O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Re: Prehrana skolarca

14 svi 2008, 14:14

mirci, pa to i ja pricam... koliko cimbenika ima u ovoj prici :shock: (da ne kazem kako tek nas dan izgleda kad imamo popodne skolu..., to velik dio vas ovdje uopce nema-govorim za prvasice i one u drugom razredu, naravno...)
medo - preduhitri me mirci, za frape :klanja

p.s.
inace, meni se svidja tijek topica :proljece . dobro je prvo definirati gdje je tko od nas u prehrani skolarca, i sto, koliko, kako i kada oni jedu.
a onda cemo cereciti namirnicu po namirnicu. meni to mlijeko nikako nije jasno - jel se preporuca ili ne, jel to uopce dobra namirnica ili ne....
no, pomalo...ima vremena...

14 svi 2008, 14:24

joj, sorry, skrenula sam ti topic, ali mislim da je ocito koliko nam je falio razgovor o ovoj temi :proljece

14 svi 2008, 14:25

e, vidis, ja s mlijekom nemam dvojbi. nikad nije dokazana alergija, jer nismo istrazivali, dosta mi je bilo sto bi dobio uuuzasan proljev ili flekove po kozi nakon samo jedne salice mlijeka.

a kaj je najgore, voli mlijeko :cry: pa se snalazimo s kozjim. no ono je ooodvratno s cokoladom ili kavom :roll:

14 svi 2008, 16:15

Tako ste se super raspricale da smo Ina i ja odlucile kako topic ostaje TU :mrgreen: .

15 svi 2008, 01:57

e, sad ste ga nagrabusile :D , bar od mene. imam jedno 999 pitanja :D

inace, jos se malo terminoloski razilazimo - vidim da neki kazu zajutrak - dorucak- rucak, a ja recimo kazem dorucak - uzina - rucak. ne kuzim bas sto je to zajutrak :oops: ? pogotovo jer recimo u nekim linkovima umjesto dorucka kazu zajutrak, a u nekim je to obrok prije dorucka. a jesam ga spetljala... :oops:

15 svi 2008, 08:30

meni je zajutrak obrok prije dorucka :)

15 svi 2008, 08:41

da, to bi bilo to.

prvo ide zajutrak, doručak pa ručak.
poslije ručka je užina.

15 svi 2008, 09:37

a di je gablec? on ide izmedju dorucka i rucka. :mrgreen:
meni je zajutrak kao neka novohrv. izmisljotina (iako mozda i nije) i mislila sam da je = dorucak. :dunno

15 svi 2008, 09:46

tenks, cure.
javim se malo kasnije jer sam trenutno zbunjola :stup . sad uopce ne kuzim sto ja to dajem djeci ujutro :D.
mi taj zajutrak uopce nemamo (a vidim da ga ima u onom clanku zzjz koji sam linkala i ciji sam dio pastala).

molim moderatorice da nam pomognu da se terminoloski uskladimo.
:objasni

15 svi 2008, 09:55

ova moderatorica sigurno neće pomoći u jezičnoj zavrzlami jer su kod nas - marenda, ručak, marenda i večera :mrgreen:

a za zajutrak nikako ne bih rekla da je novohrvatska riječ

edit: dodajem objašnjenje iz rječnika - zajutrak je knjiški izraz za doručak, a doručak je prvi obrok u danu

15 svi 2008, 10:04

ja imam predškolca tj. prvašića od rujna pa ću samo o njemu.. On je baš mršavko, no voli jesti sve, imao je svoje faze "neću meso" pa "obožavam meso" i tako sa svakom namirnicom...
Kako je odnedavno i slabokrvan kod nas to ovako izgleda. Još napominjem da imam sreću što sam radim 9-13 pa mogu pripremiti friške obroke svaki dan
Znači u radne dane:
- ujutro odmah po ustajanju - željezo plus sok sa C vitaminom (ili cijeđene naranče ili neki bejbi hip i slično)
- u vrtiću marenda (znači kruh plus neki namaz evenutalno mlijeko (rijetko) ili jogurt (češće). Volio je pojesti nesqvik žitarice, cini minies i slične - ali ne kupujem odkad sam shvatila koliko zapravo šećera ima u njima)
- ručak pojede u vrtiću uopće se ne raspitujem koliko i šta jede tamo, pojede i voćku u vrtiću kao još jedan obrok do 15 sati
- doma obavezno ruča kompletan ručak. To je ono što inače kuham nama svima, a mogu se samo nadati da pravilno i zdravo kuham (ne koristim vegetu i slične aditive, kuham brzo i friško, povrće uvijek i sirovo i kuhano, meso na cepteru, juhice povrtne, riba, žitarice, puno maslinovog ulja itd itd...)
- ono što je meni pod mus to je voće oko šest...
- večeraje ili ostatke od ručka, često puru, nekada mliječni obrok, ma ništa komplicirano jer to mu je i tako najmanji obrok u danu...

Kad postane prvašić u rujnu bit će sve isto, osim što će prije nastave odraditi doma i doručak, u školi će dobiti marendu kakav sendvič i vočkicu, a doma opet na ručak jer nismo u cjelodnevnom boravku.

15 svi 2008, 10:40

Jutros je pristao pojesti jogurt!

Klima mu se zub pa ne želi ništa tvrdo.

Zajutrak? Hm, ništa tako ne zovem. Doručak nam je prvi obrok, sljedeći je ručak, između je voće....kad su doma...u školi je užina.

15 svi 2008, 10:56

meni je zajutrak kao obrok nije bas jasan za nas radne ljude i skolarce. Obzirom da se mi dizemo u zadnji cas ne znam kamo bi jos ugurala i zajutrak, imamo dorucak, skolarci imaju kasnije gablec iliti marendu u 9,30 (sto je najlogicnije) i onda u 12 obican najobicniji rucak.

meni to mlijeko nikako nije jasno - jel se preporuca ili ne, jel to uopce dobra namirnica ili ne....

ovaj dio price cekam, mi smo veliki konzumenti mlijeka i mlijecnih proizvoda (valjda smo zato tako svi bijeli :pee ) osim naravno MM koji je sav crn i garav jer ne voli mlijeko. Nisam primjetila nikakve vidljive negativne posljedice na djeci.

15 svi 2008, 11:05

medo - ono sto ti zoves doruckom meni je zajutrak, a gablec ili marenda u skoli je dorucak (i samo mu ime kaze da nema nista izmedju njega i rucka :)), slijedi rucak....

jutros pao frape :)
niti ja ne primjecujem nista negativno nakon konzumiranja mlijeka

edit. imam odlican link za izradu grafikona rasta (centilne krivulje) za djecu za procjenu statusa djeteta u odnosu na drugu djecu iste dobi i spola. Jako vazan faktor u ovoj prici :), ali ne bih ovdje obajavljivala rezultate da ne skrenemo u krivom smjeru :) - http://warp.continuum.hr/pendi/test/mainform.aspx

15 svi 2008, 11:10

mislim da je cijela priča o mlijeku vezana uz krave koje filaju hormonima nebi li dale što više mlijeka.
a kaj je danas dobro?
piceki koji narastu za maltene tri dana, meso sumljivog porijekla, voće i povrće puno pesticida, kruh pun boja i aditiva :whew
kad krenem razmišljati o tome što jedemo pozli mi.

kupujem grunt, dižem kuću i bacam se u poljoprivredu, pa makar za potrebe obitelji.
sačuvat ću živce i zdravlje.

15 svi 2008, 11:25

mirci - nemoj jos skretat s teme :D, pliz, jos smo na zajutarku (nu, pazi koji lokativ :shock: )
ali, vratit cemo se mi na to...

glede mlijeka - drugarica silki :klanja je super pojasnila sto mene zanima. dakle, slijedom njezinog pojasnjenja mog pitanja :mrgreen: - zanima me nekakav sluzbeni stav i zakljucak u svezi mlijeka koji cemo onda furat na topicu - jel nije dobro da ga djeca piju, ili je ipak dobro, ako je - koje - 3,2, 0,7, 1,0 i tako to...(analogno preporuci za male klince).
govorim naravno za djecu koja nemaju nikakvih problema - alergija, osjetljivosti na mlijeko, adhd (kod koje se mlijeko ne prpeoruca, etc...)

moji vole mlijeko, muz takodjer.
a ja ga mrzim iz dna duse (mlijeko, ne muza :mrgreen: )i ne pijem ga doslovce od 6. godine zivota (tocno se sjecam dana kad sam mami rekla da ja to jednostavno ne mogu piti i da mi se povraca :stup ). i nu, me, bez obzira na to, vid kako sam velika i lijepa izrasla :mrgreen: .

15 svi 2008, 11:37

odlična tema :mah
ja se često pitam zakej je tak razdražljiva, mrzovoljna ili hm...kak se kaže pristojno za dijete živa :mrgreen: i pitam se na koga je, a kad ono ja kriva čime je filam..
moja je jako teška po pitanju jela, nije mršava, baš suprotno, ali je birljiva i pipljiva...
doručak nema šanse ujutro prije škole pojesti, jedino čaj popije, pa tamo dobije užinu..
ujutro naviše voli najzdravije a to je nutela odnosno ona crno-bijela zbog trudnoće neznam više ni ja kako se zovem..
a od žitarica ili mljeka jedino voli nesqvik čok.kuglice i kaj sad reći...
i kak tvrdoglavki nekaj drugo usaditi...
bajdvej mljeko, kaj je to, jedino kaj pijem u kavi...

15 svi 2008, 11:45

teško da ćeš tu dobiti nekakav sluzbeni stav i zakljucak jer sve ovisi čemu čovjek naginje. :dunno
ove školske i vrtićke smjernice za prehranu uopće neću komentirati, jer nemam neko pozitivno mišljenje o onima koji su ga radili i njihovoj edukaciji dok god im je cedevita prihvatljiv vitaminski napitak :roll:
ako naginješ makrobiotici kao vrsti preferirane prehrane onda je mlijeko out
ako naginješ npr. zoni onda je ok

15 svi 2008, 11:53

rony, kajjaznam :dunno . kod mene doma NIKAD nije bilo tih neskvik ili slicnih pahuljica. i nema sanse da to kupim. iako znaaaaaaaaaaaaaam da bi se to mojem starijem klincu sigurno svidjelo.

moji jedu rizine loptice (bez secera), kupim to u gei i to si stave u mlijeko ili jogurt. ili neke zitarice ili cornflakes bez secera.
nekad (kad sam jako dobre volje :mrgreen: - dozvolim im da u mlijeko s tim lopticama pomijesaju kras express. ili im kupim isto takve geine rizine loptice s cokoladom jer nisu tako opterecene secerom kao ove neskvik kuglice.
no, cak i nakon njih - uzasno tesko operem klincima zube - po zubima naprosto bude neoperiva ljepljiva smedja smjesa koju djeca nema sanse da operu (inace, mi doma peremo djeci zube i tako ce biti do 10. godine - to sam si stavila u zadatak :dunno; ne zato sto ne znaju, nego zato sto jedino tako znam da su im dobro oprani :dunno ; rezultat - dijete mi ima 8 godina, nema nijedan karijes).

zovite me frikusha :mrgreen: . nema frke, navikla sam... :mrgreen:

inace, nas dnevni menu vrlo je slican onom kod rlmame :proljece

15 svi 2008, 13:44

ako naginješ makrobiotici kao vrsti preferirane prehrane onda je mlijeko out

tu ti je sve rečeno... stvar je u stavu prema mlijeku - kao o esencijalnoj namirnici dok je pije dojenčad (majčino mlijeko) i kao nepotrebnoj namirnici kada smo starija djeca i odrasli... i o tome da naravno postoje zamjene za mliječne proizvode... Ja nisam stroga u tome iako naginjem makrobiotici, osobno ne nudim mlijeko. Ako baš žele - popiju, no mislim da kroz sir (za kojeg točno znam čiji je i od kojeg mlijeka napravljen), zeleno lisnato povrće, ribu (sardine) dobiju dovoljno kalcija... Ali to je moj stav, moji starci se nikako ne slažu s tim.. misle da je mlijeko turbo zdravo jer mama ima u sjećanju odrastanje na zelenim obroncima Livna i kravice u ispaši, a otac tek pomuženo kozje mlijeko od kozica koje su čitav dan skakale po dalmatinskom kršu. Nema više toga, nope.

15 svi 2008, 14:20

osobno ne naginjem ni makrobiotici ni zoni niti ikojem drugom smjeru :)
no, mlijeko jednostavno kao namirnicu ne preferiram :dunno . mislim da je od njega veca steta nego korist i mislim da nema toliku nutritivnu vrijednost kakva mu se godinama pripisivala.
eto, to je moj stav.

neovisno o tome sto je taj stav dijametralno suprotan stavu mog muza. u misljenju o mlijeku se totalno razilazimo :dunno

naravno, mlijecne proizvode obilato koristimo i vjerujem u njihovu korist i vrijednost :)

17 svi 2008, 10:46

imge, tu se slazemo. ni ja nisam luda za mlijekom, stavim ga u kavu i pljusnem u smjesu za palacinke npr.

kad razmislim, nasi se dnevni meniji ne razlikuju puno od menija npr desetomjesecne bebe :)

zato su mi sva tri decka (sinovi plus mm) lijepi i zdravi, samo ja nikak da se rijesim predbracnog viska :mrgreen:

17 svi 2008, 16:28

Super tema, ukljucit cu se naknadno.
Prosli vikend je moja sestra bila kod nas i sjedimo ujutro uz dorucak, i gleda ona E kako klopa i sjeti se kako nas dvije nismo uopce imale dorucak kod kuce nego nam je prvi obrok bila marenda u skoli. Tek u srednjoj, kad smo si same pocele diktirati prehranu, pocele smo doruckovati (i jesti iskljucivo integralne zitarice). Meni je nezamislivo da bih dozvolila djetetu da joj se zahukta dan bez kvalietenog jutarnjeg goriva. :)

17 svi 2008, 20:57

kupila danas u dm-u zdravi prasak za pecivo i kvasac. sve one stare iz konzuma - bacila :)

sad imam dva pitanja.
1. kako jagode sa slagom uciniti zdravim obrokom, odnosno koji se slag preporuca - da ima najmanje aditiva, E-ova, secera, kemije...

2. sto staviti djetetu u sendvic - zanima me proteinski dio - znaci - koja salama, prsut... or what? dakle, bas meso, ne jaja, ne tofu. recimo da mi se najbolje cini staviti pileca prsa (ispecem trakice), ali ja ne bih to. ja bih nesto laganije (niej nevazno da mi se ni ne da bas peci meso ujutro prije skole :oops: ).

ima neka preporuka?
hvala unaprijed :mah

p.s.ivana, i moji zapravo jedu na razini 9-mjesecne bebe :D

17 svi 2008, 21:50

1. Mi istucemo slatko vrhnje (ako/kad jedemo sa slagom).
2. Ja radim namaze od graha (razlicitih vrsta) ili slanutka. Jedemo jos ricottu, svjezi sir i dimljenog lososa ili pastetu od tune (sad vise ne toliko, zbog mene). Ako bas jedemo salamu, onda prsut (to ne bih davala cesto, a osobito ne u skolu, da mi se ne zadavi ako slucajno ne prozvace kako treba) ili neku od onih sunki (Mandolina ili sl.), ali te su vec krcate konzervansima.

17 svi 2008, 22:02

Filip jede jagode najčešće smiksane s mlijekom kao frape, a od salama voli samo pileća prsa.

18 svi 2008, 01:25

moji jedu jagode same. eventualno malo posipaju fruktozom. :proljece

a u sendvic ne znam. moje devetomjesecne bebe kruh jos ne jedu :mrgreen:

18 svi 2008, 09:07

Malo sam citala preporucenu knjigu i onda je jos prelistala da vidim savjete o prehrani... nije me se dojmila (s rezervom da nisam motivirana djetetovim poremecajem ponasanja, mozda je doista jako djelotvorna u tim slucajevima... mi smo otkrili uzrok naseg povremenog poremacaja i uspjesno ga kontroliramo).
Ima (meni osobno, a ja nisam strucnjak, samo sam isprobala na nama kod kuce masu pristupa dorucku i kombiniranju namirnica) dosta dobrih generalnih smjernica za one koji su skroz neinformirani o stetnosti nekih namirnica (iako, premalo takvih info, za one skroz neinformirane), ali i jako puno stvari koje su mene ostavile :roll: i cak ih s rezervom uzimam kao relevantne za djecu s poremecajima (umjesto nerafiniranog smedjeg secera ili fruktoze uzeti umjetno sladilo?!, NE integralnom brasnu, a mozda je samo u pitanju to da se obicno zamijeni bezglutenskim npr. iako, autor preporucuje mijesano, ja bih prvo probala maknuti gluten).
Za zob.. zanimljiva info, iako nisam nikad cula ni za ogranicavanje zobi konjima, niti sam primijetila kod E ikakve promjene kad jede zobene pahuljice. Najlakse ih je zamijeniti nekim drugim pahuljama. :)

Uglavnom, jos jedan pristup koji mi je dokazao kako treba potrositi neko vrijeme da bi se skupilo znanje o temeljima zdrave prehrane i onda jos angazmana u isprobavanju sto tocno pase ukucanima, kada, kako spremljeno i sl.
Najveca vrijednost knjige mi je u tome sto cu moci dijelove pokazati siroj obitelji i nadati se da ce neki vanjski autor uspjeti uvjeriti ih da ono sto ja tupim o stetnosti nekih namirnica i nekih kombinacija nije moja izmisljotina.

I svidja mi se dio u knjizi: "Mladima bi trebalo savjetovati da umjesto Coca-Cole (koja je uistinu "vrazje pice" tu i tamo (!) radije popiju pivo. :mrgreen:

18 svi 2008, 10:16

ma i ja sam na vise mjesta napisala da molim da moderatorice demantiraju stavove iz knjige...
jer - ni meni puno stvari nije jasno - zasto ne zitaricama za dorucak, a zasto da protenimao, zasto ne vocu nakon obroka, nego uvijek kao zasebni obrok, zasto ne mlijeku, etc, etc..

no, bez obzira na moguce neistine - meni je knjiga super jer me potakla na razmisljanje, a odaziv je pokazao vaznost postojanja ovakvog topica :).

ja imam jos 997 pitanja, recimo da sam 2 rijesila...

p.s. gdje si nasla ovo s pivom.... :alc , to sam preskocila...

18 svi 2008, 12:18

Ja knjigu nisam citala, kako sam ju kupila tako sam ju odmah predala onima kojima je potrebna :gigl .
Inace bi se posve slozila s MZ:
kako treba potrositi neko vrijeme da bi se skupilo znanje o temeljima zdrave prehrane i onda jos angazmana u isprobavanju sto tocno pase ukucanima, kada, kako spremljeno i sl.
Odgovori