O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
03 svi 2007, 09:59
mene je mama dojila do 2 i pol godine, ja sam u zivotu jedan jedini put imala temperaturu kada sam bila mala i to je to, da li to ima veze s time

, ali zao mi je ko psu kaj sam ja uspjela dojiti samo tri mjeseca
ali nomatter what, jako sam protiv uvodjenja kravljeg mlijeka prije prvog rodjendana, dapace ja sam klari isla uvoditi kravlje i odustala....ipak smo i dalje na adaptiranom...
04 svi 2007, 12:53
moja beba je stara 8 mjeseci i dosada je probala dosta toga,sve je dobro prihvatila. Pitam se da li bih mogla koristit neko drugo mlijeko osim humane. Sto se tice doktora,oni imaju svaki svoje misljenje.
04 svi 2007, 22:39
Premjestam na dohranu!
04 svi 2007, 23:48
preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se do navršene druge godine daje adaptirano mlijeko ili doji.
moja mlađa, 18 mjeseci, je počela zahtijevati mlijeko (vidi od starije sestre

) pa smo prije desetak dana krenuli s isprobavanjem. probala je sojino i bilo je OK, kozje također u redu no, od kravljeg dobije rijetku stolicu. ne baš proljev, ali blizu. a popila bi par gutljaja
meni dovoljan razlog da ga dalje ne dajem
bebi od 8 mjeseci ne bih davala mlijeko iz tetrapaka. barem do godine dana, ako se već ne može čekati do godinu i pol, dvije
05 svi 2007, 16:17
Tako kako je Tanja rekla...
Lora (sada 20mj.) je dojena i jos doji (1-2X dnevno) tako da adaptirano nikada nismo imali potrebu koristiti.
Prije nekoliko mjeseci poceli smo sa sojinom mlijekom (smatrala sam da je
s obzirom na njezinu dob "pametnije" uvesti sojino od adaptiranog).
U pocetku joj okus nije odgovarao, sada se privikla.
Kravlje mlijeko, prema preporukama WHO i forumasicama ovog foruma, odlucili smo ne koristiti prije drugog rodjendana.
Nedavno je Lora "maznula" dvije zlicice griza na mlijeku iz mog tanjura i pojavilo joj se crvenilo oko usta.
Mnogo je argumenata zasto kravlje mlijeko ne davati djetetu do 2. godine (alergen, ono je masno kao manje masna svinjetina...).
Najvise sam se osvrnula na kravlje mlijeko jer o njemu majke najcesce razmisljaju kao o "drugom" mlijeku (nakon dojenja ili formula), osim toga o kozjem, ovcjem, "pticjem" (malo se salim) i ostalim saznanja i iskustva nemam (nemamo ih priliku koristiti pa se nisam niti informirala, osim sojinog).
U svakom slucaju, osobno mislim da je tvojoj slatkici prerano i neoptrebno uvodjenje "drugog" mlijeka a sve ono sto bi inace radila na kravljem mlijeku mozes napraviti i na formuli.
Prilikom uvodjenja mlijecnih (kravljih) proizvoda obicno se pocinje obicnim, vulgaris jogurtom ili acidofilom (ne sjecam se s koliko mj.).
Molim informiranije i po ovom pitanju osvjestenije majke da me nadopune/korigiraju.
06 svi 2007, 19:44
moja ena je sa devet miseci počela odbijati mliko, davala sam joj bebimil i kad je počeo rat i povračanje jednostavno sam se prebacila na mliko iz tetrapaka-po preporuci pedijatrice, od tada je počela uzimati mliječni obrok bez problema sad su joj 2.5 godine i nisam imala nikakva neugodna iskustva sa mlikom iz tetrapaka.
07 svi 2007, 10:41
Mi smo poceli jesti jogurt (obican,bio) s 9 mjeseci. Od pocetka ga je super prihvatila. Posebno ako je s komadicima kruha ili s palentom :papica
Mlijeko kravlje ne pije,dajem joj mlijeko za bebe iliti ciku
16 svi 2007, 18:18
još malo o tome zašto nikako NE kravlje mlijeko prije navršene godine dana
infants should not be switched to cow's milk before they are a year old. The main reason behind this recommendation is that cow's milk doesn't have any iron in it, and so replacing breastmilk or an iron fortified infant formula with regular cow's milk before an infant is a year old would likely lead to your baby developing iron deficiency anemia
Some infants also have problems digesting large amounts of cow's milk.
16 svi 2007, 22:52
e sad ja....
ako se govori o ovome o cemu je ina stavila citate, znaci o tome da se djetetu kravlje mlijeko uvede kao glavno pice, tj. da se svi mlijecni obroci, bilo podoji bilo bocice zamijene kravljim, onda je preporuka nikako prije godine dana.
no, ako se radi o prilagodjavanju tj. postupnom uvodjenju kravljeg mlijeka u prehranu, ovdje tvrde da treba poceti s oko 6 mjeseci. tu se, naravno, radi o malim kolicinama koje se, recimo, koriste u kuhanju.
ja jadna za ovo krasno mjesto nisam znala kad sam pocinjala liamovu dohranu, pa sam mu s (cini mi se) cca 8 mjeseci pocela davati kravlje mlijeko u besamelu recimo i sl. hvala dragom bogu posljedica nema - nikakvih, nikad reakcije ni na sto nije imao, no s kianom mislim da cu malo dulje pricekati.
edit, nisam si zapisala za mlijeko, sad sam bas isla traziti, ali jogurt imam zapisan s malo preko 10 mjeseci.
17 svi 2007, 22:39
ma da, teško je u nekim jelima izbjeći mlijeko iako smo mi i palačinke pravili (i još uvijek pravimo) bez mlijeka i ništa im ne fali
18 svi 2007, 22:07
Nama je bas nedavno dr. rekla da malom dajemo Milumil 3 do 3. godine s obzirom da je od pocetka na Milumilu!
18 svi 2007, 23:01
ja sam eto,uvela kravlje mlijeko jer me uhvatila panika

sad nedavno dok je mali bio prehlađen,normalno sam mu davala njegovo adaptirano mlijeko i on normalno svaki obrok povrati,pa je onda jeo povrtne i voćne kašice ali mislim si mali je,treba mu mlijeko...
pa sam mu onda počela kašice raditi na tom adaptiranom i on opet sve povrati,i ja štaću sad,probam s kravljim(prvo razrijeđeno s vodom) i vidim dijete ne povraća,pa jedan obrok,pa drugi,pa jedan dan pa drugi,vidim ne smeta mu i na tome ostalo
zapravo sam mu sinoć probala opet dati to adaptirano i opet je sve povratio-a prehlada prošla

,tako da se ne mislim vraćat sada na adaptirano i izmišljati neke kerefeke,isprobavati ostale proizvođače
20 svi 2007, 15:36
J. je dojio malo vise od dvije godine.. ali je kravlje mlijeko iz tetrapaka (punomasno, bio) probao iza prvog rodjendana. Povremeno bi popio gutljaj-dva... Sada popije barem salicu dnevno. Adaptirano nikad nismo koristili.
20 svi 2007, 20:19
ja se divim i salutiram svim mamama koje doje svoju djecu,ja svoga bebolina nisam,eto tako je ispalo,ako nekoga baš zanima mogu mu/joj reći ali ovdje neću jer ne želim dramiti a i nije topik o tome ;-)
26 srp 2007, 20:27
Kad beba može početi piti kravlje mlijeko, znači ne adaptirano nego obično kravlje mlijeko?
26 srp 2007, 21:04
oko drugog rođendana. uvoditi polako (npr. prvo u pire) i prije običnog kravljeg isprobati jogurte ili adaptirano. ako ima reakcije na jogurt ili adaptirano, ne uvoditi klasično kravlje.
26 srp 2007, 21:26
sorry, al meni je to malo predrasticno
ovdje u kuhanju uvode od 6 mjeseci, kao pice od godine dana. ako nema povijesti alergija u obitelji, ja mislim da je s cca godinu dana, 14 mjeseci ok.
26 srp 2007, 21:33
eli, to i meni nekako izgleda predrastično. Ako jaja uvodiš do godinu dana zašto čekati s mlijekom još godinu?
26 srp 2007, 21:50
nije samo stvar u alergiji. kravlje mlijeko sadrži teško probavljive proteine i jedna kap mlijeka u špinatu neće smetati nealergičnom jednogodišnjaku, ali konzumacija kao osnovnog mlijeka opterećuje bubrege i smeta apsorpciji željeza, tj. podiže šansu da dijete bude anemično.
ja sam stara, ali sam po savjetu pedijatrice do drugog rođendana bila na adaptiranom.
kome je adaptirano preskupo, može svo mlijeko nakon prvog rođendana zamijeniti jogurtima (oni dođu kao prirodno adaptirano).
puno se ovdje pisalo o mlijeku. okreni par stranica i naći ćeš na lijepa objašnjenja moderatorica.
26 srp 2007, 21:58
Hvala
26 srp 2007, 22:01
mi smo presli na kravlje s 18 mjeseci.
26 srp 2007, 22:03
Mi s dvije godine
26 srp 2007, 23:08
eli, ok, bjelancevine iz kr. mlijeka su prilicno velike i dosta tesko probavljive, ali ne govorimo tu vise o 6 ili 8 dcl mlijeka dnevno, i ne govorimo o probavnom traktu sestomjesecne bebe, nego toddlera koji bi vec prakticki trebao jesti "odraslu" hranu.
bez uvrede, ali osim ako je dijete bas osjetljivo (ili postoji mogucnost alergije), cekati do dvije godine mi je malo pretjerano. mislim, daleko od toga, kome pase - super, samo navodim svoje misljenje.
:juhu
26 srp 2007, 23:18
naravno. svi smo ovdje da razmijenimo mišljenja i pročitamo stvari koje će nas potaknuti na razmišljanje i na kraju svatko donosi odluku za sebe.
možda iz inerkcije, ali ja sam se trudila da mi dijete unese bar 7 dl mlijeka sve do njenog trećeg rođendana kad je odbila i jogurte. sad se čudim kako mi je bila i ostala tako krupna (trudi se uvaliti što više voća, što više povrća, što više mliječnog, redovito meso i ribu, pazi da unese dovoljno vlakana i rezultat je bucmasto dijete).
26 srp 2007, 23:30
eli je napisao/la:ja sam se trudila da mi dijete unese bar 7 dl mlijeka sve do njenog trećeg rođendana
yeah right. liam je s 13 mjeseci kategoricki odbio popiti bocicu adapt. mlijeka pred spavanje.

i to je bilo to. dijete se skinulo s mlijeka. kravlje je s gnusanjem odbio. isto tako i sve s okusima, follow on i off i sva ta smeca. mlijeko - jok.

trudi se uvaliti što više voća, što više povrća, što više mliječnog, redovito meso i ribu, pazi da unese dovoljno vlakana
...pa dovoljno zelenog lisnatog povrca, pa razne boje voca i povrca u jednom danu, pa dovoljno mahunarki, grahorica, dovoljno anim. bjelanc., dovoljno masne ribe.... znam.

sve to i jos vise mi je na pameti skoro dvije godine svaki dan. tu i tamo oladim pa narucimo pizzu.
27 srp 2007, 11:09
Zbilja zbilja sad nemam vremena ali preporuka o davanju kravljeg mlijeka s 2. godine je od Svijetske zdravstvene. Koja ujedno i preporuca dojenje do tada. Ako dijete ne doji do druge godine onda naravno treba pribjeci drugim oblikama mlijeka. Mi smo kombinirali rizino mlijeko i jogurte, kravlje tek s 23 mjeseca.
Zasto zuriti s kravljim ako se moze i drugacije.
27 srp 2007, 11:11
Mi smo počeli sa godinu dana

.
Danas znam malo više. Vjerojatno bih počela kasnije, iako je i ovako bilo sve ok.
27 srp 2007, 19:56
Moji su do 4. godine pili adaptirano (ja sam alergičar i nisam ih tjerala na kravlje mlijeko), kad su to prestali piti nisu htjeli kravlje pa ih niti ne tjeram. Piju sve moguće jogurte, kefire i sl.
31 srp 2007, 14:44
Moja N. je po prestanku dojenja (10. meseci) odbijala svako adaptirano mleko. Kravlje je pocela da pije otprilike s nekih 16 meseci - u medjuvremenu je pila jogurte i kisela mleka i nista joj nije falilo. Sad znam da je mozda trebalo da joj ponudim i sojino mleko kad je odbijala kravlje, ali i ovako je sve ok.
31 srp 2007, 14:49
Adaptirano se preporuča što duže isto kao i dojenje, zbog probavljivosti, ali i dodanih vitamina i minerala. Inače, ak se radi o večem djetetu (večem = da nije dojenče, znači od 1 g.) niti ne mora piti mlijeko. Kalcij se savršeno može zamijeniti sirom i drugim mliječnim prerađevinama, koje su uostalom i zdravije od mlijeka.