O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Re: par stvari o izdajanju

11 ožu 2009, 15:51

količinu ćeš povećati tako da izdajanje nastaviš par minuta nakon što izađe i zadnja kap,
znači pumpaj na prazno

izdajaj svaka 3 sata,

za povećanje količine posebno je produktivno noćno izdajanje

11 ožu 2009, 18:44

količinu ćeš povećati tako da izdajanje nastaviš par minuta nakon što izađe i zadnja kap

nisam bas sigurna u to...ja milsim da je bolje prestati s pumpanjem kad vise ne ide, pa probati opet za 10-ak minuta, jer ce onda opet krenuti otpustanje mlijeka i opet ce nesto iscuriti a s tim ce se i povecati kolicina mlijeka

ja imam medelinu pumpu koja istovremeno pumpa iz obje cice, pa ako imas mogucnost nabavi takvu
slika

otusiraj se vrucom vodom ili nekako drugacije ugrij sise prije izdajanja
budi pokraj bebe dok to radis ili gledaj sliku bebe
treba vremena dok se ispraksiras...
e sad kad pumpapti...ovisi koliko ti bebab cesto sisa...
ja bi svakako odmah nakon podoja probala izvuci ostatak, a ako su veci razmaci izmedju dojenja, onda jos jednom nakon sat vremena
ili nocu, ako beba odspava vise sati u komadu

ja sam primjetila ako pumpam svakih dva, tri sata izadje manje mlijeka...oko 100-120 ml....
ako pumpam svakih 30-45 min, izvucem svaki put 50-70...znaci skupim minimalno 150 mil. za 3 sata
ali to je poslijepodne, ujutro ima uvijek vise....ponekad izvucem vise oko 200 ml nakon dojenja

11 ožu 2009, 18:51

jos nesto, budi oprezna s izdajanjem na pocetku dok se ne uskladi ponuda/potraznja da ne bi navukla mastitis

11 ožu 2009, 22:41

modesty, hvala sto si otvorila ovaj topic :hug

any, mozes li pojasniti prednosti elektricne pumpe pred mehanickom? upravo se spremam nabaviti elektricnu, ali sam nesigurna, ni sama ne znam sto cu time dobiti? ja racunam na povecanje produkcije i brze izdajanje....no, je li to zbilja tako?

pretpostavljam da zivis vani, koji je ovo medelin model pumpice??

za sada izdajam oko 500ml dnevno, svaka 3-4 sata. pumpam oko pola sata. to nije dovoljno za cijeli dan pa nadohranjujem, a tako bih se zeljela rjesiti tog ad.

osim toga, zadnjih par dana malena bolje prihvaca ciku, ali mi se naravno produkcija smanjila pa sam sad u frci .... :roll:

imam i problem sto ja izdojim cca 100ml, ali ona ne pojede toliko (jede od 50-70ml zadnjih dana) pa onda bacam svoje mlijeko iz predostroznosti....pitam se, je li to nuzno? bih li ga mogla sacuvati za kasnije? prije je pila i preko 100ml, ne znam valjda zadnjih dana zbilja nesto povuce i iz cike...

uf, puna sam pitanja :conf :conf

11 ožu 2009, 23:08

Sandi je napisao/la:imam i problem sto ja izdojim cca 100ml, ali ona ne pojede toliko (jede od 50-70ml zadnjih dana) pa onda bacam svoje mlijeko iz predostroznosti....pitam se, je li to nuzno? bih li ga mogla sacuvati za kasnije? prije je pila i preko 100ml, ne znam valjda zadnjih dana zbilja nesto povuce i iz cike...

uf, puna sam pitanja :conf :conf

ako pije friško izdojeno bez grijanja možeš ga ostaviti za kasnije.
nakon podgrijavanja trebalo bi ga baciti.
vidjela sam nedavno tih električnih pumpi na ebayu za ok cijenu samo treba vidjeti koliko je shipping.

11 ožu 2009, 23:39

nemam baš iskustva sa izdajanjem, no poznato je da u jutarnjim satima u grudima ima više mlijeka pa ne bi bilo loše da tada izdajaš i svaka dva sata. svaka dva sata je i uobičajeni ritam sisanja beba koje imaju ritam.

11 ožu 2009, 23:52

najveca prednost ove pumpe je sto izdajas iz obje istovremeno
ona pumpa u 2 faze, prvo je stimuliranje, brzi ritam pumpanja koji potice refleks otpustanja mlijeka, a nakon toga slijedi polagan ritam pumpanja
slika
ja sam s pumpanjem gotova za max. 5 minuta
na pocetku sam pumpala sa Aventovom rucnom, pumpa isto dobro, ali dulje traje i ruka se izmori
ova pumpa kosta puno...od 1000-1500 EUR, ali ja uzmem od doktora recept i iznajmim u apoteci 4 tjedna, pa opet produljim kad istekne (u Njemackoj sam)
jedino sam kupila one dijelove koji se stavljaju na sisu i flasice u koje se pumpa naravno

silki ti je dobro rekla za ispumpano mlijeko, ako je frisko izdojeno, ne bacaj !
spremi ostatak u frizider i kad bude frka dodaj umjesto adaptiranog

sad sam malo jos prosurfala, ima od medele model swing
slika
ona se moze dobiti za 80-ak EUR (rabljena), nova od 125 na ebayu
i isto pumpa u 2 faze

neznam jel se moze ista od toga dobiti kod nas
evo link di se o tome raspravljalo:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=36765&sid=91348c3a25193f5ef38237aec84a1b1c
Zadnja izmjena: any; 12 ožu 2009, 00:06; ukupno mijenjano 2 put/a.

11 ožu 2009, 23:57

osim toga, zadnjih par dana malena bolje prihvaca ciku

ne znam valjda zadnjih dana zbilja nesto povuce i iz cike...

iskoristi to :up

moj je model symphony

12 ožu 2009, 00:11

i ova mi se cini ok...
ta se moze kupiti za 100 eur
http://www.ardo.ch/_CHINT/_produktepic/Leaflet_Lactaline_E.pdf

12 ožu 2009, 04:05

silki, u pravilu pije svjeze izdojeno tj. izdojeno nakom sto je zadnji put bila na siki, sto znaci da je stajalo na sobnoj temp. 2-3 sata. tako da zbog tog stajanja vani se pitam smije li se koristiti dalje i posebno zato jer nakon hranjenja iz bocice dolazi u dodir sa zrakom, slinom itd. bilo bi super kad bi to mogla iskoristiti... malo sam zbrckano ovo napisala, nadam se da se kuzi.

any, swing u hr kosta cca 1500 kn. pogledat cu na ebayu, svakako... Pump on Style (double) dodje oko 3 tis kuna ako sam dobro zapamtila (ne mogu naci gdje sam zapisala). ja sam se zapalila za freestyle ali nema kod nas, samo na ebayu, dodje oko 300 dolara plus shiping, a to mi je zbilja puno previse.

hvala na linku, proucit cu. cijena se cini zbilja ok.

any, meni ovih tvojih 5 min za izdajanje izgleda ko tesko SF! :) meni vec cijeli desni dlan i svi prsti trunu od pumpanja :shock:

12 ožu 2009, 11:10

njoj treba 5 minuta, jer izdaja istovremeno obje dojke
to je ono sto ja cijelo vrijeme tupim: izdajanje istovremeno je jaaaako isplati, makar uzeli 2 jednostruke izdajalice
ili stavi bebu na 1 dojku, a na drugu prikaci pumpu i pumpaj

any, super sto si stavila slike, kako lijepo izgledaju ove uizdajalice! zadnja dvostruka elektricna koju sam vidila prije 5 godina bila je ruzne zeleno-sive boje, onako kockasta, bezveze (iznajmljena u bolnici, Austrija), ali - jako ucinkovita (mama o kojoj je rijec iznajmila je na 2 mjeseca i navukla kolicinu dovoljnu za taj period i sljedeca 2 mjeseca!)

12 ožu 2009, 13:40

evo sa rode, za cuvanje mlijeka

Na sobnoj temperaturi

* do 15 °C ....... 24 sata
* 19-22 °C ....... 10 sati
* 25 °C ........... 4-6 sati
* 30-38 °C ......... 4 sati

U hladnjaku:

* na temperaturi 0-4 °C ....... do 8 dana

U zamrzivaču:

* u pretincu zamrzivača unutar hladnjaka (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata hladnjaka)...... do 2 tjedna
* u pretincu zamrzivača koji je dio hladnjaka od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)....... 3-4 mjeseca
* u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ....... 6 mjeseci ili duže

12 ožu 2009, 16:48

Hvala cure na pomoci.

Za pocetak se dajem u potragu za najjeftinijom dvostrukom elektricnom izdajalicom....javim rezultate. AKo ne nadjem nista narucim Swing Medelin i gotovo.

U medjuvremenu sam narucila set za relaktaciju. Probat cu s tim pa cemo vidjeti jer ovo sto se dogadja vec drugi dan je uzas. Vise ne zna primit ni bocicu ni cicu.... Nakon cca 10 min cicanja cike poludi od frustracije, a onda kad joj dam bocicu otvara usta ko da prima ciku. I obratno. Zelim izbacit bocicu ako bude moguce...uf!

Onda, imam pitanje - kako izgleda let down kad se izdaja? Moze li mi to netko objasniti? Ja ne osjecam nikakvo peckanje ni probadanje u grudima kad izdajam niti kad cica. Ne kuzim sta je s mojm LD-om??

Sanja MK, hvala imam te podatke. Ali situacija je ovakva: ja se izdojim, mlijeko stoji cca 3 sata na sobnoj temp. (u stanu je tropska klima, znaci 25 stupnjeva), dam joj bocicu, nakon obroka ostane cca 30ml. Da li to mogu u frizider pa cuvati za iduci obrok (koji je za cca 3 sata), ili??

13 ožu 2009, 00:45

let down kod izdajanja...mlijeko pocne teci u mlazu...ne kaplje vec izlazi naglo i u vecoj kolicini
kod sisanja ja osjetim u drugoj sisi (koju ne sisa) probadanje i ponekad pocne kapati mlijeko iz te sise...to je bilo na pocetku uvijek tako, sad vise ne kaplje

13 ožu 2009, 00:55

ja ispumpano mlijeko ake se ne pojede odmah nakon pumpanja, spremim u fridz
ne volim tako dugo drzati mlijeko na sobnoj temp.
ja bi na tvojem mjestu sve stavila u fridz, pa kad zatreba izvadila kolicinu-30 ml (treba dobro pomijesati jer se na hladnom odvoji masni od vodenastog dijela), a tih 30 ml lako onda poslije ugrijes ako zatreba :dunno

13 ožu 2009, 09:51

any je napisao/la:let down kod izdajanja...mlijeko pocne teci u mlazu...ne kaplje vec izlazi naglo i u vecoj kolicini
kod sisanja ja osjetim u drugoj sisi (koju ne sisa) probadanje i ponekad pocne kapati mlijeko iz te sise...to je bilo na pocetku uvijek tako, sad vise ne kaplje

ovako je i kod mene..bude tako jak mlaz da se I zagrca svaki put kada počme sisati.

ja sam sinoć prvi put uspjela izdojiti 50ml..bravo ja :joy :joy

..neznam za vas ali meni te izdajalice izgledaju puno skupe,čak i vani..ja koristim ručnu Aventovu,ali ove na mlazni pogon izgledaju tako moćno :klanja

imam pitanje...da li vi nešto pijete što bi potaklo bolju proizvodnju mlijeka i samim tim lakše otpuštanje kod izdajanja.Čula sam za neki sprej za otpuštanje mlijeka.

Jeli učinkovit? :conf

13 ožu 2009, 12:52

modesty2 je napisao/la:imam pitanje...da li vi nešto pijete što bi potaklo bolju proizvodnju mlijeka i samim tim lakše otpuštanje kod izdajanja.

ja pijem od hippa čaj za dojilje! a sad dal pomaže ili ne :dunno
jednostavno od početka imam puno mlijeka

any je napisao/la:kod sisanja ja osjetim u drugoj sisi (koju ne sisa) probadanje i ponekad pocne kapati mlijeko iz te sise...to je bilo na pocetku uvijek tako, sad vise ne kaplje

meni se to rijetko događalo dok je sisao, ali kod izdajanja skoro pa uvijek

13 ožu 2009, 12:57

Sandi je napisao/la: Ali situacija je ovakva: ja se izdojim, mlijeko stoji cca 3 sata na sobnoj temp. (u stanu je tropska klima, znaci 25 stupnjeva), dam joj bocicu, nakon obroka ostane cca 30ml. Da li to mogu u frizider pa cuvati za iduci obrok (koji je za cca 3 sata), ili??

možeš bez problema.
meni je znalo stajati i duže od tri sata na sobnoj temperaturi.
šta vam nije vruće na toj temperaturi?
baš sam išla virnuti na termometar kod kinderbeta. kod mene je ugodnih 22.

13 ožu 2009, 13:37

ja sam sve vec isprobala za proizvodnju.....cak sam i zub slomila na nekim mlijecnim kuglicama koje su kao super za laktaciju :lol
vec sam mislila staviti recept, ali nikako da stignem
sad trenutno pijem skoro svako vece po jednu bezalkoholnu pivu, ponekad pijem caj za dojilje, na pocetku vise sad manje, opcenito vazno je puno tekucine...
meni su 10-dan nakon poroda dali pola tabletice zbog prevelike kolicine mlijeka, naime dobro sam zakurila, pa su me skroz naskroz pregledali jer nije bas bilo 100 % da imam upalu grudiju...na kraju su me htjeli ostaviti u bolnici na infuziji s antibiotikom, ali ja se nisam dala...onda su me poslali babici koja mi je
izdojila i izmasirala problematicnu sisu, bas sa ovakvom pumpom kakvu sad koristim doma...i iz jedne sise je izaslo 160 ml, a jos nije ni dovrsila izdajanje pa mi je uvalila polovicu te tabletice jer kao imam previse mlijeka a drugu polovicu za doma....nisam je popila naravno, a nisam trebala ni prvu :bonk

imam i weledino ulje za masiranje sisa, ali se jako rijetko sjetim koristiti :dunno

sprej za otpustanje mlijeka se zove oxitocin, ja ga nisam upotrebljavala :dunno

13 ožu 2009, 13:52

modesty...bravo za 50 ml... :cheer
ici ce sve bolje i bolje, vidjet ces...

13 ožu 2009, 14:29

any je napisao/la:let down kod izdajanja...mlijeko pocne teci u mlazu...ne kaplje vec izlazi naglo i u vecoj kolicini

ok, mene ne probada ali iz druge sise pocne teci mlijeko kad izdajam (ili kad su mi pune) i tece u mlazu iako ne bas nekom velikom ni dugackom. znaci, imam let down :D
s vremena na vrijeme (i dok dojim i dok ne dojim) osjetim neki pritisak u grudima, na granici s boli, toliko da moram malo oslobodit grudnjak i obicno napravim neku kiselu facu i zadrzim dah dok ne prodje. ne kuzim sta je to....any idea??

silki, u jednom dijelu stana ne mogu regulirat temperaturu. evo ne grije se, a trenutno je tamo 32 stupnjeva (suncan je dan)! sve je u staklu. a meni odgovara toplo jer sam stalno gola i sa sisama vani i non stop izdajam i zracim i.... :roll: u drugom dijelu stana (gdje je kuhinja i spavaca soba) je manja temp ali nemam pojma koliko.

any, ma ni ja ne volim drzati mlijeko na sobnoj temp jer je kod mene zbilja toplo...zato i pitam.

Modesty, ja pijem caj za dojilje iz Biobio i koristim sprej Syntocinon. sprej pomaze pri otpustanju mlijeka. pijem cca 2 i pol litre tekucine dnevno. ponekad se tusiram prije izdajanja i masiram....

cini se da je najjeftinije narucit izdajalicu preko interneta. kod nas deru s cijenama... :angry
jedino me frka koliko cu cekati da dodje, da se ne dogodi da do onda presusim :roll:
ima izdajalica i nekih drugih marki elektricnih dvostrukih npr. Lansinoh i ova koju je prije any postala, jeftinije su dosta....danas cu probat jos bolje proucit i onda odluciti. nemam love na bacanje, ali meni je to vazno i lako cu se odreci neceg drugog na racun izdajalice.

13 ožu 2009, 17:16

any je napisao/la:
količinu ćeš povećati tako da izdajanje nastaviš par minuta nakon što izađe i zadnja kap

nisam bas sigurna u to...ja milsim da je bolje prestati s pumpanjem kad vise ne ide, pa probati opet za 10-ak minuta, jer ce onda opet krenuti otpustanje mlijeka i opet ce nesto iscuriti a s tim ce se i povecati kolicina mlijeka

Ja sam sigurna u to.
Izdajala sam 10.5 mjeseci i svaki puta kad bi se pojavila potreba za većom količinom mlijeka na taj način sam povećala produkciju.
Pumpanjem na prazno šalješ mozgu informaciju da je potrebna veća količina mlijeka i kroz par dana (2-3) količina se povećava.

Izdajala sam 10.5 mjeseci od toga 6 mjeseci Dora je bila isključivo na mom mlijeku, bez nadohrane!
Izdajala sam i po više od 1l mlijeka.
Običnom Avent izdajalicom.

13 ožu 2009, 17:25

silki je napisao/la:
Sandi je napisao/la: Ali situacija je ovakva: ja se izdojim, mlijeko stoji cca 3 sata na sobnoj temp. (u stanu je tropska klima, znaci 25 stupnjeva), dam joj bocicu, nakon obroka ostane cca 30ml. Da li to mogu u frizider pa cuvati za iduci obrok (koji je za cca 3 sata), ili??

možeš bez problema.
meni je znalo stajati i duže od tri sata na sobnoj temperaturi.
šta vam nije vruće na toj temperaturi?
baš sam išla virnuti na termometar kod kinderbeta. kod mene je ugodnih 22.

Milsiš li na ovih 30ml koji su ostali od prethodnog hranjenja?

To nije dobro za čuvanje jer beba dok papa uvijek ubaci u bočicu dio svoje sline iz usta i takvo mlijeko više nije dobro za pohranjivanje.
Probaj joj dati malo vode u bočici pa ćeš vidjeti kako izgleda već nakon 2-3 gutljaja.

13 ožu 2009, 18:57

Ja sam sigurna u to.

meni je logicnije to sta sam ja napisala, a i sama primjecujem da vise dobivam cescim pumpanjem

13 ožu 2009, 19:36

Izdajala sam 10.5 mjeseci od toga 6 mjeseci Dora je bila isključivo na mom mlijeku, bez nadohrane!

neznam sta zelis s tim naglasiti :dunno

kod nas u stanu je isto uvijek toplo, ja hodam u kratkim rukavima, ali ako mlijeko stoji vise od pola sata, nije vise toplo, prilicno se ohladi....

14 ožu 2009, 00:09

any je napisao/la:

neznam sta zelis s tim naglasiti :dunno
quote]

Samo zelim dati potporu, reći da je moguće izdajati dugotrajno i kvalitetno i običnom izdajalicom.
Iznijeti svoje iskustvo jer smatram da znam puno toga o izdajanju.

Zašto si neprijateljski raspoložena?

14 ožu 2009, 01:02

nemojmo dalje u ovom tonu
iskustvo svake mame je vise nego dobrodoslo, i normalno je da nisu sva uvijek ista, nekome je pomoglo bas to, a nekome nesto drugo...
:mah

moje iskustvo sa izdajanjem je dosta slabo, sve su mi izdajalice bile ful preagresivne, tako da sam se namucila izdajati rucno, i uvijek su to bile minimalne kolicine, jedva za neki polovican obrok, ali tako bi ionako samo povecavala produkciju

14 ožu 2009, 01:44

ja sam se izdajala i obicnom aventovom izdajalicom jos s Nikom, i sad na pocetku, prije nego sam dosla do ove bolje izdajalice...i sigurno cu opet....

nisam uopce neprijateljski raspolozena, ne znam od kud ti to?

i ja zelim pomoci i takodjer smatram da imam dovoljno iskustva da udijelim koji savjet :proljece

14 ožu 2009, 14:54

cure, hvala sto pisete svoja iskustva!

da nema vas, sto posto bih odustala od izdajanja jer ne bih vjerovala da je to moguce.
nemam nikakvu podrsku u svojoj okolini za to. ginicka mi vec pisala recept za lijek da mi zaustavi mlijeko jer ja kao ne zelim dojit.
tek kad sam se rasplakala je stala... :angry pedijatrica je totalno nezainteresirana kako hranim bebu. patronazna je ajde de, nesto kuzi ali nije od neke pomoci. a ljudi iz moje okoline... :roll:

zato, veliko hvala i :srca i :hug

14 ožu 2009, 16:02

sandi, ne daj se...bas te briga sta drugi pricaju :dj
Odgovori