O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

20 tra 2009, 12:46

Sipak moze, dapace preporuca se.

20 tra 2009, 12:47

e super Tanja, hvala ti :)

20 tra 2009, 15:03

:) da se nakacim :D a koje cajeve jos smiju? sipak, koliko znam on zatvara. doduse pitam cisto zbog dorucka, jer ona pije iskljucivo vodu, nije ljubitelj sokova niti cijedjenog voca. a zaljeva svaki zalogaj ili jogurtom ili vodom.

:mah

20 tra 2009, 15:07

evo i mene nakon dugo vremena ;)
naime gledala sam po tablici i ispada da sad smije sve jesti. kako napraviti taj prelaz prema svemu? npr prema nasem rucku? naime uvijek nadjem ispriku zasto mi ne dajem isto sto i mi jedemo, em jedan dan ima dinstane kapule, drugi dan sam ubacila kocku, treci dan je vrhnje u jelu, cetvrti dan opet smislim nesto,...
trenutno me zanimaju jagode? smije ih?

20 tra 2009, 15:24

kocku ne bi nikako, vrhnje smije
jagode smije, das mu jednu i cekas, pa iduci dan dvije itd itd
nema nikakvog ostrog prelaza nakon godine dana, ja sam Lukasu kuhala posebno do iza 2. rodjendana

20 tra 2009, 15:35

hvala tanja :)
nastavit cu mu spremati posebno :)

21 tra 2009, 11:06

:mah cao cure moje...
evo mene sa prvim proljetnim problemom :/
moja izjelica jede sve, skoro pa bas sve. ali imam problem sa svjezim povrcem. kako je do sada uglavnom jela kuhano (jer smo imali smrznuto iz nase baste) nije naviknuta na svjeze povrce. juce sam joj dala malo paprike i pljunula je sa odvratnim izrazom lica. kad sam je izdinstala pojela je, doduse malo.
mislim da ona sad sve moze jesti, vidim i jagode uskoro iz baste, voce svo jede, nema problema, ali kako da joj priblizim povrce.

nadam se da je samo prva reakcija na nepoznate okuse...

hvala cure moje :mah

21 tra 2009, 11:14

ma bude, daj, mora se nakon kuhanog sad prebaciti na skroz drugu teksturu, okus, pa nije to sam tak.
probaj joj dati komad krastavca (ako dooobro zvace), on je vodenast, nema neki okus pa bi mogao dobro proci. ili slatki komadic paradajza, paprika mi bas nije dobar izbor za pocetak.

21 tra 2009, 11:17

evo mene sa jos jednim pitanjcem - po tablici moze vec jesti paradajz. da mu ga dam sirovog u ruku da jede kao jabuku, bananu,... ?

21 tra 2009, 11:18

LiK :kiss
ma ona zvace odlicno ;) 18.mjesec :proljece nego sam ja streber koji hoce da zna sve sto moze prije nego uopste problem nastane :bonk
ne sumnjam da nece nikako htjeti nego sam pitala da li da odustajem tj da posustanem kad nesto nece ili da nudim svako malo. nisam joj htjela davati ove "kupovne" vec sacekati paradajz i krastavicu iz baste, ali mozda da probam da vidim, mozda je bilo do paprike jer je ona malo cudnog okusa ipak je to ona "merkatorova" lijepa :roll:

hvala draga :kiss

21 tra 2009, 11:21

di sam ja zaostala, ja sam mislila da ima oko 14 mj. :roll: sorry.
moji vole slatke paprike; narancaste, crvene, ali one nase zute nece ni pogledati. :dunno

21 tra 2009, 11:27

:kiss bas si neka kako ne pamtis koliko mi dijete ima :belji draga, JA BROJIM svaki put kad me neko pita koliko mi dijete ima mjeseci :roll:

ma polako cu probati, nigdje nam se ne zuri, ne bih da joj se zgadi pa da odbija sve redom. iskreno, poceli smo (Tanja :kiss) sa tacnim rasporedom i vremenom obroka jer ona moze jesti non stop bez da bira sta jede :roll:

21 tra 2009, 22:47

Plusić ja sam svojem ogulila kožicu i narezala na sitne komadiće. A možeš probati mu dati i u ruku,ali obavezno ga oguli. Ali ja bi na tvojem mjestu još pričekala one prave ljetne paradajze,a ne ove iz staklenika bez okusa i mirisa.

21 tra 2009, 23:07

hvala ti :)
necu mu onda jos nista davat osim ako bas ne grabi nama iz tanjura :)

21 tra 2009, 23:45

Za ove koji dobro zvacu odlicno sirovo povrce su mrkvica i korabica.

22 tra 2009, 06:17

kako da joj priblizim povrce.

samo polako, ti nudi, dok se navikne na nove okuse i teksturu papace ona k'o velika :dada

Blago vama sa svjezim vocem i povrcem iz baste, kod mene je sve uvoz...... iz Maroka, Egipta, Spanije :/ jos cemo se nacekati domaceg povrca :(

bas si neka kako ne pamtis koliko mi dijete ima :belji draga

LiK ignorisi je, nesto joj ne ide matematika, dijete joj jos nema ni punih 17 mjeseci :mrgreen:

22 tra 2009, 09:53

AA je napisao/la:Blago vama sa svjezim vocem i povrcem iz baste, kod mene je sve uvoz...... iz Maroka, Egipta, Spanije :/ jos cemo se nacekati domaceg povrca :(

to vama dodje ko domace :lol

AA je napisao/la:
bas si neka kako ne pamtis koliko mi dijete ima :belji draga

LiK ignorisi je, nesto joj ne ide matematika, dijete joj jos nema ni punih 17 mjeseci :mrgreen:

:lol eto vidis LiK :lol

22 tra 2009, 11:50

:rolf
AA, jale :kiss

24 tra 2009, 12:10

tanjabb je napisao/la:nema nikakvog ostrog prelaza nakon godine dana, ja sam Lukasu kuhala posebno do iza 2. rodjendana

moja više neće jesti te splačine za bebe :mrgreen: , samo kuhano i bez soli
zato mi je svaki dan muka kad počnem smišljat što bih kuhala, da ne pričam da je i kod severa i u bio&bio bila dva tjedna kriza s povrćem, ni sama ne znam kako smo preživjele
al bar sad svaki dan mi imamo nešto na žlicu - ja dori ne dajem još pečeno meso, krumpir i sl (jer to ni ne kuham za nas), nego uglavnom juhu (povrtnu ili mesno-povrtnu pa joj ubacim još zobenih ili kus kusa unutra), varivo ili tjesteninu/žitaricu s preljevom od povrća i/ili tofua. preljeve radim sa zobenim ili sojinim vrhnjem ili domaćim ukuhanim paradajzom. začinim doslovce prstohvatom soli ili s malo umeboshi octa, tamarija ili misa.

na ručkovima kod mojih ili svekija joj pomiješam kuhano meso, pečeni krumpir i juhu, sve skupa i to joj dajem na žlicu.

bili smo dosta po gostima ovih dana, svi su se čudom čudili kako joj ne dajem kolače, kekse i sokiće, a kad sam joj i dala da proba kolač (da ne uvrijedim MM-ovu tetu, a bio je biskvit s jabukama) prezrivo ga je pljunula :mrgreen:

25 tra 2009, 08:16

ricotta- kad pocet s njom? jel moze odmah nakon jogurta?

27 tra 2009, 08:36

:virka nitko?

27 tra 2009, 08:42

Cleo ja nemam pojma o tvom pitanju :(

a imam i svoje: mlade koprive, smije li? Sami ih beremo i jedemo (uglavnom "na špinat") pa me zanima smijem li njemu dat samo kuhane?

27 tra 2009, 10:15

ja sam dori dala koprive već nekoliko puta (juha, s rižom)

ricotta, rekla bih, može kad i jogurt i sl (to je skuta ili nešto slično, jel?)

jel joj mogu dat pesta od rikule? nema problematičnih sastojaka, ali je sve sirovo, nije termički obrađeno :dunno

27 tra 2009, 10:39

ja bih riccotu poslije svjezeg sira, jogurta i vrhnja negdje smjestila.

27 tra 2009, 12:21

cleonikky je napisao/la:ricotta- kad pocet s njom? jel moze odmah nakon jogurta?

možeš li prepisati sastojke s pakiranja?

28 tra 2009, 11:12

grasak sa 9 mj?
a kako ga spremate na pocetku? jel skidate onu vanjsku opnu i kako?

28 tra 2009, 12:17

ina, ne mogu prepisati sastojke jer ricottu kupujem na "bulk", mada je ima pakirane u casice od jogurta, ali ja kupujem ovu drugu jer mi je bolja.
naime, ricotta jeste skuta, i po tome je laksa od cottage cheesa i vrhnja, pa zato mislim da bi isla odmah poslije jogurta.
malo vise o ricotti

ja riccotu koristim za neke slatke i slane delicije pa je cesto imam u fridju.

28 tra 2009, 12:24

cleo - znam da je skuta, ali ne znam ima li kakvih dodataka, konzervansa i slično. zato pitam :)

barboza - sad će sezona mladog graška tj. biži i duplići bi taman mogli probati. možeš im guliti svako zrno, ali ćeš brzo posustati pa im ga radije izmiksaj u gustu juhu :)

29 tra 2009, 10:58

gustu juhu? onda ta opna ne smeta?
e jos ja dvojbi imam... imam jednu tablicu tj plan prehrane/obroka po mjesecima koji mi se cini onako dosta ok. po njoj u ovoj dobi ide ovako: mlijeko, vocne kasice, povrce (+meso ili riba),mlijeko (ili kravlji sir ili jogurt) i navecer mlijeko + zitarice. svidja mi se ovo sa zitaricama navecer ali ja klincima dam zitarice i ujutro da zagustim voce pa i za rucak ponekad ako jedu samo povrce. onda sam im eventualno navecer dala samo mlijeko al sad imam problem da mi Mi nece mlijeko na bocicu (a moga bas i nema tada previse jer ovaj obrok oko 16,17 sisaju) pa im moram dati nesto zlicom a onda su to zitarice. nije li to ipak malo previse zitarica? :conf

29 tra 2009, 12:12

žitarice jesu osnov prehrambene piramide, a i duplići su kapitalci po mjerama pa ne znam bi li to kod njih ipak bilo previše. da su mali mršuljci, bez imalo dvojbe bih rekla da im i za večeru daš žitarice
Tema je zaključana