O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
29 stu 2006, 11:26
Sto manje je namirnica termicki obradjena to vise vitamina ostaje u njoj.
A i to sto kaze Ina

.
29 stu 2006, 11:39
Ajd dobro

, onda ću po ribež. Imam još par dana fore dok ne završimo s mrkvom. ;-)
29 stu 2006, 16:29
Ja sam nekad procitala (cini mi se bas na forumu) da je za bebace ipak bolje ispeci/skuhati voce i povrce. Njihova mala pupana jos nije skroz zrela za sirovo!
Ne mislim da voce i povrce treba satima kuhati, vec cisto da malo omeksa!
Sa ovim se inace slazem 100%:
Sto manje je namirnica termicki obradjena to vise vitamina ostaje u njoj.
Ali kao sto rekoh mislim da pupi vise odgovara kuhano i peceno.
29 stu 2006, 22:17
voće nisam kuhala NIKADA.
povrće da.
30 stu 2006, 10:13
ja jesam ponekada kuhala voće, tj. radila joj kompot - jabuka, kruška, breskva, šljiva....kaj god bi našla, sve bi par minutica prokuhala i zdrobila s vilicom - ona to obožava!!!
30 stu 2006, 11:17
Imam pitanje za iskusne tete :conf
Vec cetvrti dan Ada je u strajku

i nece nista da jede. Ponovo samo sisa a znam da je to tako jer ga muce zubici. Da li treba nesto da preduzimam?
30 stu 2006, 11:46
i mi smo imali takvu fazu, trajala je 5 dana i bila sam očajna, i tješile su me tete tu na forumu, i kako su i rekle kako došlo-tako prošlo, i nije bilo zbog zubića, zašto
30 stu 2006, 11:53
Mika ti je sve rekla. Bas nista ne mozes napraviti nego li cekati da ga prodje. Za par mjeseci ces vidjeti da je to jedan univerzalan recept za masu stvari s malim toddlerom

.
30 stu 2006, 13:00
Hvala
04 pro 2006, 23:35
pitanjce - moja mama kuha domaće pekmeze, bez ili sa min šećera, ovisi, od svega i svačega, barem 5-6 vrsta (jagode, šljive, marelice, ribizle, višnje..) kada se to smije bebici dati?
05 pro 2006, 15:22
ove bez šećera joj možeš ponuditi na način da umiješaš žličicu u kašu od žitarica, ako ti to jede
a onda joj kasnije možeš davati i te sa šećerom, ako su to zbilja minimalne količine. probala sam i neke domaće od kojih bi mi zubi utrnuli koliko ljudi tu nakrcaju šećera
05 pro 2006, 22:37
a ne, zbilja su minimalne količine, kaj je je, i ja sam takve probala kak ti veliš...
viš, viš nije mi palo na pamet to umiješati u kašicu, bum probala
hvala :juhu
06 pro 2006, 12:26
Ja sam srednjem tako sama zakuhala pekmez od breskava,bez šećera i koristila kasnije kao dodatak pahuljicama ili keksima(naribani).Sad dok vas čitam ,mislim si ,mogla sam i Andreju isto spremiti
06 pro 2006, 21:08
Pozdrav svima! Priključujem se jer od sljedećeg tjedna krećemo s dohranom.Počela bi sa mrkvicom,a zanima me koliko im se za početak može ponuditi(mislim na količinu)?I ako im se svidi mrkva,treba li nastaviti neko vrijeme s njom ili uvesti novu namirnicu nakon par dana,recimo neko voće?
06 pro 2006, 23:44
za početak im je dosta po žličicu-dvije. pa drugi dan više (ako uopće budu htjeli

). i tako guraš svaku namirnicu po 3-5 dana. onda uvodiš novu.
nakon mrkve, možeš krenuti s rižinim pahuljicama par dana, a onda rižinima dodaš mrkvicu. pa kreneš na sljedeće povrće - još uvijek ima bundeva i korabica.
nakon toga predlažem palentu. imaš za kupiti fino mljevenu koja se kuha 1 minutu i bebama se svidi. pa i nju kombiniraš s povrćem.
kad uvedeš nekoliko namirnica iz grupe povrće/žitarice i počnu ti jesti količine dovoljne za jedan obrok, možeš krenuti s uvođenjem drugog obroka što bi bilo voće
07 pro 2006, 12:54
Ina66,oni već jedu rižine pahuljice..pojedu čitav onaj mali tanjurić za bebe.To smo im počeli davat još prije mjesec dana jer je pedijatar rekao da možemo tako da s tim nema problema,to im se jako sviđa.
Ta palenta koju spominješ,gdje ju kupiti?Isto u ljekarni(mi tamo kupujemo milupine rižine pahuljice)?Tko je proizvođač,da znam kaj tražit.
07 pro 2006, 13:18
Lolora7, zar ti nije isplativije takve stvari (rižine pahuljice i sl.) kupovati u dm-u ili nekom supermarketu? Meni se čini da u ljekarnama znaju dosta napumpati cijene.
07 pro 2006, 18:16
Ma vjerojatno ću ih odsad i kupovat u dm-u..ljekarna mi je bila puno bliža..preko puta zgrade,a dm ipak puno dalje pa zato-ljekarna kao prvi izbor
08 pro 2006, 13:49
palentu možeš naći od Adventa. tražila sam sinoć sliku, ali nisam našla
08 pro 2006, 15:15
Hvala!
31 pro 2006, 20:25
Imam jedno pitanjce
Zanima me da li mogu moju curici od 7.5 mjeseci dati onu kasicu sto se radi s vodom koja osim rizinih pahuljica ima u sebi breskvu,narancu i ananas

na kutiji pise da je od 6 mjeseci pa je to moja mama kupila inace do sada sam joj davala (rizine pahuljice s jabukom...isto ta kasica sto se radi s vodom to nam je vecera ).
Nekako nisam sigorna sto da radim da li da ja to lijepo cuvam do godine ili moze i sada.Citrusno voce sam mislila uvoditi tek poslije godine
Unaprijed hvala
31 pro 2006, 20:30
nemoj joj dati zbog naranče. neće joj ništa biti ako je spremiš još tih par mjeseci u ormar, a ako rok trajanja ističe ranije, pojedi je ti
mene jako ljute te marketinške fore tipa, "može od 4 ili 6 ili 7 mjeseci" a unutra namirnice koje nisu za tu dob
02 sij 2007, 19:35
Ina hvala :juhu
Spremljana do narednih nekoliko mjeseci rok do 2008 inace bi ja to porucala moze za moju dob
11 sij 2007, 10:58
Evo i nas na dohrani :juhu
Uglavnom, ja sam totalna zbunjola. :conf Dosad sam mu dala jabuku, mrkvu i krusku i kombinacije toga (Hipp kasice). Pojede onako, srednja zalost, nekad pola kasice, nekad dvije, tri zlicice.
Kupila sam Milupa rizine pahuljice, ali na njima pise da se rade s adptiranim. E sad... Buduci da mi samo cikimo, kako da napravim tu kasicu bez adaptiranog? Jel moze samo s vodom i koliko je staviti? Da li se te pahuljice mogu umijesati u vocnu kasicu, sa/bez dodatka vode?
Jos nesto. Ja bi mu vrlo rado, uskoro kad pocne vise papati, probala sama kuhati, ali u Zd nema, koliko ja znam, nekog bio ducana u kojem bi mogla kupiti nespricano, negnojeno umjetnim itd. Da li da kupujem voce i povrce po centrima ili na pijaci?
Dajte pomagajte...
11 sij 2007, 15:20
normalno je da si zbunjola i normalno je da ti luka jede po par žličica. tek ste krenuli i sami početak dohrane je zapravo isprobavanje novih okusa.
neki klinci projedu odmah, kod drugih se "klik!" dogodi nakon mjesec, dva, tri... nema pravila.
uživajte u počecima i nemoj se opterećivati
za Milupine pahuljice će se javiti netko tko ih je davao, ja nisam
što se kupovanja voća/povrća tiče, bilo bi najbolje kad bi našla nekoga tko se trudi uzgajati prirodno. ja takve imam u splitu, a vidim da ima i u drugim gradovima.
imate li bio&bio? kod njih zna biti eko voća i povrća
12 sij 2007, 00:01
Zdravo.Interesujeme da li ja svom bebcu kojem je danas puna tri mjeseca smijem davati sokice od jabuke i sargarepe.....
12 sij 2007, 08:25
mamice, sokovi također spadaju u dohranu, a s dohranom je preporučljivo krenuti sa 6 mjesci. netko krene i ranije (netko na svoju ruku, netko na preporuku pedijatra), ali s tri mjeseca NITKO i NIKADA neće reći da je pametno bebi ponuditi išta osim majčinog ili adaptiranog mlijeka.
zašto bi mu davala sok? koji je razlog tome?
nema potrebe, strpi se još malo.
12 sij 2007, 10:20
Ina, nema u Zadru takvog ducana, koliko ja znam, a nitko od poznatih ne sadi nista, cak je i moja mama odustala od vrta. Upravo zato me i muci to pitanje di kupovati voce i povrce....
Tako da smo zasad samo na kupovnim kasicama, a jucer sam kupila i ovu adventovu palentu, pa cu mu probati skuhati.
Nitko nista ne zna o ovim pahuljicama?
12 sij 2007, 10:34
masho, ako na pahuljicama piše da se rade s mlijekom ja ih ne bi radila s vodom
mnoge mame se izdajaju pa na izdojenom mlijeku rade takve pahuljice. iako ne vidim razloga zašto i dojenom djetetu ne bi mogla napraviti pahuljice na adaptiranom koje će ti služiti isključivo za takve stvari, s dojenjem ćeš nastaviti i dalje. iskreno, nikada mi to nije bilo jasno
što se tiče voća i povrća, mogla bi se raspitati kod prijatelja i poznanika, sigurno da se ponuda na zadarskoj tržnici razlikuje od prodavača do prodavača.
ako nisi ziher da nije špricano počmi s hippovim kašicama. a kasnije kupuj povrće i voće s placa, radije nego ono iz supermarketa. i nastoj tražiti prodavače koji prodaju domaću robu, radije nego španjolsku ili iz tunisa npr.
21 sij 2007, 22:46
Masho, od pahuljica (tih koje se rade s mlijekom) je najbolje da odustaneš.

Ja sam ih još kod dohrane prvog djeteta pokušala napraviti s izdojenim mlijekom i nikako se nisu htjele zgusnuti.

S vodom nisam pokušala, ali to mi nekako niti nema svrhe, jer to onda nije mliječni obrok. Jedino ako bi napravila pahuljice s vodom za večeru, pa poslije toga dojenje, mislim da je jedna forumašica tako radila.
Možeš ih umiješati u voćnu kašicu, ali u ove hippove opet nema potrebe. Inače, i mi smo kod voća zasad na hippu jer drugog sad ni nema. Imali smo eko jabuke koje Frida nije htjela jesti, dok hipp hoće.