O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: Raditi kompresije ili čekati da beba počne sama vući?

17 tra 2010, 21:43

Plusic, a kako stojite sa sorom (igle u bradavicama), cini mi se da si rekla da je mali pio antibiotik (a gljivice polude nakon toga) i onda je mogao i tebi preneti (sve teorija)?

17 tra 2010, 21:50

da, on je bio na antibiotiku 7 dana (ja sam dobila samo profilaksu x2 tijekom poroda) i malo sam ljuta na patronaznu sto nam nije skrenula paznju da pripazimo na soor jer je znala cijelu pricu, nego tek kad smo joj mi obratili paznju na usta i guzu onda je rekla da jet to soor.....

neznam kako znati jel prenio meni ili ne?
otkad smo zakljucili da on ima ja sam pocela jos cesce prati cice ali nisam nicim mazala.
danas sam citala na rodinim stranicama o probadanju kao simptomu soora, ali to probadanje koje ja osjecam i ne mora biti vezano uz soor, moze biti vezano uz dojenje....

sad mi se cini sto vise razmisljam o tome da cu si i umisliti to probadanje :rolf

17 tra 2010, 21:52

moraš i cice tretirat, to je ko kad ne tretiraš oba partnera kad imaš neku seksualno prenosivu bolest. Stalno se ponovno zarazuje. :dunno

17 tra 2010, 21:54

pa zato sam i pitala, jel to isto tretiram sa rojazol gelom koji ide i njemu u usta? ili sa necim drugim?
patronazna mi nije nista rekla .... ali od nje ionako nisam ocekivala previse :(

17 tra 2010, 22:02

isto
oboje nakon cicanja.

17 tra 2010, 22:03

soor stvara osjećaj iziritiranih bradavica i dubinsko bockanje kao da su neke mikrositne iglice unutra.

u kojem položaju dojiš?
osim bradavice što dublje u ustima i donje vilice koja gura areolu dobro je da je cijelo tijelo bebe privinuto uz mamu. meni je bilo najjednostavnije, tj. najbolje i najbrže je vukla, kad bi bila nagnuta nad njom. ležeći bi se trebala dobro podlaktiti i nagnuti pa nikad nisam mogla spavati sa bebom na sisi. sjedeći bi je legla na običan jastuk, jednom rukom podigla njen gornji dio tijela i nadvila se nad nju. na žalost, te fotke sam izgubila kad mi je pukao hard, ali na poslu imam jednu malu pa ću ti u ponedjeljak poslati. možda ti pomogne.

17 tra 2010, 22:11

najlaksi polozaj mi je tzv kolijevka, tako ga mogu lijepo priviti uz sebe i cvrsto primiti, taj polozaj je meni najudobniji i tako mi je najlakse kontrolirati bradavicu.
okrenem ga skroz prema sebi, cijelim tijelom,
lezeci polozaj mi je jako jako nezgodan....
donja usna mu stoji ispravno, to sam provjeravala ali gornja mi je jos sumnjiva....

17 tra 2010, 22:22

Osim terapije za soor, smanji unos secera i kvasca, pij ili jedi jogurt, neki kazu i da cesnjak pomaze (ja licno nisam probala da ga jedem, ne volim ga, kazu moze promeniti i ukus mleka, ali ako ga mama redovno konzumira u normalnoj ishrani, bebama ne smeta).

17 tra 2010, 22:25

okrenem ga skroz prema sebi, cijelim tijelom,

to je jako bitno.
i probaj se nagnuti nad njega.
nevjerojatno kako je mojoj, uz loš ld koji sam imala, bilo puno jednostavnije kada bi joj cica dolazila odozgora ukoso. baš se primijetila razlika u brzini kojom bi mlijeko izlazilo.

17 tra 2010, 22:38

plusić jesi probala nogometnu loptu- ja imam velike grudi, i to mi je bilo najlakše za snać se. dobro bih vidjela što radim.
položaj je jako bitan- nos i pupak bebe u istoj ravnini

17 tra 2010, 22:53

nogometnu loptu sam gledala ali mi je on jos nekako jako mali za to izvesti....
(ne zaboravite da je moj prvi rodjen sa 4000g a sa mjesec dana vec imao 5650g, a ovaj sad jedva jedvice ima 3450g - meni je on takva mrvica da vam to opisat ne mogu)

17 tra 2010, 22:54

mrvica bi bio i da ima pet kila. navikla si gledati dvogodišnjaka. :)

i to što pišeš o tome kako ti je dante jako dobivao... gle ga sada, velike je, ali ne i ogroman. sve dođe na svoje prema genetici.

18 tra 2010, 10:44

Plusić, drž' se!

Ova beba s početka priče je isto dobila soor, mama nema nikakvih simptoma, ali ju sve to skupa muči, jer beba više ne siše tako dobro i efikasno, doji svakih sat vremena, dosta plače. Ona pere bradavice prije i poslije podoja, maže rojazol i sebi i bebi poslije podoja već par dana, naslage na jeziku su istrljali s gazicom, ali očito ga još uvijek smeta. Je li dovoljno prati bradavice samo toplom vodom i koliko često se smije mazati rojazol?

18 tra 2010, 10:55

dok smo jos na temi soora da upitam :
citala sam na rodinim stranicama da ne bi trebala bebi davati izdojeno mlijeko, a ja mu ga uredno dam....
zasto ne bi smio izdojeno?

18 tra 2010, 10:59

mlijeko koje je izdojeno za vrijeme soora ne bi se smjelo zamrzavati i davati kasnije djetetu kad više nije pod terapijom za soor jer se tako unose dodatnje gljivice u organizam pa da ne bukne još jače. dok je beba pod terapijom može piti to mlijeko.

btw, ako se radi o starijoj bebi, ne bi joj trebalo smetati odleđeno mlijeko iz vremena kad su beba i mama imale soor. te gljivice su sasvim uobičajeni stanovnici našeg tijela i problem stvaraju kad se prerazmnože. nikad ih se u potpunosti ne možemo riješiti.

18 tra 2010, 11:01

hvala eli.
ja izdajam uglavnom nakon sto on pocica (tako da mu uspijem izvuci ono masno sto on izgleda jos ne moze sam) i to mu dam isti dan ;)

18 tra 2010, 11:07

Plusić, ajd vidi ovo moje pitanje gore, kako vi to radite?

18 tra 2010, 11:08

:zivili

kalea, trebala bi i mama mazati bradavice i to isto kao i bebina usta, nakon svakog podoja. kad se svi simptomi povuku, treba nastaviti sa terapijom još tjedan, dva, ne znam točno, ali sigurno piše u uputstvima.

18 tra 2010, 11:09

eli, znaš što nju muči, u uputstvima piše i patronažna joj je rekla mazati samo 2x dnevno, a čini se da je to premalo...

18 tra 2010, 11:11

premalo. gljivice se brzo razmnožavaju.
neka nazove pedijatricu ili još bolje neka zove bolničke pedijatre.

18 tra 2010, 11:15

hvala :kiss , danas će ga vagati, pa će barem znati jel ok dobiva na kilaži.

18 tra 2010, 11:19

kalea, ja sam do sada mazala samo bebi usta i to sigurno 4-6 puta dnevno, on uziva u tome pa koristimo situaciju ;)
ja sam cice prala samo vodom, nisam mazala, ali od sada cu poceti mazati i cice.....

19 tra 2010, 16:07

Plusić, kako ide, nestrpljiva sam, znaš da ja ove teme pratim! :oops: Samo izdrži, pa budeš ti mene tjerala naprijed kad ja rodim drugo!!! :lol

19 tra 2010, 20:20

Budem te tjerala i podrzavala to ti garantiram.
ide tesko, jako tesko...

sa kilazom idemo na bolje ali daleko je to od onog sto bi trebali.
mlijeka nema nimalo vise i nema dovoljno za sve njegove obroke i tu sam odlucila da se necu vise igrati, na savjet patronazne nocni obrok smo uveli "dohranu", to pojede u snu i otkad smo to uveli napokon je poceo dobivati.
dnevne obroke (u 6, 9, 12, 15, 18, 21) jede moje - cica ili papa izdojeno a ova dva nocna (u ponoc i u tri) ima AD.
znam da ce mi sad mnogi reci da grijesim ali ne mogu vise gledati kako pada na kilazi.

kada cica uspije pocicati max 30ml po obroku a to mu nije dosta da bi napredovao.
izmedju obroka ga stavljam na cicu kad god kaze "kme", to ne mogu mjeriti niti znati koliko je pojeo, ali za ove "glavne" obroke sam pocela mjeriti.

nadam se da cemo uspjeti ustaliti dojenje cim malo ojaca, glavno za sada je da jos hoce i zeli cicati, pa barem i malo.

19 tra 2010, 20:27

nocni podoji poticu produkciju. kolicina mlijeka ce ti se znatno smanjiti ne budes li dojila nocu.

19 tra 2010, 20:30

ja bi te samo jednu stvar pitala, kad si uvela adaptirano, zašto baš noću? Jel to patronažna rekla da je tada bolje ili? :/
em ti je teže dizati se,žao mi da se mučite, em je noćna razina hormona puno važnija za daljnju produkciju. Možda večernju bocu?

19 tra 2010, 20:31

uletila mi ivana :mrgreen

19 tra 2010, 20:39

ponoci se ja budim i izdajam ( onoliko puta koliko se i on budi jesti) ....
nocna bocica je na savjet patronazne kako bi to popio u su pa da nam ta bocica ne ugroozava dojenje....

19 tra 2010, 20:44

Plusic je napisao/la:ponoci se ja budim i izdajam ( onoliko puta koliko se i on budi jesti) ....
nocna bocica je na savjet patronazne kako bi to popio u su pa da nam ta bocica ne ugroozava dojenje....

eh, samo beba ne pije u snu, mislim, ljudi se po noći bude, tako i bebe, samo su omamljene. Kad jedu, ne spavaju :/
Noćna će vam bočica najviše ugroziti dojenje, bez obzira na izdajanje :dunno Jer kod tebe izdajanje (a koliko ja znam) ne postiže razinu hormona jednaku kao dojenje. Plus što se ti STVARNO mučiš, kad dojiš uninaš se i zaspeš, a ti baš imaš radnje po noći, izdajanje i sve :/
oprosti mi, nisam upratila-kad je počeo gubit na težini, oporavljajući se od bakterije ili kasnije, koliko ga važeš često, izdajaš se jer zaspe na cici ili? sorry ako si to već pisala :oops:

19 tra 2010, 20:46

u snu ili na budno, bočica kao takva remeti tehniku sisanja bebi koja je još nije naučila, neovisno o tome je li unutra majčino mlijeko ili adaptirano.

vaš slučaj je takav da ste na granici za uvođenje dohrane adaptiranim, no sa druge strane tvoj bebač je odmah nakon rođenja dobio antibiotik i zato bi za njega bilo bolje ne davati adaptirano, da se crijevna flora obnovi. svako dodavanje hrane jako mijenja mikrobiološko okruženje u crijevima. da nije bilo tog nesretnog antibiotika, koji je u datom slučaju stvarno bio potreban, ne bi ja toliko njrkala na malo adaptiranog.
Tema je zaključana