Sada je: 11 lip 2026, 12:31.

PRVA MRKVICA - topic za početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

PostPostao/la Mrđi » 01 lis 2010, 13:56

moj malisa upravo gricka Reis-snack s amaranthom.
nego htjela sma pitat koje zacinsko bilje smiej beba od 9 mj.?
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la mrcinela » 01 lis 2010, 16:06

imam još jedno pitanje...ako bebač jede tj. pije mlijeko u 8 pa u 11 pa u 14 itd jel mu onda dohranu ubacujem između recimo 8 i 11 pa kad usvoji obrok onda on skroz zamijeni jednu flašicu ili ne zamijeni nije mi baš jasno... ne mislim počet do 6 mj ali eto pripremam se
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 01 lis 2010, 18:27

U biti prve pokušaje obaciš negdje između dvije bočice, tako da ti ne bude beba ni pregladna ni presita. A kad počne ok prihvaćati možeš si ili pomaknuti na mjesto nekog mliječnog obroka ili ostaviti kao užinu (s time da se onda obrok može možda malo pomaknuti, ovisno o tome kako dobro prihvaća dohranu).
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Kaya071 » 01 lis 2010, 20:08

Moj bebac ne zeli povrce da jede ni pod tackom razno. Malo promelja medju usnama i onda ili ima nagon na povracanje (mrkva, tikvica) ili samo zatvori usta i okrece glavu. A, ovdje nema ni korabice ni pastrnjaka. Tikvu i slatki krompir hoce, ali to ni ne racunam pod povrce jer su slatkog ukusa.

Voce moze u svim mogucim oblicima i kombinacijama.

I ja zaista ne znam sta da radim. Kako da dam povrce?
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 01 lis 2010, 20:43

Pokušaj prvo u omjeru puno nečeg slatkastog (bilo voća bilo tikvu ili slatki krumpir) i maaalo povrća, pa postepeno povećavati dozu povrća. A nekad je jednostavno potrebno više vremena da se i povrće prihvati. Neki dugo muku muče s time, kod drugih se prije dogodi taj "klik".
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Željana » 05 lis 2010, 19:18

Vidim već u nekoliko topica na forumu da se dohrana uvodi tek sa 6 mj., prije ne? Jer vidila sam u dućanima voćne kašice za bebe od 4 mj. pa nadalje i sve računam, to je to, čekamo do četvrtog mjeseca...
slika
Željana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mrcinela » 05 lis 2010, 22:55

Željana je napisao/la:Vidim već u nekoliko topica na forumu da se dohrana uvodi tek sa 6 mj., prije ne? Jer vidila sam u dućanima voćne kašice za bebe od 4 mj. pa nadalje i sve računam, to je to, čekamo do četvrtog mjeseca...

tako sam i ja mislila al sam definitivno odustala..čekat ću 6 mj.. pričitaj brošuru o dohrani
http://www.udruga-izvor.hr/izvor/tiskanje%20okus%20ljubavi.pdf
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 05 lis 2010, 22:56

Proizvodjaci djecje hrane bi svasta napisali samo da sto prije sto vise kasica prodaju.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tigger » 06 lis 2010, 13:30

Evo nama napokon ide dohrana kak treba, i to već neko vrijeme. Jučer čak 200ml doručka i 100 ml ručka :shock , ja sretna, većinom prek 100ml doručka i prek 50 ručka. Ujutro oko 9 žitarice voće i popodne oko 15 povrće i ev. meso ili riba, između cc. Sad ja gledam ove kašice (u kutiji) s ad-om (kontala ubacit za većeru ili ujutro ) kad krenemo s trećim obrokom i vidim milupa od 6mj - voće- žitarice- ad kad ono naranča jedno od voća??? milupa straccatela od 8 mj- ad-čokolada-vanilin i sl.

Kaj sad s tim? Mi smo sad skoro 9mj i to mi prerano za te stvari zar ne? Da li je uopće ok dati tako nešto bebi i kad je ok? Da se razumijemo, ja kuham isključivo voće i povrće iz vrta i žitarice su sve bio, puna škrinja svega da prezimimo. Ponekad se omakne koji sokić, hipp keks ili rižin, ali sigurno ne svaki dan.

Ima li koja kašica da nije čista žitarica i ad (tipa riža i mlijeko)? koju mogu dat za večeru, takvog tipa u kutiji? Što je s lino stvarima tipa keksolino i to, kad se to smije? Stvarno ne znam dal ću imat snage ili vremena kuhat sva tri obroka, a mlijeka za izdojit nemam.
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 06 lis 2010, 13:51

Ja nikada nista od tih praskastih kasica s AD-jem nisam koristila pa ti nisam od neke velike pomoci. Keksolino, frutolino i slicno sadrzi puno secera, to ne bih davala bebi nikako.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Diami » 06 lis 2010, 21:34

Ja radim na adaptiranom ove kašice bez dodataka, zato što u većini ovih s adaptiranim i žitaricaam "sve u jednom" ima aroma i šečera i slično, a to mi se ne sviđa. Pa onda složimo ove iz dm-a tipa proso, 3-korn i slične na adaptiranom, jer mi više ne doji dovoljno (zbog trudnoće nemam više puno mlijeka) a drugačije ne pojede ni blizu mliječnog (trenutno neće ni jogurta ni sireva).
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la admeli » 07 lis 2010, 23:34

kad je u pitanju moje malo sunce nikada nisam sigurna što je za njega stvarno dobro. stoga molim sve mame koje imaju volje i vremena da pogledaju moj dnevnik dohrane i slobodno kažu šta misle o njemu (dakle sve što je dobro ili nije)
mi smo počeli sa dohranom sa 5 mjeseci i jednim danom i to sa rižinim pahuljicama koje bebac nije htio ni okusiti,pa sam ih i ukinula. umjesto toga sam mu dala smeđu rižu što je odlično prihvatio,
pa sok od jabuke ,kašica od jabuke ,
pa palenta,
tikva (bundeva)
pa tikvica,probali smo i krušku ali je od nje dobio proliv pa sam je odmah stavila na dno mog popsa namirnica.
dakle,sve ovo probali smo za 38 dana.
danas sam mu dala da proba krompir a planiram sljedeće namirnice u narednom periodu:
breskva-5 6 dana i u kombinaciji sa gore isprobanim namirnicama,
amarath, -II-, -II- -II-
karfiol,
proso,
mrkva,šljiva,
pšenica (griz),
brokula,
banana,
špinat,
ako bih svaku od navedenih namirnica davala po 6 dana u kombinaciji sa već isprobanim a posljednje tri namirnice samo po 3 dana tako bismo došli do 8 mjeseca sa isprobanih 16 namirnica!!!! da li je to ok????
ima li neko primjedbi a određenu namirnicu s obzirom na uzrast bebe????hvala svima

i još nešto,pošto smo krenuli sa dohranom sa 5 mjeseci,po čemu se trebamo ravnati? da li po tabeli namirnica od 6 mj ili 7 mj? :dunno
admeli
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 08 lis 2010, 08:49

Ja bih možda akrfiol i špinat odgodila za malo kasnije, ostalo mi se čini ok.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Ina66 » 08 lis 2010, 09:34

admeli - ako sam dobro shvatila, dijete ti ima 6 mjeseci i 9 dana?
u tom slučaju bih, osim ovoga što je Diami spomenula, s popisa za sada maknula još i krumpir i pšenični griz
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la admeli » 08 lis 2010, 12:20

dakle,karfiol,krompir i pšenični griz trebam ostaviti za 8 mjeseci. hvala!
admeli
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mrcinela » 08 lis 2010, 15:01

e ovako...ja sam bebaču počela davati milupin čaj od jabuke... da li onda kad krenem s dohranom trebam posebno uvodit jabuku ili ne????
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 08 lis 2010, 15:17

ima li u njemu uopće jabuke il je to samo aroma? Pretpostavljam ovo drugo, pa onda trebaš posebno uvodit jabuku
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mrcinela » 08 lis 2010, 16:01

ma svakako ću ju uvest posbno..jer ako i ima u čaju to je mala koncentracija...vjerojatno ne dovoljno da bi reagirao ako je alergičan
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 08 lis 2010, 23:00

Pročitaj sastav čaja koji daješ. Al jabuku bi svakako uvodila ipak postupno, jer u njoj ima puno više tvari različitih nego samo u čaju.

Admeli - to što si rekla + špinat
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la admeli » 08 lis 2010, 23:49

evo sastavila sam novi "Meni".dakle za ovo vremena što nam je ostalo u 6 mjesecu,dat ću mu:mrkvu,breskvu i amaranth. u 7 mj.proso,šljiva,qinoa,banana. 8 mj.trešnje,pileće bijelo meso,pšenični griz,krompir,puretina i brokula. 9mj.cikla,riba,grašak,teletina i janjetina.10 mj.ječam,kupus,karfiol,leća,žumance,jogurt i paprika. 11 mj.mladi sir,kiselo mlijeko,špinat,tjestenina,blitva,paradajz. Valjda sam sad dobro uklopila :roll
admeli
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mrcinela » 09 lis 2010, 11:02

Diami je napisao/la:Pročitaj sastav čaja koji daješ. Al jabuku bi svakako uvodila ipak postupno, jer u njoj ima puno više tvari različitih nego samo u čaju.

na 100g praha 0,17 g prirodne arome jabuke i 0,13g jabuke u prahu.....
a 100 g praha je za 2 litre čaja...
to je izgleda sve samo ne čaj od jabuke... :conf
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 09 lis 2010, 16:49

dobro si zakljucila i sama.
Admeli-gdje ces naci tresnje za 2 mjeseca? Raspored uvodjenja namirnica treba prilagoditi i godisnjem doba u kojem rastu.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Diami » 09 lis 2010, 20:22

Mrcinela - zato ti i rekoh, ti čajevi su često živi šečer na žalost. Ima doduše mislim od hippa i od milupe u vrećicama čisti čaj npr. od komorača. Ak već hoćeš tako davati, sad je sezona jabuka, ak imaš sokovnik možeš napraviti sok i smrznuti u onim vrećicama za ledeke pa onda na bočicu vode jedan iil dva takva ledeka otopiš. Ili pak kupiš bio-sokiće (imaš manje npr. od alnature u dm-u), oni su u pravilu bez dodanog šečera. Ima ih i koji nisu bio - oni su dosta povoljniji (jer se rade iz koncentrata, nije direktan sok), ja jedino uvijek gledam da je 100% sok i da nije dodan šečer, to ti piše na njima. Malo cjepidlačim po tom pitanju, al eto... :D

Admeli - ja bih jedino žumance prebacila još iza, slobodno pred kraj prve godine, blizu rođendana. Ostlao mi se čini ok, što nađeš to ponudi.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la admeli » 09 lis 2010, 21:41

mislila sam kupiti neku kašicu od trešnje ili se to ne radi? što se tiče žumanca,uvrstila sam ga prema talici. ma ja sam bukvalac po prirodi :D i teršnje su prema tablici.
admeli
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mrđi » 09 lis 2010, 23:35

koje zacinsko bilje mogu dat bebacu? ima 9 mj.
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Diami » 10 lis 2010, 11:10

Admeli - tablica ti je onako - okvir, orjentacija što možeš davati. Nije nužno i/ili obavezno sve dati što dijete smije/može po tablici jesti. Isto tako ima raznih tablica koje se dijelom slažu, a dijelom odstupaju. Vjerujem da ćeš teže naći kašicu od trešnje, eventualno ako imaš smrznutih trešnji, ali - stvarno ti nije nužno dati joj usred zime trešnje, imat ćete i drugih stvari koje možete probati u to vrijeme, pa će vam to ostati kad bude veća, u rano ljeto kad krenu prve trešnjice. Žumance se često preporuča kasnije zbog alergija odn. sprečavanja istih jer je to jako alergena namirnica.

Što se tiče začina ja bih počela možda s malo sjeckanog peršina ili vlasca (vlasac je sličan luku, pa ako ste njega savladali, ovo je varijacija), mislim da može i malo cimeta npr. u kašica i tako, po malo...

Ako znaš engleski onda možeš na ovom linku naći par informacija, oni još predlažu češnjak, đumbir, muškatni oraščić u maloj količini...
http://www.homemade-baby-food-recipes.c ... -food.html
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la tanjabb » 10 lis 2010, 13:11

X na Diami.
Moj ce uskoro godinu dana pa jos nije probao ni neke namirnice za 9mj. Jer nam tada nisu bile dostupne a sad ih svijezih vise nema. Doci ce na red iduce godine, nista nece propustiti.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Kaya071 » 12 lis 2010, 12:20

Ja sam upravo htjela da pitam moze li se smrznuto voce davati bebacima. Jer idemo u Sarajevo na tri sedmice, pa sam mislila da mu dam one Ledo smrznute maline ili kupine (jer toga ovdje nema za kupiti).

I, Tanja, hvala na odgovoru. Kad malo bolje razmislim, nece mu nista biti ako ne proba maline i kupine.

Jos jedno pitanje, sta je sa kestenovima? Kad se oni smiju davati?
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Mrđi » 12 lis 2010, 12:32

mamo doma šipak. gledam tablicu i ne nalazim. kada on ide po dohrani? jel to isto ko borovnice, kupine i sl?
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Tulip » 12 lis 2010, 15:58

Kaya071 je napisao/la:Jos jedno pitanje, sta je sa kestenovima? Kad se oni smiju davati?

I mene to zanima... Trazila sam po forumu i ne vidim da se nesto spominje od kada se smije dati.
Mamina maza 5.2.2010.
Palčica- anđeo sa greškom 13.6.2012.
Dupla sreća D&N 3.9.2014.
Tulip
Ima najljepši pogled na cijelom svijetu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.