Sada je: 26 srp 2026, 02:40.

DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

PostPostao/la frrr » 25 lip 2009, 21:12

e, da! moje dijete stalno jede! nakon problema s lopom sad pak stalno hoće jesti!
imam osjećaj da joj je najdulje vrijeme bez jela kad spava 2 sata! stalno traži jesti, primjećuje i pokazuje hranu, žica moju...recimo, pojede doručak..i to baš finu količinu...recimo, osrednju zdjelicu grisa. jede dok ona ne kaže da neće više.

pa ja napravim sebi gris ili već nesšto, sjednem jest, a ona do mene i žica...
ok, sve žica jer želi probati moje, ali kad žica žicanja radi ili pljune ili uzme jednu žličicu i krene svojim putem. u zadnje vrijeme pojede onda i od mene još bar 10-ak žličica. pa 2 sata poslije toga opet postane nervozna i počne vikat 'njaka, njaka!' (tak kaže hrana) i smaže jedan krem jogurt. i tako cijeli dan, osim svojih obroka stalno ede još nešto od mene/mm-a/bake ili jednostavno postane nervozna pa joj uvalim voćku, stiropor ili slično...
ja sam sretna jer je u onom koma razdoblju stvarno bila smršavila i drago mi je da se sad oporavlja, ali opet, izbezumljena sam jer ne znam koliko joj hrane stvarno treba. ono, najede se do granice da (po)kaže da neće više i onda za 10 min opet može pojest nezanemarivu količinu. a i svjesna sam da nije dobro da stalno jede.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 25 lip 2009, 22:12

Trebate jesti zajedno, istovremeno. Onda nece imati poticaja i nakon svojih redovnih obroka moljakati te i za tvoj tanjur. Pauza od 2 sata je OK, ne bih manje od toga nikako.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Jabučica » 26 lip 2009, 22:59

napokon smo probali blitvu... znam da kasnimo,ali smo tek sada nabavili tek ubranu :joy obarila sam je i zaledila, tako da imamo i za dalje.

jogurt smo isto usvojili :joy najviše voli danone Activia onaj u čaši ili Sensia. Nekada ga pojede samog bez ičega, a nekada mu ga dam uz ručak.
Naprimjer, skuham kremenadlu sa mrkvom krompirom graškom,malo luka i kada to izmiksam (još smo na miksanom bar kada je meso u pitanju, a povrće usitniom viljuškom) i onda mu u to dodam par kašika jogurta.

uz doručak voćni obično jede neke žitarice (proso, ječam...)

planiramo uvesti i mladi sir.
Vidim da većina hvali Dukat zagrebački. Ne znam, mislim da svježi sa voćem neće htjeti...ali probati ću
sa kojim voćem kombinujete?
Tarik je lud za bananama i jabukama. Voli i ostalo voće, ali najbolje jede kada je uz neko xy voće dodana i banana.

u ponedjeljak planiramo probati i bjelance...kako ? sačim?

žumance tvrdo skuhano obično ubacim u kašicu sa mesom i još nečim. E da, pravim mu i domaću tjesteninu, ali samo sa žumancem.

Jeste li počeli svojim bebama dodavati so u hranu? ja još nisam, iako u tabeli piše sa 13 m da već može,
takođe nikakav šećer nije probao, kao ni čokoladu, pa me mnogi roditelji gledaju :shock: čak misle i da pretjerujem.

dodajete li puter u hranu? ako da koji?

imam predivno domaće maslinovo ulje, svake godine donesem sa mora, tatin prijatelj ima veeeeelike maslinjake i pravi ,ali samo za svoju porodicu, pa nam stalno donosi. Tariku još nisam dala. Nekako se bojim, jer je baš jako. ja ga npr teško podnosim pa ga i ne koristim, dok one prave masline (ne one u slanoj vodi) jako volim i podnosim ih super.

uskoro ćemo probati i dinju, samo dok dođu oneprave zakoji dan.

probali smo smokvu, na moru, našu domaću...oduševljen je :p mada je pojeo sam dva zalogajčića.

borovnice nismo probali.
jesmo dvaputa,one Hipp borovnica i jabuka, svidjelo mu se, ali je sutra (znači 3. dan naveče) dobio bio neku alergiju koja je samo počela kao flekice pocijelom tijelu i licu...ne znam je li od toga,ali sam se tada prepala borovnica za sva vremena...
slika

nikakve riječi nemaju snagu dječijeg plača
najljepše je zvati se mama
Jabučica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Jabučica » 27 lip 2009, 11:45

vikend pa zatišje..............
a ja nestrpljivom čekam nekog da mi odgovori u vezi soli, bjelanjka, sira itd
slika

Jabučica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 27 lip 2009, 16:41

Activia i Sensia si oboje slatki jogurti. Obican kiseli nece?
Ako je lud za bananama propasiraj jednu i dodaj u to dvije tri zlice zagrebckog svijezeg sira, moj je to jako volio. Mozes kombinirati s bilo kojim vocem, bolje rijedje voce nrp. kruska ili breskva, borovnica... Ako je jednom reagirao na borovnicu ne znaci da ce i sada. Odi na plac, imas sumskih borovnica sada, pa probaj. Das npr. jednu bananu, zlicu borovnica i tri zlice svjezeg sira.

Jaje: ako ste zutanjak usvojili skuhaj mu sad cijelo jaje, tvrdo kuhano jaje. Pa u povrtnu kasicu dodaj zutanjak i 1/4 bjelanjka. Iduci pit povecas kolicinu bjelanjka.

Ja nisam solila sve do 2. godine. A secer kao secer je probao jos puuuuno kasnije, blize 3. godini. Kao zasladjivac smo koristili med ili rizin slad. Cokoladu oko 2. rodjendana.

Puter nisam dodavala isto jaaaako dugo, ni ne sjecam se tocno, ali sigurno ne prije 2,5 godine. Ali zato maslinovo vec rano, s 7. mjeseci. Voli maslinovo i danas. Ako je vase domace gorko ili cak malo ljuto probaj ili neko drugo, ili ga stavi jako malo. Maslinovo se ulje razlikuje po vrstama masline, podneblju i zemlji gdje rastu i nacinu obrade. Dodas mu ga malu zlicicu u bilo koje povrce.

Dinja moze (ako je domaca, da znas gdje je rasla i je li spricana), smokva isto tako.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Plusic » 27 lip 2009, 16:52

sad ste me bas dobro sjetile... D nece jest nista sta zacinim maslinovim uljem :dunno
probala sam nekoliko razlicitih, od domaceg koje mi jedemo pa sam cak i kupila nekoliko razlicitih...
lubenicu nece jest ali spice hoce :lol
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Jabučica » 28 lip 2009, 11:19

nadam se dqa ću odogovor dobiti prije ručka....:D

nigdje ne mogu naći dukat zagrebački sir...neka je trenutno nestašica u sarajevu (merkator, konzum, i još par tako velikih trgovina) :angry može li neki drugi sir? recimo abc?

mislila sam mu skuhati piletinu, mrkvicu, sa lukom, malo graška i u to kada bude gotovo umiješati sir? ili da sir ostavim pa mu dam kasnije recimo sa bananom?
uh...

Što se tiče ulja, maslinovog uljaq, putera ja to tariku još nisam uvela u ishranu. Za maslinovo sam rekla da me strah a i ne znam u šta bih mu ga stavila? puter kažete da niste ni vi djeci davali prije 2,5 godine....pa je li problem sto mu nista masno ne stavljam.
recimo ako mu kuham piletinu (provjerena domaća) kožicu mu ne dajem, nakon kuhanja je skinem tako da je opet dobio neku masnoću u jelu...ako mu kuham meso (najviše voli meso teletinu--od buta ili teleće kremendale --naravno sve kuhano) onda recimo na kremendali bude malo masno, sa tim skuham, ali mu to ne dajem jesti...
slika

Jabučica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 28 lip 2009, 19:09

Ne znam zasto bi trebao jesti takve masnoce?
nadam se dqa ću odogovor dobiti prije ručka....

Ti se salis, jel' tako?
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Jabučica » 28 lip 2009, 21:11

ma brinula sam se jer je tablici (ovoj sa foruma) po kojoj se i mi hranimo piše da već od, ne znam, 7 m smije maslinovo ulje, od 11 suncokret ili puter...a mi još ništa od toga nismo...znam, da ako piše ne znači i da mora, ali mislila sam šta znam možda djetetu trebaju i neke masnoće :dunno

ne razumijem? zašto misliš da se šalim... :mrgreen:

ma znam ja da je vikendom veeeeeeeeeeeeliko zatišje
slika

Jabučica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 28 lip 2009, 21:52

Je, vikendom je manje cura na forumu jer su valjda sve vise manje s svojim obiteljima. Pa tako i moderatorice. Paljenje kompjutera i odlazak na forum mi dodje kao zadnje sto cu u nedjelju napraviti, ako cu imati vremena.
Putar nije obavezan u dohrani tako malog djeteta. Daj mu maslinovo, ili ako imas neki ducan zdrave prehrane.. odlicno je i laneno ulje ili sojino.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la SanjaMK » 28 lip 2009, 23:19

pomozite mi oko nedoumice. Jana ce sutra imati punih 9 mjeseci. meni je porodiljni dopust istekao pre par dana. Sada sam na starom godisnjem odmoru. U kombinaciju sa novim najvise, ono maksimalno mogu racunati da cu ostati doma do sredinu kolovoza, a moguce da sam doma jos samo mjesec dana. Zasto ovo pisem? Jana nije izbacila niti jedan podoj. Svaka tri sata ( a cesto i svaka dva) ona traci dojiti. Ima obicno dva solidna obroka ( dorucak neko voce plus zitarice, vecera obicno palenta ili mljevena riza ili nesto slicno), a rucak ( kada treba pojesti neko povrce i meso) najcesce ga pljune nakon dva tri zalogaja - pa ga nemogu racunati obrokom.
E sada se bojim da kada je budem ostavljala na 8 sati da ce ona biti gladna. dali da joj uvedem neko adaptirano mlijeko (jednom u tih 8 sati)? I ako da, koje - za novorodjence - posto ona dosad nije pila, da joj ne bude tesko od drugog. A tada kada joj mama dala onu hippovu kasicu povracala je, pa moguce da uopce nece prihvatiti adaptirano. :dunno Totalno sam zbunjena :conf
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 28 lip 2009, 23:24

Ne treba vam adaptirano. Pije li ona uopce na bocicu? Mozes li se ti izdojiti? Od koliko do koliko te nece biti doma?
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Ina66 » 28 lip 2009, 23:28

auuuu, nisam pager uključila da me obavijesti o novim pitanjima :lol

sol: nije potrebna i ne treba djeci soliti njihovu hranu. zašto i kako se začinjava dječja hrana, možete pročitati ovdje (ako treba prevesti, prevest ću)
Many parents wonder about adding salt to their baby's food. In fact, many parents want to add salt to baby's food to give the food more flavor and to hopefully tempt baby into eating the baby food. It would seem that in such small amounts, adding a bit of salt to baby food would not be harmful.
The truth is, adding salt to baby food may be dangerous. Not only is adding salt to baby food possibly dangerous, it is just not necessary.
Many parents have chosen to make homemade baby food so that they will have control over the ingredients their babies are eating. It is the lack of fillers, salt and other additives that often sways parents into making baby food. Your baby has a clean palate and does not know that foods may taste better if salted. Why start adding salt and forming a "dependancy" on it? You don't want your baby to rely on salt to help her eat foods. Keeping high amounts of sodium out of baby's diet is important. Added salt in baby food may lead to a series of health issues including high blood pressure and kidney failure.

to što se sol nalazi u tablici se odnosi prvenstveno na obiteljski obrok. ako, na primjer, dijete želi jesti istu hranu kao i roditelji i u lonac juhe je dodano pola žličice soli, neće mu ništa biti. iako, i dalje stoji preporuka da se djetetu hrana ne soli posebno. u juhe se može dodati i češnjakić, peršin, celer... sve u malim količinama

jaje: ovako kako je tanja napisala - tvrdo kuhano jaje, pomiješano s povrćem. nema potrebe miješati jaje s mesom

sir/jogurt: bilo koji čvrsti jogurt i bilo koji svježi sir (neslani) će biti dobar. brandovi koji su se spominjali su iz iskustva majki tj. oni koje su djeca najradije prihvatila. inače, ja ne bih miješala sir ili jogurt s mesom. nepotrebno. radije ga pomiješati s voćem

maslinovo ulje: moje sve tri su ga dobile skoro pa od samog početka dohrane (obično kad bi krenuli s povrćem bih počela i s maslinjakom). uz maslinovo, dajem i ulje kukuruznih klica

borovnice: reakcija 3. dan navečer teško da može biti od kašice. alergijska reakcija na hranu se pokaže odmah
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la SanjaMK » 28 lip 2009, 23:45

tanja radim na smene - pa nije bas ustaljeno. Nekad prepodne, nekad popodne. Pokusala se rucno izdojiti pre nike dan i max 40 ml (i to od nekoliko puta) Ona nezna za bocicu, ali pije na casu sa kljunom. Ustvari na bocicu je dva put pila moje izdojeno mlijeko - ali tada nije imala vise od 3-4 mj.
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la SanjaMK » 29 lip 2009, 00:00

ili da joj ubacim jos jedan vocni-zitarice obrok kojeg voli? Jeli to onda dovoljno dva obroka za 8 sati?
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 29 lip 2009, 00:02

sanjo, neka joj ostane ovaj voćno-žitni obrok, a kao međuobrok joj ubaci voće (ujutro)
za mjesec dana možete krenuti i s jogurtom pa će biti puno lakše kombinirati.
jesi počela s glutenom?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la SanjaMK » 29 lip 2009, 00:08

da, imamo neke zobeno-psenicne pahuljice. Neznam sta drugo moze glutenozno :)
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 29 lip 2009, 00:11

ječam ti je odlična žitarica
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la tanjabb » 29 lip 2009, 00:13

Sanja, ne brini. Ona ce sigurno bolje jesti dohranu kad ti ne budes uz nju, uvijek to biva tako. I sumnjam da ce biti gladna. Ja bih se svejedno malo izdajala na tvom mjestu dok si na poslu, ako ikako mozes, da ne bi dobila mastitis. Jer ako s 2 sata dodjes na 8 sati pauze ne bu dobro. Pa joj mozes i to izdojeno dati na kljun. Tko ce ju cuvati? Mogu li je jednom u tih 8 sati dovesti do tebe pa da je podojis (jesu li vam dugacki podoji?)?
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la SanjaMK » 29 lip 2009, 00:19

mogu se izdajati na poslu, ali za mene ne brinem. A svekrva ce je cuvati i to na drugom kraju grada pa nikako necemo moci takvo nesto izvesti, mislim na dojenje usred posla.
hajde, verovatno nisam prva koja ce na posao :mrgreen:
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 14 srp 2009, 11:14

sad sam išla provjeravati nešto u tablici pa sam tek sad skužila da orašasti plodovi idu već od 12 mj. a ja doru čuvam od badema, lješnjaka i sl. jer imma u glavi neki pojam da je to alergeno i da treba izbjegavati. dakle, slobodno joj posipam voćnu kašicu, gris ili palačinku s malo mljevenih prženih badema ili lješnjaka?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 14 srp 2009, 11:32

ja sam svom orasaste plodove dala tek iza trece godine :dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la frrr » 14 srp 2009, 11:36

pa tak sam ja negdje u primozgu imala da ide, a vidim tu u tablici (koja je jako stroga) piše s 12 mjeseci pa sam zbunjena
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thinkPINK » 14 srp 2009, 12:28

Upravo to sam i ja skuzila jucer kad sam gledala sto jos mozemo novoga papati. I mislila sam danas ukljucit malo mljevenih badema jer ih bas imam doma. Sad vise nisam pametna.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 14 srp 2009, 12:35

cure, ma moze to iza prvog rodjendana. kao da bi ina i tanja stavile u tablicu nesto sto se ne preporuca :maslim :krave
to sto ja nisam dala, stvar je mog osobnog izbora.
ne mislim da sam mu ista uskratila time sto nije jeo orah s godinu dana. :dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Ina66 » 14 srp 2009, 12:39

kod orašastih plodova nije u pitanju toliko alergija, koliko mogućnost da dijete zagrcne. zato, mljevene da, cijele ne
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Jabučica » 15 srp 2009, 13:52

ja samu vječitoj potrazi za nečim...
da mi je samo naći Amaranth :angry

U dm-u ga nema, u dućanima zdrave hrnae nema, u organic shopu ima sto vrsta amarantha, od čololadica, do nekih pahuljica ali sa čokoladom, ili voćem ili medom...nigdje nema običnog, najobičnijeg amarantha... :angry :angry

...
slika

Jabučica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Zwerka » 21 srp 2009, 20:52

Hojla...
Ja sam malčice zbunjena...
Prešli smo na drugi obrok, pa ne znam da li nam je mjesto tu, s obzirom da su tu stariji klinci kojima se već kuhaju prave klopice..
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la danijela81 » 31 srp 2009, 15:26

ja isto došla pitat, pa sam sva zbunjena.... jel to spada tu :da?

ako ne, nek se prebaci.........

mi imamo voće+žitarice ujutro i povrće+žitarice/meso u vrijeme ručka.
dva dana sam mu počela davati i malo voća kasnije poslijepodne, a on mi je već dva dana smanjio mlijeko.
prvi dan 400ml ukupno, drugi dan 350ml. pretpostavljam da je to malo?? negdje mi zvoni oko pola litre (za 3 dana će 9 mjeseci)..
danas mu neću dati to voće dok ne vidim što ću dalje.

ne znam je li stvar u vrućini, pa odbija, ili u tom novom obroku, ili mu možda dajem previše krute hrane.... :zbunj
mali zijeva na sve kao ptić, nema mjeru, jeo bi dok ne pukne, nema veze je li voće ili povrće ili nešto treće.. a ja sam se ograničila na količinu cca velike hipp staklenke za jedan obrok.
u zadnje vrijeme pije dosta više vode, s tim smo se borili donedavno pa sam s te strane zadovoljna.

i još nešto, neće jesti prstićima. davala sam mu i voće, i kuhano povrće, i one rižine keksiće, čak kupila i neke bebi pšenične kekse pošto smo već probali gluten, neće ništa. inače sve stavlja u usta, ali hranu ne! (osim ako je na žlicu)
dala sam mu i među igrače da sam isprobava. i u ručice mu gurala. i gurnula mu u usta pa je radio grimase kao da sam mu drek podvalila. kako ste vi s tim počeli?
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la frrr » 31 srp 2009, 21:17

danijela, ne brini što neće ništa jesti prstima. oko iste stvari sam ja pizdila u sličnoj dobi, sjećam se..mala je sve živo glodala i trpala u usta osim hrane. sve jestivo što bi joj dala u ruke bi hitila na pod istog trena.
kad joj se dogodio klik u glavi jednostavno je počela uzimati. nit je šta izgubila zbog toga što to nije radila kad sam si ja zamislila nit - sad kužim - ima smisla da sam se oko toga uzrujavala.
polako....
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.