede sve! (zasad

) Ako ne stavim kumpirić, onda mu uz povrće + piletina ili riba dam palente ili integ.riže. I onda ide mliko oko 18h, pa opet oko 21.30h.
Po tome mi se čini da nemam izbora nego uvest 3. obrok popodne ili navečer

Šta bi osim žitarica mogla? Za jogurt je prerano... nemam ideja! Žitarice sa mlijekom mi pare jedini logični izbor. A sve manje je zadovoljan nakon samog mlijeka, uskoro će mu postat premalo...
(skužajte šta ovoliko gnjavin

)
24 kol 2007, 22:53
Mi za veceru jedemo: zitarice+povrce+maslinovo + sir (ti mozes bez sira)
zitarice+mleko+voce
riza+povrce+maslinovo
supice od povrca sa testeninom i sirom
i po nekad neku mlecnu kasicu
27 kol 2007, 09:12
eto mi smo bili 4 dana na malo mrkvice, a sada smo već 4 dana na mrkvici s tikvicom ( korabicu ja ovdje ne mogu dobiti ).
Mislila sam u to dodati sutra proso.
I taman kada sam pomislila da dobro radim, jedna frendica me napala kako ne mogu djete stalno držati na mrkvici, jer da je to štetno, te neka mu sada izbacim mrkvicu????????!!!!!!!!!!!??????? Kakvo je vaše mišljenje?
Ne pojede on toga puno, ponudim mu dva puta dnevno i skupi možda 3-4 žličice dnevno. Od tekućine pije samo vodu ( na bočicu s kljunom ) u to baš jako voli.
27 kol 2007, 09:17
nije stetno.
moj je jeo mrkvicu toliko dugo da je u jednom trenutku bio zut kao japanac od karotena
onda sam olabavila s mrvom. ali ne i izbacila je iz prehrane potpuno.
28 kol 2007, 10:45
Curke,
Kad mogu Lari dati da papa zelene masline one iz staklenke. Pitam zato jer su one inace slane, pa

ni sama, al imala sam priliku jucer vidjeti kako je poludila za njima kad ih je vidjela, e sad jel to zbog toga kaj je nekaj novoga vidjela ili ne
Hvala vam
28 kol 2007, 10:48
vragec, bas zato sto su masline zbilja slane ja joj ne bih davala.
mislim, nece joj nista biti ako joj das da proba, ali tako malom djetetu ne bih davala jesti nista sto je tako slano.
28 kol 2007, 11:35
Zelene masline su po meni preslane za tako malo dijete. Ja joj ne bi dala.
Nina - Mrkva moze bez problema, pogotovo kad govorimo o tako malim kolicinama. A prijateljici reci da bi dijete svaku novu namirnicu trebalo isprobavati od 3 do 5 dana (mi smo i duze) da se na nju navikne i da vidimo kako ce odreagirati. Jedino sto mrkva zatvara pa ako primjetis da ne kaka danima, oladi malo s mrkvom.
28 kol 2007, 12:23
Cure, znam da je bilo već o prosu, al ja opet nemam pojma što da radim s njim. Kad sam mu jednom, s nekih 9 mjeseci skuhala, prdio je cijelu noć i bio jako nadut, sad jel od toga

, ali ja sam sad opet kupila one Alnaturine u pahuljicama. Kako da ih spremim? Da ih isto prokuham pa u voće, jogurt i sl. Jel se one dodaju u juhicu pred kraj, kao i pašta?
28 kol 2007, 12:30
ja proso normalno kuham, isto kao sto kuham rizu
nekad ga dodajem u juhu.
nekad ga skuhanog zamijesam s nekim vocem - bananom ili malinama ili necim trecim.
nekada ga umijesam u jogurt.
30 kol 2007, 08:42
- prvo smo bili 4 dana na mrkvici s 2 kapi maslinovog ulja
- onda sam mu 4 dana nudila mrkvicu s tikvicom
-onda sam mu dva dana uz mrkvicu i tikvicu dodala proso
-jučer sam mu dala samo tikvicu i proso jer nekoliko dana nije imao stolicu.
Uglavnom, svaki dan sa dohranom je sve lošije.
On inače cica oko 6, 10, 14, 18 sati, pa bi mu ja nudila dohranu oko 12 i 16 sati. Jučer sam pokušala dat mu u 18 ( prije cicanja ), no uopće ne otvara usta i jedino mu nasilno mogu ugurati žličicu hrane i dat mu vode, pa onda to pojede. Samo okreće glavu, buni se i uopće ne otvara usta.
U biti od cijele dohrane on je samo vodu prihvatio!!!!! :conf
Imate kakvu ideju što i kako dalje?
Inače pokazje interes za hranom koju mi jedemo, ako mi je slučajno u krilu dok je naše jelo za stolom pokušava do svega doći. Neki dan je tako u trenu moje napažnje zgrabio komadić dinje i to je s velikim oduševljenjem cuclao.
01 ruj 2007, 10:18
dva dana sam mu davala tikvicu i proso i možda je pojeo po 2 žličice. Stolicu je imao sinoć i jutros.
Sva moja pitanja iz prethodnog posta i dalje stoje!!!!!!!!
01 ruj 2007, 10:41
idemo redom
zašto si od žitarica krenula baš s prosom?
ako ste krenuli s dohranom, onda bi bilo dobro da se držiš jednog termina (iako ima onih koji savjetuju i drugačije - nuđenje više puta tokom dana). znači, dohranu mu ponudi u vrijeme za koje misliš da vam najviše odgovara - hoće li to biti u 10, 12 ili 14h, to moraš odlučiti i držati se za početak tog vremena.
nije ništa čudno da neka djeca u početku odbijaju dohranu. tada se može stati, pričekati par dana i krenuti od početka. ovo kod vas mi izgleda baš kao to početničko odbijanje.
ono što nikako ne bih savjetovala je nasilno guranje žličice u usta. neće mu se ništa dogoditi ako krene dva-tri tjedna ili dva mjeseca kasnije
01 ruj 2007, 21:12
Pitanje moja mala će sad imat 6mj jede hipp1 već mjesec dana i rižine pahuljice stavljam u mkijeko da semalo zgusne ujutro jede kašiceod jabuke probala krušku i danas je probala mrkvicu to obožava jest al problem je u tome šta mlijeko sve manje i manje jede pa neznam šta ću pojede u prosjeku 7 puta na dan mlijeko al jedva da pojede 140ml po obroku pa neznem dal je to dovoljno i htjela bih proširiti odruge obroke al neznam šta pa vas mame molim za pomoć
01 ruj 2007, 22:12
jedan minijaturni obrok dohrane u ovoj dobi je više nego dovoljan. možda ne pije dovoljno mlijeka jer pojede dosta kašice, a malenima je ipak mlijeko osnovna hrana.
02 ruj 2007, 08:34
e sad, nemam pojima zašto sam krenula s prosom. Tek sada sam skužila da je greška i da s time nisam trebala krenuti

( imam tablicu isprintanu, ali sam od silnog proučavanja fulala - baš sam ljuta ).
Ma ne silim ga ja. On svojim zubićima zagrize žličicu na početku i ne pušta ju nikuda.
Ako mu hranu dam na dudu varalicu - to prihvaća i tako je jednom baš puno pojeo, ali ne želim ga na taj način hraniti.
Danas izbacujem proso i dat ću mu palentu.
E sad, kako sam se ja odlučila krenuti s povrćem, a dostupne su mi samo mrkvica i tikvica, koliko dugo da mu dajem tu kombinaciju?
Da li u to dodati jabuku, ili nastaviti dodavati namirnice iz grupe žitarica?
02 ruj 2007, 08:36
možeš krenuti s jabukom samom pa onda u kombinaciji s mrkvom
02 ruj 2007, 08:52
ok, hvala, onda danas idemo na jabuku!
03 ruj 2007, 10:35
Mi smo imali takvo pocetnisko odbijanje dohrane. Tek nakon 3-4 tjedna kad smo mu dali krusku je poceo uopce otvarat usta. Od mrkve je imao zatvor, makar pojeo samo jednu zlicicu dnevno. Tikvicu je kasnije super prihvatio, s skoro 7,5 mjeseci.