Sada je: 11 lip 2026, 11:19.

PRVA MRKVICA - topic za početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

PostPostao/la Kaya071 » 21 ruj 2010, 21:10

Ina, hvala puno! Kiwano :D , meni je isto super, MM ga ne moze ocima smisliti :lol .

Mi imamo problem sa prosom i palentom. Palentu mi je mama poslala onu Alnaturinu, pa je to nesto meljao. Mijesala sam sa butternutom i jabukom.
Proso definitivno nisam dobro skuhala, jer cak i kad sam ga izblendala bio je jako zrnast. Da li se duzim kuhanjem ta zrnastost "odstranjuje"?
A. izgleda definitivno preferira da je kasica glatka i rjedja :roll .

Je li neko davao bebacu avokado? Interesuje me neka optimalna kolicina - ja ga pomijesam sa bananom, a i jedno i drugo su poprilicne kalorijske bombe. Stavim jednu bananu (koja je velicinom pola ove banane sa naseg trzista) i cetvrtinu avokada (koji je jedno 2-3 puta veci od onog u Konzumu ili Mercatoru). A. sve spuca, ali se sve nesto bojim da mu nije bombasticno.

Dinja, jel' moze i narandzasta i zelena (iznutra)?

Zna li neko kad se papaya moze dati?
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Orca » 22 ruj 2010, 12:13

uveli smo jučer dinkel griz....pa me zanima dal se on može kuhati sa štapićem vanilije i jel vanilija uopće primjerena malim bebama? vidjela sam da neki cimeta dodaju...od kad on može? ili imate neku drugu ideju kako obogatiti griz sa nekim dodacima (osim voća, povrća)
:mala 19.01.2010.

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 22 ruj 2010, 13:53

proso probaj kuhati u više vode i malo dulje. A ako imaš aparat za mljevenje kave onda ga teoretski možeš samljet prije kuhanja, pa tako kuhati taj "prah".

Što se avikada i banane tiče, ako to dobije povremeno, ne baš svaki dan, mislim da je sasvim ok, djeca trebaju kalorija, pa dok to nije svaki dan na meniju ne vjerujem da bi moglo biti problema. Pokušaj ga miješati i s drugim stvarima, možda nešto što nije tako "jako" kao banana. Ja sam ga probala dati ali nije bio prihvaćen.

Ja sam u griz znala dodati malo cimeta, i to već sa nekih 7,5 ili 8 mjeseci koliko se sjećam. Vaniliju nisam, nije mi palo na pamet. :p
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Tulip » 22 ruj 2010, 13:59

Kaya, i Dj ne voli zrnastu hranu. Nekad krupnije izmiksam kasicu i to prodje ako je mekano povrce, ali ako osjeti zrna- samo prva kasika prodje. Medjutim, kad sam kuhala palentu (jednom prilikom) i jako sam je dugo kuhala (procitala vrijeme spremanja na ambalazi)- proslo je nekoliko kasicica (nije bila zrnasta). A mozda da namocis proso (noc prije)?
Blago vama, vi jedete prave banane i avokado. :dada Ako A voli, zasto ogranicavati (ipak nije u pitanju junk food)?
Mamina maza 5.2.2010.
Palčica- anđeo sa greškom 13.6.2012.
Dupla sreća D&N 3.9.2014.
Tulip
Ima najljepši pogled na cijelom svijetu

PostPostao/la Orca » 22 ruj 2010, 14:53

Diami...a što misliš jel bi mogla grančica vanilije u vodu dok se griz kuha?
:mala 19.01.2010.

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 22 ruj 2010, 18:40

A nemam pojma, trebala bi malo proguglati, nemam blage je li vanilija čista alergena ili ne. :dunno
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Diami » 22 ruj 2010, 18:41

E da, močenje prosa će sigurno pomoći, samo ja možda ne bi cijelu noć, al recimo ujutro namočiti za ručak.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Kaya071 » 22 ruj 2010, 19:05

Diami, Tulip :kiss , puno hvala!

Danas sam pravila krusku i amaranth i ispalo je jako rijetko, bas onako supasto. Uuu, ali je A. bio odusevljen :D .

Tulip, ista stvar, nakon prve kasike skonta tu zrnastu strukturu i nema govora vise.

Pitanje - kad mogu poceti s nekom uzinom? Dohranu smo poceli sa 6 mjeseci. Procitala sam jedan Tanjin post u kojem kaze da se drugi obrok moze uvesti nakon sto se u potpunosti prihvati prvi. A. pojede taj obrok izmedju 10 i 11, poslije obroka mu dam vode i ne trazi jesti do 13 (ako spava i do 14). I, kada je neko optimalno vrijeme (mislim na doba dana) za davanje drugog obroka?
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la tigger » 22 ruj 2010, 19:06

Kako to ide s stavljanjem začina, kolko i da li postoje neki koje ne smije još makar u tablici piše začini? Ja imam doma vlasac, bosiljak, ružmarin, mažuran u vrtu... Danas bundeva-piletina- luk opet nula bodova, al zato doručak 140 ml u 10h, zato ručak dala tek u 15:30, između jedno dojenje za spavanje. mislim da mu jednostavno to slano ne paše zasad...
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Kaya071 » 22 ruj 2010, 19:11

Zaboravila sam da pitam - kako mogu dati piletinu (i koliko)? Samo mesna voda ili smijem i malo mesa?
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Sreca najveca » 22 ruj 2010, 22:23

Kaya, svakako mu mozes ponuditi i meso, bijelo pilece i purece za pocetak. kuhano s povrcem.
a ako izdrzi 3-4 sata do sljedeceg obroka, mozete polako uvesti drugi obrok. e sad, neki uvode rucak, a neki dorucak. najbitnije je da to ne bude vecera. a sve ostalo kako vama pase.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la eli » 22 ruj 2010, 22:39

meso može, ali najbitnije ti je da je domaće. ako nemaš, bolje krenuti sa ribom, pa teletinom i tek onda sa peradi koja je najviše tretirana kemikalijama. ja sam tako, načekala sam se da dobijem eko pile pa joj je bilo prestupasto. :/
eli
Sveta krava

PostPostao/la kalea » 22 ruj 2010, 23:08

Eli, jesi sigurna da je perad najviše tretirana? Ja sam čula da je s teletinom, govedinom itd. situacija još gora, no ništa ne znam iz prve ruke, pa me baš zanima. Jako je teško doći do provjereno domaćeg mesa i to još u dovoljnoj količini.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tulip » 22 ruj 2010, 23:16

Ja sam prvo uvela teletinu iz 2 razloga: 1. malokrvnost, 2. iz domaceg je uzgoja (od ljudi za koje znam kako su hranili i tretirali tele). Sad planiram ribu, a piletinu se iskreno bojim uvoditi. A moracu kad tad.
Dj voli rijetku hranu, pa se bojim da nece nikad usvojiti prave obroke... Nece valjda na supi odrasti. :rolf
A imam i pitanje- mi imamo vec 2 obroka- dorucak- voce (najcesce banana, prodje breskva ili kruska, ali ne voli voce bas nesto) i to sirovo i to iz ruke (nece da mu izblendam vec hoce da mu dajem ili iz ruke ili da grebem kasicicom) i to malo oko 50 ml maksimalno, i rucak (povrce i meso) koji je bolje prihvacen, tj. pojede jaaaaako razvodnjenu kasicu/supicu oko 150 ml (npr. mrkva, krompir, teletina, ili tikva, luk, teletina). Anyway, on pojede malo voca ujutro i nakon pola sata trazi siku (jer se tako uspavljuje), i skoro identican slucaj je za rucak samo sto zna zaspati i na rukama, ali 99% slucajeva je da nakon 1-1,5 sat trazi siku. Btw, morala sam uvesti 2 obroka jer sam mu davala sirup Ferumlek i to 2 puta dnevno po 2,5 ml i ako ne pojede nesto 'cvrsto' dobije proljev. Je li neko imao slican slucaj? Zanima me kako da 'pojacam' te obroke da ne trazi siku poslije... :naughty
Mamina maza 5.2.2010.
Tulip

PostPostao/la tanjabb » 22 ruj 2010, 23:39

Mozda ne trazi siku jer je gladan nego jer je naviknut zaspati uz nju. Nemoj se zamarati time uopce, kod nas je bilo isto. Tek je s nekih 8 mjeseci poceo raditi duzi razmak izmedju dohrane i dojenja.
Mesa se daje velicine bebinog dlana. Prvi puta jos manje, cca 1-2 kvadratna cm.
Kaya, mozete na drugi obrok.
Tigger, mozes te zacine ali u vrlo malim kolicinama. Mi od zacina nismo jos nista (osim luka i cesnjaka, ajde lovor u vodi u kojoj kuham ribu), ne vidim da mu fale.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Tulip » 22 ruj 2010, 23:47

Tanjabb, hvala... Ne stavim ja puno mesa, maksimalno 2 cm kvadratna na 150 ml kasice.
Mamina maza 5.2.2010.
Tulip

PostPostao/la Kaya071 » 23 ruj 2010, 07:21

Dala sam A. bananu (samu) za dorucak i pojavila se urtikarija ispod brade :shock :/ . Jeo je bananu vec prije, tako da ne mogu da vjerujem da je na nju reagovao. Ali glodjao je metal od stolice za hranjenje. Moze li biti reakcija na sredstvo za ciscenje? Pitala sam tetu cuvalicu i onda kaze da je prala stolicu deterdzentom :angry .

Puno hvala za upute za meso.
Piletina je ovdje neznanog porijekla, tako da otpada, teletine nema, ali zato imamo jaaaaako svjezu tilapiu. Jos je svjez samo nile perch (nesto kao saran, znaci da otpada). Sva druga riba se uvozi. Za tilapiu znam da je jako blaga, pa sta mislite mogu li je vec polako probati dati ili da ipak cekam do 8 mjeseci?
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la azrael » 27 ruj 2010, 11:18

Kupila sam E keks od riže, da žvače, ima šest zuba. Keks je Alnaturin, bez soli, šećera,znači ok, ali sam sam tek kući primijetila da sadrži susam. U tablici ga nema, zna li neko smijem li joj dati keks, ako ne kada?? :conf
slika
azrael
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mrđi » 27 ruj 2010, 12:08

jeste davali klinciam kekse od pira (dinkel). vidila u bio-bio ducanu pa ne znam jel mi rano da mu ih dam. ima 4 zubica
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la mrcinela » 27 ruj 2010, 12:52

dakle ovako...čitam i čitam o dohrani...fino unaprijed jer još imam vremena pa razmišljam o nabavci bio namirnica kojih koliko ja znam u slavonskom brodu nema a ako ima ja ne znam za to.... ali eto imam familije u zg... pa da provjerim da li sam dobro shvatila tablice..ima ih nekoliko... sa 6 mj smije:

žitarice: kukuruzna krupica ili brašno, riža tj pahuljice, proso, amaranth, quinoa

voće: kruške, jabuke

povrće: koraba, mrkva, luk, pastrnjak, tikvice, buče, batat

maslinovo ulje

1.dakle moje pitanje je_: ima li tu još nešto i ima li šta viška jer vidim mrkva je u nekim sa 6 a nekim tablicama kasnije

2.luk je crveni luk???

3. pastrnjak je ono bijelo ko mrkva ??

4. tikvice su one zelene a buče su bundeve ili??? hokkaido i butternut su bundeve???

5. pa se spominju neke vrste batata..mogu li sve vrste???

6. riža može integralna??? tj. mislila sam na pahuljice od integralne riže bio&bio???

7. jabuka se može ribati na ribež za đumbir isto iz te trgovine...a kao da sam negdje pročitala još za nekakav pribor za gnječenje i da li to ide odmah na početku navodno je bolje od miksera...

uhhh :lol
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 27 ruj 2010, 22:33

azrael je napisao/la:Kupila sam E keks od riže, da žvače, ima šest zuba. Keks je Alnaturin, bez soli, šećera,znači ok, ali sam sam tek kući primijetila da sadrži susam. U tablici ga nema, zna li neko smijem li joj dati keks, ako ne kada?? :conf

Jel to onaj kao "stiropor"? Ja sam davala, a vi imate već i devet mjeseci, tak da je ok mislim.

Mrđi je napisao/la:jeste davali klinciam kekse od pira (dinkel). vidila u bio-bio ducanu pa ne znam jel mi rano da mu ih dam. ima 4 zubica

Zubići nisu mjerilo, bebe žvaču desnima. Meni se ti keksi nisu baš dobro "topili" u ustima Karlu, komadićki su bili kao "oštrijih rubova", uglavnom njemu se nisu sviđali. Bolje su prošli oni hippovi. Bitno ti je da li ste pir već probali odn. gluten i da nije bilo reakcije. A ti možeš probati pa vidjeti paše li vama.

Mrcinela, ovak bi ja rekla:
1. to ti je to u biti, za mrkvu se kako tko slaže, jedni vele da je teža, mnogi nisu imali problema, bitno je da je dobro kuhana.
2. luk je bilo koji luk osim češnjaka rekla bih, al crveni je najblaži
3. da, to bi bilo to
4. tikvice su zelene, duguljaste, hokaido i buternut su bundeve i smiju isto tada
5. ako misliš na onaj s narančastim i onaj s bijelim mesom - smiju obje
6. može integralna, iako za početak je ok i bijela, po tvom izboru, al mora biti opet dobro skuhano za početak dohrane
7. e tu nemam pojma o kojem priboru za gnječenje se priča... :lol
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Mrđi » 27 ruj 2010, 23:23

kako da spremim bijelo meso?
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la tanjabb » 27 ruj 2010, 23:31

Da, ti keksi od pira jesu dosta tvrdi.
Mrdji, meso skuhas sa povrcem. Sve leso.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la thalia » 27 ruj 2010, 23:33

mrcinela je napisao/la:...a kao da sam negdje pročitala još za nekakav pribor za gnječenje i da li to ide odmah na početku navodno je bolje od miksera...

možda misliš na suribachi? slika

ja imam doma avan, gledam ga na vrhu kredenca, gleda on mene. mislim da će ipak štapni opet radit :lol
ako bude kao brat prihvaćo dohranu, do 2 godine sam mirna :znoj :loce

edit: ispravila super kvotanje :roll:
prijavite me za kvotericu mjeseca.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la newmom » 28 ruj 2010, 09:01

thalia je napisao/la:ja imam doma avan, gledam ga na vrhu kredenca, gleda on mene.

:zivili i kod mene ista situacija :lol samo što nije na vrhu kredenca već kraj sudopera
da ga, kao, češće upotrebljavam...moš misliti

nego, pozdrav svima i od mene, mi još i nismo krenuli s dohranom, iako sam mu prije nekoliko dana dala mrvicu
domaće kruške da proba(onako sam vrlo malo žličicom sastrugala i malo soka iscijedila, jer je kruška bila mekana i sočna, i naravno,
naša domaća i netretirana ičim)
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la mrcinela » 28 ruj 2010, 17:15

hvala na odgovorima!!! baš na to sam mislila taj suribachi!!!! ko bi to zapamtio kako se zove :lol
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kaya071 » 28 ruj 2010, 20:06

Nisam davala piletinu jer je sumnjivog porijekla. Smijem li dati prvo ribu?

Jos jedno pitanje - da li je moguca alergija na bananu :shock ? Prvo sam mu dala one malecke banane i te su prosle OK, a onda sam kupila one regularne i odmah su se pojavile urtikarije oko usta (probala u dva navrata da provjerim). I da li je moguce da je alergican na quinou :conf - isto se javila urtikarija oko usta, doduse manja nego sa bananom?

Danas sam kuhala proso preko sat vremena i super je prosao - nije bio uopste zrnast.
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 28 ruj 2010, 23:52

Sve je moguce. Metodom isprobavanja odnosno eliminacije tocno mozes vidjeti koja hrana bebi pase a koja ne. To ne znaci da do kraja zivota nece podnositi bananu, samo da mu trenutno zbog neceg ne pase.
Riba moze prije mesa, ja sam kod obojice tako.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Kaya071 » 29 ruj 2010, 06:18

Tanja, :kiss
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la azrael » 29 ruj 2010, 10:18

Diami je napisao/la:Jel to onaj kao "stiropor"? Ja sam davala, a vi imate već i devet mjeseci, tak da je ok mislim.

To je taj. Ja danas dajem, pa valjda će biti ok! Kako kod nas ta dohrana ide guravo, dva-tri dana hoće, dva -tri dana nikako, treba nam bilo šta da se "poguramo" :znoj
slika
azrael
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.