O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Re: Hrenovke?!

23 ruj 2008, 15:25

ni u mojem selu krumpir se ne pušta za poslije. moja mama, neškolovana seljanka, kaže da može boljet stomak, da se možeš otrovat i da odstajali krumpir ima okus po sapunu. :whew

23 ruj 2008, 15:30

ina da znas da cu pitati ;)
eli mozda se potvrdi i verzija tvoje mame :)

23 ruj 2008, 16:55

Ina66 je napisao/la:onda stvarno ne razumijem što ti želiš jer meni je dovoljno upravo to što tebi nije - da je netko pročitao knjigu u kojoj to piše i prenio nam. ja se dobro sjećam Adorablinog topica o nepodgrijavanju krumpira i da sam tada sebi rekla "a-ha, dobro zbori" i spremila taj podatak negdje u mozak
ako misliš da moraš nekome dati dokaz, onda najbolje da ovu temu zaboraviš budući da po tebi relevantnog dokaza nemaš

ina, kad su u pitanju moja djeca - uvijek grijesim na strani opreza, ali ako se ikad opet upustim u raspravu po temi podgrijavanja krumpira dokaza za stetnost nikakvog nemam, a kamoli relevantnog.
ako je to stvarno istina onda me zbilja cudi da zdr. organizacije, sluzbene preporuke vlada raznih zemalja, zdrav. preporuke med. ustanova, upute o pripremanju i spremanju hrane za namijenjeni kuharima, raznim studentima i sl., siteovi posveceni odredjenim grupama krumpira, siteovi tipa netko pita lijecnik odgovara..... svi spominju solanin, ali nitko ne spominje niti potencijalnu stetu od podgrijavanja krumpira. :dunno
vjeruj mi, zbilja bih voljela negdje nesto pronaci jer ispadam budala ako ne nadjem, tako da je meni u najboljem interesu nesto naci, ali ovo sto sam dosad vidjela nikako nije dokaz.

sto se osobne prakse tice - mi smo oduvijek podgrijavali sve i za ovo sam prvi puta na forumu cula.

23 ruj 2008, 22:45

Ovako- mi vec generacijama kuhamo i jedemo manestru- i to ju jedemo po 2-3 dana dok se ne isprazni 5-6 litarska pinjata- znaci da ju i podgrijavamo. A u manestru stavljamo i krumpire.. Krumpir na gulas jedemo i drugi dan- nekad hladan, nekad podgrijemo.

23 ruj 2008, 23:42

Kod nas je nepodgrijavanje krumpira kao neka narodna predaja - sa koljena na koljeno se prenosi da se to ne radi I jednostavno se ne radi.
Znam da sam ko mala znala pitati zakaj se nesmije - odgovor je uvjek bio - zato jer se krumpir ne podgrijava.

Mi ga jedemo npr. pecenog ili pire I nakon rucka kad je hladan.
Ali jedenje variva u kojem je krumpir drugi dan je big no no! Podgrijavanje istog drugi dan jos veci!
Doduse ja sam nekoliko puta probala bas da vidim kaj ce se to tako strasno dogoditi - vidljivih posljedica nije bilo.
Ali u principu svega toga se pridrzavam- zakaj? Ne pitajte me jer neznam :da?

24 ruj 2008, 00:14

Kod kuhanih ugljikohidrata, pogotovo skroba, oni postaju odlicna podloga za razvoj bakterija. Neke bakterije mogu razviti termolabilne toksine i to bi mogao biti razlog zasto ne jesti krompir od dan prije. Medjutim, bakterije se prirodno nalaze na kori krumpira pa ako je krumpir dobro opran, vase ruke ciste, posuda u koju ste ga stavile cista, i mjesto skladistenja primjereno, ne bi trebalo biti nista. Opet, kuhan krumpir je pogodniji za razvoj bakterija nego peceni. I opet, vecini bakterija treba najmanje 24 sata da se razviju, prema tome sve sto se podgrije, pojede, unutar tog vremena bi trebalo biti OK.

24 ruj 2008, 08:05

maslačak, moji su samo 30tak km od tvojih i ako se maneštra kuhala za dva dana, krumpir se kuhao odvojeno.

24 ruj 2008, 10:11

Glete sad ovo!!
Čitam JiA i padne mi na pamet-kroketi, knedli od šljiva, oni njoki koje radimo u velikoj količini pa zamrznemo,...ljudi, pa u svemu tome je krumpir, koji se definitivno grije dva puta!
Hm?
Inače ni ja ne jedem krumpir drugi dan, nekad navečer, ali ne grijem ga (ne zbog otrova, nego je tako radila mama, baka, prabaka,..)

24 ruj 2008, 10:15

Čitam JiA i padne mi na pamet-kroketi, knedli od šljiva, oni njoki koje radimo u velikoj količini pa zamrznemo,...ljudi, pa u svemu tome je krumpir, koji se definitivno grije dva puta!

to sam, cini mi se cak tu procitala da navodno nije isto jer je preradjen. :da?

24 ruj 2008, 10:16

to sam, cini mi se cak tu procitala da navodno nije isto jer je preradjen. :da?

tanja, sve to stoji, ali zar to isto ne vrijedi za manje-vise sve, pocev od rize?

24 ruj 2008, 10:17

Da? Pa možda mi je promaklo, ali uopće ne zvuči logično :dunno
Ak se ne smije grijati, onda se ne smije. Valjda...

24 ruj 2008, 10:20

ne znam, valjda zbog trajanja termicke obrade i temp. :dunno jer ipak nije isto par min podgrijavati restani ili napraviti krokete i na bar 5, 6 min ih uroniti u 220 stupnjeva.

24 ruj 2008, 10:32

Hm, ok, a knedli? Kaj kuhaju se 10-15 minuta? Pa možeš toliko ostavit i čušpajz da vrije?
Ne znam, al to mi ne drži vodu :dunno

24 ruj 2008, 10:37

da, imas pravo, ja sam razmisljala samo o "suhom" krumpiru, ne o cuspajzima i sl.
nemam pojma, tako su napisali.

24 ruj 2008, 10:50

Je, ni meni niš više nije jasno.

24 ruj 2008, 11:31

Mi kao i većina rijetko jedemo hrenovke, isto ih smatramo žlundrom :mrgreen: Stariji je već prije dosta vremena počeo sve manje i manje količine pojesti (kad ih radim skuham svakom jednu, dakle četiri komada :mrgreen: ), pa nekad pojede samo pola, mlađi ih još hoće, al ne da mater često :mrgreen: :cool :pee

Nego, zapelo mi za oko
ih uroniti u 220 stupnjeva
. Kojih 220 stupnjeva?? Mislim ja jesam s brojevima na laku noć, ali 220 ? Pa na koliko voda vrije?

24 ruj 2008, 11:49

do 220 možeš doći jedino u nekom turbo ekspresloncu.

24 ruj 2008, 12:10

Ma to se odnosilo na vruče ulje, za prženje kroketa.

24 ruj 2008, 12:23

VIPmama je napisao/la:Nego, zapelo mi za oko
ih uroniti u 220 stupnjeva
. Kojih 220 stupnjeva?? Mislim ja jesam s brojevima na laku noć, ali 220 ? Pa na koliko voda vrije?

a ti krokete kuhas?

IINA je napisao/la:Ma to se odnosilo na vruče ulje, za prženje kroketa.

x

24 ruj 2008, 12:55

opet, to je temperatura ulja, ne ona koja probije u tijesto. ma :whew
bježim na zanimljivije teme. :proljece

24 ruj 2008, 13:03

eli je napisao/la:opet, to je temperatura ulja, ne ona koja probije u tijesto. ma :whew

:lebdi
:rolf

24 ruj 2008, 14:32

ne, LiK, ne radim ih uopće :mrgreen:

A i to ulje ne ide više od 180o :mrgreen: :mrgreen:

24 ruj 2008, 15:28

I mene zbunjuje to s podgrijavanjem krumpira, valjusaka i njoka, ali kako jedem kupovne onda racunam da nema tu bas puno pravog krumpira. :mrgreen:

Jucer sam virnula u knjigu od skoro 900 stranica - "Najzdravije namirnice svijeta" Georgea Mateljana, (rodjen u Splitu zivi u SAD-u) koja je stvarno detaljna i informativna, a prosle godine je bila proglasena najboljom knjigom o zdravoj hrani u SAD-u.
Gledala sam nabrzaka - ali pod krumpirom nisam vidjela nista o podgrijavanju, samo kako se skuhan cuva.

No mozete pitati autora za podgrijavanje jer je iducih mjesec dana u Hrvatskoj (Zagreb i SPlit) i imat ce predavanja na nekoliko fakulteta.

Mateljan je upozoravao na maslinovo ulje - da se nikako ne smije na extra virgin maslinovom prziti - jako stetno!

Covjek je kod pisanja knjige pazio na sve detalje i na to u kojem se posudju kuha, koliko povrce smije stajati nakon sto se opere i sl. Najbolja mi je fora kako se sve kratko kuha kako bi sacuvalo dobre sastojke - spinat npr, samo jednu minutu, Probala sam njegovu blitvu kuhanu 3 minute - bila je bas fina.

A ono sto ima u knjizi dobrim dijelom ima i tu:
http://www.whfoods.com/

i za krumpir, nemam sad vremena kopati, mozda nesto ima:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=48#nutritionalprofile

24 ruj 2008, 15:31

na tom linku pise
Cooked potatoes will keep fresh in the refrigerator for several days. Potatoes do not freeze well.

Mateljan je upozoravao na maslinovo ulje - da se nikako ne smije na extra virgin maslinovom prziti - jako stetno!

:bum idem se sad samoubit, pa kaj se smije?!?

24 ruj 2008, 15:37

imas na naslovnici filmic o tome zasto ne przi na djevicanskom maslinovom, tamo govori i na kojem se smije prziti, smije se na nekim vrstama maslinovog, ali ne extra virgin

24 ruj 2008, 17:53

zašto je štetno? :dunno
koliko je meni poznato, ono ekstradjevičansko se uništi zagirjavanjem pa postane obično maslinovo i šteta para.

24 ruj 2008, 23:33

iščitala Mateljana u dijelu o krumpiru i Nightshades namirnicama
a ništa, morat ću pratiti kad će doći u Split da ga pitam što misli o podgrijavanju krumpira

btw, ovo je topic o Hrenovkama?! :lol

edit: Mateljan večeras ima predavanje u Makronovi, Ilica 72, u 19h

25 ruj 2008, 09:05

Ima dosta toga na njegovoj stranici http://www.whfoods.org
Jutros je bio gost u Dobro jutro, Hrvatska! i baš je zanimljiv...

Edit:vidim da je Anlan već stavila link, sorry

25 ruj 2008, 15:07

eli je napisao/la:zašto je štetno? :dunno
koliko je meni poznato, ono ekstradjevičansko se uništi zagirjavanjem pa postane obično maslinovo i šteta para.

evo tu detaljno:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=56

a tu video odgovor:
http://whfoods.org/genpage.php?tname=movie&dbid=6

radi se o tome da djevicansko ulje ne podnosi visoke temperature, odnosno na tim temperaturama se stvaraju stetne tvari. tkdj. ne smije se dimiti, i sam dim je stetan kad se udise.

Ina66 je napisao/la: btw, ovo je topic o Hrenovkama?! :lol

trazila sam sto mateljan misli o hrenovkama, kako bih konstruktivno sudjelovala u temi topica, ali bilo je neuspjesno :mrgreen:

25 ruj 2008, 15:33

lijena sam ici traziti :mrgreen: jel se to odnosi na przenje tipa friteza, znaci uronjeno u ulje, ili i na przenje na tavi, tipa dinstas povrce u woku na masl.?
Odgovori