Sada je: 02 kol 2026, 00:02.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la olja » 20 lip 2009, 16:28

cakorka je napisao/la:jos jedno pitanjce kad ide grozde?

Ovo sam nasla o grozdju:
Ina66 je napisao/la:za grožđe mi je prerano - jedina tablica kojoj sam ga našla je od dr. Searsa i tamo ide između 12-18 mjeseci

Ina66 je napisao/la:ako ćeš mu davati grožđe, onda mora biti oguljeno i bez koštice.

tanjabb je napisao/la:Moj ih je probao poslije 1. rodjendana, negdje s godinu i pol. Kod grozdja ti je problem da ne progutaju cijelu kuglicu i zahlikne se.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la marie claire » 20 lip 2009, 16:37

Baš sam :( ! Baš kad smo usvojili 1. obrok i nakon mjesec i pol mislili uvoditi drugi, Pia neće jesti kruti obrok, kao da nikad vidjela nije žlicu, i kao da ju uopće ne obadaje!!!! :dunno
Tak da još ništa od drugog obroka, davat ću joj par dana već usvojene namirnice, pa kad ponovno krene, tad ćemo na 2. obrok!!
Valjda je od viroze iako je bolje jela kad je bila pod temperaturom, a možda su i zubi!! Ludi smo već...
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 20 lip 2009, 19:56

Marie Claire, a da probaš ubaciti dan ili dva samo dojenja, bez dohrane? Da se takoreći odmori od žlice. Frendici je tako sin štrajkao, pa su par dana prekinuli i onda je bilo bolje nakon toga.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Ina66 » 20 lip 2009, 20:15

da li da čekam 7 mjeseci za ostalo voće ili mogu malo ranije početi sa npr. breskvom , bananom itd. evo odustala sam od trešanja..imam nešto višanja...

ako za nešto piše da se uvodi s napunjenih 7 mjeseci, onda se toga treba i pridržavati :)
malo je pogrešna prepostavka da ako se krene s dohranom ranije da se sve treba pomaknuti

marie claire - povremeni štrajkovi u dohrani su sasvim normalni i uobičajeni. nemoj forsirati, ponudi pa ako neće, daj mlijeko.
ova moja je tek nakon dva mjeseca dohrane počela zijevati na žlicu. do tada bih strpljivo čekala otvaranje usta.

rony - vidim da si odgovor za meso dobila. ovo si dobro napravila s juhicom. možeš mu i dati mrvice mesa (sitno, sitno nasjeckane) ako nema problema s tim
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Zwerka » 20 lip 2009, 20:35

Ovo moje malo čudo nije imalo stolicu već 3 dana, a na kruški smo i danas sam mu napravila kombinaciju kruške s jabukom i dala mu da pojede jedva 50 ml, jer sam već i ja pomislila da možda ima zatvor jer pojede oko 100 ml...i opet ništa.. :/
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 20 lip 2009, 20:55

Zwerka, kad smo mi pocinjali s dohranom Lukas nije kakao skoro tjedan dana.
Probaj ti pojesti puno kompota od sljiva posto jos dosta dojite. I probaj tako dan dva bez dohrane, samo ga doji.
neke otvara i tikvica. (ali bez rize)
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la snowwhite » 20 lip 2009, 21:34

zwerka mi se isto dosta mučimo s kakanjem i nema namirnice od koje kakkanje ide glatko svaki dan.
sad smo uveli ujutro isključivo voćni obrok bez ikakvih žitarica i situacija je nešto bolje. bude pauza od 1 dan ali uglavnom ide. nije da se muči i stišće a ja plačem i hrabrim ga kao što je znalo biti :znoj.

jedino što je on sad zapamtio da to može biti mučno pa najčešće ja moram sudjelovati u kakanju. on počne stenjati i tiskati, ja moram skinuti pelenu i podići nogice :roll: i onda ide :mrgreen:
no neću dalje o tome ipak je ovo topic o dohrani ;)

mi idemo sutra na more i u tom kraju ima dosta cibora koji će taman biti zreli. mislim da su oni iz porodice šljive. malo tražim po netu i vidim da se još zovu amule i zerdelije. e sad ako smo probali hipp šljivu i sve je bilo ok ja mogu onda i to davati bez bojazni?
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la eli » 20 lip 2009, 21:35

ja bi. bar nitko ne šprica armuline.
samo obavezno jako zrele. nezreli zatvaraju. zreli otvaraju. sa vodom pak naprave proljev.
eli
Sveta krava

PostPostao/la silki » 20 lip 2009, 22:16

ovaj moj jede sve redom. danas je jeo oradu tek ivađenu iz mora.
prase samo zijeva što god da mu ponudim :lol
što sa smokvama?
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la tanjabb » 20 lip 2009, 22:25

Smokve su pune secera, u njima znaju zivjeti i one sitne muhice, posljedicno ja to ne bih tako malom djetetu.
Bas mi je drago za oradu :joy .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la silki » 20 lip 2009, 22:28

samo pitam za smokve. dok ima domaćih marelica i breskvi nije frka ;)
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la podocnjaci forever » 21 lip 2009, 11:14

...imam par nedoumica :)

1. počeli smo s voćnim obrokom oko 10 h, nije prihvatila niti jednu voćku.... jabuka, kruška, marelica, breskva - ništa... čini mi se da joj je možda sve skupa bilo prerano (počeli s 5 mj. i 20 dana) ili joj taj voćni okus jednsotavno nije odgovarao... zato sam odlučila prešaltati se na ručak, odn. obrok oko 12.30 - 13:30 h i povrće, a ovaj voćni raniji odgoditi za kasnije, nakon što ovaj ručak "sjedne"... odn. vratila sam se dojenju umjesto tog voćnog obroka... Je li to dobra odluka?

2. odmah sama sebi polu-odgovaram - povrće je definitivno njen najdraži izbor za sada... u slast je pojela mrkvicu, korabu (sve po 4 dana), a danas spremam blitvu (mm otišao ubrati kod mog tate)... zatim ću tikvicu, samu, a tek onda miješati s prosom koji joj se najviše sviđa od žitarica... planiram kombinirati povrće i žitarice još možda dva tjedna (tada će već imati punih 7 mjeseci), onda uvoditi meso... a onda lagano pokušati ponovno s voćem... malo sam zbunjena jer ne želim žuriti, ali po njoj vidim da jaaako želi jesti....

4. ništa ju dosad nije zatvorilo, kakica je baš prava, školska, dohranska :dada malo jače obojena, ovisno o hrani, prvo je bila pastasta (za razliku od dotadašnje tekuiće), a ovih dana se počela fino zgušnjavati... eto, kad probava i hrana idu u isit koš, pa se o svemu treba izvijestiti :mrgreen: jedino što se malo guza ipak ospe nakon kakanja, bude crvenija, s par crvenkastih bubuljičica, međutim, to prođe već do idućeg previjanja... nije valjda nikakva reakcija? Nema ni govora o onim flekama ili crvnilu oko usta.. valjda reakcije nekakve mora biti na novu hranu, hm...

5. ono što me muči jest sljedeće: po tablici ESPGHAN-a - eruropskog udruženja za prehranu, hepatologiju i još štošta (već je spomenuta ranije) preporučuje se mliječno-žitni obrok za večeru od oko 6. mj... meni se taj obročić čini zgodan, mlijeko pojačano rižom npr., ali ne znam kako da to dam, a da nije adaptirano... o izdajanju nema govora, ne ide i ne ide... čitala sam svoje bilješke o sinovom napredovanju i vidjeh da nisam uspjela nikada izdojiti više od 80 mL mlijeka, a izdajala sams e dobrih mjesec i po dana....
...znam da joj mogu dati rižu recimo na vodi, a onda ju dojiti, ali, ima li to sve skupa smisla?
...hoću reći, kako dati mliječno-žitni obrok, i treba li ga uopće davati do 1. god.?

...valjda sam bila suvisla :da?
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Noelle » 21 lip 2009, 11:46

ina, hvala :) , ma znam, ali me tak mami :D ...napravit ću iznimku samo za proso ili je i to još prerano?

sad kombiniram ovo isprobano za ručak, još nismo jedino od voća probali krušku...zato sam pitala za drugi obrok jer sam mislila voće prebaciti na jutarnji obrok...pričekat ću još mjesec dana pa ubacivati voće ujutro ( op. tvoj dnevnik )

neki dan na placu ugledah prve kruškice..neznam da li da njih probam uvesti, nekako mi se čine tvrde, nisu to one jesenske sočne i mekane...

Zwerka..probaj tikvicu, meni se čini da to otvara ;)

snowwhite...još malo pa će te i bespelenaši postati :mrgreen:
Z. 14.12.2008.
Noelle
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 21 lip 2009, 13:37

PF, gdje si našla tu tablicu? Ja sam našla samo članak o dohraniopćenito gdje sam našla zanimljive informacije. Npr. da nema utvrđene koristi od prekasnog uvođenja jaja, ribe ili nekih drugih namirnica bilo kod potencijalno alergične djece bilo kod djece koja nemaju povećan rizik, kao i da se preporuča uvođenje glutena do 7 mjeseci starosti djeteta jer to smanjuje rizik od celijakije, dijabetesa mellitusa tip 1 i alergije na pšenicu. Pa bi me zanimala i ta tablica njihova.

Noelle, proso možeš - ono se može od 6 mjeseci davati.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la marie claire » 21 lip 2009, 14:47

PF, al nije za blitvu prerano? Ona ide tek od 11 mj? Korigirajte me ako griješim... :dunno
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la podocnjaci forever » 21 lip 2009, 22:37

Diami, nemam pojma odakle mi tablica, odn. imam ju pohranjenu već dugo i čini mi se da je baš odavde, s foruma, od prije par godina :dunno probala sam ju ponovno pronaći na njihovim stranicama, međutim, nema je... stavila bih ju ja, ali ne znam kako... može li se jednostavno nalijepiti ovdje u postu, kao dio teksta :da?
...uglavnom, ja sam se njom dosta koristila prije 4 godine sa sinom... u glavnim stavkama se podudara s već ovdje navedenim preporukama, jedino što su naše moderatorice :) u debeloj prednosti uvođenjem "novih" namirnica kojih u onoj tablici nema...
marie claire, jesam, fulala sam ovo s blitvom... moram, u stvari, biti iskrena i reći da brošuru o dohran imam također pohranjenu odavno, ali sam ju zaboravila apdejtati :zub prema ovim novim naputcima... tako da ću, iako je mala objeručke iliti svečetirzubno prihvatila i blitvu :alc ipak sutra prijeći na luk ili pastrnjak, vidjet ću još... :)

...i sad kad gledam ina, tvoj dnevnik dohrane, onda i imam odgovor na onu svoju prvu nedoumicu - jer vidim da si ti radila po istom principu, odn. prvo uvela ručak, a onda voćnu užinu/marendu
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la djecakovamama » 21 lip 2009, 23:25

Prijavak :zivili

Borna ima sest mjeseci i koji dan, poceli smo sa dohranom, naravno da smo poceli mrkvicom ... starije ce se forumasice sjetiti Zvonimirove Prve mrkvice ( http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... &sk=t&sd=a ) da bar imam vremena sve to iscitati, malo sam virnula, i vidim da me isti osjecaji peru ...

Dakle, probali smo mrkvicu, sad ima svjeze, pa sam uzela u Bio prodavnici, skuhala na pari i izgnjavila viljuskom, nije lose bilo, mislim da mu se svidja ... danas je cetvrti dan i nije mogao iscekati slijedeci zalogaj, ali i dalje, naravno, melja i treba vremena da proguta. Juce nismo bili kuci, pa je jeo Hipp mrkvicu - i ta je prolazila OK.
Voda mu je jako jako svidja. Ima NUK casicu - pise da je od 8.mj, ali dok on nauci povuci iz nje taman ce mu biti toliko, nakon sto jede dam mu bez kljuna
Nakon cetiri dana mrkvice sutra krecemo na tikvicu

Tu sam trazila amarant, ima samo brasno??? Dal da uzmem ako da kako da ga "ubacim" u povrce???
Zadnja izmjena: djecakovamama; 22 lip 2009, 00:17; ukupno mijenjano 1 put/a.
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la marie claire » 21 lip 2009, 23:36

Ja sam radila u zrnu i prefin je posebice s voćem...
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 22 lip 2009, 00:53

DJ-ka :kiss , dobro se sjecam prve mrkvice.
PF, ovo s vocem/povrcem dobro radis. I mi smo poceli s namirnicama kako sam si ja zacrtala a on nikako prihvatio, pa smo se presaltali na voce i onda je krenulo sve redom (mi smo imali obrnutu situaciju, povrce/zitarice nikako nisu prolazile).
Glede ove tablice... vidjela sam ju kad se pojavila prije par godina ali ona se u mnogocemu razlikuje od nekih drugih koje su meni osobno bile vodilje da mi nije nikad dolazila u obzir. Ne razumijem smisao mljecnog obroka navecer za dijete koje jos doji, a i uvjerena sam da "teza" vecera ne znaci bolji san, upravo suprotno.
Ne slazem se ni s ranijem uvodjenjem jajeta jer znam hrpu osoba alergicnih na ista, a cim je rijec o alergenu ne bih eksperimentirala s ranijim uvodjenjem.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Tukolina » 22 lip 2009, 10:50

Pozdrav!! Imam par pitanja! Moja malena će za koji dan imati 4 mjeseca. Dali je to još prerano da počnemo papati nešto drugo osim mlijeka? Inače smo na Bebimilu od 3.mjeseca jer sam je ostala bez mlijeka i sad mi se čini da joj samo mlijeko nije dovoljno, Počela se buditi noću (a to je radila samo prvih mjesec dana) jer je gladna pa ja mislim da joj je mlijeko postalo preslabo, a neznam s čim da probam jer je još dosta mala??? Ako tko ima kakav savjet???? :dunno :dunno Hvala!
Tukolina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 22 lip 2009, 11:31

Rano joj je za dohranu, prije svega jer je još mala, a osim toga dohrana u početku ima daleko manje kalorija i ne može zamijeniti kalorijsku vrijednost mlijeka koju bi dobila. Pokušaj pitati na podforumu o prehrani adaptiranim da li da povećaš količinu adaptiranog ili uvedeš još jedan obrok - ali, možda se budi iz sasvim drugog razloga - skok u razvoju, zubići, probava - ne mora nužno biti vezano uz glad.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Rony » 22 lip 2009, 12:29

kada uvesti gluten? i sa čime od glutena započeti, maleni ima 8 mj. i 12 dana, doji...
mislila sam pšenični griz mu ponuditi ili nešto drugo?
Rony
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la suska » 22 lip 2009, 14:43

Moja Anamaria sad vec papa skoro sve kaj je za pocetak jedino nisam dala proso jel neznam kaj da kupim cula sam da ih ima u pahuljicama i zanima me kak se rade i u kaj ih sve mogu staviti.
slikaslika
IVAN: 13.5 05`
ANAMARIA: 13.1 09`
suska
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 22 lip 2009, 15:31

pf - ja sam krenula s ručkom zbog toga što sam odlučila ići s kombinacijom povrća i žitarica, a to mi više paše davati za ručak nego za marendu (užinu)
moja je zvjerčica tek negdje s punih sedam mjeseci počela zbilja jesti, a ne da to budu količine od par žličica (tu i tamo bi se zalomilo da sve pojede, u principu bi uvijek ostajalo hrane - sada više ne ostaje toliko)

na esphgan preporuke ću se vratiti kasnije, kad budem imala više vremena

dj - amarant kupiš u zrnu (brašno nisam ni vidila), kuhaš ga cca 25-30 minuta i miješaš s voćem ili povrćem

Tukolina :mah
prije bilo kakvog započinjanja, pročitaj Brošuru o dohrani
inače mislim da vam je ua dohranu prerano i da za noćno buđenje postoje neki drugi razlozi

Rony - zobene pahuljice su neloš izbor, a možeš i pahuljice od pira ili gris od pira
pahuljice preliješ s vrućom vodom i kad omekšaju, pomiješaš s voćem ili ih dodaš povrću na kraju kuhanja

suskovic - ovo što sam napisala Rony za zobene pahuljice, vrijedi i za sve ostale pahuljice
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Tukolina » 22 lip 2009, 20:26

Ma i ja mislim da je još mala ali opet si mislim i da je možda zdravije za nju da počne papati malo voća ili povrća kad ne dobiva moje mlijeko nego je samo na Bebimilu, to je ipak samo kemija! :/
Tukolina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 22 lip 2009, 20:37

Možda je dobiveno posredstvom kemije, ali - probavni sustav bebe je u početku spreman samo za mlijeko. Treba vremena da sazrije i da može početi probavljati i druge tvari pored mlijeka. U prvih 6 mjeseci probava sazrijeva, u crijevima se stvara zaštitna flora i obrana od stranih bjelančevina se tek izgrađuje. Ako ti malena napreduje dobro na mlijeku, pa bilo to i adaptirano, ja osobno ne bih davala dohranu. Nije čak stvar samo u probavi, i motoričke sposobnosti potrebne za dohranu se tek razvijaju - tek s vremenom gubi se refleks guranja predmeta iz usta, razvija se "kretanje čeljusti"...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Diami » 22 lip 2009, 20:58

Karla strašno muči zatvor. Dok ga ne tjera na tiskanje je ok, al kad krene - ništa nejde. Kakica onako mrvicu viri, al ne mrda... Onda on počne tiskati pa malo krene, pa se vrati. U dva navrata sam maknula to što je izvirilo da se ne vrati (oprostite na opisu), al ništa dalje. Zadnja tri dana jeli krušku, danas šljivu, ja sam pojela lanene sjemenke mljevene, pijem jogurt, pa valjda će mu nešto pomoći...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la eli » 22 lip 2009, 21:09

radi mu gimnastiku za razgibavanje i nakon toga ga stavi u toplo-mlaku vodu. tako se obično pokakaju bez da ih boli.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Tukolina » 22 lip 2009, 21:15

Diami,thanks! Mislim da ćemo ipak malo još pričekati s kašicama. By the way, pogledala slike. Maleni presladak! Taman da mi bude zet. :mrgreen:
Ina66, brošura o dohrani je super! Nisam još sve pročitala ali ovo šta sam uspjela vidit ovako letimično mi se jako sviđa. Ima puno pametnih savjeta a i recepata za mene koja sam kaj se kuhanja tiče totalni (nemaštoviti) bedak. :conf
Tukolina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Zwerka » 22 lip 2009, 21:49

kod nas i danas nema kakanja...5.dan.. :/
Cijelu noć se budio se budio svakih sat vreeman, plače, prdi, stenje, a ne ide ništa.
Pa prošikala sam skoro..
Stišćem mu nogice k trbuščicu ali ništa...A tako se muči...
Dala sam mu danas tikvicu u nadi da će ga potjerati, ali ništa.
Tako da sutra nema nikakve kašice nego samo dojenje, iako i sumnjam da će ga i to potjerati...Užas živi...

Tukolina
, i ja mislim da vam je prerano za nadohranu.
To što se budi noću ne znači da je malena gladna.
Moj se noću i dalje budi po par puta, a do prije 2 mj je dobivao više od 1 kg mjesečno.
Ima jako puno razloga zašto se djeca bude...
A vi pričekajte još malo!
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.