O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

02 lis 2007, 00:44

Krumpir, riza, palenta, sve su to skrobna jela, nema nikakve potrebe za miksanjem istih.

02 lis 2007, 14:30

Mi nismo bas apsolutni pocetnici ;-) , ali ipak...
Ada obozava orahe, tek je sada poceo da ih jede i mislim da bi mogao da ih gricka ceo dan. Jel ima neko ogranicenje koliko dnevno sme da pojede? Za sta su konkretno dobri?

02 lis 2007, 21:21

Ina66 je napisao/la:i obje obožavaju domaći pekmez od dunja

Ina, mogu ja jos malo gnjavit na temu dujna :mrgreen: ..... a od koliko starosti si ima davala pekmez? naime, mene neki dan spotali kao mogla bi mu dati domaceg pekmeza (od nekih vocki koje je jeo) a meni se to nekak cini rano, obzirom tu ima dosta secera i tako to......
aj me pliz prosvijetlite ;-)

02 lis 2007, 21:26

Moj nije ljubitelj pekmeza uopce tako da ti ne mogu pomoci s iskustvom. Mislim da pekmez nije problematican ako je domaci i napravljen bez secera. Ako ima kilu secera u sebi ja to dijetetu od 11 mjeseci ne bi davala.

Orasi kao i svo kostunjavo voce su vrlo jaki alergeni. S njima bi svakako oprezno jer se moze alergijaska reakcija pojaviti i na kolicinu i na duljinu sustavnog tamanjenja istih.

02 lis 2007, 21:31

dunje u kompotu sam davala oko godine dana +/- koji mjesec, a pekmez kasnije. mislim tek oko godinu i po
i da - to je pekmez koji sam sama pravila s minimalno šećera (stavila sam valjda dvije vrećice vanilin šećera na dvije kile voća)

02 lis 2007, 23:13

Thanks curke, svaki puta me tak ugodno iznenadite brzinom kojom odgovarate .... fakat svaka cast :klanja !

odgovor

05 lis 2007, 20:17

Moja mala jede već 2 dana krumpir normalno jako malo zanima dal vi kad radite ručak pomješano meso i povrče stavljate li margarina dal miksate svodom kojem se kuha il s mlijekom kojim pijem i koju količinu stavljate čega molim za odgovor. :vi

05 lis 2007, 20:57

Ja za rucak uvek kombinujem: meso ili ribu + povrce i supicu u kojoj se kuvalo + zitarice + kasicicu maslinovog, margarin ne koristim, kolicinu ne znam tacno, od svega po malo :mrgreen:

odgovor

06 lis 2007, 20:24

koje žitarice koristiš :mah

07 lis 2007, 23:35

ako je domaci i napravljen bez secera
nego Tanja kakav je to pekmez bez šećera? :gigl

Mislim može se napraviti al šta drži taj pekmez ?
Mi npr imamo domaći od šljiva i nema puno, npr kilu na kilu ,šećera al ga ima i slatko je. :dunno

mata ga još ne jede jer nema potrebe ,ona je zadovoljna s jogurtom i nekim žitaricama ,al je probala onak na prst i dopalo joj se ,naravno. :mrgreen:

08 lis 2007, 08:28

teutonija - ja sam prošle godine pravila doma pekmez od šljiva bez šećera jer su bile slatke (bilo je suho i toplo ljeto). vjeruj mi na riječ, odličan je :)
ove godine nije uopće bilo šljiva kod mojih, ali sam zato ubrala dunja koje isto mislim skuhati u pekmez, opet uz minimalno šećera.
ono što "drži" taj pekmez je pektin kojega u, konkretno, dunjama ima jako puno. kad imam više vrsta domaćih pekmeza, onda mi ovaj od dunja zna potrajati i dvije godine. i nikad se nije "pokvario" (ono kad se uhvati plijesan na vrhu ;))

08 lis 2007, 10:04

kako ne bi našli plijesan na vrhu, prije zatvaranja, kad je već skroz hladan, stavi se pola prsta ulja. ulje sprječava da zrak dođe do pekmeza i krenu se razmnožavati beštjice.

09 lis 2007, 00:48

Probali smo breskvu i šljivu, imamo 8mjeseci, jel smijemo uvesti nektarine?

09 lis 2007, 09:47

Sve se nešto mislim zadnjih dana jel mi Frane možda gladan :dunno a moga bi bit! Jutros je tražija mliko u 5 (inače oko 7!). Da ponovim, on jede mliko, pa voće (nekad bez, nekad sa 7 kornom ili eventualno Hipp keksom), pa ručak (tu se najede ka praščić meso/povrće/riža ili pura), pa mliko, i opet mliko (svaki put 200-235ml). Sad ću umjesto popodnevnog mlika davat jogurt. Pokušala sam davat 7 korn ili prosene pahuljice, al nije baš oduševljen, nije pojea više od par žlica (inače jede sve! sve šta je prova). Šta bi mogla umjesto toga? Bi li bilo previše da popodne jede jogurt, a navečer dam mlijeko sa tim nečim na žlicu? Jel bi to onda skočila prenaglo sa 2 na 4 obroka dohrane?
Onda (imam ja još pitanja :mrgreen:), kad bude smija uz kruh nešto jest, kada i šta? (sir, abc, marmeladu...?) Možda ujutro i poslije voće al bez žitarica?
Milupinih proizvoda više nema u dm-a, kažu mi da ih ima u Biofarmu, zna li netko di je to u St? :dunno
I još samo nešto, postoji neka kašica od Hippa, voćni desert mislim, u njoj uz ostalo voće koje je je on već jea, ima i ananas- kad se on smi jest?
:bye

09 lis 2007, 10:12

Mislim da nema Biofarma u Splitu :dunno

09 lis 2007, 10:16

ananas je citrus, ne ga davati prije navrsenih godinu dana.
abc sir je dobar izbor namaza, premda osobno ne vidim nikakvu stetu od pekmeza, pogotovo domaceg ili kojekakvih bez konzervansa. podravka ima dobar izbor pekmeza :up

10 lis 2007, 02:21

Sa kojim mlijekom se može pripremati kukuruzna krupica i žitarice, jel sa izdojenim majčinim mlijekom ili nekim drugim mlijekom(npr. rižinim, sojinim)?

10 lis 2007, 12:45

možeš i s adaptiranim i s rižinim i sa sojinim, ali najbolje je s vodom. krupica se skuha na vodi, a onda u nju dodaš mlijeko po želji (tada je najbolje dodati izdojeno)

pitanje

10 lis 2007, 15:45

moja malena ima 7 mj izgleda da su joj počeli zubići rasti jer sve joj je crveno pa jo jmažem s gelom pomalo desne al neće više puno mlijeko na bočicu : papa al zato na žlicu obožava jest pame zanima vaša iskustva s zubićima i jelom :papica

10 lis 2007, 15:48

rsunjerga, daj molim te stavljaj kakvu interpunkciju, jako mi je tesko razumijeti tvoje postove

Rast zubiju moze utjecati na smanjenje apetita. Isto kao bolest, temperatura, vremenski uvjeti...

odgovor

10 lis 2007, 20:40

Pitanje je dal vaše bebe su odbijale bočice s mlijekom kad su im rasli zubi?Ona je vesela i nema temp. samo puno slini i nekad ju zaboli kad jede bočicu

11 lis 2007, 09:08

možda da postaviš pitanje na Prehrani adaptiranim :)
moje su obje dojile i ne mogu odgovoriti na pitanje "jesu li odbijale bočicu", ali mogu samo ponoviti isto što i tanja - svašta može utjecati na odbijanje hrane - bolest, izbijanje zubića, promjena vremena...

11 lis 2007, 09:20

evo javlja se jedna s pdf-a adaptirano ;-)
i slozila bih se s inom, svasta moze biti razlog. i da, neka djeca odbijaju bocicu kada im izbijaju zubici.

11 lis 2007, 15:35

Curke :juhu

Lara je jucer jela grah, napravljen je bas za nju, onak sa mrkvicom i krumirom, lagani. Danas je imala vec dva puta stolicu, ne proljev, nego bas stolicu, al od trbuha do ledja :mrgreen: jel to dobar znak ili los ili normalan. Vjetrove je imala, al onak nis posebno.

11 lis 2007, 15:42

po našem iskustvu bih rekla da je to normalno stanje nakon graha :)

11 lis 2007, 17:24

Ja bi ponovila svoje pitanje (jer skupusan ih puno pa se ni ne skuži šta san tila pitati :nata): s čim bi mogla "podebljat" večernje mliko (jer počeo mi se puno budit noću, a u 5 urliče dok ne dobije bocu :shock:; 7 korn, prosene pahuljice, Hipp keks, ni bananu neće u mliko)? Sve drugo šta mami sa polica ne izgleda mi "zdravo" :dunno
Ili možda da ne napravim gusti 7 korn, al kažete da je bolje na žlicu nego piti? help

11 lis 2007, 18:34

ne razumijem ti baš post, ali pretpostavljam da neće ništa od toga što si nabrojala. pokušaj napraviti zobene pahuljice - prelij ih vrućom vodom, ostavi da omekšaju i dodaj u to zgnječenu bananu. ako ti se učini pregusto, dodaj malo mlijeka (onog koje već pije), i nakon toga mu daj još mlijeko (manju količinu nego inače.
ovo bi mu znači bila večera :)
ako ti se i dalje bude budio, može biti da nije u pitanju glad već nešto drugo - zubići, umor, proživljavanje/sanjanje dnevnih događaja... sve što je dio odrastanja

odgovor

11 lis 2007, 20:03

Samo odbija ponekad bočicu a kašicu i ručak pojede u cijelosti u 20 dana je dobila 400 grama patronažna sestra mi je rekla da je to normalno da djeca ponekad odbijaju hranu a da je dosta sobila na kilaži.Malena je zdrava samo me je zanimalo vaša stajališta kad djeci rastu zubi kako se ponašati i kako pomoći i dal je vama ponekad djeca odbijala hranu.

11 lis 2007, 22:06

evo i nas među početnike.Ponudila sam bumbariću već u par navrata kašicu od jabuke i on se kiseli i mršti ( do sada smo samo bili na cici) a sada je počeo zatvarati usta i rukicama mlatiti kad avidi žlicu da se približava, sa kćeri nije bilo tih problema već drugi dan je pomancala cijelu kašicu i tako nastavila dalje sa svime

11 lis 2007, 23:35

Ina, razumila si dobro :3srca
Možda on neće u mlijeko ništa (ne bi ni ja, slatko je za poludit- Bebimil), a samo mlijeko obožava, pio bi ga za svaki obrok bez problema!
Mogla bi tako umutit zobene. I prosene se moče? ja nisam pa su bile tvrde :dunno Ipak ću još malo pričekat, mijenja je ovih dana ritam spavanja, hranjenja, a oko njega je, priznajem, zadnjih dana malo burnije i napetije... Vidit ćemo! :bye
Tema je zaključana