O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

12 svi 2009, 13:51

Ina jel piše zašto heljdu ne do 5 god? Moj marin je jede već godinama i baš je voli, zapravo, svi je jako volimo.

12 svi 2009, 14:00

ne izričito, ali iz konteksta u kojem je spomenuta se da iščitati da spada u teže probavljive žitarice što mi je totalno zbunjujuće jer ju u vegetarijnskoj kuharici navode kao lako probavljivu :dunno

izdvajam iz wikipedije
Buckwheat contains no gluten[20] and can thus be eaten by people with coeliac disease or gluten allergies. Many bread-like preparations have been developed. However, Buckwheat can be a potent and potentially fatal allergen by itself. In sensitive people, it provokes IgE-mediated anaphylaxis[21]. While this allergy is rare in the west, it is quite common in Japan and Korea

ovo je baš za tebe Marin :)
Buckwheat contains D-chiro-inositol, a component of the secondary messenger pathway for insulin signal transduction found to be deficient in Type II diabetes and Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). It is being studied for use in treating Type II diabetes.[25] Research on D-chiro-inositol and PCOS has shown promising results
.

12 svi 2009, 14:04

Ina66 je napisao/la:i kakva im je to kombinacija riža/palenta???

palenta-riza meni djeluje ok, napravljeno kao pahuljice vjerojatno kao i cista riza. samo da nema te nesretne vanilije i kojecega unutra.

znaci, nista od heljde. a bas lijepo izgledaju te kutije, kasica za dobro jutro i za laku noc. da nema ovog foruma, vjerojatno bi mu vec svasta dala jesti

12 svi 2009, 14:06

Eto, iz iskustva mogu reći da marin kao dijete izuzetno osjetljive probave, s grčevima do skoro 2g nikada nije imao problema sa probavom heljde. jede je od nekih godinu dana starosti jednom tjedno svakako...
Edit : našla sam na rodi o probavljivosti i heljdi - i moj je zaključak da trabunjaju bez veze... ja nastavljam s heljdom hraniti marina, a planiram je uvoditi i lelici, samo ne još :)

danijela - bolja bi bila kombinacija žitarica/voće ili povrće. ne vidim smisao u toj kašici.
i da, još htjedoh podijeliti s vama - glede onog ne miješanja voća i povrća - pitala sam kolegicu nutricionisticu i rekla ona da ona takvo nešto nikad čula nije. prema njoj nema razloga zašto se voće i povrće nebi smjelo mješati zajedno u istoj kašici (kako sam i sam mislila, a verujem i vi)... no, za svaki slučaj prostudirt ćemo tu informaciju i javiti ako nešto pametno saznamo..
Zadnja izmjena: Marin; 12 svi 2009, 14:19; ukupno mijenjano 1 put/a.

12 svi 2009, 14:16

Ina66 je napisao/la:Buckwheat contains D-chiro-inositol, a component of the secondary messenger pathway for insulin signal transduction found to be deficient in Type II diabetes and Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). It is being studied for use in treating Type II diabetes.[25] Research on D-chiro-inositol and PCOS has shown promising results

nece ju jesti Vjeran, ali mama hoce :D pa da vidimo sto ce bit s PCOS

Marin, a kad onda planiras s heljdom?

12 svi 2009, 14:19

Marin - sada nam moraš napisati kako ju pripremaš :)
možeš na ovaj topic
viewtopic.php?f=40&t=48997

12 svi 2009, 14:25

danijela - s nekih 10-12mj planiram početi. prvo ću uvesti sve ove naše "normalne" žitarice, a onda krećem na heljdu. jedino kaj mi pada na pamet da sam čula loše o heljdi je da kod životinja koje se njome hrane (dakle svježom) i koje su na suncu oboljevaju od fagopiroze, ali to nema nikakve veze sa našom prehranom...
kad je bio mali spremala bi mu umjesto žitarice, znači + voće, povrće, meso. omiljena mu je bila juha od heljde - standardna povrtna juha sa dodatkom heljde i mrvu bijelog mesa... sad ih već jede zajedno s nama - pirjanu na luku sa gljivama ili kao bolonez.
edit: a ja se utapam u štruklima od heljde, ali tu ide i sir, pa još malo treba ipak pričekati :)

12 svi 2009, 14:34

škorpijica je napisao/la:marie claire ja mu dam vode odmah nakon obroka, a mlijeko kad vidim da je gladan s tim da dohranu zasad uvijek nudim u određeno vrijeme između dvije bočice mlijeka ili podoja tako da nije ni pregladan ni presit.
cakorka ne mora značiti da joj se mrkva ne sviđa jer ste tek počeli...ipak je do sad naučena samo na mlijeko...moj je 2 dana nakon 2 žličice jabuke hermetički zatvarao usta, a nakon tjedan dana pojeo pola kašice.

Ne kužim... da joj nudim između obroka ili u vrijeme obroka?
Mi smo danas probali mrkvicu! Par žličica, još bi ona da smo joj dali! Nakon toga je 20 min poslije pila mlijeko, a sad ću joj nuditi vodu. Jel to ok?

12 svi 2009, 14:37

marie clare nakon pojedene kašice odmah ponudi vodu i nastavi sa dojenjem ako je još gladna.. nakon sisanja vjerojatno neće popiti vodu, jer nije žedna

12 svi 2009, 14:51

sad sam malo proguglala heljdu, ona zapravo nije zitarica nego zeljasto povrce, nisam za to znala.
ne sadrzi gluten, niskoalergena je, ali u malim kolicinama sadrzi nekakve tvari koje djeluju slicno kao kofein, tein... pa se navodno zbog toga ne preporuca mladjoj djeci.

12 svi 2009, 15:34

danijela, jesi možda zapamtila naziv te tvari? znam da ima fagopirin i rutin, ali neznam za ovo koje djeluje ko kofein (inače se heljda koristi za snižavanje visokog krvnog tlaka )

12 svi 2009, 15:41

nisam ni procitala naziv, samo to da djeluje tako. jos cu malo proucit, i mene zanima

12 svi 2009, 15:57

Marin je napisao/la:marie clare nakon pojedene kašice odmah ponudi vodu i nastavi sa dojenjem ako je još gladna.. nakon sisanja vjerojatno neće popiti vodu, jer nije žedna

Znači, bez obzira što je pojela samo par žličica, odmah vodu, pa tek kasnije nakon toga mlijeko?
Onda da joj kašicu nudim između obroka dok još uči okuse i jede mrvice?

12 svi 2009, 16:49

marie claire je napisao/la:
Marin je napisao/la:marie clare nakon pojedene kašice odmah ponudi vodu i nastavi sa dojenjem ako je još gladna.. nakon sisanja vjerojatno neće popiti vodu, jer nije žedna

Znači, bez obzira što je pojela samo par žličica, odmah vodu, pa tek kasnije nakon toga mlijeko?
Onda da joj kašicu nudim između obroka dok još uči okuse i jede mrvice?

da, ja sam obično pričekala 1,5-2h nakon sisanja, pa joj dala kašicu. ponudila vodu i nakon toga sisanje. nisam čekala da skroz ogladni, jer nebi imala živaca od gladi

12 svi 2009, 16:53

Hvala puno! Budem sutra onda odmah s vodom, pa ću vidjeti kako će se ponašati... Vidjet ću kad mlijeko poslije kašice i vode...
Sutra je novi dan! Ja sam se malo prepala, ne znam iako nisam neka plašljivica... :)

12 svi 2009, 16:56

:hug samo polako!! nije nikom lako kad je prva beba u pitanju :)
btw - vjerojatno ti nebude popila vode, pa da se ne zabrineš ;)

12 svi 2009, 17:03

Marin je napisao/la::hug samo polako!! nije nikom lako kad je prva beba u pitanju :)
btw - vjerojatno ti nebude popila vode, pa da se ne zabrineš ;)

Inače, hoće ona vodu, pa ćemo vidjeti...

12 svi 2009, 20:45

:oft
edit: a ja se utapam u štruklima od heljde, ali tu ide i sir,

Kod nas preko granice ;) u heljdine strukle idu samo orasi i secer. Kako je to fiiiinooo :klanja (i kaloricno).

12 svi 2009, 22:11

i meni je na umu jedan :oft

zakon mi je ovaj topic i
jako sam sretna sto odrastamo marin i ja (u hranidbenom smislu),sa ovom super ekipom :joy

evo,da nisam skroz off-jucer smo probali batat-super je.prihvatio ga je odlicno jer je slatkast-svakako preporucujem izbirljivim bebama :mrgreen:

inace.dogadja nam se nsto tootalno neocekivano-za vrijeme hranjenja prvih par zlica doceka sirom otvorenih usta,i odjednom izgubi interes,pocne zvjerat okolo,pa muku mucim da mu paznju skrenem na zlicicu :roll:

i napravila sam jednu nemogu vjerovat kakvu stvar veceras-dala sam mu sad navecer naribanu jabuku i dinkel keks-potpuno je hiperaktivan i nemogu ga umirit-ajme,ajme... :protest
samo ida mi je znat sta mi je bilo u glavi u dok sam mu to dala-pa ni ja ne jedem voce za veceru

12 svi 2009, 22:37

Na iskustvima ucimo :mrgreen: . Sladko za veceru nije ni za malu dijecu, digne im secer u krvi pa krenu ludovat.

12 svi 2009, 22:49

tanja, može recept na pp za tvoj :oft ??

12 svi 2009, 23:12

Ma ne znam ti ja to radit :lol , pravu si nasla. Uguglaj "ajdovi štrukli", mozda ti izbaci sta.

12 svi 2009, 23:44

tanja hvala na odgovoru za palentu.probat ću opet. ja ću sutra s komoračem probat. dat ću ga samog. di da nađem taj batat. kao da sam ga vidjela u metrou il tako negdje.uglavnom našla sam puno nonica oko sebe s vrtom pa ću od svakoga nešto ušičariti za mateja. meni taman sad u vrtu mladi špinat. zašto tako kasno on ide. tako mi je žao što ga neće on sad jesti a mlad je da mlađi ne može biti. čak ga sebi i u salatau nakidam.

ni mi ne volimo vodu.ja ju obožavam, pa se nadam da će i sinek zavoliti. inače promjenili smo termin za kašice i bolje prolazi. kako se mi dižemo tek oko 9.30-10, dam mu prvo cicu oko 11 pa jedemo oko 1 kašicu i tako nam je bolje i skoro 1.30 do 2 sata ne pita mlijeko. pojede 100-150ml.kako šta.
snow i mi mučimo muku s kakanjem.probala sam ja i tu krušku viljamovku,i kupovnu kašicu i od svježe kruške. mislim da ću i ja probat tu hipp šljivu pa da vidimo. to jednsoatvno nije o toliko ne kakati, i onda kad kaka , kaka brabonjke ko ovca mala. :conf :lol

12 svi 2009, 23:50

e sad me zanima ta heljda.kad ju vi mislite početi davati. u kalendaru od pedijatrice piše da može s 6 mj.

13 svi 2009, 09:50

kako sam ja toliko omašila da sam mu amarant davala sad a na tablici piše da ide tek s osam mjeseci :bonk

ina, ti si idi već davala amarant s mrkvom?
bit će da te samo slijepo pratim a tablica dohrane na frižideru za ukras stoji :lol

može li i quinoa u kombinaciji s amarantom budući da nema glutena već sad ili da čekam?

13 svi 2009, 11:23

silki je napisao/la:kako sam ja toliko omašila da sam mu amarant davala sad a na tablici piše da ide tek s osam mjeseci :bonk

ina, ti si idi već davala amarant s mrkvom?
bit će da te samo slijepo pratim a tablica dohrane na frižideru za ukras stoji :lol

može li i quinoa u kombinaciji s amarantom budući da nema glutena već sad ili da čekam?

Mislim da amaranth može ranije, u Pejićki je od skoro doslovno prvog obroka.

13 svi 2009, 12:41

Nerica je napisao/la: di da nađem taj batat.

Imaš ga na placi, u nizu gdje su zeleni štandovi s lijeve strane (inače svi tamo prodaju tipa orahe i sl., a preko puta je povrće)..vidjela sam ga na još jednom mjestu, ali tamo nam nije bio baš nešto.
:mah

13 svi 2009, 13:30

Danas 2. dan mrkvice! Super joj ide! :joy
Poslije toga 10 min sam joj nudila vodu, popila je par gutljaja, a iza toga nekih uru vrimena tražila mlijeko!
Malo sam zbunjena... pedica mi savjetuje iza mrkvice kašice od mladog povrća i brokulu. Pa onda jabuke i kruške...

13 svi 2009, 14:01

silki - može i amarant i kvinoja od početka :dada
kad mi je ono riknuo komp, izgubila sam i nešto podataka, između ostalog i revidiranu tablicu s linkovima i svim ostalim divotama, buuuuaaaa

Nerica - špinat se zbog oksalne kiseline priprema s mlijekom (zanimljivo, ali proljetni, mladi špinat sadrži više kiseline nego jesenski), a nije preporučljiv i zbog nitrata. ti možeš, budući da ga imaš u vrtu, dati i prije nego je po tablici, ali ne još.

13 svi 2009, 14:19

Pretpostavljam da onda i kislica zbog oksalne kiseline ide kasnije?
marin i ja ju baš tamanili neki dan prije košnje dijela voćnjaka :)
Tema je zaključana